icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kikuska_wedge
20. mar 2019

@berginkan Keď čítam tvoje príspevky, ako by som videla seba pred 2 rokmi. Chápem tvoje pocity. Ale naozaj sa toho netreba báť. Bolo to krásne obdobie vzájomného spoznávania a veľkej lásky. A neboj sa, že by sa dieťatko k tebe nepripútalo. Mama hotel bude fungovať na 100%. Podľa mňa netreba dieťatko nejako špeciálne vyčleňovať. Vaša rodina sa stane aj jeho rodinou, takže je prirodzené sa stretávať. Naši boli ešte starší keď prišli. Na návštevy sa tešili. Každý im totiž doniesol darček, boli ku nim veľmi milí a dávali im na javo že sú pre nich dôležití. Oni si pred tým takéto pocity moc neužili, takže si to vyslovene vychutnávali. Po odchode boli otázky typu a kedy zase dedko príde, takže sme vedeli, že sa im stretnutie páčilo a chcú ho opakovať. Ako mama sa veľmi rýchlo naučíš čítať svoje dieťa a budeš vedieť, čo mu je príjemné a podľa toho sa zariadiš.

miriam439
20. mar 2019

@berginkan No ale ty sa zas takto dopredu psychicky nezaťažuj. Veď občasná návšteva niekoho blízkeho v jeho známom domácom prostredi na 1-2 hodinky a ešte aj za vašej prítomnosti nemôže zmariť jeho naviazanie sa na vás ako rodičov. A to aj keby išlo o trochu staršie dieťatko, ak nedostanete novorodenca. Uvidíš ten krásny pocit, keď do vás príde "cudzí" človek a dieťatko sa privinie k tebe do tvojej ochrany.
Ono ťa bude mať stále za najbližšiu osobu, lebo budeš s ním tráviť najviac času.
Ja som toto nikdy na príprave ani aktualizácii nepočula. A my sme dokonca museli v začiatkoch aj meniť miesto pobytu s malým a nikde sme nemali možnosť byť len sami traja.
Malý mal takmer rok a keď nás bola po vyše mesiaci navštíviť psychologička z DeD, v ktorom bol predtým umiestnený, tak sama zhodnotila, že malý je pekne na mňa naviazany a to on bol veľmi silno naviazany na profi mamu, ktorá ho mala od pôrodnice.

bosorkabb
20. mar 2019

@joannita stáva sa to bežne. Našej bio dokonca poslali preplatok ktorý jasné že prebrala. Systém nieje dokonalý bohužiaľ.

joannita
Autor odpoveď zmazal
lienkazienka
20. mar 2019

Kocky som tu novu len sa chcem spytat na nazor. Doma mam svoju skoro rocnu dcerku a s manzelom mozme mat deti ale kedze mame kolo 40 rokov viac inklinujeme obaja k starsim detom plus bola by som rada keby mala moja zabka aj sestru. Robila som roky v domove ale na romske baby manzela neukecam. Moja otazka znie ako dlho sa zhruba caka na biele zdrave dievcatko od styroch do siedmych rokov? Este pripravu sme nerobili.

berginkan
21. mar 2019

@miriam439 ja somsi to nevymyslela. A preto som sem napisala. Pripravu sme mali so zuzanou petrincovou.

johanka121
21. mar 2019

@lienkazienka nam na priprave hovorili ze dieta co pride ma byt mladsie ako dieta co uz v rodine je..nove dieta ma byt najmladsie z rodiny ☺️

lienkazienka
21. mar 2019

@johanka121 uff a je to podmienka ci doporucenie?

johanka121
21. mar 2019

@lienkazienka my sme robili pripravu v navrate..ak chces skus im zavolat alebo napisat a spytaj sa

nikadomi
21. mar 2019

@johanka121 my sme mali prípravu v úsmeve a tiež sme sa o tom bavili. Podmienka to myslím nie je, ale neodporučia vám to. Najlepšie poradiť s nimi, aj objasnia dôvody.

kikuska_wedge
21. mar 2019

@lienkazienka je to iba odporúčanie. Nejestvuje žiadny legislatívny rámec, ktorý by tomu bránil. Naopak žiadateľov o staršie deti je máličko. Je však pravda, že aj takýchto starších detí na adopciu je minimum.

bosorkabb
21. mar 2019

@lienkazienka áno je to odporúčanie, ale nieje to dané zákonom. Odporúčam robiť prípravu na úrade, neziskovky sa k tomu nestavaju pozitívne. Čakacie doby sú veľmi individuálne, takých detí nieje veľa.

andrea_82
21. mar 2019

@lienkazienka Aj nám to hovorili. Je to preto, aby bola zachovaná čo najväčšia prirodzenosť rodiny - keď sa ti narodí dieťa, tiež nebude staršie ako jeho súrodenec. Nové dieťa by mohlo mať pocit, že keď je staršie, tak to vaše by ho napr. malo poslúchať, čo by mohlo nepriaznivo vplývať na vašu biologickú dcérku.

miriam439
21. mar 2019

@berginkan Ale veď ja nehovorím, že si si to ty vymyslela. My sme prípravu robili celkom inde ako ty, ale nám to nespomenuli.
Ja som ťa chcela povzbudiť, aby si sa toho všetkého tak nebála a nestresovala sa dopredu. Stresov budeš mať dosť potom 😉
Užívaj si tento čas očakávania, keď snívaš o tom, aké to bude, keď príde k vám ten malý zázrak.
Realita je aj tak vždy iná, nech si ju naplánuješ akokoľvek, vždy sa vyskytne niečo, čo ťa zaskočí a budeš musieť improvizovať a riešiť veci za pochodu.
Ja som tiež človek, ktorý sa chce na všetko dopredu pripraviť, plánujem veci, aby všetko šlo ako po masle. Ale dieťatko ma učí, že nie všetko bude podľa mojich predstáv a plánov. Teraz je náš malý pánom situácie 😊 a my sa prispôsobujeme alebo situáciu "zachraňujeme". 😀

berginkan
21. mar 2019

@miriam439 ved tak som to nemyslela. dakujem za povzbudenie, ano tiez som taka a moj muz tiez. cize navzajom si moc v tom nepomahame 😀 e to pre nas nove. a mozno sme trochu iny v tom, ze my chceme dat niekomu rodinu a vychovat ho. pomoct. my sme po detoch netuzili tak ako moje suputnicky napriklad. alebo moje kamosky.

tulipan43
22. mar 2019

Dievčatá môžem sa spýtať koľko hodin, ste mali aktualizaciu na úrade? Pýtam sa preto lebo my máme ukončenú pripravu 10/2017, máme doma dieťa a teraz sme si požiadali o súrodenca. Dostali sme druhú psychologičku a ta tvrdí, že aspoň 22 hodín. Tak sa s ňou muž hneď stihol aj preventívne pohádať.

erio
22. mar 2019

@tulipan43 my sme mali oficiálne v papieroch 6 hodín, boli sme 2x po 2 hodiny a 2 hodiny boli na návšteve u nás aby videli malých v domácom prostredí. Mali sme prípravu minulý rok.

erio
Autor odpoveď zmazal
tulipan43
22. mar 2019

@erio Dakujem za odpoveď ☺️, uvidíme koľko ich nakoniec bude. Takúto nepripravenu psychologičku sme ešte nestretli.

kikuska_wedge
22. mar 2019

@tulipan43 pozor, je to na nej koľko hod. vám odporučí. Zákon to neustanovuje.

Zákon č. 305/2005 § 40
(1) Príprava na náhradnú rodinnú starostlivosť sa aktualizuje, ak dôjde po skončení tejto prípravy k zmene pomerov na strane žiadateľa, ak od jej skončenia uplynú dva roky, ak žiadateľ je pestún, osvojiteľ alebo fyzická osoba podľa § 35 ods. 8. Rozsah aktualizácie prípravy na náhradnú rodinnú starostlivosť odporučí tím.

miriam439
22. mar 2019

@tulipan43
Mne sa zdá, že oni si každý prispôsobujú literu zákona podľa svojich želaní....
Ja osobne mám za sebou kompletnú prípravu ako jednotlivec, potom aktualizáciu a teraz v 2018 znovu kompletnú prípravu spolu s manželom, lebo druhé dieťa chceme už do spoločnej pestúnskej starostlivosti.
A keď sme na UPSVAR počas tej prípravy v 2018 spomenuli, že prvé dieťatko, ktoré už máme v pestúnskej, by sme v blízkej dobe chceli adoptovať, tak na nás vyrukovali s tým, že či vieme o tom, že budeme musieť robiť znovu celú prípravu na adopciu (lebo sme zatiaľ školení len na PS).
No to mi manžel hneď povedal, že nech si vyhodím z hlavy, že on toto absolvovať znovu nebude.
Ako ja nechápem či majú málo klientov a potrebujú nejakú pracovnú náplň, ale v zákone je jasne napísané, že je to príprava na NRS a nie len na PS alebo len na osvojenie. A za druhé je tam jasne uvedené, že ak mám raz absolvovanu komplet prípravu, potom sa robia už len aktualizácie. A čo chce na aktualizácii riešiť 22 hodín? Budete si znovu kresliť obrázky, alebo usporiadavať farby, ako sme to robili na príprave?
Ach jaj. Radšej keby ten svoj zvyšný čas nám venovali na poradenstvo, keď ich budeme potrebovať neskôr.

kikuska_wedge
22. mar 2019

@miriam439 neskoršie poradenstvo? Dobrý vtip.

miriam439
23. mar 2019

@kikuska_wedge No náhodou, keď sme sa na poslednom stretnutí lúčili s pani psychologičkou, čo nás sprevádzala prípravou, tak nám sľúbila, že keď budeme potrebovať nejakú pomoc ohľadom výchovy malého v PS alebo procesu jeho adopcie, ktorý sme práve v tom čase rozbiehali, tak sa môžme kedykoľvek na ňu obrátiť. Akurát nám zabudla povedať, že je tehotná a čoskoro pôjde na materskú.
A jej nová náhradníčka asi nebude ochotná plniť jej sľuby 😊

bosorkabb
23. mar 2019

@tulipan43 3 krát po 4 hodiny minulý rok. Príprava je len jedna a je jedno či to je na PS alebo adopciu. My sme chceli adopciu a skončili sme v PS a teraz budeme mať súd na osvojenie. Pre súd je podstatné že máte prípravu, kľudne môžte požiadať o adopciu ak je dieťa právne voľné.

denka40
23. mar 2019

@miriam439 nieco podobne aj u mna,,,,,psycho co bola so mnou sa prestahovala,a dostali sme mladu babu co nemala sajnu,,,akurat nastupila podla mna po skole....ale kym pridem na rad,pevne verim ze bude mat neake skusenosti a vedomosti a bude vediet poradit

tulipan43
23. mar 2019

@miriam439 Neviem či budeme kresliť stromčeky, ale pre nás je problém maleho niekde dať lebo rodinu mám 70 km od seba a muž už rodičov nemá a bol jedináčik a psychologička maleho nechce na aktualizácií. To je pre mňa najväčší problém. Tak uvidím, či to vobev dáme

zuzlicek44
23. mar 2019

Och baby.. Nam končín príprava v auguste 🙈🙈🙈

tulipan43
23. mar 2019

@kikuska_wedge Tak už len nejako vydržať. Len ona mi príde strašne popletená.

tulipan43
23. mar 2019

@kikuska_wedge a podľa tohto zákona nám uplynu dva roky 5.10.2019 takže už fakt neviem. Viem len, že chceme súrodenca pre Silvinka a tak to nejako musíme dať ☺️

tulipan43
23. mar 2019

@bosorkabb áno toto mi je všetko jasné však Silvinko je už osvojený.