icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorkabb
4. jan 2019

@rebekarebekova
@rebekarebekova mali aj dovolenky, jedna zastupovala druhú tak sa chyba mohla vyskytnúť.

fiona123
4. jan 2019

Ahojte. Potrebujem poradiť kam sa obrátiť kvôli žiadosti o adopciu v Trnavskom kraji. Konkrétne okres DS. Už máme doma jedno dieťaťko zo ❤ ale to sme riešili v BA kraji, tak by som potrebovala nejaký kontakt. Ja som aj dostala kontakt no nikto tam už dlhšie nezdvíha a fakt to chceme už začať riešiť, tak prosím o pomoc tu. Koľko sa aktuálne čaká v Trnavskom kraji prosím? Ďakujem pekne.

tulipan43
4. jan 2019

@fiona123 Ahoj. Zajdi si osobne na Urad prace v Dunajskej Strede, odbor socialnej kurateli a tam ti povedia čo a ako. Predpokladam, ze budete musiet absolvovať prípravu 26 hodin bud u nich, ci v usmeve alebo v návrate. Koľko sa caka neviem, my sme tiež trnavský kraj a na dieta do pestunstva sme cakali po zapisani do zoznamu zhruba 6 týždňov. Neviem ako je to teraz pri adopcii, určite záleží od Vašich požiadaviek. Držím palce

fiona123
5. jan 2019

@tulipan43 ďakujem, tak to bude asi najlepšie.

lucka_lullu
7. jan 2019

Ahojte dievčatá, chcem vás pekne poprosiť o odporúčanie na nejakú literatúru, ktorá by nám pomohla v rozhodovaní o adopcii. Vaše skúsenosti s procesom čítam už dlhšie, no zaujíma ma to obdobie pred rozhodnutím, ako sa správne rozhodnúť, s čím počítať a na čo sa pripraviť. Túžba po dieťatku je veľká, no chceme byť aspoň trochu pripravení.

andrea_82
7. jan 2019

@lucka_lullu Nám požičali knižky v Návrate - páčila sa mi Pěstounská péče a adopce od Dagmar Zezulovej a Adopcia - vzťah založený na sľube, ten vydával Návrat. Ale obidve je už celkom ťažké zohnať.

tecko28
7. jan 2019

@lucka_lullu Teraz som nasla na Martinuse a objednala som si : Děti, které se rodí v srdci , Bezpečná vazba mezi náhradními rodiči a dítětem a Dítě v nové rodině . Maju aj Vezu z kociek, Pošlete ma preč? V knizniciach tiez mavaju slusny vyber, ked nechces investovat do vlastnych

lucka_lullu
7. jan 2019

@andrea_82 @tecko28 veľmi pekne ďakujem❤️, skúsim pokukať, čo sa dá zohnať 😉

wodanka
7. jan 2019

@lucka_lullu je fajn si nieco o tom precitat, ale to rozhodnutie musi prist zo srdiecka. Ak sa rozhodnete srdcom, tak ziadne pripadne problemy Vas nemozu od neho odradit. Drzim Vam palce

lucka_lullu
8. jan 2019

@wodanka ďakujem, my sme obaja také racionálne typy, no rozhodnutie určite ide zo srdca. 😉

andrea_82
8. jan 2019

@wodanka Áno, rozhodnutie musí byť zo srdca. Ale v knižkách som našla veľa vecí, ktoré som si neuvedomila a teraz mám pocit, že viem, do čoho idem a už ma to tak neprekvapí.

zuzlicek44
8. jan 2019

Prosím nemáte knihu akopcia vzťah založený na slube? Na predaj?🙏

kalifka
9. jan 2019

Dobrý deň, je tu niekto s okresu NZ alebo kraj NR čo bral staršie dieťa od 2 roky a vyššie ďakujem 😊

ctrlh
10. jan 2019

Dobrý večer baby chcem odvas poradu podala somsi žiadosť o odopciu na druhy tižden idem na pripravu a mam podmienky že romske babetko novorodenca zdrave a som z prešova vieťe mi poraďik koľko sa čaka na romske ďieťa napište mi keď to vieťe ďakujem vam .

smihucova
11. jan 2019

@ctrlh Zdravim, prosim vas kde si budete robit pripravu? Tiez uz mame ziadost skompletizovanu, len treba odniest na urad v PO?

berginkan
11. jan 2019

@ctrlh par mesiacov ak nie tyzdnov. Romske deti z Presova posielaju po krajoch, tam u vas ich malokedy niekto chce :( takze je super, ze ste sa takto rozhodli. Ale viac ti isto povedia na urade a mozno niekto tu, kto uz caka v tvojom kraji ;)

ctrlh
11. jan 2019

Ďakujem vam pekňie pripravu si budem robyť v Bardejove na urad prace lebo ja bivam v Bj ale nas vibavuje prešov a neviete ako toje s novorodencimi do 6 mesiacov si chcem adoptovať chlapčeka😊?

yukki
11. jan 2019

@ctrlh do 6 mesiacov, to by malo ísť... Viac sa dozviete počas prípravy, uradnicky by mali mať aktualnejsie informácie. Držím palce

ctrlh
11. jan 2019

Ďakujem vam veľmy pekne😊

zanetaqwe
12. jan 2019

Ahojte kočky 😉. Idem ku vám s prosbou.Neviete náhodou ako to je s tým keď vám chcú s úradu oznámiť,že už majú pre vás dieťa na osvojenie a vám sa hneď nedovolajú, pretože v robote ani jeden z manželov nesmie mať pri sebe telefón ako my dvaja.To nás preskočia? a budú volať ďalším, alebo nám zavolajú viac x.Ďakujem za radu😘

berginkan
12. jan 2019

Ahojte, mozu nam ponuknut aj nie pravne volne dieta ak sme to vyslovene nechceli? My sme len adopcia a teraz sa to stalo kamoske, ktora je pred nami. Ponukli jej dietatko, ktore nie je pravne volne a ked im to zacali vysvetlovst tak ju skoro porazilo. Nevedela mi to uplne zopakovat no vravi, ze je to taky zadrhel ze to mozno aj odmietnu. No a my sme tesne za sebou a je mozne ze oslovia aj nas. Aky je tam postup ked nie je pravne volne dietatko prosim? Vdaka

kikuska_wedge
12. jan 2019

@berginkan Ani nasi neboli pravne volni. Stalo to na sude. Situaciu komplikovalo, ze o ne prejavili zaujem aj biologicki pribuzni. Pocas interakcii sud rozhodol o osvojitelnosti, takze sme si ich mohli zobrat domov aspon na hostovsky. Nasledne zamietol ziadost o pestunstvo bio rodiny a az potom nam schvalil neodkladne opatrenie a nasledne aj predosvojitelsku. Boli to nervy ale stalo to za zo. Z rozumoveho hladiska sme isli do obrovskeho rizika, ale ja som od prvej zmienky o nich v srdci vedela, ze su to moje deti. Nevedela som pohlavie, vek, vlastne nic okrem toho ze riesia surodenecky par. Pol roka trvalo nez nam volali a ukazali spis. Za celu dobu ma rodina upozornovala, nech sa na to neupinam, ale ja som vedela svoje. Nikdy pred tym som v nic tak neverila a nebola si tak ista. Niekedy rozhoduje srdce a nie rozum.

jesienka22
12. jan 2019

@berginkan Ano mozu, a asi casto.

jesienka22
12. jan 2019

@berginkan ale len ak je perspektiva osvojenia

nikadomi
12. jan 2019

@berginkan aj my sme mali len adopciu a ponůkli nám také dieťatko. Nie je to vôbec také neobvyklé..

berginkan
12. jan 2019

@kikuska_wedge tu sa matka vzdala pri porode a ani neprejavila zaujem. Rodina sa odmietla starat. Cize teoreticky je to iny pripad. Kazdopadne dakujem.
@jesienka22 teraz u koho? 🙂

bosorkabb
12. jan 2019

@berginkan áno môžu a je to bežný jav, nám sa to stalo tiež. Treba si totiž uvedomiť že ak chceš malé dieťa do 6 mesiacov tak proces zbavovania rodičovských práv bio rodičov netrvá deň ani mesiac. Sú tam postupy ktoré sa musia dodržať.
Bio rodičia tiež majú lehotu, aj pri utajenom pôrode, hniezde záchrany má matka právo do určitej doby sa prihlásiť.
My už máme doma právne voľné dieťa.

berginkan
12. jan 2019

@bosorkabb ok jasne chapem. No asi sa bojim menej a budem pripravena ked to pride.

ellen2016
12. jan 2019

@berginkan je to mozne a je to aj nas pripad. Tyka sa to najma babatiek, kedze tie je mozne umiestnit co najskor (vacsina ziadatelov chce deti od 0-2), aj ked nie su doriesene pravne vec. Nasa mala bola osvojitelna ked mala cca 1rok.

berginkan
12. jan 2019

@ellen2016 a napriek tomu ste isli do toho ano? My nie sme moc riskantne typy. Kamoska vobec. Preto myslim ze ak to odmietne mozno aj my budeme v takej situacii. Je to totiz rómča male a tie chcu menej ako poloromov.