icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

tecko28
25. mar 2019

@martinkabe samozrejme, ze nestratime. 🙂 Nikto nemusi zobrat prve ktore mu ponuknu, drobec mal predispoziciu k vaznym zdravotnym komplikaciam, na to sme si netrufli. Ale verim, ze uz ma svoju rodinu, my sme boli asi poslednY v nasom kraji komu ho ponukali, potom ho uz isli ponukat medzikrajovo, tak snad sa niekto pre neho nasiel

joannita
25. mar 2019

@martinkabe kazdy musi mat moznost vyjadrit sa, ci sa citi zobrat si konkretne dieta ktore ti ponuknu. Keby si si ho musela zobrat a nebola s tym ztotoznena bolo by to predsa trapenie pre vsetkych a to nieje ucel adopcie. My sme odmietli 2 deti a tretie si zobrali.
A ked v navrate vsetci prechadzaju pripravou, to nieje znamka nekvality. Skor by bolo divne keby ludia neprechadzali. 99% parov prejde, dovolim si tvrdit ze aj viac.

berginkan
25. mar 2019

@martinkabe my sme odmietli tiez dve deti

martinkabe
25. mar 2019

@berginkan
@joannita teraz si neviem predstavit odmietnut dieta (pride mi to ako preberanie rožkov v obchode), ale mozno v tej situacii to uvidim inak. 🤷‍♀️ My sme si preto nedali takmer ziadne podmienky len ten vek .. lebo ani pri vlastnom dietatku nevies ake sa ti narodi. Tiez synovi zistili az po vyse 2.5roku, ze ma nevyliecitelne geneticke ochorenie... a ani taky autizmus, epilepsia, mentalna retardacia sa neprejavi,.ked si beries babatko.. 🤔 Kiezby bolo vsetky deticky zdrave

andrea_82
26. mar 2019

@martinkabe Neviem porovnávať, keďže sme boli len tam. Ale teda, nás poobracali z každej strany, riešili kopu vecí. Muž mi až nadával, že sme išli tam, že na úrade by to tak neriešili a bolo by to rýchlejšie.

andrea_82
26. mar 2019

@martinkabe Sú určité veci, na ktoré si netrúfneme. A keď tieto komplikácie poznáme dopredu, je asi lepšie do toho neísť. V extrémnej situácii by sa mohlo stať, že to dieťatko nakoniec nebudú mať rodičia radi, lebo "nie je ich" a navyše je choré.

berginkan
26. mar 2019

@martinkabe no takto. To ze sa moze nieco vyskytnut, ano to mas pravdu a to je aj pri vlastnych detoch. Ale ked vies o tom dopredu je velmi nezodpovedne si to neprebrat a nezvazit. Prepac ja rozky nepreberam a nic nebolo horsie ako vidiet to dieta a napisat nemam zaujem. Kedze malo 5cm spis a naozaj veci ktore sme predtym vehementne ziadali ze nie, myslim ze mame nato plne pravo. Ak by si si tu precitala par stranok dozadu, bavili sme sa ze kazdy ma riesit to naco ma. My chceme Roma, vela ludi napriklad toto nie. Tiez ich ideme odsudzovat. Velmi lahko si to predstavujes cele..

berginkan
26. mar 2019

@martinkabe a este viem ze ten cloviecik uz rodinu ma. Vzdy tu hovoria ze proste vies ze je to “to” dieta. Tak ak nie je mam si ho nasilu zobrat?

bosorkabb
26. mar 2019

@martinkabe veľmi ľahko si to predstavuješ, ani nemáš tušenia ako vyzerajú spisy detí, niektoré sú vážne choré, majú infekčné choroby, závislé matky a kopec iného a to ani nejdem písať koľko toho v spise ani nieje. Nezazijes, nevieš. Nie každý je schopný zobrať si akékoľvek dieťa. A tak je to správne. Dieťa potrebujú milujúcich rodičov ktorý ho chcú inak by to dopadlo pre dieťa hrozne.
Áno je kopec ochorení ktoré sa zistia neskôr, ale ak máš možnosť výberu tak sa snažíš rizika eliminovať.
Je nás tu veľa ktoré dieťa odmietli z určitých dôvodou, keby si videla spis konkrétneho dieťaťa možno by si sa rozhodla rovnako. To pochopíš keď zazijes.

joannita
26. mar 2019

@martinkabe prve dve deti boli "mimo nasich poziadaviek" v tom, ze prvy chlapec bol syn tazkej narkomanky a narodil sa a nemal ani 2kg. Druhy bol syn tazkej alkoholicky a tiez mal nejake zdravotne komplikacie. Takze ano zlakli sme sa toho a kedze sa poznam tak viem ze keby sme si ich zobrali, bola by som vo velkom strese co sa vyskytne. A predstav si ako to vplyva na to dieta ked po tom cim si chudatko preslo, by este aj jeho nova matka bola vystresovana troska. Ziadne dobre vyhliadky pre nikoho.
Ale pokial ty sa citis prijat aj taketo dieta je to super, ja som tu odvahu nemala...

martinkabe
26. mar 2019

@joannitanieco mi hovor o strese. Maly sa narodil v 35tt. S chorym srdcom, hypotonicky, bez vyvinutych pluc... o par dni ma 3 roky, jednu operaciu srdca ma za sebou, dalsiu pred sebou... cvicime vojtu od jeho mesiaca, nerozprava, plienkovany.. s nevyliecitelnym syndromom....
V zivote som nezazila tolko stresu ako pocas jeho prveho roku zivota.. utriaslo sa to. A pri com by ine stresovali uz to vnimam triezvejsie.
Zrejme mam uz posunute hranice 🤷‍♀️

berginkan
26. mar 2019

@martinkabe mas. ja som mala toto v rodine. a stacilo mi, ani to nebolo moje. nie vsetci to zvladaju.

vargatomas1
26. mar 2019

@martinkabe to ako my aj my sme brali chlapčeka v 34tt nedonosený prvy rok bez komplikacii až potom sa to začalo autizmus encefalopatia epilepsia ale tak to malo byt a nelutujem ani sekundu milujeme ho nadovšetko a on je takto dokonaly chceli by sme surodenca a požiadavky ohladne zdravia mame uz volnejšie.

alilka
26. mar 2019

Ahojte baby..tak my sme už dnes podali konečne žiadosť s kompletnými papiermi..veľmi sa teším že máme prvý krok za sebou..chceli sme výhradne novorodenca,ale po rozhovore s kuratelou sme dali že môže byť do roka bábo..že to má vraj aj veľa výhod..a celkom sa mi to ozaj páčilo..😊 vraj aj čakacie doby sú kratšie aj je to staršie bábo ako len tých pár týždňov..a ďalšie plus vidím v tom že je právne voľné ak má napr pár mesiacov ako keď je len pardňove a bio matka sa predsa ešte do sudu môže rozhodnúť že si ho vezme späť..aké máte vy na to názory?😊

maciatkoe
26. mar 2019

@alilka nazor mam taky, ze biele zdrave par mesacne babatko by uz davno bolo adoptoptovane. Len tak z nicoho nic sa neobjavi v deckom dome napr. 10 mesacne babo. Jedine ked ho odoberu matke, a to sa neda adoptovat. To skor odmietnute dieta je v deckom domove, a ciganciatka.

lienkazienka
26. mar 2019

Neviete mi poradit? My rozmyslame nad pestunstvom ale budem dostavat prispevok pre pestuna aj ked som aktualne na rd s bio dietatom?

bosorkabb
26. mar 2019

@alilka áno stáva sa to, hlavne ak ide o dieťa medzikrajove, ak právna voľnosť trvala z určitých dôvodov dlhšie no a výhody sú tie že skôr je jasný zdravotný stav. My máme tiež skúsenosť že nám ponúkli 6 mesačne, medzikrajove a právna voľnosť trvala dlhšie pretože sa súd a kuratela nevedeli zhodnúť. Takých prípadov je dosť aj v tejto skupine.

bosorkabb
26. mar 2019

@lienkazienka najprv musíš čerpať materskú dávku, potom rodičovský príspevok na dieťa zverené do pestunstvo a až tak odmenu pestunovi. Dieťa v pestunstve má nárok na opakovaní príspevok cca 180 eur mesačne. To ti píšem ako pestun.

lienkazienka
26. mar 2019

@bosorkabb a ked som so svojim bio na rd tak asi dva rd nedostanem ci? Na md nemam narok. My by sme chceli starsie dievcatko do 6 rokov viem ze sa to nedoporucuje ale. Alebo by sme teda starsie ako 6rokov a to by mohlo byt potom subezne rd a prispevok pre pestuna? Neviem si predstavit zit s dvomi detmi na jednom rd. To by som potom asi pockala kym mi aktualna rd skonci.

bosorkabb
26. mar 2019

@lienkazienka ak to bude dieťa staršie ako 6 rokov tak áno. Len pozor odmena pestunovi je menšia ako RP. Na RP je narok na 3 roky odo dňa zverenia max do 6 rokov.
Za ďalšie, neviem či ti povedali že dieťa ktoré príde do rodiny by malo byť najmladšie, čiže mladšie ako tvoje biologické. Dosť sa to dodržiava.

alilka
26. mar 2019

@maciatkoe neviem no názor kurately bol iný..my nechceme ani poloromske čiže by nám to takto asi neradila .neviem .
@bosorkabb presne to nám vravela,že ten zdravotný stav je tam omnoho jasnejši,ako u novorodencov..😉

maciatkoe
26. mar 2019

@alilka my tiez len cisto biele zdrave dietatko 😊, a kludne aj pol rocne.

tecko28
26. mar 2019

@alilka kazdopadne pocitaj s cakackou par rokov, lebo s takymi poziadavkami su pred tebou "mraky ziadatelov". My mame 0-5r, moze byt aj poloromske, aj s reverzibilnymi zdravotnymi komplikaciami-cize nemusi byt uplne zdrave a povedali nam cca 3 roky minimalne. Sice nam uz ponukli dietatko, ale tam bolo zdravotnych veci neurekom, nesli sme do toho.

alilka
26. mar 2019

@maciatkoe a ako dlho už cakate?mne totiž zatiaľ vôbec nikto nechce povedať aké dlhé sú čakacie doby v košickom kraji .🤔🤔

berginkan
26. mar 2019

@alilka povedali ti to tu predsa.

alilka
26. mar 2019

@tecko28 ja viem .dať že tých 5 rokov to bude určite..ale pre poloromske niesme vôbec stotožnení takže siliť ti teda nechcem..

maciatkoe
26. mar 2019

@alilka az v septembri zaciname s pripravou. Takze plus k tomu 5 rokov. Ale aj tak sa tesim, ze max o 5-6 rokov budeme mat babatko 😊

alilka
26. mar 2019

@berginkan je jedna vec vo napíšu približne ženy čo su tu a druhá vec keď mi to už povedia reálne z príslušného upsvar..
@maciatkoe jaaaj..to tak dlho čakáte na prípravu?ja teda dúfam že my v tom čase už budeme prípravu končiť 😊

tecko28
26. mar 2019

@alilka realnejsie si to asi precitas tu 😀 Lebo tety naozaj nevedia, nemozu vediet kolko sa deti narodi, kolko bude bielych, aky bude zdravotny stav, kolko bude ponukanych medzikrajovo. To si uz len tu tak priblizne porovnavame co komu povedia ked vola vo svojom kraji na urad, aky mesiac a rok aktualne vybavuju

maciatkoe
26. mar 2019

@alilka este podstupujeme v centre reprodukcie IUI a verime, ze sa stane zazrak 😊. A chceme ist na IUI par krat, tak sme si dali do septembra cas na otehotnenie. A ak nevyjde tak zaciname tu pripravu na adopciu 😊