icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

santeema
19. nov 2016

@tarrra boze ake zlate deti🙂...nech vam robia radost cely zivot...su krasne🙂)

santeema
19. nov 2016

@dejna0412 ja si myslim, ze ked mas trvaly poby na slovensku a dajake byvanie, aspon pre ukazku socialky, tak by to nemal byt problem, ze tu nezijes. a ked budete mat malicke oficialne vase, potom si podla mna mozes pobyt zmenit kamkolvek. ale ak si slovenka a nezijes tu, neviem, ci to nebude problem. skus sa spytat, dajakych kociek, co robia profi maminy, alebo priamo na socialke dopredu a prisposob si tomu tvoje okolnosti, aspon po cas trvania adopcie.

ivka3901
20. nov 2016

@dejna0412 dakujem si zlatá 😘n9 my sme sa uz s tym tak nejak vyrovnali sice pre papiere sa chystame ked budem mat pobednu smenu a nebudem ťahať 12-nasky vyplnime ich do vianoc lebo mame volno teda ja moj muž n8e ale po novom roku sa do toho vrhneme 😃

ivka3901
20. nov 2016

@silvinka40 ahoj dik za info takže cez urad je to v pohode 😃len bojim sa cez tyzden pytat volno od veducej a zachvilu to bude vediet cela firma že si chceme adoptovat

aveeva72
20. nov 2016

@ivka3901 ahoj Ivi, my ideme cez usmev, plati sa myslim 140 E. Ale ja sa nemozem stale pytat z prace, UPSVaR robi len do 15h. Usmev ma pripravy vecer, resp.cez vikend. Ani ja to uz neberiem tragicky a zacinam sa opatrne tesit na adoptovane babo.

anettta
20. nov 2016

@aveeva72
@ivka3901 dievcata velmi vam drzim palce urcite si to uzijete. Pripravu v usmeve vam odporucam uplne na sto percent. Su skveli. Velmi vela sa tam dozviete a naucite. My sme chodili v ba. Ja som sa tesila na kaxde jedni sedenie 🙂

silvinka40
20. nov 2016

Ahoj Ivka aj moj manzel robi aj12tky aj 8ky a vzdy sa nejako dohodneme s psycologickou na zaciatku sme to mali pomenej ale teraz to mame celkom na husto. Mi sme mali ist robit pripravu do Dunajskej Stredy ale boli sme radi ze nam to vybavili do tt mame to na skok. SUsmevom nemam skusenosti tak si rozmysli kde by to bolo lepsie pre teba. 🙂

ivka3901
20. nov 2016

@aveeva72 ahoj dik no my si dovolit 140 eur nemožme ked chceme šetriť aspom na zakladu vybavu pre babenko a u manžela ani u mna neni problem s volnom mam dost dovolenky samozrejme na IVF ju nebudem uz miňať

ivka3901
20. nov 2016

@aveeva72 a robim aj poobedne tak doobeda možeme vybehnut na pripravu 😃

ivka3901
20. nov 2016

@anettta dakujem pekne ale ešte aky je rozdiel robit pripravu cez urad a cez usmev ????

ivka3901
20. nov 2016

@silvinka40 dik za odpoved 😃

anettta
20. nov 2016

@ivka3901 rozdiel je v tom, ze na urade mate individualne sedenia, to znamena, ty, manzel a psycholog a rozpravate sa zvacsa o vas dvoch, robite psychotesty a tak...rozoberate proste Vas dvoch, preco ste sa rozhodli pre adopciu, ake dieta chcete a tak...
v usmeve je to formou skupin (nas tam bolo dokopy 22 ludi, cize 11 parov a tam je to zvacsa fomrou zazitku - to znamena, ze hrate role - niekto hra dieta, niekto rodicov a mas sa vcitit do ich osoby, aby si lepsie pochopila napr biologickych rodicov, ich pohnutky, preco dali dieta na adopciu, potom vies viac pochopit pocity adoptovaneho dietata...a samozrejme tam aj vysvetluju mnoho veci okolo adopcie, priputania dietata a tak dalej...
co ale pre mna bolo tiez super, ze som spoznas buduce rodiny s adoptovanymi detmi a mozete si vymienat zazitky, pocity, a ostatne...to je podla mna tiez velmi dolezite.

ivka3901
20. nov 2016

@anettta dik za vysvetlenie 😃

continental
20. nov 2016

@tarrra nádherné detičky😉 .vidno,že su u vás šťastné.

silvinka40
20. nov 2016

Neviem ci ja by somm pred cudzimi ludmi rozzpravala o sebe je to dost chulostive aspon podla mna a vzit sa ulohy rodicov adoptovanych rodicov je tiez na dietati ako nas prijme ako sa stava ze medzi dietatom a nami neprebene chemia(ze dietatko nas odmieta).To sa neda nacvicit .

anettta
20. nov 2016

@silvinka40 tu nejde o to nacvicit si to, ale o to, aby si pochopila ako sa dieta v nejakej situacii citi. to si nikdy neskusis a nebudes to vediet, kym ti to takto niekto nepovie - ze ty hras adoptovane alebo opustene dieta. nejde o to, aby si sa tvarila ako dieta, alebo zeby si musela hrat nejake divadlo...ide iba o to, ze sedis a popisujes svoje pocity, nie skutky.
a to nejde o nacvicovanie, ze "co mam povedat", ale o to, aby si skusila pochopit tych druhych. kazdy ako si to spracuje je jeho vec.
no a co sa tyka vychovy adoptovaneho dietata - nie je to len o chemii (samozrejme aj ta je dolezita), ale o to ako sa naucit spravat sa k tomu dietatu. dost dobra vychova nie je vrodena, na to, aby si bola dobrym rodicom sa musis vela ucit (a to ti vravim z vlastnej skusenosti). je to narocna uloha a u adoptivnych rodicov este narocnejsia ako u biologickych. 🙂
co sa tyka rozpravania pred cudzimi ludmi - ano to je trosku narocnejsie, ale zase, ked si uvedomis, ze vsetci ste na tom uplne rovnako a chces sa nieco naucit, tak je to lahsie. a je tam velmi prijemna atmosfera, naozaj...aspon teda v bratislavskom usmeve je 🙂

silvinka40
20. nov 2016

@continental Ahoj tarrra ake vek si si dala do ziadosti a kolko si ne cakala?

tarrra
20. nov 2016

@silvinka40 ahoj,vek sme mali do 3 rokov,aj surodenci,aj poloromski-nasi maju nejake geny ale nikto nevie kolko.a cakali sme cca 8 mesiacov🙂

tarrra
20. nov 2016

@santeema dakujem krasne;)

tarrra
20. nov 2016

@continental dakujem🙂

anettta
20. nov 2016

@tarrra a ked ste mali vek do troch rokov, tak mate 4 a 6 rocne deticky? to vam ich ponukli na urade, alebo ste si ich sami nasli?

silvinka40
21. nov 2016

A hoj naozaj krasne deti a chcala by som sa opytat ci si snimi doma alebo si na materskejalebo rodicovskom neviem aky je v tom rozdiel .A ako je to vlastne ked si adoptujes take väcsie deti?

tarrra
21. nov 2016

@anettta vieš čo to nám zavolala pani zo ZA kraju, a Saška mala vtedy ešte 3 ročiky a ponúkla nám ich, vravela že nás oslovuje ako posledných, že ich nikto nechce, lebo že 3ročné a Aďko mal vtedy ešte 5 rokov že sú moc "staré" pre väčšinu čakateľov.My sme šli omrknúť spis a video ale to sme už vedeli že ich chceme 🙂 No a mali sme v podmienkach že môžu byť aj súrodenci.

tarrra
21. nov 2016

@silvinka40 Bola om s nimi doma cca od apríla až do septembra, na striedačku s manželom a dali sme ich do škôlky, strašne sa im tam páči, a Aďko je už predškolák. dostávam prídavky a príspevok na Sašku. 🙂

aveeva72
21. nov 2016

@anettta Dakujem Anetka! Aj ja som z BA a uz sa velmi tesim na pripravu! Ty si ako na tom? Ake si si dala kriteria a ake dlhe cakanie mas pred sebou?

anettta
21. nov 2016

@aveeva72 ahoj, my sme neni z BA kraja, iba sme tam chodili na pripravu, bo ja v blave robim 🙂 kriteria mame poloromske dietatko co najmensie. este sme neboli podpisat hotovu spravu na urade, preto vobec zatial neviem, ake dlhe cakanie nas caka 🙂 ale kazde cakanie bude pre nas dlhe 🙂 a vy chcete ake dietatko?

silvinka40
22. nov 2016

Ahoj a to si potom u vas aj na vas rychlo zvykli,a co v skolke nemali problem?

ellen2016
22. nov 2016

Lucia Piussi o adopcii a romskych detoch

nikadomi
22. nov 2016

@ellen2016 veľmi trefne to napísala, vďaka za zdieľanie 😉 Tiež máme rómskeho chlapčeka a presne.. odkedy ho máme, nikto si nespomenul na gény a rasizmus a neviemčo... ostalo číre nadšenie a radosť z nověho malého človiečika ☺️

aveeva72
22. nov 2016

@anettta My sme si dali biele zdrave do 1 r. Ale nevylucujem upravu kriterii. Uvidime po priprave.