Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb neodkladne mám právoplatne .. však aj materskú aj bonus na základe neho mam.. tety povedali že ten prídavok je taký špecificky že ten sa nedá musí byt rozsudok ...že pri ostatnom je napisane uznesenie.. ok tak teda skúsim niekam napísať lebo toto sa mi už prestáva páčiť..
ahojte, prosim vas, ako často ste volali ohladom poradia na úrad ? nitriansky kraj? dakujem!
@srdiecko35 cca 2x za rok..ked sme boli v prvej desiatke cca kazdy mesiac az mesiac a pol
@srdiecko35 my sme sa tam od novembra 1x zastavili, najblizsie sa planujem informovat priamo na urade mozno pred prazdninami
Ahojte neviete aka dlha je teraz cakacka v BA kraji na babetko poloromske?
@kikuska_wedge cca 1,5 roka. Podľa kamarátky ktorá toľko teraz čakala.
@luciskooo neviem čo vaše tetušky riešia, ale patrí ti aj prídavok na dieťa a aj opakovaný príspevok. Ja som nemala problém dostať tieto peniažky na základe neodkladného opatrenia. Jedine som ešte musela dokladovať, že sme podali na súd návrh na pestúnstvo. A jednorázový dostaneš až pri pestúnstve.
Ahojte , ako prosím prebieha aktualizácia po dvoch rokoch ?
Baby a viem si pozrieť niekde na nete aké sú čakacie doby k ktorom okrese?či to len na upsvar mi povedia?
@luciskooo My poberame prídavky na dieťa už 20-ty mesiac len na základe právoplatného neodkladného opatrenia, pretože iný papier o zvereni dieťaťa do NRS ešte stále nemáme v rukách. A nikto nikdy neriešil názov toho papiera zo súdu.
Prikladám link na platný zákon o prípravkoch.
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
Hovorí sa tam stále o rozhodnutí súdu, teda rozhodnutie vo všeobecnosti, nie o "ROZHODNUTI".
Keď tety zákon neovládajú, tak nech nemudruju.
Ja som sa už naučila, že na úrady treba chodiť s tým, že to alebo ono viem od žien, ktoré už túto situáciu majú reálne vyriešenu v praxi.
Úradníčkam sa to samozrejme moc nepáči, že som "múdrejšia" ako ony, ale čo mám robiť, keď napr. u nás na UPSVAR sa mi priznali, že riešia takýto prípad ako my po prvý krát.
Tak ja zbieram info z praxe tu v tejto diskusii a potom idem na istotu.
@miriam439 hmmmm.. keď som tam sla ten prídavok riešiť považovala som to za veľkú banalitu tak má ani nenapadlo že by som sa mala nejak vyškoliť ... žiaľ skutočnosť je iná.. musím si to naštudovať.. ale v podstate my už mame rozhodnutie súdu predosvojitelskej starostlivosti len nemame vyznačenú právoplatnosť tak už počkám na to ... ale v každom prípade by som to ani nemusela riešiť a nechala by som si vyplácať opakovaný príspevok 🤦♀️ To je omnoho viac... neviem kde na to prišli a presviedčali ma o svojej pravde tak som vypísala tu žiadosť a pýtam sa ich že koľko ten príspevok je a ona že nevie aké že na internete to isto bude a že sa nemám báť že mi isto dobrú sumu pošlú 😂😂 tak mám z toho už srandu aj trochu
@luciskooo My ideme zatiaľ cestou pestúnskej starostlivosti, rok a pol cez neodkladné opatrenie, beriem aj prídavky aj príspevok pre dieťa - ten je od 1.1.2019 cca 187 €
Preto som nikdy neriešila, ako to je s tým opakovaným príspevkom pre dieťa pri predosvojitelskej.
Ale pozri toto, možno že tetusky majú aj pravdu????
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@luciskooo Ešte podotýkam, či nenastala nejaká zmena v zákone od začiatku tohto roka, lebo napr. pokiaľ viem, výška príspevku bola vlani pre všetkých rovnaká cca 140 € a nie odstupňovaná podľa veku dieťaťa, ako je to tam uvedené teraz.
Možno viac poradia žienky, ktoré teraz už majú deti v predosvojitelskej, či nemajú nové info.
@luciskooo my sme mali malého v predosvojiteľskej a mala som nárok aj na opakovaný príspevok. Nakoľko sme boli zároveň poručníkom dieťaťa. Vtedy vzniká tento nárok. Neviem ako zo máš v rozhodnutí. Ak je poručníkom stále DD alebo UPSVaR, vtedy nárok nemáš- závisí ako rozhodol súd..
@luciskooo Ešte mi nedalo, tak som našla toto...
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2005-627
a podľa toho pozerám v § 5, že asi pri klasickej predosvojitelskej nie je nárok na ten príspevok, iba ak ste aj poručníci... viac pozri v zákone, je to tam pekne rozpísané § 1 a 5.
@luciskooo inak aj uznesenie je rozhodnutie sudu, rovnocenne rozsudku. Kazdy sud to uvadza inak ale je to to iste. Uznesenim by sa mali oznacovat rozhodnutia sudu, kde sa planuje este dalsie konecne rozhodnutie sudu (v nasich pripadoch konecne osvojenie) preto mam ja sud o predosv. Ako uznesenie a niekde to iz oznacuju ako rozsudok (kazdy sud to urcuje inak) Povedz tej mudrej tete ze rozsudok budes mat napisane az na poslednom rozhodnuti sudu o osvojeni a nech si zisti co je uznesenie 🙈 Ak teda len v tom je problem.

@joannita my mame napisane na neodkladnom uznesenie a na predosvojitelskej rozsudok .. prepac som to poplietla