icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
26. feb 2019

@janakjk aky je medzitym rozdiel? Interakcie musis mat tak ci tak nie?

berginkan
26. feb 2019

@janakjk to je super ved. Ved BA hlasi 5-7 rokov

blackcat
26. feb 2019

Ahojte baby. Už som pisala pár mesiacov dozadu, ale začali sme chodiť do centra, že skúsime ešte toto. Mali by sme o 3 týždne začať, ale ak to nevyjde, už ďalej nepôjdeme. Medzičasom sme sa presťahovali a ja mám už zmenený trvalý pobyt na trnavský kraj. Chlap je ešte zatiaľ BA. Ak by sme podávali návrh a šli na kurz, kde je to podľa Vás lepšie? Viem, že BA sa najviac hýbe, ale je aj najviac uchádzačov. Alebo to musíme podľa toho, kde reálne budeme bývať, kam nám príde kontrola? Ja som ešte na úrade práce a potom chcem začať pracovať na živnosť. Budú s tým mat problém podľa vás? Mne sa zdá tá živnosť ako jediné východisko, keďže kdekoľvek začnem, nikto mi nebude na novom pracovisku vychádzať v ústrety s termínom kurzu, interakciami atd..

joannita
26. feb 2019

@blackcat no neviem ci Ba je rychlejsia ako TT. Trnava bola vzdy najrychlepsi kraj a v Ba sa posledne roky velmi dlho caka. Ale mate poziadavky?
A preco myslis ze by mali problem so zivnostou? 🙂 Len musis dokazat nejaky prijem (pred podanim ziadosti o adopciu a potom pri kazdom sude) takze by si si nemala uvadzat v danovom ze nic nezarabas (kvoli daniam) Jedine ze tvoj muz by mal fost vysoky prijem na to aby vas vsetkych uzivil.

janakjk
26. feb 2019

@berginkan to by som sa zbláznila už načisto 🙈
Rozdiel je veľmi veľký. Interakcie nie sú také ako keď je v profi rodine. My sme za malou chodili do pôrodnice, boli sme tam s ňou v takej miestnosti samy. Mala 5 dní keď sme ju videli prvý krát a 11 dní keď sme ju brali domov. A som za to veľmi vďačná že sme ju hneď ako novorodeniatko mohli mať doma.

blackcat
26. feb 2019

@joannita vďaka za info 🙂. To s Trnavou sa mi veľmi dobre číta! Požiadavky máme bielych súrodencov do 5 rokov. Muž nezarobi zle, len vôbec neviem, či by im to stačilo. No a ja práve rozmýšľam, že ak chcem niečo rozbehnúť, na začiatku to bude také ehm, neisté? Mne ide hlavne o ten čas, čo by som získala a aby som mohla pracovať doma a byť s mojou dcérou (chodí do 3. triedy a sme tu v podstate na polosamote, tak ju vozim hore-dolu). Ale ak by to bol problém, zamestnám sa popri tom niekde aspoň na chvíľku.

berginkan
26. feb 2019

@blackcat podla bydliska mas urad. To si nevyberas. Iba pripravu a to logicky tiez v mieste bydliska. Ste zobrati?

berginkan
26. feb 2019

@janakjk ja som myslela ze si interakcie a ich casove rozmedzie urcujes sama. Rovnako aj dobu kedy si zoberes na hostovsky. Zo zakona musia byt tri interakcie a potom uz hostovsky nie? Ded to podporuju a uz sme sa tu bavili ze je lepsie deti nevracat
Profirodina musi byt uplne napomocna a pridposobit sa.

bosorkabb
26. feb 2019

@berginkan neurcujes, určuje ich Ded.

berginkan
26. feb 2019

@bosorkabb tak to zalezi od ded ale napriklad tito v presove nenamietali a nechali to plne na ziadatelke s tym ze to cele trvalo necele dva tyzdn

bosorkabb
26. feb 2019

@berginkan áno, ale vždy má posledné slovo Ded v tomto. Niekde hosťovsky nedajú vôbec napríklad Nitra, v BB zase hosťovsky 4 dni, fakt záleží dosť od Ded.

berginkan
26. feb 2019

@bosorkabb ok 🙂

brankova
Autor odpoveď zmazal
brankova
26. feb 2019
blackcat
26. feb 2019

@berginkan áno, ale ak má každý trvalý pobyt iný, mohli by sme si vybrať teoreticky? Toto som myslela. To bolo len teoreticky, keďže som netušila, ako je na tom Trnava, keďže až toľko vás tu TT nerieši. Aspoň som teda nenarazila často na tento kraj 🙂. Ale som rada, že to tu ide bez problémov.

berginkan
26. feb 2019

@blackcat aha cize si adoptujes bud ty alebo on ale spolu nemozete

nikadomi
26. feb 2019

@berginkan aj mymáme z DD prešov a tiež nechali celé rozhodnutie na nás ako chceme postupovať.. možno ide o ten istý domov 😉 Ale množstvo domovov diktuje podmienky a postup priebehu interakcií, hosťovského a následné prevzatie dieťaťa. Všade inak. Je to lotéria mnohokrát ako to vypáli 🤷🏼‍♀️

nikadomi
26. feb 2019

@berginkan sú zobratí, len každý ma trvalý pobyt inde ak dobre chápem..
@blackcat tuto sa informuje na úrade, ale zrejme bude treba mať rovnaký trvalý pobyt.

santamonica
26. feb 2019

Ahojte je normálne, že nám stále nevydali ani len neodkladne opatrenie? Už je to 2a pol mesiaca, tento druhy súd mesiac a pol..... Na infe tvrdia, že 30dni musí byť dodržaných, keď ma prepojí na sudkynu, ta nedvíha absolutne. Osobne sa za ňou nedostaneme bez dohodnutého termínu. Co akože mame robiť? Na info chodíme, voláme ako na klavír. Kurátorka že pomôcť nevie.........co je toto za systém!?? Sme v strese, nechcem aby to malý cítil. No nič, potrebovala som sa vykecať, už som kludnejsia😁. Viete prosím poradiť?

tecko28
26. feb 2019

@nikadomi ,
@blackcat my s manzelom sme nemali spolocny trvaly pobyt ked sme zacinali pripravu a nikto to neriesil.

bosorkabb
26. feb 2019

@santamonica kurátorka má prístup ku sudkyni. Vyvolavaj jej, nech zavolá sudkyni ona má priamo číslo.

santamonica
26. feb 2019

@bosorkabb že nemá, kurátorka je z iného obvodu,, z toho predchádzajúceho a že na tento súd dosah nemá. Ze sa pokúsi tam dovolať. To my robíme každý den. Tak asi tak.

bosorkabb
26. feb 2019

@santamon nech kontaktuje kurátorky z daného obvodu

santamonica
26. feb 2019

@bosorkabb tiez mi pride cudne, ze toto mi stale hovori, je akoze mila, ale ako si robi robotu? Vsak ja jej musim hovorit, co ma robit? My jej stale volame, vzdy len ze pokusim sa a potom nic, kym sa zas neozveme......a to musi byt blbost, ze nikoho na sude nepozna z vedlajsieho obvodu.....nerozumiem, ked nas prehodili na iny obvod, preco nam aj nezmenili kuratorku teda....skusim sa na to opytat na upsvare, len dufam, ze jej to povedia a ona sa nastve a to uz bude uplne zle. Muz je uz taky vytoceny. Citala som, ze jedna rodina cakala na neodkladne 6 mesiacov. A ta lehota 30 dni je potom naco urcena, pre koho?

berginkan
26. feb 2019

@santamonica a kde ste vlastne v ktorom meste?

miriam439
26. feb 2019

@santamonica Mne ešte poradili, keď sa nám to nehýbalo a nevedeli sme sa dočkať termínu na pojednávanie, aby sme napísali žiadosť predsedníčke daného súdu a tam opísali situáciu a žiadali ju preskúmať situáciu, prečo sa v danej veci nekoná.
Ja už som bola úplne rozhodnutá, že to spravím, ale ešte som predtým skúsila zavolať asistentke, ktorá bola uvedená v papieroch, kde nám náš okresný súd oznámil meno sudcu, asistenta a novú spisovú značku, keď sa spis presunul k nim z iného súdu.
Asistentka nám pozrela do spisu a povedala, kde je problém, tak som už potom žiadosť na predsedníčku súdu nepísala, lebo sa to už potom rozhýbalo.
Tak skúste ísť touto cestou a uvidíte, či sa niečo pohne.

miriam439
26. feb 2019

@santamonica Ja som sa minulý týždeň dozvedela tiež niečo o 30 dňovej lehote. My sme mali presne pred 3 týždňami riadne pojednávanie o pestúnskej starostlivosti a písomný rozsudok / rozhodnutie stále nedošlo. Tak som zase vyvolávala na súd a dozvedela som sa, že sudkyňa ešte neráčila napísať rozsudok, vraj má na to 30 dňovu lehotu. Tak máme čakať.

bosorkabb
26. feb 2019

@santamonica bohužiaľ tak to chodí, nechce sa im to moc riešiť. Veľmi dobre to poznám. Treba povedať že sa budete sťažovať písomne.
@miriam439 áno 30 dni6ma sudca na napísanie rozsudku. Tiež nám vždy chodili rozsudky dosť neskoro. Lebo plus pošta.

joannita
27. feb 2019

@brankova ste na 14 mieste? Fuha tak to potom nechapem tie dezinformacie tuto, ze pisala ta baba ze ich oslovili s bielym novorodencom a boli zapisani pol roka po vas. Mna to zaujima preto, ze aj my sme boli zapisani koniec roka 2014. Ale my uz dieta mame vyse pol roka, trosku sme zmenilo poziadavky.

joannita
27. feb 2019

@blackcat ale ono sa to stale meni. Cize neviem ako je na tom teraz TT. BA bola tiez najrychlejsi kraj ked sme my robili pripravu a teraz sa to velmi spomalilo ze patri k tym pomalsim. Vy ale mate ojedinele poziadavky cize vy by ste nemuseli cakat tak dlho.
A ty ked zacmes podnikat ako szco tak oni si aj tak nemaju ako preverit tvoj prijem lebo nemas este danove za minuly rok cize tebe bude stacit dolozit asi len to ze si szco teraz.