icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

joannita
10. mar 2019

@alilka my sme robili cez usmev a bolo to super trvalo to 3,5 mesiaca. S tym ze aj na urade nam boli taktiez napomocni pri vybabovackach, navrhy na sud a podobne. Pochybujem ze je to tak ze oslovuju prvych tych co robili na na urade pripravu, to by bolo dost diskriminacne, ale zas po precitani niektrych prispevkov tu ako funguje poradovnik by ma to vlastne ani neprekvapilo.

bosorkabb
10. mar 2019

@alilka robila som cez neziskovu a bolo to dlhé. Už by som si vybrala úrad. Máš to aj zadarmo a v kľude.

nikadomi
10. mar 2019

@alilka môj muž vravel, že pre banku.. a aj keby na tlačive bola info, že pre potreby banky, upsvaru by to vadiť nemalo.

alilka
10. mar 2019

@joannita a ako vlastne zostavujú ten poradovník?a aké súdy?to aj na súd musím?
@bosorkabb veď z jednej strany ma odrádza to že sa za to platí a ešte aj dochádzať musíme dosť veľa..a zasa na upsvar to vraj omnoho dlhšie trvá..a chcem čím skôr si to urobiť aby nás čím skôr zapísali .

bosorkabb
10. mar 2019

@alilka vôbec to netrvá dlho. Záleží od psychologicky a vašeho voľného času.
Na súd musíš ísť tak či tak a nie raz. Ale to až vám ponúknu dieťa.

alilka
10. mar 2019

@bosorkabb jaaaj čím ďalej citam komenty od vás báb tým viac sa prikláňam predsa k tomu upsvaru 😉

alilka
10. mar 2019

@bosorkabb a teda ešte kto mi povie aké dlhé sú čakacie doby keď na upsvar mi to povedať nevedela?patríme pod Košický kraj..

andrea_82
10. mar 2019

@alilka My sme boli cez neziskovku a trvalo to cca 9 mesiacov. A navyše sme tiež museli chodiť do susedného mesta. Keby som sa teraz rozhodovala znova, išla by som cez UPSVaR. Ale nemyslím si, že potom by nás volali skôr, lebo príprava by bola v našom meste a poradovník je v krajskom UPSVaR. Takže pre tetu na kraji sme rovnako neznámi, ako keď sme išli cez neziskovku.
Na súd budeš musieť ísť až vtedy, keď budú mať pre vás konkrétne dieťa.
O dĺžke čakacej doby ti povedia na krajskom UPSVaR v Košiciach, tam vedú poradovník pre celý kraj.

alilka
10. mar 2019

@andrea_82 ja som fakt z toho mimo..🤦🤦 keď urobím prípravu potom musím do Košíc na upsvar?to je fakt celé také zložité .😏😏

andrea_82
10. mar 2019

@alilka My patríme pod PB, trenčiansky kraj. Ale náš UPSVaR som preskočila a išla som podať žiadosť rovno na kraj. K žiadosti sme doniesli všetky tie prílohy od doktorov a potvrdenia o príjme. Oni si všetko pozreli, vyžiadali si výpis z registra trestov, posudok z obecného úradu a z UPSVaR PB ku nám prišli na návštevu. Keď bolo toto všetko OK, dali info do Návratu, že u nich chceme urobiť prípravu. My sme sa tiež spojili s Návratom. Absolvovali sme prípravu, oni u nás tiež boli na návšteve a nakoniec napísali správu, s ktorou nás oboznámili a potom ju poslali na krajský UPSVaR. Na základe toho nás potom zaradili do poradovníka, o čom nám prišlo rozhodnutie poštou.
Odporúčam ísť ku vám na UPSVaR, oni vás potom znavigujú a pôjdeš postupne krok za krokom. Neboj, dá sa to zvládnuť.

alilka
10. mar 2019

@andrea_82 ja som tam už bola..dali mi papiere vypísať a dotazník..máme priniesť to potvrdenie a príjmoch,od lekárov ,ja od gyndu a vrátiť sa s tým späť na upsvar už aj s manželom..

andrea_82
10. mar 2019

@alilka Pravdepodobne to potom všetko oni odošlú na krajský úrad. Takže do Košíc zatiaľ nebudete musieť ísť. Oni vám isto povedia.

tinetta
10. mar 2019

@berginkan vôbec neviem kolki v poradí sme boli. my sme mali rok pozastavenie a zrazu už sme boli na rade. Neviem možno aj niekto pred nami si to rozmyslel,tak sme poskočili dopredu,fakt netusim

bosorkabb
10. mar 2019

@alilka nemusíš ísť na Krajský úrad, to oni vedú zoznam žiadateľov ale oni sa ti ozvu ak budú mať dieťa pre vás.
Čakacie doby závisia od vašich požiadaviek na dieťa. Najdlhšie a to niekoľko rokov sa čaká na biele, zdravé novorodeniatko. Na rómske, zdravé novorodenec niekoľko mesiacov, na poloromske niečo medzi bielym a rómskym. Čiže fakt záleží aké dieťa chcete. Keď budete vedieť čo chcete vtedy vám povedia cca cakaciu dobu.

alilka
10. mar 2019

@bosorkabb určite chceme bieleho novorodenca..poloromske a rímske určite nie .🤔

tecko28
10. mar 2019

@alilkamozno intmna otazka, ale zarazilo ma.. preco ta poslali na gyndu? Co ma s adopciou gynekolog?

alilka
10. mar 2019

@tecko28 vraj treba udať dôvod prečo chceme adopciu..tak som povedala že zo zdravotných dôvodov..tak že potrebujem potvrdenie aj od gynekológicky..🤷

tecko28
10. mar 2019

@alilka to je hlupost, ak sa mylim nech ma tu dievcata opravia, ale podla mna gynda s tym nic nema. Vacsina z nas do toho ide prave preto, ze je problem s otehotnenim, ale toto citam prvykrat, ze to musi aj gynekolog potvrdit. Nas sa to pytali pri podavani ziadosti a neskor sme to riesili aj so psychologickou na priprave, ale teda len okrajovo, nikto nechcel potvrdenie o tom, ze uz bio dieta mat nemozme.

johanka121
10. mar 2019

Ak si chce niekto precitat rada poziciam ☺️

bosorkabb
10. mar 2019

@alilka tak budete čakať najdlhšie. To je proste fakt, to zistíš aj sama.
@tecko28 áno máš pravdu. Žiadne potvrdenie okrem potvrdenia od všeobecného lekára nechceli.

mata71
10. mar 2019

@tecko28 n od nas pred 9r žiadali vyjadrenie gynekologa ..

mata71
10. mar 2019

@alilka aj od nás žiadali pred 9r vyjadrenie gynekologa

mariannamk
10. mar 2019

@alilka nepotrebujes od gynekologicky nic. postaci od vseobecneho, ze si zdrava a nemas ziadne zavazne zdravotne problemy ci ochorenia.

alilka
10. mar 2019

@mariannamk nie mám napísané že chcú vyjadrenie od gyndy..ak od všeobecného..
@bosorkabb ja s tým rátam..viem že pod 5 rokov nepôjdeme ale rómske jednoducho nechceme..
@tecko28 tak si to na upsvar vyžiadali..a ja nemám problém im to priniesť..ja som prišla o obe vajcovody (3x mimomaternicove)..

bosorkabb
10. mar 2019

@alilka nechcem aby si si zobrala iné dieťa ako chceš. To bolo len na margo cakacej lehoty.

janinuska
10. mar 2019

To je zvlaštne, že pri adopcii chcu vyjadrenie od gynekológa, ved napr. žena može byt v poriadku aproblem može mat muž. A neplodnost može byt často krat spojena s cukrovka, celiakia, ochorenie štitnej žlazy, imunologia, genetika, hematologia, s tym gynekolog nič nema, ale nepriechodne vajcovody, kvalita vajičok, amh hormon, to su vyšetrenia, ktore ani gynekolog bežne nerobi.

alilka
10. mar 2019

@janinuska tak áno..ale toto nieje môj prípad..u mňa je to iné..

berginkan
10. mar 2019

@alilka ja by som urad nikdy. Neboli sme spokojni. A beriem to zodpovedne, neslo mi o to kolko to trva ale ake kvalitne to je. Ja som spokojna v navrate. Ale chapem ze to mate daleko. Tak chod na urad

ninquewen
11. mar 2019

@johanka121 prosim prosim, rada by som si pozicala Adopcia vztah zalozeny na slube, ja som z BA, Ty odkial?

johanka121
11. mar 2019

@ninquewen od Ziliny..ak chces poslat postou ☺️