icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andrea_82
19. apr 2025

@janka2769 u nas boli len z uradu prace, vobec nekontrolovali, vo vsetko mame. Len nazreli do izbicky, zbezne presli dom a pytali sa, ci budem na materskej.

janka2769
20. apr 2025

@andrea_82 aj u nás boli z úradu, za začiatku, keď sme si dali žiadosť. Teraz majú prísť z cdr pred hostovskym pobytom.

janka2769
20. apr 2025

@andrea_82 keď už budeme mať dieťa zverené v našej starostlivosti môžeme poberať prídavky na dieťa, aj rodičovský (materskú). A pri predosvojitelskej starostlivosti príspevok pri narodení (dieťa do 6 mesiacov)

joannita
20. apr 2025

@andrea_82
@janka2769
Ja len opravím, je to príspevok pri zvereni dieťaťa, nie pri narodení...

andrea_82
20. apr 2025

@joannita ano, pravdu mas, lebo je tusim aj v trosicku inej hodnote, ako ten pri narodeni.

joannita
21. apr 2025

@andrea_82 už ani nie, kedysi bol v inej nižšej hodnote, teraz je na úrovni toho pri narodení 🙂

modrykolibrik
21. apr 2025

Baby stalo sa Vám,že Vám zamietli adopciu kvôli veku? Ja som sa bola informovať na úrade sociálnych veci a bolo mi povedané,že to ani nemám skúšať keďže už som dosť stará. Ste tu niektoré ktoré mali 39 a adopciu Vám odobrili?

nikadomi
21. apr 2025

@modrykolibrik o aký kraj/okres ide? Vek na náhradnú starostlivosť je určite v poriadku. Skôr by mohli byť výhrady voči osvojeniu bábätka, ak by čakačka bola pridlhá- 7-8 rokov napr. Tam už to môže byť na polemiku, ale pri súčasnom veku ísť do procesu osvojenia osobne nevidím problém. Skôr ozaj zvážiť urýchlenie procesu skrz "miernejšie" požiadavky na dieťatko.

butterfly333
21. apr 2025

@modrykolibrik to vážne? To v akom kraji?

joannita
21. apr 2025

@modrykolibrik nie, prvé dieťa som mala 39 keď sme ho dostali a druhé 42. Poznám baby ktoré dostali bábätko ako 45 ročne.
Nepočúvaj tieto tety na úrade ABSOLUTNE. Vážne. Oni len tak trepnu blbosť ktorá sa neopiera o zákon. Zákon žiadny vek neurčuje. Legislatíva uvádza, že vekový rozdiel medzi rodičmi a dieťaťom musí byť primeraný. Dnes rodia 45 ročne zeny. Takže kľudne si podaj žiadosť a absolútne ich nerieš , oni o tom nerozhodujú.

modrykolibrik
21. apr 2025

@butterfly333 trenčiansky kraj

butterfly333
21. apr 2025

@modrykolibrik nepočúvaj ich ako píše pani vyššie kľudne choďte do toho v našom kraji v tt nikto vek nerieši ja mam po 40 a čakáme na telefonát .

zuzka208
21. apr 2025

@modrykolibrik my sme dokončili prípravu vo februári obaja máme 46 rokov a v podmienkach od 2-4 rokov, bábätko by som už v mojom veku nechcela.Na úrade nám povedali že bábätko by nám v našom veku aj tak nedali inak problém nebol.

andrea_82
21. apr 2025

@modrykolibrik pod aky okres patrite? My sme sice PB, ale ziadost sme isli podat priamo na urad v Trencine. Mala som vtedy 36 a muz 40. Dostali sme novorodenca o 5 rokov, ked som mala ja 41 a muz 45. Nikdy nam nikto (ani na urade v nasom meste ani na sude) nepovedal, ze sme stari.

jennifer130
21. apr 2025

@modrykolibrik mam 44 a teras som dostala male dietatko

evkasus
22. apr 2025

@modrykolibrik My sme prve babatko dostali ked som mala 40 a druhe 44. Obaja novorodenci z porodnice.

torpilla123
22. apr 2025

@joannita @all baby, dakujem za info este vo februari, a sorry, ze odpisujem az teraz ,ale mali sme.s malym dlhe nesiace chorob, on aj ja, a vycerpalo ma to uplne. Akurat riesim nastup do prace, ale zamestnavatel bojkotuje moje práva.
V skratke. Maleho sme si domov brali 17.8.22, pravoplatnost neodkladneho opatrenia mame zo 6.9.22. Toto vsetko na UPSVAR je v poriadku, uz som komunikovala s pani, a prispevok poveram este do septembra toho roku, vratane. Cize 3 roky.
Nastup do prace mi odpisali, ze mam mat v juki, kedy maly dovrsi 3 roky. No, ja to nejako nechapem. Tie zakpny tie &166. Kde sa tam prosim presne pise, viete mi niekto vysvetlit, kde je ten narok na RD 3 roky od dna pravoplatnosti? Jednak nam to fakt blbo vyjde, na druhu polku jula a august ja dovolenku nemam, a na druhej strane nechcem sa ani ukratit o cas s malym. Cize mne neide o peniaze a upsvar, ale o nastup do prace az v septembri. Je na to konretne znenie, co sa tu uz viackrat spominalo, na tie 3 roky odo dna pravoplatnosti? Dakujem krasne!

kikuska_wedge
22. apr 2025

@torpilla Zakonnik prace § 169

(1) Materská dovolenka, otcovská dovolenka a rodičovská dovolenka patrí aj žene a mužovi, ktorí prevzali dieťa na základe rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa osobitného predpisu.

(2) Materská dovolenka sa poskytuje žene podľa odseku 1 a otcovská dovolenka sa poskytuje mužovi podľa odseku 1 odo dňa prvého rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa osobitného predpisu v trvaní 28 týždňov, osamelej žene a osamelému mužovi v trvaní 31 týždňov a žene alebo mužovi, ktorí prevzali dve deti alebo viac detí, v trvaní 37 týždňov, najdlhšie však do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Rodičovská dovolenka sa poskytuje žene odo dňa skončenia materskej dovolenky a mužovi odo dňa skončenia otcovskej dovolenky podľa prvej vety alebo odo dňa prevzatia dieťaťa, ktoré dovŕšilo tri roky veku, až do uplynutia troch rokov odo dňa prvého rozhodnutia súdu o zverení dieťaťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov podľa osobitného predpisu, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovská dovolenka sa poskytuje do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku.

(3) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, rodičovskú dovolenku možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 tretej vety nečerpala.

torpilla123
22. apr 2025

@kikuska_wedge dakujem krasne! nakoniec si to aj v praci preverili a uznavaju. Cize suoer. Aspon nam.vyjde aj nastup do skolky ;)

janka2769
22. apr 2025

Ahojte. Aké kompetencie máme ako budúci náhradní rodičia a profesionálna mama? Ďakujem za odpoveď

kikuska_wedge
22. apr 2025

@janka2769 nie celkom rozumiem tvojej otazke. Profi mama sa stara o dieta, pokym si ho neprevezmete do starostlivosti. Teda do rozhodnutia sudu je za dieta zodpovedne CDR, po rozhodnuti uz nahradni rodicia.

janka2769
22. apr 2025

@kikuska_wedge to vieme, chceme vedieť či môžeme riešiť viac veci ohľadom dieťaťa ako náhradni rodičia.

janka2769
22. apr 2025

@kikuska_wedge kym je v profi rodine

kikuska_wedge
22. apr 2025

@janka2769 kym je v profi rodine, tak riesit mozete len to, co vam odsuhlasi CDR

skeblicka777
23. apr 2025

@janka2769 ale aké veci chceš riešiť? A hlavne na základe čoho? Že ste budúci rodičia ?no všetky "veci" môžete riešiť až po zverení do vašej starostlivosti súdom, ale toto vám určite všetko v CDR povedali

janka2769
23. apr 2025

@skeblicka777 nepovedali nič. A keď sa niečo pýtame tak na nás pozerajú zvláštne. Chcela som vedieť len či môžeme riešiť aj viac ako zdravotný stav, kŕmenie a podobne. Lebo nie vždy súhlasíme s profi,čo jej dáva, alebo kombinuje. Ako je s ňou pije harmančekovy caj s luckou a mliekom dokopy. Už jej aj dr. Povedala, že to nemá jej dávať, a pokračuje ďalej ...

skeblicka777
23. apr 2025

@janka2769 pozri, aktuálne je zodpovedná profi a vy musíte vydržať, pokiaľ budete mať súdne rozhodnutie a potom si môžete robiť ako uznáte za vhodné. Napríklad naša dr tiež odporúča dávať kamilkovy čaj s mliekom, ak sa dieťa nevie vykakať, väčšinou to aj pomohlo. Určite to nerobí len tak, aby vám robila naproti a chcela dieťaťu ublížiť.

janka2769
23. apr 2025

@skeblicka777 to ja nehovorím, že robí proti niekomu niečo, len vieme že jej to nepomáha. A momentálne má teploty. Dieťa v jej veku ešte nema normálne vyvinutý tráviaci trakt, a harmanček zabíja tráviace enzýmy v mlieku, ktoré to obsahuje. Len jej to neodporučila dr. Ale v lekárni.. keď sme sa informovali v cdr, prečo jej to tak dáva, krútili hlavou....

nikadomi
23. apr 2025

@janka2769 nie,detaily kŕmenia riešiť by ste nemuseli. Choďte, pýtajte sa na zdravotný stav, na rodinné pomery BIO- ak sú známe. Ako sa dieťatku vodí, ako spinká, ako prdká, ako kaká, kedy papá. Hladkajte, noste ho, ovoniavajte. Budujte si vzťah koľko je to možné. Dohadujte, zisťujte cestu, kedy ako najskôr by mohlo byť vo vašej opatere. Všetko ostatné si nastavíte doma krok po kroku, keď bude u vás a keď budete mať čas. Možno nebude bábätko nič chcieť papať či piť a napokon siahnete aj po tom bylinkovom čaji s "nutrilonom" (áno, aj moje tak pili aj u profi aj u mňa a už majú 9 a 4 a fakt som doteraz netušila, že som robila niečo zlé).

nikadomi
23. apr 2025
@janka2769

@skeblicka777 to ja nehovorím, že robí proti niekomu niečo, len vieme že jej to nepomáha. A momentálne má teploty. Dieťa v jej veku ešte nema normálne vyvinutý tráviaci trakt, a harmanček zabíja tráviace enzýmy v mlieku, ktoré to obsahuje. Len jej to neodporučila dr. Ale v lekárni.. keď sme sa informovali v cdr, prečo jej to tak dáva, krútili hlavou....

@janka2769 nehľadajte, prosím, za každú cenu chyby v detailoch- lebo toto fakt detail je, hoc vnímam, že pre vás nie. Skúste oceniť, čo pre dieťatko spravili a robia. Potom sa aj viac dozviete a budete mať pekné vzťahy aj do budúcna. Je to fajn aj pre dieťatko, keď bude vedieť, kde mu poskytli opateru v prvých chvíľach.