icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bucko555
2. jún 2018

@tortelinka Ved to ze po rozhovore s pani a po priprave budeme mudrejsi a aj to samozrejme lepsie chapat teraz sme v tej faze ze sa rozhodujeme a chceme zistit co najviac rozhodnuti. Niekedy tam vybehneme a popytame sa dakujem za objasnenie

bosorkabb
2. jún 2018

@bucko555 medzi deťmi by malo byť aspoň 9 mesiacov rozdiel. Keď budete meniť požiadavky tak podľa nového zákona treba vždy aktualizáciu robiť, čiže sedenie u psychológa. Preto si to zvážte. Ja už čakám na druhé dieťa a celý ten proces nieje ľahký.

tecko28
2. jún 2018

@bosorkabb Ahoj, vidim, ze mas naozaj skusenosti a vela tu pomahas. My sme sa tiez rozhodli, ze ideme do toho, mama biologickeho syna 3r, najradsej by som chcela malinke, len to cakanie je velmi dlhe a vek uz vysoky. Ja rozumiem tej poziadavke, ze prichadzajuce dieta ma byt mladsie , ako som aj vyssie pisala je to prirodzene, aj to tak citim, ale taktiez sa nebranime ani starsiemu dietatku. Chcem sa poradit, ci si dat na uvod hned to vacsie rozpatie 0-6 , alebo zacinat vekom syna, cize do 3 . Dakujem

bosorkabb
2. jún 2018

@tecko28 daj si 0-6 a uvidíš. Ono počas prípravy to možno zmeníte a určitú dobu rátaj čakanie. Všetko záleží z akého si kraja a či prijmete poloromske alebo aj rómske. Biele deti veľmi nie sú teraz, to si asi zistila pri čítaní tejto diskusie.
Alebo zvážte pestunstvo z možnosťou budúceho osvojenia, také deti sú a urychlis si čakanie. Ale najprv si pozistuj niečo o pestunstve.

rebekarebekova
2. jún 2018

@mmag tesime sa s vami. 😊 to mate v adopcii alebo v prstunstve? A aky kraj ste prosim?

evicita
2. jún 2018

@mmag ahoj, ak sa smiem spytat - ake stare svije deticky mas? ja mam tiez 3 a dakedy by som si chcela vziat aj nejakeho opusteneho drobceka, no zaujimalo by ma v akom veku ste tvoje deti a ty na to pripravene/zrele... vdaka 🙂

anettta
3. jún 2018

@bucko555 vziat si mladsie dieta ako je vase vlastne je prirodzene nielen pre potreby rodiny samotnej, ale aj pre Vas, rodicov - bude sa Vam s nim lahsie zzivat, pretoze budete poznat dane vyvinove obdobie dietata - kedze ste si tym obdobim uz presli so svojou dcerkou...a tiez je to rirodzene aj pre Vasu dceru, ktora bola doteraz sama a plnili sa jej zvacsa vsetky pozadavky - ak by k nej prisiel starsi surodenec, bola by medzi nimi vacsia rivalita (apson tak sa predpoklada), pretoze by sutazili o prve miesto v rodine a o lidrovske miesto...kazdy clen rodiny ma svoje vlastne postavenie a svoje vlastne poziadavky. a nakoniec by to nebolo vhodne ani pre to dietatko samotne..pretoze je zvacsa prirodzene ze najstarsie dieta v rodine je lidrom medzi surodencami - a toto dieta lidrom nebude, pretoze je pre neho vsetko nove...tak by to bolo trochu celezmatene pre vsetkych...
@evicita ja mam tiez biologicke deti, rozhodli sme sa pre adopsiu, ked mala starsia 12 a mladsia 9 a uz su na to "stare" 😉 ja odporucam z vlastnej skusenosti nizsi vek 🙂

anettta
3. jún 2018

@mmag aj my sme na tom podobne, nasa mala ma mamu bielu a otca nevieme, teraz ma 8 mesiacov a konecne zacina tmavnut, aj vlasky jej podrastli, tak sa kuceravia 😉

bucko555
3. jún 2018

@anettta Dakujem krásne za objasnenie uz som to pochopila porozpravala som sa s manzelom o tom a tak sme sa rozhodli ze este chvilu pockame kym bude mala starsia a potom sa dame do poradovnika s mladsim dietatom toto bolo pekne povedane a vysvetlene velka vdaka

anettta
3. jún 2018

@bucko555 urcite bude vsetko tak ako ma byt 🙂 ja som tiez tt kraj , tak ak budes mat dake otazky, pokojne sa pytaj. ale za seba ti chcem povedat, ze ak by ste sa pre adopciu rozhodli, najkratsi cas, ktory trva od podania ziadosti az kym dostanete dietatko trva minimalne rok - rok a pol...a to hovorime o romskom/poloromskom dievcatku, co sa tyka bieleho, je to daleko daleko dlhsie. tak drzim palce ❤

bucko555
3. jún 2018

@anettta s tým rátam ze to bude dlho trvat ale co uz kam sa budeme ponahlat a mi chceme cisto biele dievcatko takze si pockame ale nevadi uvidime o rok ked mala bude starsia potom si dame o dieta do 2 rokov a potom keby sa dlho caka nanho tak o dva roky by sme zmenili potom vek a bolo by uvidime pojdeme sa informovat len tak predbezne o tom

evicita
3. jún 2018

@anettta a aky vek biologickych deti by si odporucala, ked prijmas do rodiny adoptovane dietatko?

tama321
3. jún 2018

@bosorkabb ahoj, vy ste brali do pestunstva? Dakujem.

anettta
3. jún 2018

@evicita hmmm...tazka otazka...asi je to individualne...zalezi aj od vas rodicov, kedy by ste si trufli na dalsie dietatko ( napr ja urcite nie skor, ako mala druha dcera 4 roky). Totiz adodeticky su narocnejsie ako biodeti...aj podla toho co citam a pocuvam...zial si nesu to opustenie so sebou a je to poznat uz na novorodeniatkach. Tieto deticky potrebuju velmi velku istotu a neustale sa uistuju o tom, ze je vsetko ok, su velmi ostrazite, vyrusuje ich najmensia zmena, zvuk, miesto, nehovoriac o osobach...nasa mala velmi zle znasa zmeny aj tie najmensie - napr ze ju z postielke po spani nejdem vybrat ja ale dcera. Alebo ze ju nahodou ide prebalit niekto iny ako ja. Tieto deti su narocnejsie na mamu podla mna, resp pre mamu 🙂 no a vekovy rozdiel - za normookolnosti sa vztahova vazba vytvara cca 1.5 - 2 roky. U tychto nasich deti zvycajne 2 nasobny cas. Tak si treba zvazit, ze kedy bude mama pripravena na tuto tazku situaciu tak, aby bolo postarane aj o biodeti.

lenrietta
3. jún 2018

@tama321 Fííha!!! My sme čakali na prvú dcérku 1,5 roka a na druhú dlhšie, lebo sme mali aj prerušené, aj sme nejaké detičky odmietli..rómske a so syfilisom..Ale 8 rokov je dosť..nečítam to tu celé, lebo je toho veľa..máte záujem vyslovene o novorodenca? My sme mali v žiadosti do 6 mesiacov..

rebekarebekova
3. jún 2018

@bucko555 tento postup neodporucam.. radsej si absolvujte pripravu asap, zapiste do poradovnika a ak by ste nahodou rychlo postupovali (pri bielom do 2 rokov maaaalo pravdepodobne), tak si date odklad.
Nam na priprave povedali ze do 2 rokov je cakacka pomaly ako na babo, takze v BA neverending story.
Mate niekto ine info?

bucko555
3. jún 2018

@rebekarebekova teraz presne ktorý postup neodporúčam? Lebo už som tu toho moc písala tak už nepamätám

bosorkabb
3. jún 2018

@tama321 áno, keďže malá nebola právne voľná. Dlhý príbeh. Ale čo viem tak na pestunstvo sú deti.
Ja som si podávala na druhé dieťa, ale dala som si odklad rok lebo pri našich požiadavkách by sme čakali krátko a to my nevyhovuje momentálne.

tama321
3. jún 2018

@lenrietta áno v žilinskom kraji sa čaká aj na staršie 8 rokov, my by sme chceli tak 5 ročné, tak aj na také.

tama321
3. jún 2018

@bosorkabb tak ja už neviem, ale mne povedala pani že aj na pestunstvo tak dlho aj 8 rokov, to mi je tiež divné 😒

bosorkabb
3. jún 2018

@tama321 ak sa bavíme o Žilinskom kraji tak tam je divné všetko. Ja som BA kraj.

rebekarebekova
3. jún 2018

@bucko555 vy chcete adopciu alebo pestunstvo?

bucko555
3. jún 2018
evicita
3. jún 2018

@anettta vdaka 🙂 a este sa chcem spytat taku vec.. napr.manzel nechce v buducnosti o adoptovani dietatka pocut. ja som na to vsak tak nejak nadstavena uz od narodenia 😁 ze by som sa rada starala o deticky. zatial mame teda vlastne, co je tiez uzasny dar. 😊 ale - da sa vziat si dietatko napr.do pestunstva a potom neskor ho adoptovat, ked sa s nim rodina zzije a pochopi ze uz by bez neho bolo smutno? myslim ze to by u nas celkom stacilo, len nejaka doba aby sa otukali a vzniklo medzi nimi puto. 😊 alebo si to predstavujem nejak mylne? moj manzel miluje deti ale adopcie sa obava lebo pozna deti z reedukacneho centra a vravi ze to by sme sa zblaznili. ja zas vravim ze to je z velkej casti vychovou a partiou do akej sa dieta dostane, ze co z neho bude. no a predstavujem si to tak mozno o 10 rokov ked uz by nase deti podrastli k samostatnosti a mne by chybalo starat sa o male dietatko a zaroven tym clovek pomoze malej dusicke co zostala sama tak by ma to naplnalo. 😊

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
rebekarebekova
4. jún 2018

@bucko555 tak porieste cim skor a pripadne potom si dajte odklad..

bucko555
4. jún 2018

@rebekarebekova Tak ako to mame spravit ze teraz ist na urad ist na pripravu zapisat sa do poradovnika s ako starym dietatom?

rebekarebekova
4. jún 2018

@bucko555 idealne kedy by ste chceli a ako stare?

bucko555
4. jún 2018

@rebekarebekova tak my sme chceli aj strasie od 3 - 5 rokov ale bolo tu uz spomenute ze dieta co prichadza do rodiny musi byt vzdy mladsie ale pocula som ze aj na taketo biele dievcatka sa caka dlho takze kym by sme sa dostali na rad by aj bolo ze nasa bude starsia ale zevraj s tymito kriteriami nas do zoznamu ani nezapisu. Tak teraz vobec neviem co mam robit

bosorkabb
4. jún 2018

@bucko555 najlepšie ak sa poradíš priamo na príprave. Lebo len papiere, príprava zaberie cca rok.