Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@joannita V roku 2016 presnejšie 12.01.2016 som podal žiadosť na UPSVaR že sa chcem stať pestúnom. Od vtedy ubehli 2 roky až po súd. Za ten čas som absolvoval prípravu , psychotesty , papierovačky pre UPSVaR a pre súd. A mnohé interakcie od júna 2017 až po súčasnosť.
Ahojte kočky😊.V žilinskom kraji sa posúvate o 1 miesto,pretože sme to s manželom vzdali.Už máme hodne rokov...viac ako 45.Ale ani by sme sa do 50-tky nedočkali.V tomto kraji dávali v priemere 25 deti na adopciu za rok.Keď sme si dávali žiadosť,začínali sme s číslom 148,pani Holá nám vysvetlila situáciu a to;priblične ide na adopciu viac ako 20 deti za rok,to znamená,že butete čakať viac ako 7 rokov,ale potom sa usmiala a povedala,že štvrtina s týchto čakateľov jednoducho odpadne z rôznych dôvodov.Tak to zhruba vychádza okolo 4 až 5 rokov čakania,čo to aj podľa všetkého vychádzalo.Ale teraz ide na adopciu 1dieťa v tomto kraji za rok.Keď je približne 140 žiadosti,štvrtina to vzdá a počítam ako počítam,tak teraz sa podľa všetkého čaká 100 rokov.Je to na smiech,ale je to nastavené tak,aby sme to všetci vzdali.....čo sa im aj podarilo vrãtane nás.Smutný sistém....😔
Tak to snáď nebude tak....že na adopciu ide jedno Dieťa rocne v akomkoľvek kraji.
Určite je to viac Detí.
@yukki
Môžem ti dať číslo priamo do Žiliny na tu pani,ktorá to ma na starosť a povie ti sama koľko detí šlo na adopciu minulý rok a pred tým a aj nazad roky.....inak by sme to nevzdali.
@continental ahoj, to ma velmi mrzi, ze to takto je v Ziline a aj Vasa situacia.
Nechcete si vziat starsie dietatko? My sme tiez chceli co najmensie ale ak budu cakacky extremne (co dost pravdepodobne aj budu) zvazujeme aj starsie.
Aj pri nich je taka zla situacia?
Asi záleží na tom čo si predstavujeme pod pojmom dieťa....
@continental to ma veľmi mrzí, si už druhá v tomto roku o ktorej viem že to pre vek a čakacie lehoty vzdala. Prajem ti veľa síl, zdravie a šťastie v živote.
@rebekarebekova ,už to máme uzatvorené a viac sa k tomu vracať nebudeme.Ani sa to už nedá.Ale mali sme podmienku biele dieťa do 10 rokov.Tak neviem,či myslíš ešte staršie.
@bosorkabb ďakujem 😘si strašne zlatá❤kúpili sme si psa a život ide ďalej, vždy je s čoho sa tešiť.Rodina, priatelia..... vďaka.Pekný deň🌹
@continental áno máš pravdu vždy je z čoho sa tešiť. Život je príliš krátky nato aby sme sa trápili. Čo sa má stať, stane sa.
Ahojte ženy prepáčte že tu vstupujem do tejto debaty , nie som síce adoptívny rodič ale máme menšie skúsenosti s danou problematikou. Ja keď som si podával návrh o žiadosť o dieťa v pestúnskej starostlivosti a bol som na príprave u pani psychologičky a sa ma spýtala pri ukončovaní prípravy že o aké dieťa mám záujem aby to vedela napísať do posudku. Tak som jej povedal že o najmenšie že chcem vychovávať dieťa čo najmenšie aby si tak na mňa lepšie zvyklo a chcem ho brať ako svoje. A ona mi povedala že ak si vyberiem dieťa približne do pol roka čiže ešte malé bábo tak mám veľmi malú šancu že uspejem lebo o tieto deti sú najväčší záujem. A keďže som sám čiže bez partnerky tak ešte menšiu ako si myslím. Tak mi poradila že si mám vybrať chlapca , núkala mi že si mám dať hranicu do 10 rokov že také deti tiež potrebujú opateru a sú potom vďačné. Ale ja by som si nevedel predstaviť starať sa o 10 ročného chlapca ktorý by ma pravdepodobne nerešpektoval lebo by mal už isté návyky a tie by mu už zostali. Tak som si dal hranicu aby ma to posunulo ďalej a nepatril medzi žiadateľov ktorý požadujú dieťa od narodenia. A to od 2 rokov do 4 rokov. Nechcel som už staršie dieťa. A tiež ma nahovárala že si mám dať aj rómske alebo aspoň polorómske . Na to som už nepristúpil a trval som na bielom dieťati. Ale za pár dní od ukončenia prípravy a zapísania do zoznamu ma kontakotovali z UPSVaR a dali mi na výber 2 deti vo veku 3,5 roka. Obaja boli biely a jedného som si hneď aj vybral. Len som si myslel že to bude trvať kratšie ale mýlil som sa nekonečné interakcie a posudky zo všadiaľ a kontroly rodinného prostredia a ako sa starám o dieťa a tak takže to bol boj na dlhé lakte. To môj názor takže pokiaľ si upravíte svoje podmienky a necháte si do istej miery poradiť tak by to nemalo trvať až tak strašne dlho a už čoskoro sa môžete stretávať s dieťaťom. A v mojom prípade sa jedná sa o Banskobystrický kraj.
@continental neskúšali ste v Návrate alebo Úsmeve? Nepamätám si, či si nepísala....ale svojho času mne v Navrate ponúkali aj bieleho chlapčeka tak trojročného......
Inak ak ste presvedčené...a z tejto diskusie to občas vyplýva....že na chybe je tá pani, čo tam sedí...alebo teda tie panie....neuvazovali ste čakatelia nejako spojiť sily a obrátiť sa na jej zamestnávateľa? To predsa ani nie je možné...toľké čakačky.
Ono je už asi zbytočne polemizovať nad tým je to Vaše rozhodnutie 😒 a je mi to ľúto , no nikto ma nepresvedčí že na celom Slovensku sa nenajde biele dieťa do 10 rokov .@continental
@yukki Vieš ono to určite nieje len na tej pani , už dávno tu baby píšu o spojení tak možno raz , nam keď zamietli predbežko tak som kontaktovala Naty Blahovu , detsku ombudsmaku "aj keď no " ale proste nebola som ticho ja by som to davno dala do médií ten ich kraj keby je to na mne horšie by to už nemohlo byť, veď čo je horšie ako vzdať sa sna a túžby po rodine ? neviem si to ani predstaviť 😞
@mana85 je to zbytočné všetko....... Odpisu ti ze všetko je v úplnom poriadku alebo ti neodpisujeté vôbec...... A to hovorím zo skúseností nás ktoré sme sa sťažovali a písali...... Je to jedna banda...... Ktorím je jedno koľko čakáš ako sa k tebe tam správajú a už vôbec nekonajú v záujme deti ako to tvrdia......
@vanesa1210 😞 Ani detska Ombudsmanka neragovala ? hrozné ako v parlamente majú toho dosť ale že toto je podla nich v poriadku od Blahovej by som takúto reakciu nečakala a Nicholsonovu ste neskusili kontaktovať ?
Nicholsonova o adopcuach na Slovensku je to starsieho dáta aj trochu ina téma no záujem tam je ...
@mana85 kontaktovali sme Ministerstvo...... Blahovu a ostatných nie..... Popravde už neverím ze ma niekto záujem sa vtom vŕtať,ideálne zamiest pod stôl......A napísať ze všetko je v najlepšom piriadku:(
@continental Nám tiež v ZA končí príprava v apríli a sme na 5 mieste, ale taktiež už na obnovu prípravy nepôjdeme. Čakáme už 7 rokov, ale doma máme 8 ročnú kočku a nechceli sme aby bola sama, tak sme chceli súrodenca. Ale teraz to už bude veľký vekový rozdiel a nám tiež roky pribudli. Ináč pred tými 7 rokmi sme na dcérku čakali len 3 roky. Jednoducho je to hrozné. 😢😢👎👎
Dievčatá ešte chvíľu vydržte. Potom vstúpi do platnosti nový zákon a môžete začať riešiť aj medzinárodnú adopciu. Podľa mňa sa tým výrazne skrátia čakacie lehoty. Otázne je, kedy to bude, keďže je to novinka, ktorú ešte treba aplikovať do praxe.
@mariana78 @continental vidim ze otazku veku riesime viaceri. My mame 37 ale ak budeme cakat este minimalne 2 roky, tiez sa bojim, ze uz budeme stari na dieta, a tym myslim ci ono nebude trpiet tym ze ma starych rodicov. Myslela som si ze ked zacneme pripravu v 32 ze sme vhodni ziadatelia, bohuzial cakacka z nas urobi asi nevhodnych :(
@kikuska_wedge 1.4. Ale je pravda zenic este nevedia poriadne
@kikuska_wedge a priprava je 60 hodin. Cize zase sa predlzi to.
@berginkan áno, ale popri tých rokoch čakania, je to nič
@continental joj to ma veľmi mrzí. Skúste ešte v inom kraji, vyžiadajte si aspoň spisy. Nevzdávajte to.
@kikuska_wedge vieš z ktorých štátov bude povolená adopcia?
@bosorkabb nie. Čítala som len návrh zákona. Pred pár dňami bol v druhom čítaní v NRSR. Doteraz to nebolo ani právne možné.
@kikuska_wedge viem že to možné nebolo. Aj keď vždy sa našla cesta.
Ahojte, viete nam prosim poradit aky je postup pri aktualizacii udajov po 2 rokoch? V marci nam uplynu 2 roky. Chceme robit aktualizaciu na urade. Dakujem za info

@joannita Myslel som len to , dával som si žiadosť len o pestúnsku starostlivosť čiže dieťa nebude nikdy moje a budú ho navštevovať jeho biologický rodičia. A na začiatku roka 2016 som si podával žiadosť o zapísanie do zoznamu žiadateľov o pestúnsku starostlivosť. Potom ma čakala príprava , psychotesty a neskôr už vyjadrenia psychológa a UPSVaR že či som vhodný kandidát. Potom mi zavolali z UPSVaR a mohol som si vybrať dieťa , potom nasledovali mnohé interakcie 3 na pôde DeD a 15 u mňa doma. A pred pár dňami som bol na súde , išlo už o prejednávanie s rodičmi , kde spočiatku nesúhlasili ale potom ustúpili na podnet sudkyne, Ešte malého nemám doma ale tak za pár dní hádam už bude keď bude rozhodnutie právoplatné . Takže presne 2 roky a pár dní trvalo kým som si vybojoval nárok byť pestúnom a starať sa o cudzie dieťa dobrovoľne tak kde je potom tá empatia a snaha pomôcť takýmto deťom.