Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@sincerity
@bosorkabb
Ďakujem za odpoveď, som si to chcela trošku ujasniť, lebo idem sa stretnúť z pani z nášho UPSVAR, tak nech som trošku v obraze.
Myslela som, že ešte nebudem riešiť tú právnu voľnosť, nakoľko ešte nemáme za sebou riadny súd na pestunsku starostlivosť (dieťa máme doma vyše 9 mesiacov zverené do starostlivosti cez predbežné opatrenie). Ale ako vás tu čítam a ako vidím aj v našom prípade v praxi, všetko sa vlečie neskutočne dlho, tak nech sa to postupne trošku hýbe. Jeho bio rodičia sa neozvali už 9 mesiacov, tak myslím, že už môžme začať konať (zákon hovorí o 6 mesačnej lehote nezáujmu o dieťa).
Preto som chcela byť v obraze z praxe, lebo našej pani z UPSVAR už moc nedôverujem, bo minule nám dala chybné info a vybavovali sme zbytočne navyše nepotrebné doklady, potom zase mali z toho nervy na krajskom UPSVAR... keďže takto to funguje, tak už chcem byť pripravená vopred.
BA kraj stale vybavuje jun 2014
Ahojte. Idem sa trošku pochváliť, dnes sme mali súd a Natálka už bude oficiálne naša, veľmi sa tešíme, že to máme už za sebou. Ešte budeme čakať na právoplatnosť rozsudku a ide sa na matriku zmeniť meno. 🙂
V marci 2017 prišla k nám, takže vyše roka. Čakali sme na ňu 8 mesiacov, teda kým nám za ňu volali. Potom domov sme ju dostali o tri mesiace.
@mary17 gratulujem, viem aký je to pocit ja som to stihla do jedného roka. Presne 3 dní pred narodeninami prvými 😍 Najkrajší darček sme dostali. Ono pokiaľ matrika dostane tiez rozsudok, tak to trošku trvá. U nás to bolo mesiac. Nestačil im môj právoplatný ale čakali kedy im ho doručí súd.
Tak sme uspesne ukoncili pripravu a cakame co sa bude diat 🙂 pani vravela, ze niekedy to ide velmi rychlo, je pred nami okolo 20 ziadatelov o pestunstvo, na druhej strane my mame surodencov, bielych alebo poloromov, s miernym handicapom, do 4 rokov, takze to je nevyspytatelne. Som kazdym dnom v ocakavani, ci mi nebude zvonit telefon a stale mam zmiesane pocity 🙂
@marcelarefat ďakujem
@bosorkabb ahoj, ako to prosim myslis? Co napr nie je pravda?
@rebekarebekova že dieťa je právne voľné a v skutočnosti nieje, alebo že bude o chvíľu a pravda to nieje, že niečo nemôžeš čo v skutočnosti môžeš a iné perličky ktoré nechcem verejne písať.
A hlavne tlačenie do pestunstva s tým že osvojenie bude rýchle čo vôbec pravda nieje, je to zdĺhavý proces kde ti budú hádzať polená pod nohy. Všetko ti vykreslia v ružových farbách a skutočnosť je oveľa horšia. Každý ti povie inak a mňa to už prestalo baviť.
Chápem ze isto sú výnimky ale okolo seba mám samé negatívne skúsenosti.

@miriam439 asi som to zle napísala - toto "Súd o právnej voľnosti bol v apríli - 5 mesiacov trvalo teda vytýčenie pojednávania"
Bol to súd o odobratí práv matke.
Takže súdy:
- odobratie práv biologickej matke
- súd o určení mena
- súd o vyslovení osvojiteľnosti (že je dieťa právne voľné)
- súd o predosvojiteľskej starostlivosti
Predpokladám že právna voľnosť a osvojiteľnosť sú jedna a tá istá vec, len som to zle napísala.