icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

saska1
4. feb 2019

@bosorkabb díky, tak som si aj myslela, že by to mal riešiť Prešov. Len dúfam, že si nebudú posielať spisy krížom cez celé Slovensko. Toho sa obávam najviac. A prečo vo Vašom prípade trvalo to zbavenie rodičovských práv tak dlho?

bosorkabb
4. feb 2019

@saska1 lebo zákon hovorí o 6 mesiacoch ale súdy to moc netrápi. Riešia dlhodobý nezáujem a to je viac ako 6 mesiacov. Plus kým súd stanoví dátum pojednávania, snažia sa predvolat biologických rodičov, snažia sa im doručiť písomnosti. Kuratela preveruje biologickú rodinu a to všetko trvá.

luciskooo
4. feb 2019

@santamonica ahoj.. neodkladne opatrenie by malo byt rozhodnuté do 7 dni.. aspoň tak nam povedali keď sme to my riešili.. my sme podávali v polovičke novembra a aj s tým že nám to presúvali na další sud to netrvalo viac ako dva týždne a o týždeň mame už sud o predosvojitelskej.. na tvojom mieste by som asi kontaktovala sud že čo sa deje.. veľa zdaru

santamonica
5. feb 2019

@luciskooo tak sme tam boli osobne, nás prípad už tam majú, sudkyňa ho ale dostala iba pred týždňom, prečo, ani pánboh nevie...... Ma vraj 30 dní na to, aby sa vyjadrila, nie 7 dní....... takže nás čakajú ďalšie tri týždne čakania minimálne. Dúfam, že viac nie. Momentálne platíme my štátu aby sme sa mohli o malého starať..... co už...... matersku spätne asi nevyplácajú, takže nám neostáva, iba vydržať. Ďakujem za všetky rady, potom napíšem ako sme dopadli......drzte sa vsetky🙏🍀🍀

bosorkabb
5. feb 2019

@santamonica 7 dní je pri ohrození dieťaťa (aj keď to sudcovia dávajú aj na bežné neodkladne) ak nejde o ohrozenie tak majú 30 dní, málo kedy to však naťahujú takto dlho.

berginkan
5. feb 2019

@santamonica mozno to bude zniet blbo, ale hostovsky pobyt nie je velmi podporovany sudmi a taktiez nema formu. dokonca nam povedali na priprave, ze niektore ded ilegalne predlzuju hostovske pobyty na dlhsie. aj vy to tak asi mate, lebo dva mesiace to urcite nie je standard. ani polroka. kazdopadne deje sa to vsade, my to budeme riesit mozno trochu necitlivo, ale psychologicky aj kolizne to schvaluju. kym nebudem mat sud a odklepnute nepojdem na matersku. nemozeme si to dovolit. cize ak bude hostovsky mat byt dlho, nebudeme s tym moct suhlasit. a pockame kym budem mat narok

bosorkabb
6. feb 2019

@berginkan robia to tak preto že je to pre nich výhodné, dostávajú naďalej peniaze ale nič ich to nestojí, tých zopár drobných ktoré pošlú nerátam(niektoré neposlu ani to) Ale jasné že nik to nahlas nepovie. Ak už súd vydá neodkladne strácajú nárok na financie. Bohužiaľ nie všetko sa robí v záujme dieťaťa.
Nam robili problémy aj keď súd vydal neodkladne, predlzovali neprevzatie aj keď sme im ho naskenovali tak nechceli dieťa vydať. Pomohlo keď im manžel zavolal a nakrical na nich že sú povinný dodržiavať uznesenie súdu a pre dieťa ideme hneď či sa im to páči alebo nie. Niekedy si treba dupnut.

berginkan
6. feb 2019

@bosorkabb ved jasne. Toto paradoxne je v zaujme dietata kedze je uz u teba, a je to pre neho lepsie. U nas bude prestavka, no navstevovat budeme ak to bude potrebne. No urcite nemozem mat hostovsky dlhsie ako dva tyzdne

bosorkabb
6. feb 2019

@berginkan chápem, nám to trvalo mesiac kým sme po riešili súdne veci. Hlavne dokumenty od kurateli a Ded trvali najdlhšie.

santamonica
6. feb 2019

@berginkan moc tomu ale nerozumiem, čiže sme mali malého odmietnuť zobrať domov? A čakať na súdne rozhodnutie o predosvojitelskej? Ci ako je to myslene? Ale to by sme malého dostali snáď ako ročného, takto ho mame od 6 m. A kto ma z toho financie, súd? Ci detský domov? Štát? Fakt som dosť mimo v tomto, nechápem to. Sme radi, že nám ho tak rýchlo dali domov, chodiť ho iba navštevovať by mi bolo ľúto, lebo už si robil silnú väzbu s profi maminou a jej rodinou, akurát teraz teda čakáme a zbytočne miname nasetrene peniaze, keďže ja nerobím a platím si socialku aj zdravotku. Vy ste to teda ako riešili? Malé ste iba navštevovali, kym prešli súdy? Ci ako?

bosorkabb
6. feb 2019

@santamonica to
@berginkan myslela že ona to chce tak urobiť, plánuje to.
Peniaze na dieťa dostáva detský domov pokiaľ nieje zverené tebe. Ded dostáva financie na každé dieťa ktoré u nich je.
Urobili ste dobre, dieťaťu je u vás najlepšie. Každý sa rozhoduje podľa seba. Tiež som mala dieťa na hostovskom pobyte bez materskej, len kratšiu dobu.

berginkan
6. feb 2019

@santamonica presne tak ako pise. Kazdy podla seba. Nie kazdy si to aj moze dovolit. A zavisi od domova. Nasa suseda si domov zobrat nemohla, normalne bol hostovsky a potom sa mala musela vratit. To bol taky prisnejsi domov.

berginkan
7. feb 2019

@santamonica inak su nato preukazane vyskumy atd, ze dieta sa naviaze kedykolvek. Idealny stav je do 3rokov, do roka to este tak nevnima. Totiz oni uz ked sa narodia maju iny stav kedze su bez matky. Ale to ste iste preberali na priprave.Citala som strasne velapribehov, ze testovali deticky a do 3r isli doslova ku kazdemu. Naviazat sa problem nebol. Samozrejme ze je to tazke a individualne za kazdych okolnosti.

bosorkabb
7. feb 2019

@berginkan tu nesúhlasím, naviazanie na jednu osobu pri deťoch ktoré matka opustila je dôležité. Odporúča sa aby dieťa vychovávala jedna osoba, to je jeden z dôvodov prečo vzniklo profi rodičovstvo. Naviazanie trvá dlhšiu dobu ak dieťa už pred nami vychovávala iná osoba. U Oli to trvalo dlhšie aj z dôvodu že u profi prežila prvych 5 mesiacov. Podvedomie dieťaťa pracuje len to nieje vidno. Preto sa odporúča aby dieťa bolo čo najskôr v domácom prostredí.
Návrat sa tým dosť zaoberá.
Ale jasné ak sa nedá tak sa nedá.
Ja môžem povedať za seba že tak ako pri Oli tak aj pri druhom budem trvať na tom že dieťa pôjde k nám domov či sa to bude niekomu páčiť alebo nie.
A pôjdem si tvrdo za tým tak ako pri Oli. Pretože prvé mesiace života dieťaťa sú najdôležitejšie.

berginkan
7. feb 2019

@bosorkabb no pozor. Ja som nepovedala ze nie su. Ale ked ma dieta uz profirodinu je naviazane tsk ci tak. A prave v Navrate sme sa o tom bavili ze sa nemame bat si zobrat starsie dieta a nie trvat na mimine

berginkan
7. feb 2019

@bosorkabb nepovedala ze to nie je dolezite. Je to najdolezitejsie. Vsetko toto viem co si napisala

berginkan
7. feb 2019

@bosorkabb a este som zabudla ze par tyzdnov nejra rolu. Nehovorim o mesiacoch

bosorkabb
7. feb 2019

@berginkan vidíš každá z nás má na to iný názor.
Ja som v návrate nie len absolvovala prípravu ale aj seminár. Ale to je jedno.
Stojím si za tým čo som napísala, nemusíš sa tým riadiť. Ja som si tým prešla takže viem že znova to urobím rovnako, a to dieťa mať čo najskôr doma.
Uvedomujem si že nie vždy sa to dá z rôznych dôvodov, ale pokúsim sa o to.

santamonica
7. feb 2019

@bosorkabb tiež si myslím, a mali sme to vysvetľovanie aj v príprave, že čím skôr tým lepšie, ak sa dá samozrejme. My sme mali požiadavku do 4 rokov, takže mimco bolo krásne prekvapenie pre nás. Naša profi mama je super, aj sa stretávame a malý sa vždy teší, keď ju vidí, ale už sa pozerá a naťahuje po mne, čo je super. Ona sama mi vravela, že ešte sme to tak tak stihli pred tým ako by začal mať na ňu separacnu úzkosť a pod., bolo by to pre neho hlavne horšie. Malý je hrozne vnímavý a cíti sa u nás bezpečne, vidím to, keď ideme na návštevu ako zneisti, či ho tam snáď nenecháme alebo co a je šťastný keď sa vraciame domov. Isto, je to individuálne, jedna mamička mi povedala, že hoci mala dieťatko skoro od narodenia až po skoro 3/4roku ju naozaj objalo ako mamu. Tie detičky si prešli vselicim už v brušku, isto to nechcenie biomamou cítili a ma to rôzne následky. No nič, nejako to vydržíme, finančne by aj rodina pomohla, keby trebalo, zatiaľ sme ok. Pekný deň.

berginkan
7. feb 2019

@santamonica vidis. Nam vraveli, ze co najviac obmedzit stretavanie s profimamou. Tak teraz som zmatena.
@bosorkabb vies co radsej uz mi nic nevrav. Sme v rovnakom centre, my sme u nich absolvovali niekolko seminarov a hovorili ine. Takze sa nejdem znepokojovat 😉

bosorkabb
7. feb 2019

@berginkan nechcem ťa znepokojovať, to vôbec nie. Všetko je to prutko individuálne. Každé dieťa je iné, každá z nás cakateliek je iná. Každý má inú situáciu v rodine. Nedá sa porovnávať.
Uvidíš keď to príde, sama budeš cítiť čo je najlepšie a najvhodnejšie pre vás.

bosorkabb
7. feb 2019

@santamonica ber to tak že profi bola v prvých mesiacoch dôležitá osoba pre tvoje dieťa. Nahradzala mu mamu, to sa zabudnúť nedá.
Ja profi obdivujem, ja by som to nevedela robiť.

nikadomi
7. feb 2019

Čo sa človek dozvie/naučí na príprave, na seminári je jedna vec. Samozrejme, veľmi potrebná. Ale realita a prežívanie situácie je vec druhá. Ja osobne si neviem predstaviť mať dieťa mimo seba ani jeden deň navyše. Skrátka ten pocit, že mám niekde dieťatko, budem jeho mamou a stará sa oň ešte nejaký čas niekto iný. My sme si malého brali domov po dva a pol týždni od stretnutia a teda mala som “absťáky” normálne. Veľmi ťažko som to znášala. A chodiť ho navštevovať 400km ďaleko bolo nepredstaviteľné. Prišli sme o veľa peňazí (mali sme ho na hosťovskom 7mesiacov), ale neľutujem ani jeden deň. Dostat dieťa ako trojmesačné a ako desaťmesačné je neskutočný rozdiel. Tak svojím spôsobom obdivujem, ak niekto dokáže tak dlho čakať. A ak niekto proste musí čakať, lebo ho financie nepustia, tak to je fakt strašné. Pre mamku aj pre deťatko 😏

berginkan
7. feb 2019

@nikadomi pre nas to strasne nie je pretoze dieta este nemame. A praveze rozmyslamenad nie miminom na zaklade tohto. Ze kludne moze mat aj rok-2. Verim odbornikom v tomto smere. A doteraz nas nikdy nesklamala priprava a informacie ktore nam dali. Mam v nich plnu doveru obzvlast potom co som si teraz este poprecitovala dozadu.vsetko je to o tom istom len v ruzovom. A vzdy nam vraveli ze nemame tlacit na pilu. Ze to pride. Takze netlacim. Bosorka ma pravdu. Kazde je ine.

tecko28
7. feb 2019

@berginkan v poslednej dobe dosť prispievať,mala som pocit,že vám už dieťa ponúkli.

berginkan
7. feb 2019

@tecko28 ponukli, odmietli sme. Ale kamoska je prednami a dost to preberame tak mozno preto sa pytam ;)

berginkan
7. feb 2019

@nikadomi no a zase 400km je ine predsa. My sne si dali podmienku kraj a vzdialenost

bosorkabb
7. feb 2019

Ešte jednu vec som chcela. Teória je pekná vec ale vždy bude len teóriou. K návratu : nik ani návrat mi nepomohol viac ako baby tu a určený úrad v BA. A vždy to poviem každému kto sa ma na to opýta.
Jedine ten čo si tým prešiel vie aké to je. Aké to je keď nemáte návrh na súd, aké to je keď dieťa trčí v Ded a nik vám pomôcť nechce, nevie. Keď nechápete prečo sa veci dejú tak komplikovane a zdlhavo. Prečo súd rozhodne tak ako rozhodne a kopec praktických veci okolo. Toto vám neziskovka (a to nechcem útočiť) nikdy nepovie, nikdy vás na to nepripravi, nepomôže. Toto vedia len ľudia ktorý tým prešli. A preto ďakujem každej jednej (bolo ich viac) s ktorou som komunikovala či cez telefón, správami alebo osobne. Lebo vďačím tým babám za veľa. Nikdy neriešili načo, prečo, za čo. Vždy pomohli. A také isté ďakujem patrí dvom pracovníčkam určeného úradu bez týchto ľudí nie som tam kde som. To sa nedá vôbec ale vôbec porovnať s Návratom. A to som tá ktorá u nich robila prípravu ale z praktického hľadiska moc neponúkajú. Lebo teória je pekná ale prax nieje o pouckach, o pekných veciach o psychológoch ale o nás a o našich deťoch. O boji ktorý pochopí málo kto.

andrea_82
7. feb 2019

@bosorkabb súhlasím. My sme robili prípravu tiež v Návrate. Kopu vecí som sa dozvedela, veľa bolo pre mňa aj zaujímavých a poučných. Ale keď som sa opýtala na praktickú vec - ako budem mať nárok na materské, tak to mi povedať nevedeli.

berginkan
7. feb 2019

@bosorkabb preto som tu a to som estelen uvazovala o adopcii 😉 vzdy su najviac hodnotne rady tu, no ja mam zase vystudovanu psychologiu a trochu tomu rozumiem a tak ako niektore veci platia v nasom spravani tak platia aj pri spravani deti. Inak Navrat je vraj najlepsi...
@andrea_82 to je napriklad info ktoru za mna nemusia vediet. Naco. Je to vsade napisane a urad pomoze. Nemozu vediet vsetko, nech sa len pekne specializuju nato co maju. Plus ludia su dnes hrozne pohodlnni. Nic sa im nechce hladat. Neber osobne