Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@evicita no ono sa to da vziat di dietstko do pestunstva s tym, ze na pripravu by si chodila sama, ale manzel s tym musi suhlasit a podpisat papiere. Lenze podla mna tento model nieje uplne astastny, pretoze dieta musi byt prijate vsetkymi clenmi rodiny. Je podla mna naivne si mydliet ze manzel si zvykne, sk s tym nesuhlasi. Ja stale vravim ze na adopciu musi clovek dozriet. U nas s tym manzel na zaciatku tiez nebol uplne nadseny, hoci on bol ten, co prvy povedal ze chce dalsie dietatko. Dohodli sme sa tak, ze pojdeme na pripravu a tam on uvifi, ci sa na to citi alebo nie. My sme chodili na skupiny a velmi sa mu tam pacilo. A dnes by malu nedal za nic na svete 🙂 drzim palce aby sa ti splnil sen pomoct dietatku a aj sebe 🙂
@gia88 ja som ten pripad
@marcelarefat ako dlho si cakala prosim ta?
@bucko555 nie nezamietnu , napišeš tak a poznamku preferujem mladšie od bio dietata ... a jedna rada nešpekuluj nezamýšlaj sa moc nad tým,, ono je to tak že ked uvidiš dietatko, bud Ti srdce povie alebo nepovie... aj psychologičke na priprave povieš tak že si to dala take rozpetie , kvoli dlhým čakacim dobám...
@gia88 po zapísaní 2,5 roka
@marcelarefat a podarilo sa vam novorodeniatko?
Ja by som sa ešte chcela vrátiť k téme prípravy. Väčšina píšete, že si ju chcete robiť na úrade. My sme si ju robili v Návrate a môžem ju vrelo odporúčať. Moje sestry si robili prípravy na úrade, a keď sme si porovnávali priebeh, tak tá naša bola viac “pripravujúca”🙂
Síce sme za ňu platili 100€, ale si myslím, že stála za tie peniaze.
Najskôr sme ju robili individuálne, ale mali sme aj víkendovku s ostatnými pármi. Stretli sme sa tam aj s profimamou, ktorá nám “otvorila oči”, čo sa týka Rómov. Jej rukami prešlo v tom čase 21 detí, aj takých, aj takých. Ona osobne miluje rómske deti- že sa jej aj s nimi lepšie funguje, podstatne bývajú menej choré ako biele, a tak isto aj pri stretávaní s ich rodičmi je to podstatne lepšie ako s bielymi. Rómova sú vďační, že sa stará o ich deti a bieli rodičia bývajú arogantní a v podstate to vnímajú tak, že ona im má byť vďačná, že sa môže starať o ich deti.
My sme mali dovtedy v dotazníku napísané, že môže byť dieťa max poloromske. A vtedy sme si uvedomili, že sme vlastne rasisti🙁 Aké poloromske, rómske, biele, čierne .... Veď to je dieťa!!!! Je to malý človiečik s hľadajúcim srdiečkom, aby ho niekto ľúbil. A láska nie je podľa farby!
Boli to naše predsudky, strach z neznámeho, strach z okolia...
Táto profimama a aj psychologičky nám potvrdili, že dieťa tým, že je rómske, nededí po rodičoch napr. sklon ku kradnutiu a pod. Môže byť viacej temperamentnejšie, ale nemá sklony k zlému len preto, že je rómske.
Tiež je výhodou, že návratáci Vám pomáhajú v hľadaní dieťaťa, keď ste už v poradovníku. Sú ochotní ísť s Vami na prvé stretnutie s dieťaťom, môžte sa na nich kedykoľvek obrátiť, ak si neviete s niečim radu, ponúkajú rôzne terapie...To na bežnom úrade nie je asi možné, a ak, určite tam nie je veľká ochota.🙂
Preto odporúčam na zváženie aj túto možnosť prípravy, i keď časovo (myslím dochádzanie ) a finančne trošku náročnejšiu. Fakt stojí za to.😉
@bucko555 Ahoj, ja som z Trnavy, neviem, odkiaľ si ty, keď píšeš že to máš ďaleko.. Ja osobne som za osobné stretko a nemaj predsudky, panie na úrade v Trnave sú milé, ochotné a príjemné.. Sedeli tam v kancelárii dve, neviem, či majú záujemcov nejako podelených, ale nás sa ujala pani Zemková a nemôžem na ňu povedať jediné krivé slovo 🙂 Tiež sme mali prvé stretnutie osobné.. Ale kedykoľvek som niečo potrebovala, dalo sa aj telefonicky..Či rada alebo čokoľvek.. A pokojne môžeš ísť aj so svojím dieťatkom, nikto ťa odtiaľ nevyrazí.. jedine že by si ty mala pocit, že ti malá nevydrží cestu.. Tak smelo do toho, neoľutuješ tú dlhú cestu.. Aj tak asi budeš potom ktovie kam chodiť za dieťatkom..ponúknu ti dieťa z celého trnavského kraja..jedna kamarátka chodila do Dunajskej Stredy do nemocnice za novorodencom, druhá kamsi do Holíča do detského domova. my sme chodili za jednou dcérkou do Trebatíc a za druhou do Hlohovca..najmenej polroka každý víkend, poprípade sme si ich brávali domov v piatok a vracali v nedeľu..to máš 4 jazdy tam a späť..ale stálo to za to 🙂 Aj keď bola poľadovica a záveje 🙂)))
@gia88 áno, malý mal 5 týždeň.
@marcelarefat perfektne 🙂 Dakujem zatial 🙂
@mmag krasne si to napisala a pravdivo. len vela ludi to neberie ako vyhodu, pomoc, ale ako nieco povinne. a uz to je zle. ja som mala moznost porovnat urad v BA a je to 100 a 1. mozno ine urady su ine..neviem, ale toto urcite nie. tiez som bola rozhodnuta pre urad, lebo sme nechceli platit, ale nakoniec sme tam nesli. my sme spokojni v usmeve, mame sice len skupinove sedenia, ale je to velmi prinosne. a za mna, kazdy by mal taku pripravu absolvovat, kazdy rodic. ak by to islo 🙂
@mmag, uplny suhlas, aj my sme robili pripravu v Navrate (v Ziline) a nemenila by som. Dochadzali sme sice viac ako 50 km tam a 50 km naspat, ale stalo to za to. A tiez si osobne myslim, ze nieco taketo mozno v mensom rozsahu by mali absolvovat vsetci buduci rodicia, bez rozdielu ci cakaju svoje dietatko alebo si ho planuju osvojit.
Ahojte ,dnes sme mali posledné sedenie prípravy mám zmiešané pocity psychologička sa nám od začiatku zdala nepripravená na sedeniach , nikdy nevedela o čom sme sa bavili 🙄 Dnes nám povedala,že nám dá posudok na 2 roky s tím ,že nám to už nepredlži po 2 rokoch vraj sme starý ja mám 40 manžel má 46 a chceme dieťa od 3 rokov do 8 biele na pohlaví nezáleží ,stále tam splietala,že sa bude za nás hanbiť ked bude mať starých rodičov 😠😠 fakt som taká starááááá?????? Chcem vedieť ak sa nedostaneme na radu do dvoch rokov a budeme musieť mať aktualizáciu musím isť na ňu k tejto psychologičke ??? Zdá sa mi zaujatá moc si nesadla s manželom stále počas prípravy do neho zapárala už na 3 sedení mu povedala ,že ked sa mu nepáči môže prípravu ukončiť odvtedy si radšej vždy zahryzol do jazyka aj on túži po dieťatku . Prípravu sme mali na úrade .
@kaciatko78 aktualizácia by mala prebiehať tam kde ste si robili prípravu, práve ju mam za sebou.
Čo sa veku týka tak také názory nemá ako jediná. Neviem pod ktorý kraj patríte ale niekde vám to rovno povedia na úrade. Viac báb bolo nútených odstúpiť z poradovnika pre vek. Možno sa ozvú.
Zistite si čakacie lehoty, poprípade zmeňte požiadavky. Zistite si viac info na určenom úrade.
@kaciatko78... tak toto ako keby som čítala náš prípad...🙂))spred styroch rokov, priprava na NR, ja 40, manzel 46rokov, akurat., ze psychol. som sa znepačila ja, teda hned po prvom sedení som pochopila, že treba šuchať nohami a všetko čo nám hovoria zhltnúť ak chceme byt v poradovníku...ale nemali nič proti, ak by sme chceli malé dieťatko(bol s nami na príprave jeden pár približne v našom veku a tí chceli novorodenca...) My sme mali v požiadavkách od 3 rokov vyššie, že môžu byť aj súrodenci a aj tmavšej pleti...nakoniec sa mi psycholog. ospravedlnila, že ma zle na zač. odhadla, napísala dobrý posudok a my sme sa o 3 mesiace tešili z našej 4 ročnej Vanesky
@smihucova ahoj šak toto ....aj manžel to pochopil ale už neskoro ...ak by aj on nešúchal nohami 😉už by nás vyrazila asi 🙄🙄 je smutné ,že či budeme mať dieťa rozhoduju z určitej časti synpatie ,on je človek čo sa nevie pretvarovať bol to pre neho boj ...mal z nej stres po každom sedení mal vyrážky 😠😠 22.júna máme konečné sedenie máme sa rozhodnúť či to berieme ..jasné ,že berieme nemáme inú možnosť nemáme na výber išli sme do toho ,že to chceme len budeme 2 roky v totálnom strese😅😖😖
@bosorkabb ..dík skúsim si to pozisťovať 😉 mi sme TN kraj len dúfam ,že dieťa bude do 2 rokov...sme ochotný aj mimo krajovo 😉 ináč asi budeme samy a nejaké dieťa príde o niekoho kto ho bude milovať ,lebo nás zahnali do kúta ....ber čo ponúkame alebo nechaj tak ☹☹

@miriam439 Dakujem za ochotu ale prave som sa dozvedela ze idealne vekove rozmedzie medzi detmi je 2 az 2,5 roka tak som zaskocena no nic ja pojdem pekne na urad nech mi vsetko povedia , pekne krasne daju papiere co treba a vybavene. Auto mame len po takychto horkach a z dietatom po uradoch neni najlepsi napad pockam kym bude mat mamina cas ju postrazit. Ale ako som sa dozvedela o tom vekovom rozdiele je mi zle aj ma chut presla ved to mam potom 5 rokov cas to riesit