icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
2. feb 2018

@fatma1 u nás odo dňa vykonatelnosti No. Ak sa ten dátum zhoduje z dátumom odkedy je u vás. Riešime to prvý krát tak hádam dobre. Aj účtovníčka nám tak kázala.

fatma1
Autor odpoveď zmazal
bosorkabb
2. feb 2018

@fatma1 tak by som dala dátum prevzatia dieťaťa z DeD, čiže dňom právoplatnosti. Lebo reálne to dieťa máte od toho dátumu.
2 mesiace sú dosť, ved neodkladne opatrenie je vykonatelne ihneď, čiže ste dieťa mali prevziať z DeD ihneď ako ste prevzali neodkladne.

kikuska_wedge
2. feb 2018

@fatma1 upravuje to zákon o dani z príjmov §30 od. 5) Daňový bonus možno uplatniť už v kalendárnom mesiaci, v ktorom sa dieťa narodilo alebo v ktorom sa začína sústavná príprava dieťaťa na budúce povolanie, alebo v ktorom bolo osvojené alebo prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.

Čiže od kedy viete preukázať, že ste si ho prevzali do starostlivosti. Podľa mňa rozhodujúcim dokladom je rozhodnutie súdu a nie potvrdenie DeD.

A beriete aj rodinné prídavky? Tie vám od kedy dali? Lebo v zákone je odvolávka na zákon o prídavku na dieťa, takže by sa to malo posudzovať rovnako.

maninka1974
2. feb 2018

@kikuska_wedge presne máš pravdu ja som dala mužovi do práce kde vybavoval bonus potrebovali o pridavkoch rozhodnutie ktore prišlo ked som šla ma md

fatma1
Autor odpoveď zmazal
fatma1
Autor odpoveď zmazal
fatma1
Autor odpoveď zmazal
maninka1974
2. feb 2018

@fatma1 áno presne to buď to prišlo spolu alebo v tom istom čase ja som to tiež hľadala ale našla som tam je presný dátum od kedy máš prídavky

bosorkabb
2. feb 2018

@fatma1 na požiadanie by mali vydať o tom potvrdenie na úrade. Ale my sme nič také nepotrebovali.

bosorkabb
2. feb 2018

@fatma1 aha tak trochu inak ako u nás. Tak potom neviem.

fatma1
Autor odpoveď zmazal
joannita
2. feb 2018

@sincerity povedali mi to v januari na urade 2x ked som volala a potom este aj v Usmeve ked som si ti overovala....ze proste treba mat aktualizaciu. Vy ste to kedy riesili? Lebo tusim @bosorkabb pisala ze to je teraz nejaka novinka, asi nove nariadenie. Ale mne to nevadi, prave naopak mi to vyhovuje lebo sa chcem popytat psychologicky na nejake veci ohladne toho...
Na to poloetnicke babatko sme prvi, myslite ze kedy nas oslovia?

marcelarefat
2. feb 2018

Ahojte baby pomocnicky. Vidím,že tu riešite daňový bonus. Ja som sama a chcela som si uplatniť na malého. Pani mzdárka mi povedala,že mi to nevychádza lebo som nemala za kalendárny rok príjem 2000 aj dáke drobné nepamätám si presne tu sumu. Je pravda,že som bola PN a z tej som nastúpila na MD. Odpracovala som len január. Vraj materská sa nezaratava. Je to prosím tak lebo u nás v práci tiež si vykladajú zákon ako sa im hodí. Tiež som ich na veľa veci musela ja upozorňovať.
Ďakujem.

bosorkabb
2. feb 2018

@joannita podľa mňa rýchlo to bude. Možno do 3 mesiacov.

pepopestun
2. feb 2018

@joannita Ahoj ja som akurát po súdnom pojednávaní ohľadom pestúnstva a nechcem ťa plašiť ale od podania žiadosti až po súd to trvalo 2 roky. A popritom som bol tiež na 1 mieste v čakačke na dieťa.

bosorkabb
3. feb 2018

@pepopestun vidíš a ja som čakala mesiac, kamoška 2 mesiace takže záleží dosť od kraja a požiadaviek.

joannita
3. feb 2018

@pepopestun od podania akej ziadosti po ktory sud? My sme uz 3 roky v poradovniku na cca 35 mieste a teraz ked zmenime poziadavky tak budeme na 1. T.z. dieta nam ponuknu v podstate hned, tvrdia ze mozno uz aj do mesiaca do dvoch....poloetnickych deti je vraj vela. Ze budeme cakat na sudy to je jasne, to si este pockame tak rok a pol minimalne kym bude dieta final nase. Ale nerozumiem co si myslel ty? Vysvetli pls

joannita
3. feb 2018

@pepopestun ale ved ty si tu len prednedavnom pisal ze si poziadal o pestunstvo nejakeho chlapca, bolo to max. Pol roka dozadu.....tak ake 2 roky myslis? Tym padom nemozes cakat 2 roky 🙂

sincerity
4. feb 2018

@joannita my sme list písali v októbri 2017. Vtedy to stačilo. Automaticky sme sa posunuli na prvé miesto. Dovtedy sme boli cca 50ty (zápis 01/2015 - niečo po vás).
Doručený im bol 16.10.2017. Okamžite nás kontaktovali (rozumej v ten deň) s ročným dieťatkom. To sme odmietli. Vysvetlili sme že by sme uprednostnili menšie bábätko.
Druhý krát nás kontaktovali 21.11.2017. Teda niečo cez mesiac po podaní listu. Dieťatko máme od 13.12.2017 na hosťovskom pobyte.
Takže to môže byť naozaj dosť skoro.... max. tri mesiace predpokladám.

mana85
4. feb 2018

@joannita A pýtali sa vás alebo ste uviedli že máte záujem aj o dieťa kde je otcovstvo neuvedené a matka Rómka ? aspoň nám tvrdili že "kolonku " poloRomske nevedú ak je z partnerstva dieťa kde su rodičia mix tak ma Rómsky pôvod no mám pocit že vtedy mala teta na úrade zlu náladu , boli sme sme podpísať zaradenie do poradovnika , jedine čo sa nás spýtala či nam môže zavolať ak bude dieťa bez otca uvedeného a matka Romka to sme súhlasili a 19 dni po zaradení nám volala že už je škriatok v pôrodnici .

joannita
4. feb 2018

@mana85 my sme zatial neuviedli nic, musime mat najskor tu aktualizaciu....a tu mame o tyzden. Chcem sa o tom poradit so psychologickou ako to tam uviest... ale chceme len dieta kde je jeden rodit bieleho etnika ako my (t.z. neromskeho), druhy moze byt kludne hociakeho ineho etnika, alebo narodnosti. Mame znamu ktora mala rovnaku poziadavku a za velmi kratko dostali dietatko kde je mama biela a otec niekde z juznych krajin, t.z. ani nieje rom. A mala je neskutocne nadherne dieta, v o bec nevidno ze otec je tmavsi.... Takze verim ze to nebude problem ked budeme mat takuto poziadavku 🙂
Ale asi nerozumiem ako vam to povedali? ze ked je dieta zmiesane (rom a nerom) tak ho vedu ako roma? Ci naoak ako bieleho? Prepac nejak som to nepochopila 🙂

joannita
4. feb 2018

@sincerity dakujem krasne, ano tusim sme si uz pisali o tom 🙂 To by bolo skvele keby to bolo tak rychlo 🙂

mana85
4. feb 2018

@joannita ano Rómsky pôvod aj pri dcérke bolo napísané Rómsky pôvod a uplne biela 😉

bosorkabb
4. feb 2018

@joannita áno vedú ako rómske, my sme ten prípad. Oficiálne otec neznámy (nieje v rodnom liste) ale vedia ktorý to je. Oni spolu žijú už riadne dlho a všetky deti nechali v pôrodnici. Matka Rómka on biely. Aj keď skôr matka vyzerá ako poloromka, podľa tety z úradu a pracovníkov v detskom domove. Oni ich poznajú.

joannita
4. feb 2018

@bosorkabb @mana85 a potom za poloromske povazuju teda co? Ved uradnicky stale hovoria o "poloromskych" detoch, to nieje nas vymysel 🙂

bosorkabb
4. feb 2018

@joannita ja viem že hovoria, ale tiež mne povedali že oficiálne neexistuje etnikum poloromske. Fakt neviem. Raz mi jedna povedala že záleží na uradnicke či zaradí medzi poloromske alebo rómske. Či je to pravda neviem. Možno podľa toho ako sa im javí dieťa. Raz tu niekto písal že dieťa im stmavlo po čase. Na živo som videla len zopár (možno 4) deti ktoré boli ponúknuté ako poloromske. Je to 50 na 50. Veď keď vám ponúknu dieťa tak uvidíte podľa fotky a videa poprípade pôjdete pozrieť a rozhodnete sa. Nemusíte zobrať prvé ktoré ponúknu.

rebekarebekova
4. feb 2018

Aj nas nahovarali priamo uradnicky na poloromske i ked sme jasne povedali, ze nemozeme kvoli pokoju v rodine "tmavsie".
Na co pocedali ze mozme okuknut dieta a potom povedat nie. To je ale dost krute, nie? Ako by sa potom na nas divali?

liliflora
4. feb 2018

@rebekarebekova nijak by sa na vas divat nemali, je to vase rozhodnutie na cely zivot. Podla mna by ste neboli ani prva , ani posledna, ktora ked ma akekolvek pochybnosti, povie nie. Vsak vam to napokon aj naznacili. 🙂

maninka1974
4. feb 2018

ja už dieťa mám ale keď bolo obdobie tel z úradu tak som si vypočula na rómske etnikum označenie polorom aj jedno štvrtinovy róm ja som rozhodla pre nerómske. .....som bola prekvapená ako boli tie deti označené. .....