Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@alilka My sme boli cez neziskovku a trvalo to cca 9 mesiacov. A navyše sme tiež museli chodiť do susedného mesta. Keby som sa teraz rozhodovala znova, išla by som cez UPSVaR. Ale nemyslím si, že potom by nás volali skôr, lebo príprava by bola v našom meste a poradovník je v krajskom UPSVaR. Takže pre tetu na kraji sme rovnako neznámi, ako keď sme išli cez neziskovku.
Na súd budeš musieť ísť až vtedy, keď budú mať pre vás konkrétne dieťa.
O dĺžke čakacej doby ti povedia na krajskom UPSVaR v Košiciach, tam vedú poradovník pre celý kraj.
@alilka My patríme pod PB, trenčiansky kraj. Ale náš UPSVaR som preskočila a išla som podať žiadosť rovno na kraj. K žiadosti sme doniesli všetky tie prílohy od doktorov a potvrdenia o príjme. Oni si všetko pozreli, vyžiadali si výpis z registra trestov, posudok z obecného úradu a z UPSVaR PB ku nám prišli na návštevu. Keď bolo toto všetko OK, dali info do Návratu, že u nich chceme urobiť prípravu. My sme sa tiež spojili s Návratom. Absolvovali sme prípravu, oni u nás tiež boli na návšteve a nakoniec napísali správu, s ktorou nás oboznámili a potom ju poslali na krajský UPSVaR. Na základe toho nás potom zaradili do poradovníka, o čom nám prišlo rozhodnutie poštou.
Odporúčam ísť ku vám na UPSVaR, oni vás potom znavigujú a pôjdeš postupne krok za krokom. Neboj, dá sa to zvládnuť.
@alilka nemusíš ísť na Krajský úrad, to oni vedú zoznam žiadateľov ale oni sa ti ozvu ak budú mať dieťa pre vás.
Čakacie doby závisia od vašich požiadaviek na dieťa. Najdlhšie a to niekoľko rokov sa čaká na biele, zdravé novorodeniatko. Na rómske, zdravé novorodenec niekoľko mesiacov, na poloromske niečo medzi bielym a rómskym. Čiže fakt záleží aké dieťa chcete. Keď budete vedieť čo chcete vtedy vám povedia cca cakaciu dobu.
@alilkamozno intmna otazka, ale zarazilo ma.. preco ta poslali na gyndu? Co ma s adopciou gynekolog?
@alilka to je hlupost, ak sa mylim nech ma tu dievcata opravia, ale podla mna gynda s tym nic nema. Vacsina z nas do toho ide prave preto, ze je problem s otehotnenim, ale toto citam prvykrat, ze to musi aj gynekolog potvrdit. Nas sa to pytali pri podavani ziadosti a neskor sme to riesili aj so psychologickou na priprave, ale teda len okrajovo, nikto nechcel potvrdenie o tom, ze uz bio dieta mat nemozme.
@alilka nepotrebujes od gynekologicky nic. postaci od vseobecneho, ze si zdrava a nemas ziadne zavazne zdravotne problemy ci ochorenia.
@mariannamk nie mám napísané že chcú vyjadrenie od gyndy..ak od všeobecného..
@bosorkabb ja s tým rátam..viem že pod 5 rokov nepôjdeme ale rómske jednoducho nechceme..
@tecko28 tak si to na upsvar vyžiadali..a ja nemám problém im to priniesť..ja som prišla o obe vajcovody (3x mimomaternicove)..
To je zvlaštne, že pri adopcii chcu vyjadrenie od gynekológa, ved napr. žena može byt v poriadku aproblem može mat muž. A neplodnost može byt často krat spojena s cukrovka, celiakia, ochorenie štitnej žlazy, imunologia, genetika, hematologia, s tym gynekolog nič nema, ale nepriechodne vajcovody, kvalita vajičok, amh hormon, to su vyšetrenia, ktore ani gynekolog bežne nerobi.
@johanka121 prosim prosim, rada by som si pozicala Adopcia vztah zalozeny na slube, ja som z BA, Ty odkial?
@ninquewen od Ziliny..ak chces poslat postou ☺️

@alilka my sme robili cez usmev a bolo to super trvalo to 3,5 mesiaca. S tym ze aj na urade nam boli taktiez napomocni pri vybabovackach, navrhy na sud a podobne. Pochybujem ze je to tak ze oslovuju prvych tych co robili na na urade pripravu, to by bolo dost diskriminacne, ale zas po precitani niektrych prispevkov tu ako funguje poradovnik by ma to vlastne ani neprekvapilo.