icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
28. feb 2019

Dievcence davam si dokopy tie peniazky, lebo uz viacere ste mi napisali, nech sa nespolieham, ze budem mat cas na pripravu a z prace proste budem musiet odist hned ked to pride. takze chcem sa spytat, na co mame teda narok okrem materskej? ake ine prispevky? amaterska s apodava na socialke vsak? zamestnavatel potrebuje len papier zo sudu? dik

berginkan
28. feb 2019

@joannita tak my mame urcenu jednu pani, ktora nas ma na starosti. od zaciatku. s nou sme riesili ziadost, vsetky ukony aj spis. aj ked sa informujem volam jej. my sme zaradeny podla bydliska.

joannita
28. feb 2019

@berginkan hm zaujimave ze v rovnakom kraji su celkom ine postupy a zvyklosti 🙂
materska na socialke. Dalej mas narok na jednorazovy prispevok pri zvereni (cez 500e) a este na rodinne pridavky (nieco cez 20e mesacne) obe na UPSVR. Ku vsetkemu samozrejme potrebujes rozhodnutie sudu, niekde staci vykonatelnost vyznacena a niekde uz pravoplatnost. A rodny list.
Zamestnavatelovi som davala rodny list a potvrdenie o tom ze som si podala ziadost o matersku. Rozhodnutie sudu som nedavala.

joannita
28. feb 2019

@berginkan ten rodny list si tiez niesom ista ci som davala zamestnavatelovi, uz si to moc nepamatam. A este odomna vsade chceli (upsvr a SP) odovzdavaci protokol o prevzati dietata.

berginkan
28. feb 2019

@joannita hm neviem posudit, zatial si prva co citam ze nema to iste co my
K tej materskej ok dik 😉 Tak opat teta na urade bude pomahat.

tulipan43
28. feb 2019

@berginkan a mate narok aj na daňovú ulavu a rodny list treba dat zamestnavatelovi spolu s vykonatelnym rozhodnutim

bosorkabb
28. feb 2019

Tiež chodíme vždy k tej istej pani, vždy volám jej, u nej sme podávali papiere, k nej chodíme, s ňou všetko riešime. Jej volám ak niečo neviem, je to taký osobný zvláštny vzťah. Bavíme sa o všetkom aj súkromnom živote. Je to pre mňa osoba na správnom mieste.
Takže nie každý rieši veci cez podatelnu ja veci riešim osobne.
A je jedno či na určenom úrade alebo na miestnom úrade. Na súde som tiež riešila veci priamo do kancelarie sudcu som volala. Nepovažujem to za divné, som proste taká.

joannita
28. feb 2019

@bosorkabb ako ved v pohode, ja len pisem co nam nakazali a ako nas navigovali 🙂 nemam dovod zpochybnovat ich pokyny. Ano my sme mali urcenu podla bydliska p. Zvijasovu (co sa tyka potadovnika a oslovovanie s detmi) ale ako pisem, pri ziadosti nam uradnicky z inej kancelarie (tiez podla bydliska) vyslovene kazali ist na podatelnu alebo poslat postou. Co mi pride ok kedze chcem mat doklad o tom ze som to podala. Na sudy a urady som vyvolavala aj ja samozrejmena na vsetko sa informovala, niesom ten typ ci necinne sedi doma a caka ako urady (ne)konaju.

berginkan
28. feb 2019

@joannita pani Zvijasova je taka starsia ze? je super, uplne zlaticko. nema nas na starosti, ale minule tam bola ked sme tam boli a bola velmi komunikativna. myslim, ze keby som sa pytala na nieco tak vpohode odpovie

bosorkabb
28. feb 2019

@joannita ja som mala iné inštrukcie. Máme inú pani.

joannita
28. feb 2019

@berginkan ano starsia oproti ostatnym. Oni su vsetky super, so vsetkymi som komunikovala.

joannita
28. feb 2019

@berginkan
@bosorkabb a vy ste teda komu konkretne odovzdali ziadost s prilohami ked nie v podatelni? Alebo postou?

berginkan
28. feb 2019

@joannita priamo tam osobne. normalne som si dohodla termin a prisli sme aj s manzelom. aj sme sa radili ako to vypisat atd. to bol uplne prvy kontakt s nimi

tulipan43
28. feb 2019

@joannita ak môžem zapojím sa do Vašej diskusie. My sme tak ako prvý krát tak aj teraz v januári odovzdávali papiere na druhé dieťa osobne v TT paniam, ktoré majú na starosti pestunsku a osvojenie, dokonca som tam bola s mužom a rozprávali sme sa o požiadavkách a pytali sa ako má malý . Tak isto keď niečo riešim, ako napr. Teraz psychologičku na aktualizaciu volám im. Vždy mi veľmi pomohli.

smihucova
28. feb 2019

@tulipan43 ...aj my sme si teraz v januári podávali žiadosť na druhé, ale v PO 🙂...a pozerám, že máme rovnako rokov 🙂...tak som zvedavá ako nám to pôjde 🙂Držím palce!

joannita
28. feb 2019

@berginkan hm divne. Ze kazdeho naviguju inak.

bosorkabb
28. feb 2019

@joannita priamo tej pani ktorá nás má na starosti. Všetko riešim s ňou či osobne alebo telefonicky.

berginkan
28. feb 2019

@joannita nezda sa mi to. A ked tam zavolas ze chces prist tak co ti povedia? Hadam ta neposlu do podatelne?

tulipan43
1. mar 2019

@smihucova Ďakujem

tulipan43
1. mar 2019

@smihucova aj ja držím palce Tebe ☺️

joannita
1. mar 2019

@berginkan zavolam tam v pondelok. Ale uz mi pisali 2 baby do spravy ze to mali presne takto isto, bud podatelna alebo postou.

bosorkabb
2. mar 2019

@joannita nieje povinnosťou žiadateľa chodiť na úrad. Kto nechce stačí ak pošle poštou alebo podá na podatelni.
Povinné to je až v momente keď ti zavolajú a ideš si pozrieť spis dietata.
To len aby nevyznelo že to je nejaká nová povinnosť.

joannita
2. mar 2019

@bosorkabb to je samozrejmé 🙂 to som si isto nemyslela. Skor je mi divne ze to tam ludia nosia a tym padom nemaju doklad o tom ze to podali. Nic v zlom samozrejme, len nahlas uvazujem.

berginkan
2. mar 2019

@joannita samozrejme ze mame doklad. Ved nam dali a este nam to aj prislo postou

bosorkabb
3. mar 2019

@joannita doklad sme mali hneď a prišlo aj rozhodnutie poštou.
Ono dosť záleží od žiadateľov poznám takých čo volali každé 2 týždne a ešte sa tam aj zastavili aj takých ktorý len osobne sa informujú.

joannita
3. mar 2019

@berginkan postou je jasne ze to pride, ale myslela som razitko ze to prevzali ako sa dava na podatelni. Ale ked davaju aj v kancelarii razitko/doklad o prevzati tak potom ok.

berginkan
3. mar 2019

@joannita samozrejme ze davaju

kv_
3. mar 2019

ahojte. mate prosim niekto skusenosti so sudom Lucenec ? Chystame sa zobrat si dievcatko do pestunskej starostlivosti. Viete ci v Lucenci schvaluju predbezko ? Alebo kolko ste cakali kym bol vytyceny datum pojednavania a dostali ste dietatko domov ? Dakujem.

kv_
3. mar 2019

myslim ci schvaluju neodkladne opatrenie. budem vdacna za vsetky skusenosti.

lucka_lullu
5. mar 2019

Ahojte dievčatá, s manželom bývame v ba sedem rokov. Svoj trvalý pobyt máme ale stále každý doma u rodičov, bývame v prenájme a staviame dom. Kde máme ísť na Upsvar (vypísať žiadosť, informovať sa a následne riešiť prípravu) ? V mieste, resp krajskom meste trvalého pobytu alebo môžeme aj v ba?