Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
chcela by som sa spytat ci mate info ako dlho sa caka na dietatko v BB kraji pripadne ci je tu niekto kto sa chysta na pripravu v Navrate BB, ci mate skusenosti ako priprava prebiehala a kolko trvala. Dakujem za kazdu odpoved dnes som bola po ziadost takze my este len zaciname no vela uzitocnych info som sa tu docitala 😊
@berginkan no neviem. Nam tak povedali ze do roka to musi byt ukoncene, a ze maju dost vela terminou. A co sa tyka veku nie je to jedno. Takysto tam.je ako pri adopcii urcene primerany vekovy rozdiel medzi pestunom a pestunskym dietatom. A my chceme male babatko najlepsie novorodeniatko. Takze preto....
@susi21 V susednej dedine dostala do pestunskej dieťa žena, vdova, dieťatko malo cca rok ona okolo 50 a to viem isto, že má toľko, lebo má už dospelé deti a poznáme ju.
A moja známa 46 ročná dostala nedávno novorodenca.
Takže neboj, 40 tka nie je až taká zlá, však v tomto veku ženy normálne rodia deti. 😉
@susi21 ja som bola do poradovníka zapísaná keď som mala 42 rokov a malého som si vzala domov keď som mala 44 teda mesiac pred 45. Malý mal jeden mesiačik.
@marcelarefat kraaasa. A to si tak dlho cakala na pestunsku? Ci?
@susi21 nie na adopciu.
@susi21 no neboj my sme pripravu zvladli za 4 a polmesiaca na up a to boli medzi tým vianocne sviatky tak mesiac pauzu sme mali tiež som mala 39 ked sme si doniesli maleho domov mala som 41 r vobec to nevadí držim palce
Babenky, dakujem krasne za podporu. Dnes sme sa boli popytat v navrate. Tak o tri tyzdne mame prve sedenie. Tak sa tesiiim. Uvidime za kolko to zvladneme . 😊 este raz diiik
Ahojte, idem si k Vám opätovne po radu 🙂 dnes nám už prebehol súd o osvojení malého a my sme sa s manželom rozhodli pre ďalšie dieťatko. Prípravu už máme absolvovanu a čoskoro budeme opäť v poradovniku. Tento krát sme si dali aj možnosť pestunstva a zaujíma ma, že ak by sme náhodou dostali do pestunskej starostlivosti malé bábätko, či budem mať nárok na materskú alebo v tomto prípade nie.
@wodanka Ahoj. Ta materská má viac podmienok. Ale hlavne ti napíšem takto: či pri osvojeni alebo pestunskej sú rovnaké podmienky. Ale treba brať do úvahy aj podmienky sociálnej poisťovne. Berieš sa z ich pohľadu ako iný poistenec, ak budeš mať nárok na materskú, tak nebude 34 týždňov, ale len 28 t. To je jediná výnimka, o ktorej viem, oproti tomu, keby si bola bio rodič dieťaťa.
Dôležité je však, či ti stále trvá prac. pomer u zamestnávateľa, tiež aj to, aké staré je prvé dieťatko. Ak si pri prvom dieťatku dostávala materskú a potom napríklad rodičovský príspevok a prvé dieťatko ešte nemá 3 roky, tak nárok budeš mať - hovorí sa tomu, ako pri reťazovom pôrode.
Sledujem tu na MK tieto info v diskusiách, takže ak v tomto nerobí sociálna poisťovňa rozdiel medzi nami a bio matkami, tak by to takto malo byť. Ak chceš, napíš bližšie informácie do IP, poradím, ak budem vedieť.
Ahoj dievčatá, chcem sa opýtať v rámci neodkladneho opatrenia ako dlho ste čakali na právoplatnosť. Dnes som bola na súde po 7 týždňoch ako mame malého Dona a stále nám nemôžu vyznačiť právoplatnosť na uznesenie. Potrebujem to koli žiadosti o príspevok z UPSVAR. Viete má usmerniť ako ten cely ten proces prebieha? Mám strach že sa niečo deje keďže nám to ešte nechcú vyznačiť .
@miriam439 ďakujem za info, sú pre mňa dostačujúce. Môj pracovný pomer trvá s tým, že teraz som na RD s prvým dietatkom (pri ňom som na začiatku poberala aj tu skrátenú materskú) a dúfam, že druhé sa nám podarí do jeho troch rokov. Len som si nebola istá, že či aj pri pestunskej budem mať nárok na MD.
@wodanka Viem, že všetko je ešte v nedohľadne... ale len upozorňujem na to, že ak ste brali dieťatko napr. 1-2-3 alebo viac mesačné, tak ono by sa teoreticky ta lehota troch rokov mala rátať od prvého rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS. Nemám to overené v praxi, ale z informácií získaných tu a v zákone by to tak malo byť. My sme malého dostali na predbežko do pestunskej, keď mal 11 mes., tak ak je všetko pravda, čo som vyčítala, tak ja by som mala RP dostávať do jeho 3r a 11 mes. a ak by sme dovtedy stihli druhé dieťa, tak by som tiež mala dostávať materskú ako keby sa jednalo o reťazový pôrod (materskú). Uvidím potom v praxi, ako zareagujú pracovníčky, keď to bude aktuálne.
To len, aby si vedela o takej možnosti, lebo niekedy aj páru dní môže zachrániť situáciu 😉
Možno to už niektoré baby riešili v praxi, tak by som im bola vďačná, ak by napísali, ak sa mýlim.
@miriam439 je to tak ako píšeš. Malú sme si brali ako 3,5 ročnú a RP budeme brať do jej 6 rokov.
@bosorkabb
@kikuska_wedge
Ďakujem, aspoň to mám potvrdené niekym z praxe, už som začínala mať pomaly depku, že čo ak sa mýlim a za 10 mes. by som musela naspäť do práce. To ste ma potešili, lebo tým pádom sa môžem tešiť ešte na takmer dva roky "dovolenky" 😊
POMÔŽTE NÁM ZMAPOVAŤ SYSTÉM ADOPCIÍ NA SLOVENSKU
V detských domovoch je mnoho detí, ktoré čakajú na novú rodinu. Zároveň je u nás mnoho rodín, ktoré majú záujem o adopciu. Kým však dieťa nájde svoj vytúžený domov, môže prejsť aj niekoľko rokov. Čo sa za tým skrýva? Prečo trvá tak dlho, kým sa pre dieťa nájde rodina? Ako sú budúci rodičia pripravovaní na jeho príchod? Akú úlohu v tom má úrad práce?
📢 Zapojte sa do prieskumu verejnej ochrankyne práv a pomôžte jej preskúmať, ako prebieha proces adopcií na Slovensku. Ak ste na ceste k osvojeniu dieťaťa alebo už máte adoptované dieťa, podeľte sa o svoje skúsenosti. Stačí vyplniť krátky formulár: https://goo.gl/forms/7b6SHsFLfhofdGXt2
🔎 KOHO HĽADÁME:
Hľadáme páry, samožiadateľky aj samožiadateľov, ktorí nám pomôžu zistiť, ako u nás funguje systém adopcií.
👉 ZAUJÍMA NÁS:
➡ akým spôsobom s vami komunikujú alebo komunikovali úrady,
➡ či ovplyvňovali vaše požiadavky na dieťa,
➡ ako dlho ste v procese adopcie,
➡ ale aj ako vnímate odbornú povinnú prípravu na dieťa.
✒ Vyplňte, prosím, anonymný formulár a pomôžte nám preniknúť do systému adopcií na Slovensku: https://goo.gl/forms/7b6SHsFLfhofdGXt2
🕛 Termín ukončenia: 22. 11. 2018
Za každý vyplnený formulár ďakujeme.
@daina120 v dotazníku je logická chyba v otázke ak s vami dieťa nežije ... Otázka je povinná t.j. odpovedá na ňu aj respondent, s ktorým dieťa už žije v domácnosti.
@kikuska_wedge @miriam439 @bosorkabb ďakujem Vám za info. Som zvedavá, ako to celé bude prebiehať a kedy nám ponúknu prvé dieťa.
@kikuska_wedge ano, vsimla som si to tiez. Ja iba zdielam, nie som autor.
Pekny den prajem,chcela by som sa tu trosku poinformovat kym sa do toho dame 🙂 Chceli by sme si s manzelom adoptovat dietatko skor okolo 2r.ako to cele prebieha viem ze to je na dlho ale kedze nechceme uplne babo tak by to malo byt v celku fajn.Dakujem krasne za reakcie

@berginkanano to ja ratam na tu pripravu rok. Len som chcela vediet co potom. Ci sa nam este vobec oplati zacinat . Koli veku... mame 40 rokov ... 🙄