Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@tanuska28 3 rocne dieta hned ako sa stane pravne volne, ma velku sancu na normalny zivot s adoptivnymi rodicmi. Casto sa uvolni az neskor, cize aj v 5-6 rokoch sa deti pravne uvolnia. Ked by si mala dieta do pestunstva od matky, o ktorej vies, ze ani o ostatne deti sa nezaujima, je to podla mna okej. Tych deti na pestunstvo je vela a su casto uzasne.
@tanuska28 My sme sa boli pýtať vtedy ešte s priateľom ohladom osvojenia na upsvare a povedali nám že v poradovníku uprednostňujú pár pred jednotlivcom tak sme si ešte v ten deň doniesli domov žiadosť o osvojenie dieťaťa a žiadosť o uzavretie manželstva do mesiaca bol sobáš a pár dni nato sme podali aj žiadosť o osvojenie a presne 9 mesiacov od uzavretia manželstva sa pre nás narodil náš chrust ✌ a o pár dní bude mať 5,5 roka 🙊💞
ahojte, tak uz mame spravoplatnenu predosvojitelsku nasej malinkej, ma 4 mesiace - prosim, na urade prace mi povedali, ze nemam narok na ziadny príspevok. je to pravda? vedela by mi niektora z vas prosim napisat postup, co vsetko mam robit pri vybavovackach? dakujem a objímame aj s mojim zlatickom
@darca100 ked ste boli zamestnana doteraz, mate pravo na matersku. Mne to Soc.poistovna odsuhlasila. Potrebujete ziadost, mne dali tlacivo v poistovni, kde vám zamestnavatel Da potvrdenie, dokedy ste pracovali (teda ktorym dnom nastupujete na matersku), v poistovni si budu pytat aj rozhodnutie+rodny list dietatka. Na ziadosti sa tusim znacila moznost iny poistenec (to si vsak uz uz nepamatam presne).
ja som SZCO. zaujima ma aj tzv. príspevok pri osvojeni, mala je babatko, mame ju od 2 mesiacov doma
@darca100 do 6 mesiaca zivota malej, ak máte právoplatné rozhodnutie súdu, že mala sa vám odovzdáva do starostlivosti, máte nárok aj na prispevok pri narodeni dieťaťa. U ado. deti je to 500 €. To sa vybavuje na úrade práce a soc.veci.
@marcelarefat dakujem pekne 🙂
@miriamkaaaa rómske dieťa je také isté ako tzv. Biele dieťa. Ani mi nevieme aké máme gény, kto boli naši predkovia. My máme bio deti biele, a v pestúnskej starostlivosti rómske bábo a nemenila by som nič. Tak isto potrebuje lásku či je biele, či inej farby. Keď vy ste v pohode s rómskych tak ostatných neriešte.
@anettta presne na všetko majú naše detičky nárok. Už to je svinstvo, že ich ukratia o 300 € na príspevku pri narodení dieťaťa. Čo majú iné potreby ako deti biolog. rodičov?
@darca100 mozem sa opytat, tak rychlo vam prebehol sud o predosvojitelsku starostlivost? Ked pises ze malu mate od 2 mesiacov a teraz ma 4 a mate to schvalene? Lebo skoro vsetky baby tu pisu ze to trva aj rok kym im dali dieta do predosvojitelskej.....preto by som bola milo prekvapena 🙂
@joannita aj ja som mala behom 3 mes. A to len preto, že sudkyňa ochorela sa to posunulo. Inak by to bolo 2 mes. Ale bolo to na okresnom súde, tam to ide rýchlejšie ako na krajskom.
@marcelarefat super....a mas babatko? Lebo na urade hovoria ze pri babatkach tym ze vacsina este nieje pravne volna, to trva dlho kedze najskor musia rodicov zbavit rod. prav...
a od coho zavisi ci to ide cez okresny a krajsky sud?
Áno mám, podľa miesta narodenia dieťaťa. Ale uvidím či mi už pri osvojení to neprelozia na krajský podľa môjho bydliska.
@marcelarefat Pokiaľ ste spokojná na tom súde kde je žiadosť podaná tak sa da požiadať o neprekladanie spisu na iný súd nám to hovorila kurátorka...
Ďakujem za radu
Tiez by som mala otazku na vas. Dietatko mame v predosvojitelskej 6 mesiacov nateraz, do marca 2018 . Podavali ste navrh na osvojenie uz skor alebo az po skonceni 9-mesacnej doby? Ide mi o to, ze nase sudy si davaju na cas, a uz ma nebavi cakat na tie ich troj-,stvor- a viacmesacne terminy pojednavania. Naivne si myslim, ze ak by som podala v januari, vytycili by nam termin trebars okamzite po uplynuti 9 mesiacov.

lillik3 aj mne prosim