icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

5katarina7
12. dec 2010

@misula4660 veľmi držím palce,aby to bolo čím skôr,najlepšie do Vianoc 🙂

misula4660
12. dec 2010

@5katarina7 ďakujem veeeľmi pekne 🙂

dadenka1
12. dec 2010

@misula4660 jasné že už na Vianoce bude treba.... Aké by to boli Vianoce bez darčeka? 😉 Moc vám to prajem.. @maznacik007 aha... tak to vyzerá tak, že Nitra a Ba vyzerajú kratšie ako ostatné... ☹ A s tým chlapcom to je dobrá správa, ja mám nachystané hlavne chlapčenské... Ty to máš aké presledované...

kanhwa
12. dec 2010

@misula4660 jooooj nech to rychlo ide. a prajem bozsku trpezlivost a velke stastie 🙂
@dadenka1 tak my sme v nevyhode, lebo my vsetko len ruzove mame 😉 my si to inak nevieme ani predstavit...
pozravujem vsetky cakatelky 🙂

misula4660
12. dec 2010

@dadenka1
@kanhwa ďakujem vám baby, ste strašne zlaté...Bodaj by sme už mali malý uzlíček pod stromčekom 🙂 🙂 Aj ja vám všetkým držím palce, nech máte čakanie čo najkratšie... 🙂

suezana
13. dec 2010

@misula4660
Misulka, ja som skeptická, aj keby sa vám hneď ozvali, neviem, či vám ho dajú na vianoce 🤐 😔
Tá kamarátka, čo som tu o nej písala, už dievčatko navštevujú a povedala mi, že tak asi vo februári ho budú mať doma... 😔 hrozné...

misula4660
13. dec 2010

@suezana hmm, je to tak, ale už keď sa nám ozvú a bábo budeme vidieť, tak vieme, že je a ten pocit nás už bude hriať pri srdiečku...ale viem aj , že pri novorodeniatkach priamo z pôrodnice sa dá bábo vziať z nemocky domkov, ale koľko to trvá a ako to funguje naozaj netuším...uvidíme, pred čo nás život ešte postaví....ale aj tak sa už veeeeľmi teším....

akim
13. dec 2010

@misula4660 , my sme brali babo z porodnice. v pondelok sme ho videli a rozhodli sa pren a v piatok ten isty tyzden sme ho uz mali doma... 😵

misula4660
13. dec 2010

@akim jéééj, to je úúúplne super, dúfam, že aj nám ponúknu bábo z pôrodnice, ani nevieš akú radosť si mi spravila, keď si mi to napísala....a môžem sa spýtať, ako to prebieha? teda myslím, na základe čoho ste si hneď bábo mohli z pôrodnice vziať? čo všetko ste do toho piatku museli vybaviť? prepáč, že mám tak veľa otázok, ale veľmi ma to zaujíma... 🙂 🙂

akim
13. dec 2010

@misula4660 ak si dobre pamatam, do piatku sme na urade nevybavovali nic... snazila som sa nejako ukoncit pracovne zavazky a zhanala som vybavicku. 🙂 nemala som kupene nic, lebo sme mali poziadavku od 0-3 rokov a nevedela som, ake stare dietatko dostaneme... 🙂 vo stvrtok nam volali z uradu, ze si v piatok mozeme prist pre predbezne na sud. tam sme ho prevzali, vzdali sa odvolania a isli sme pre babo do nemocnice...

kanhwa
13. dec 2010

@misula4660 ja som pocula tak, aj sa tu pisalo, ze ked beries dietatko priamo z porodnice, ze oni ti ho na chvilku daju domov akoby neoficialne, kym sa formality vybavia dufam ze nepisem bludy, mozno to je od kraja.
ale ak je este v porodnici, je urcite vacsi zaujem aj zo strany uradov dat ho rychlo do rodiny, aby nemuselo do dojcenskeho ustavu. palce drzim 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

suezana
13. dec 2010

@akim tak to je super, ale toto som fakt ešte nepočula, ani nečakala, aj mne si dala náááádej 🙂 Ja viem teraz o dvoch z nášho kraja a jednej to trvalo 3 týždne - brali z nemocnice a táto druhá berie z profi rodiny.
tak
@misula4660 držím palce, ešte by ste to mohli stihnúť 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

akim
13. dec 2010

@suezana , aj mna prekvapilo, ze to moze ist tak rychlo. ale z nemocnice chceli dietatko prepustit, nebol dovod ho tam drzat a urady chceli, aby islo hned do rodiny. tak sa posnazili... 🙂

suezana
13. dec 2010

No pre nás úžasné 😵 Prajem takýto rýchlo pôrod každej z nás 🙂 🙂 Ďakujeme za povzbudenie.

misula4660
14. dec 2010

@akim tak to je teda úplne super. dúfam, že aj my budeme mať také šťastie... 🙂 🙂 🙂

maznacik007
14. dec 2010

da sa brat aj babo z porodnice... zavisi od pravneho stavu... / ci to bol anonymny porod atd../ ale normalne chodite na interakcie do porodnice... da sa navrh na predbezne opatrenie a babo ide priamo z porodnice domov k vam... preto je lepsie mat aspon co to prichystane...

matax
15. dec 2010

@fiorettas ahoj, ja som kdesi citala, ze nie je potrebna hormonalna priprava, podavaju sa lieky na zvsenie tvorby mliecka, zabudla som nazov, ale najdolezitejsie je verit tomu:D niekde to najdem, ale teraz uz nie :DD pak napisem. A suplemntor skusala kamoska, daj si pozor, aky kupis. skus najst laktacnu poradkynu

ml1976
16. dec 2010

dievcata poradte mi. ako to prebieha v rámci adopcie v Žiline? A co obnasa návsteva socialneho pracovníka v rodine a iné papiera. A to najdolezitejsie .... ako dlho sa caka co obnasa navsteva v Navrate?

vdaka za radu...

dioliana1
16. dec 2010

všade je to rovnako
najprv si podáš žiadosť na UP o adopciu, vypíšeš ich dotazník, tam ti povedia ako to treba, vyberieš si kde si chceš urobiť prípravu (Usmev, Návrat alebo UP), potom ti príde pozrieť domov pracovník a čakáš na zaradenie žiadatelov, príde ti domov potvrdenie a možeš začať s prípravou, po príprave ti dá psycholog správu a tá sa podáva na UP a čakáš na zaradenie do poradovníka na dieťa, ked ti to odklepnu možeš si hladať dieťa v Usmeve, Návrate a up alebo čakať v poradovníku kým ti ponuknu, záleží od tvojich podmienok, aké dieťa žiadaš...ostatné veci-ako dlho sa čaká ti povedia žienky z ZA 😉

matax
16. dec 2010

@fiorettas toto si asi videla, ale posielam predsa..ten nazov lieku stale nemam, kuknem neskor, ved este nepotrebujes zaitm :DD ale drzim palce, nech uz potrebujes:D http://www.navrat.sk/?lang=SK&cat=b9c996d3c3c91...

matax
16. dec 2010

este k dojceniu ..dobre "prednasky" http://sites.google.com/site/vasamamila/prezent...

ml1976
17. dec 2010

dievcata moc vám dakujem za radu hlavne tebe diolianka1 a ak sa smiem informovať ty už dietatko más? alebo cakas. A ako je to v tej priprave v navrate a tak.. co sa tam deje a bude tam musiet ist aj moj manzel? a co psycholog? ten sa informuje na co...

papa

m

maznacik007
17. dec 2010

@ml1976 pokial pojde o osvojenie / adopciu / tak sa pripravy a celu dokumentaciu / potvrdenia / musi davat aj manzel...
priprava sa v neziskovkach usmev a navrat robi skupinovo + individualne / v podstate je to o tom co vsetko vas pri osvojeni dietatka moze postretnut a najma ako to preziva dieta a co potom dalej/ na urade je to povacsinou o individualnom rozhovore, psych. testoch atd....

najprv zajdi na Upsvar a vyziadaj si dotaznik a zoznam potrvdeni co musite dolozit ... a rozhodnut sa kde chces absolvovat pripravu staci ked k vam pride na setrenie pracovnicka socialky.. tej nahlasis kde sa chces pripravovat.

k dojceniu... ja sama so zvedava ci sa nam to podari... ked teda to bude aktualne... a ano mata ta viera ze to pojde je najdolezitejsia... to je aj pri dojceni po porode...

ml1976
17. dec 2010

dakujem maznacik za info. este chcem vediet ta priprava je v navodzovani urč. situácii a ich reišenie? na konci je nejake skusanie? a co psycho testy o com su. je to na IQ alebo na nieco ine... na tu prax chodis v ramci dovolenky alebo po praci. mam toho vela ale dietatko chceme tak neviem... ty mas 2 deti - su tvoje biologické alebo adoptované... napis daco o sebe.. budem rada aj za radu..

papa

m

maznacik007
17. dec 2010

@ml1976 poslem ti IP

ml1976
17. dec 2010

@maznacik007
dakujem pekne.. tesim sa..

lenkove
17. dec 2010

@ml1976
baby ti popisali, si zvedavka zvedava, tak neviem ci ti na vsetko odpoviem 😉
Ked si podas ziadost pridu k vam domov z uradu prace, oddelenia soc. kurately a ochrany deti (aspon u nas 😉 z toho odd.). Maju presetrit bytove podmienky, pozru miestnosti, spytaju sa ta na vas (nas napr. ako travime volny cas, co na adopciu rodicia a pod.).. Boli zlate 🙂 Po ich navsteve ti pride potvrdenie o prijati tvojej ziadosti a odporucanie na zacatie pripravy - podla toho kde si ju vyberies. Po ukoneceni pripravy, ktora byva vsade ina, zavisi od psychologa ma vsak trvat 26 hodin min. , o vas (o tebe ak si samoziadatelka) vypracuju spravu. Ty ju precitas, podpises a cakas kedy ta zapisu do poradovnika ziadatelov 🙂 ten zapis by mal byt do dvoch tyzdnov od obdrzania tvojej spravy... no a po zapisani do poradovnika cakas a cakas 🙂
v Zilinskom kraji na bieleho novorodenca cca 2,5 - 3 roky.. ale moze sa to urychlit ci spomalit 😉 vsetko ale zalezi od tvojich predstav o dietatku 😉 ak mozes a chces prijat starsie a trosku cokoladkove, tak v podstate necakas skoro vobec 😉
A co sa tyka navstevy Navatu - pridaj sa k nam dnes na prednasku o 17 hod, je tam stretnutie nahradnych rodicov a aj cakatelov 😀

morisa
18. dec 2010

Ahojte dievcata.
Potrebovala by som trosku poradit. Ta ziadost o zapisanie do zoznamu ziadatelov o osvojenie, to mam napisat jednu za nas obidvoch alebo si mame kazdy napisat svoju?
A este mam trochu problem s tym dotaznikom... tam su nejake kolonky co sa tyka poistenia: ze "socialna poistovna" "cislo poistovne" "vyska poistenia" "cislo poistenca" atd. to odkial mam zobrat tie udaje?
Dakujem za kazdu pomoc

maznacik007
18. dec 2010

@morisa mne sa zda ze kazdy vypisoval svoju... tie udaje o soc. poistovni a tam dalej.. malo by to byt navrchu druhej strany tie nemusis vyplnat.. to vsetko sa dolozi aj tak potvrdeniami o zamestanvatelovi... aj ta predstava o dietati nie je konecna... to sa este vsetko moze upravit... zavazna bude zaverecna sprava z pripravy... tak uz vyspecifkujete zavazne formu NS aj poziadavky atd...
s tym sa netrap... rovnako nemusi to byt kompletne vyplnene...

ale pri ziadosti o osvojenie to musite vyplnit obaja ... samostatne... / hoci napr. moj muz on odo mna odpisoval 😀 take tie odpovede na otazky na 3 strane.

morisa
18. dec 2010

jeeeeee super to sa mi ulavilo 🙂 velmi si mi pomohla maznacik 🙂 uz len v pondelok razitka od lekarov pre muza aj pre mna a mozme ist cely ten balicek papierov zaniest 🙂
A este celkom nechapem zmysel riadkov "Suhlas manzelky pri osvojeni dietata manzelom matky dietata" a "Suhlas manzela pri osvojeni dietata manzelkou otca dietata". Ale predpokladam, ze tam ide o ine pripady a nas sa to netyka 🙂
xi ako si to pekne napisala, ze manzel od teba odpisoval 🙂