icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

sincerity
9. máj 2018

@miriam439 asi som to zle napísala - toto "Súd o právnej voľnosti bol v apríli - 5 mesiacov trvalo teda vytýčenie pojednávania"
Bol to súd o odobratí práv matke.
Takže súdy:
- odobratie práv biologickej matke
- súd o určení mena
- súd o vyslovení osvojiteľnosti (že je dieťa právne voľné)
- súd o predosvojiteľskej starostlivosti

Predpokladám že právna voľnosť a osvojiteľnosť sú jedna a tá istá vec, len som to zle napísala.

bosorkabb
9. máj 2018

@miriam439 osvojitelnost ide ako prvý návrh( je to vlastne začiatok procesu) právna voľnosť je až keď sa biologicky rodič zbaví rodičovských práv. Až vtedy je dieťa vhodné na osvojenie.

miriam439
9. máj 2018

@sincerity
@bosorkabb
Ďakujem za odpoveď, som si to chcela trošku ujasniť, lebo idem sa stretnúť z pani z nášho UPSVAR, tak nech som trošku v obraze.
Myslela som, že ešte nebudem riešiť tú právnu voľnosť, nakoľko ešte nemáme za sebou riadny súd na pestunsku starostlivosť (dieťa máme doma vyše 9 mesiacov zverené do starostlivosti cez predbežné opatrenie). Ale ako vás tu čítam a ako vidím aj v našom prípade v praxi, všetko sa vlečie neskutočne dlho, tak nech sa to postupne trošku hýbe. Jeho bio rodičia sa neozvali už 9 mesiacov, tak myslím, že už môžme začať konať (zákon hovorí o 6 mesačnej lehote nezáujmu o dieťa).
Preto som chcela byť v obraze z praxe, lebo našej pani z UPSVAR už moc nedôverujem, bo minule nám dala chybné info a vybavovali sme zbytočne navyše nepotrebné doklady, potom zase mali z toho nervy na krajskom UPSVAR... keďže takto to funguje, tak už chcem byť pripravená vopred.

bosorkabb
9. máj 2018

@miriam439 ja sa teraz obraciam na právnika, lebo pani na úrade nechce podať návrh na zbavenie rodičovských práv. Aj keď zákon hovorí niečo iné. Vôbec nekonajú. Tak sa idem do toho boja pustiť ja a už s právnikom za chrbtom lebo evidentne sa inak nedá.

mana85
9. máj 2018

@bosorkabb Tá pani na urade ço nekona je priamo kolizna opatrovnička dieťaťa ?

gelinka75
9. máj 2018

BA kraj stale vybavuje jun 2014

bosorkabb
9. máj 2018

@mana85 áno

mary17
9. máj 2018

Ahojte. Idem sa trošku pochváliť, dnes sme mali súd a Natálka už bude oficiálne naša, veľmi sa tešíme, že to máme už za sebou. Ešte budeme čakať na právoplatnosť rozsudku a ide sa na matriku zmeniť meno. 🙂

ellen2016
9. máj 2018

@mary17 parada! ako dlho vam to cele trvalo?

mary17
9. máj 2018

V marci 2017 prišla k nám, takže vyše roka. Čakali sme na ňu 8 mesiacov, teda kým nám za ňu volali. Potom domov sme ju dostali o tri mesiace.

joannita
9. máj 2018

@gelinka75 neuveritelne, uz rok a pol vybavuju jun 2014. Aj ti povedali kedy naposledy mali biele babatko? Stale v maji 2017?

marcelarefat
9. máj 2018

@mary17 gratulujem, viem aký je to pocit ja som to stihla do jedného roka. Presne 3 dní pred narodeninami prvými 😍 Najkrajší darček sme dostali. Ono pokiaľ matrika dostane tiez rozsudok, tak to trošku trvá. U nás to bolo mesiac. Nestačil im môj právoplatný ale čakali kedy im ho doručí súd.

joannita
9. máj 2018

@zanetaqwe vsade sa to zial deje, aj v BA je to kriticke

gelinka75
9. máj 2018

@joannita ano nejak tak to bolo...zaujimave na tom je, ze od septembra sme sa pohli o 23 miest, takze to nejakym sposobom ide, ale pomaly

joannita
9. máj 2018

@gelinka75 no ide, lebo vybavuju pred vami tych co chcu romske deti. Ti na biele vsak stoja. Kolki ste vy v poradi? Dole v poradovniku to ide celkom rychlo, horsie ked uz sme v prvych desiatkach, tam sa to stopne :(

bosorkabb
10. máj 2018

@gelinka75 tak ako píše
@joannita to je dôvod posunu.

klara333
Autor odpoveď zmazal
klara333
10. máj 2018

Tak sme uspesne ukoncili pripravu a cakame co sa bude diat 🙂 pani vravela, ze niekedy to ide velmi rychlo, je pred nami okolo 20 ziadatelov o pestunstvo, na druhej strane my mame surodencov, bielych alebo poloromov, s miernym handicapom, do 4 rokov, takze to je nevyspytatelne. Som kazdym dnom v ocakavani, ci mi nebude zvonit telefon a stale mam zmiesane pocity 🙂

gelinka75
10. máj 2018

@joannita sme v prvej 50 tak povedala, uz cakame 3 rok

gelinka75
10. máj 2018

@bosorkabb vsak mne je to jasne, ze to je celkovy poradovnik aj s odkladmi a inymi kriteriami ako mame my...no zial nic sa neda robit

mary17
10. máj 2018

@marcelarefat ďakujem

bosorkabb
10. máj 2018

@gelinka75 a nejaké prognózy koľko budete ešte čakať vám nepovedala?

gelinka75
10. máj 2018

@bosorkabb nie, navrhla zmenit kriteria

bosorkabb
10. máj 2018

@gelinka75 aha. O tom som už počula tu od báb.

joannita
10. máj 2018

@bosorkabb
@gelinka75
Prognozy tiet na urade by som nebrala vazne 🙂 podla ich prognoz za 3 a pol roka cakania by sme mali doma aspon 2biele babatka. Kedze vsak posledne biele bolo pred rokom a my sme kol 25 miesta (musim po dlhsej dobe zistit ako sme na) tom tak odhadom este 25 rokov cakania 😁

bosorkabb
11. máj 2018

@joannita to sa teda na čakáš 🙂
No ja sa na to pozerám už inak, cez pravnicku lebo už mi došla trpezlivosť. Nejde o poradovnik ale o dieťa ktoré mám doma. Nieje pravda všetko čo hovoria a to ma riadne hnevá.

rebekarebekova
11. máj 2018

@bosorkabb ahoj, ako to prosim myslis? Co napr nie je pravda?

bosorkabb
11. máj 2018

@rebekarebekova že dieťa je právne voľné a v skutočnosti nieje, alebo že bude o chvíľu a pravda to nieje, že niečo nemôžeš čo v skutočnosti môžeš a iné perličky ktoré nechcem verejne písať.
A hlavne tlačenie do pestunstva s tým že osvojenie bude rýchle čo vôbec pravda nieje, je to zdĺhavý proces kde ti budú hádzať polená pod nohy. Všetko ti vykreslia v ružových farbách a skutočnosť je oveľa horšia. Každý ti povie inak a mňa to už prestalo baviť.
Chápem ze isto sú výnimky ale okolo seba mám samé negatívne skúsenosti.

berginkan
11. máj 2018

@bosorkabb suhlasim. Uz len co vidim tu. A s tym pestunstvom je to hroza, boze 😞

bosorkabb
11. máj 2018

@berginkan už to má môj právnik. Pohár mojej trpezlivosti pretiekol.
Netreba sa báť, treba sa brániť.