Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan neodkladne môže byť ale musí byť už právoplatné....musí byť označená právoplatnosť..
@zuzlicek44 nerozumiem. Ved nato nam zverili dieta
@berginkan neodkladne opatrenie má vykonateľnosť a právoplatnosť... Na prednej strane by ste mali mať niekde pečiatku a tam napísané..kedy je vykonateľnosť a kedy právoplatnosť ..
@zuzlicek44 prosim ta, vykonatelnost je hned a pravoplanost o mesiac?
@rebekarebekova áno,vykonateľnosť je skôr(väčšinou hneď) právoplatnosť +- 20/25dni...nám najprv povedali 15dni,ale keď sme prišli tak sa to ešte asi o 5dni natiahlo...😠😠
@zuzlicek44 velmi pekne si to vystihla. Ja som sa trapila roky. Teraz ked sa obhliadnem spat, tak vlastne za to dakujem. Bez toho by sme si deti neadoptovali. A ti moji chrusti su to najlepsie, co mi zivot mohol dat. Neskutocne ma naplna to, ze mozem byt ich mamou. Neplodnost ma naucila pokore, trpezlivosti. O to viac si teraz vazim, co mam.
Ahojte, len sa chcem pozdielat, taky vynimocny den pre nas, dnes sme boli na UPSVARE popodpisovat dajake papiere a uz sme oficialne zaradeny do cakacky. Cakame na romske dietatko, sme BA kraj a povedala nam, ze tak do roka pride. Tak nam aj vam ostatnym drzim palce, nech to ubehne co najrychlejsie 🙂 ak mate niekto chut sa pozdielat, tak rada 🙂
@zuzlicek44 no my to mame tam hned. Takze adi je to rozne
@zuzlicek44 pardon to malo byt inde ;)
@19lilly
Okresný súd xy
Ulica č.d.
PSČ Mesto
Navrhovateľ/ budúci osvojiteľ: /v 1. rade/
Titul Meno Priezvisko rod. Priezvisko, nar. xx.xx.19xx, trvale bytom
Ulica č.d., PSČ Mesto, štátny občan SR
a manžel
navrhovateľ/ budúci osvojiteľ: /v 2. rade/
Titul Meno Priezvisko rod. Priezvisko, nar. xx.xx.19xx, trvale bytom
Ulica č.d., PSČ Mesto, štátny občan SR
v konaní vo veciach osvojenia maloletého dieťaťa: Meno Priezvisko, nar. xx.xx.20xx,
Vec: Návrh na osvojenie dieťaťa v zmysle § 143 a násl. zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok
I.
V zmysle § 136 zákona č. 161/2015 Z.z. Civilného mimisporového poriadku (ďalej len CMP): Na konanie vo veciach osvojenia je miestne príslušný súd, v ktorého obvode má dieťa v čase začatia konania bydlisko určené dohodou rodičov alebo iným zákonným spôsobom. Ak takého súdu niet, je na konanie príslušný súd, v ktorého obvode sa dieťa zdržuje.
Miestne príslušným súdom je podľa nášho názoru Okresný súd ...... z dôvodu, že tento súd konal o osvojiteľnosti maloletého dieťaťa Meno Priezvisko a spis sa nachádza na Okresnom súde ....... V zmysle zásady perpetuatio fori je vhodné, aby tento súd konal o tomto maloletom dieťati ďalej, nakoľko je to v záujme maloletého dieťaťa, keďže Okresný súd ....... už konal vo veci osvojiteľnosti maloletého dieťaťa a predosvojiteľskej starostlivosti maloletého dieťaťa a je s vecou oboznámený.
II.
Manželstvo sme ako navrhovatelia uzatvorili dňa xx.xx.xxxx, manželmi sme xx rokov a obaja sme rodinne založení. Deti sa nám nepodarilo mať prirodzene. Deti sme vždy chceli. K rozhodnutiu prijať dieťa do osvojenia sme dospeli spoločne, máme silnú motiváciu aj potrebu starať sa o deti.
Dôkaz: - Oznámenie o uzavretí manželstva
Prípravu na náhradnú rodinnú starostlivosť sme absolvovali individuálnou formou v ....., v rozsahu 30 hodín. Obsahom prípravy bolo poskytnutie základných informácií o náhradnej rodinnej starostlivosti, o vývine dieťaťa a potrebách dieťaťa, právach dieťaťa v náhradnej rodinnej starostlivosti, vrátane práva dieťaťa na udržiavanie a rozvíjanie súrodeneckých väzieb, právach a povinnostiach rodičov dieťaťa. Zo záverečnej správy o príprave na náhradnú osobnú starostlivosť vyplýva, že sme pripravení na prijatie dieťaťa do náhradnej rodinnej starostlivosti a ...... odporúča našej žiadosti vyhovieť.
Dôkaz: - Záverečná správa o príprave na náhradnú rodinnú starostlivosť zo dňa
xx.xx.xxxx – Kto ju vydal
Dňa xx.xx.20xx sme požiadali o zapísanie do zoznamu žiadateľov, ktorí majú záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom, ktorého súčasťou sú zákonom predpísané doklady, z ktorých je zrejmé, že spĺňame potrebné osobnostné, zdravotné, materiálne a ekonomické predpoklady k prijatiu dieťaťa do rodiny. Na základe toho Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Mesto, Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately rozhodol, že nás zapisuje do zoznamu žiadateľov, ktorí majú záujem stať sa pestúnom alebo osvojiteľom. Rozhodnutie č. spisu ..... zo dňa xx.xx.20xx nadobudlo právoplatnosť dňa xx.xx.20xx
Dôkaz: - Rozhodnutie o zapísaní do zoznamu žiadateľov, ktorí majú záujem stať sa
pestúnom alebo osvojiteľom č. spisu ...
zo dňa xx.3xx.20xx
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Mesto, Oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately nám udelil súhlas s nadviazaním osobného vzťahu maloletého Meno za účelom sprostredkovania náhradnej rodinnej starostlivosti. Bola nám poskytnutá možnosť oboznámiť sa so spisovou dokumentáciou, ktorá pozostávala zo sociálnej správy, lekárskej správy a fotografií maloletého dieťaťa, na základe čoho sme vyjadrili súhlas s nadviazaním osobného vzťahu. Absolvovali sme interakčný proces, na základe ktorého nám bolo Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny vydané odporúčanie k realizovaniu náhradnej rodinnej starostlivosti.
Dôkaz: - Súhlas Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny k nadviazaniu osobného vzťahu
zo dňa xx.xx.20xx
- Správa z psychologického hodnotenia interakčného procesu zo dňa xx.xx.20xx
- Odporúčanie k realizovaniu NRS Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny zo dňa
xx.xx.20xx
Po zvážení všetkých informácií o dieťati a po osobných stretnutiach, sme mali záujem ďalej prehlbovať vzájomný vzťah a prijať dieťa do predosvojiteľskej starostlivosti. Vzhľadom na to, sme dňa xx.xx.20xx požiadali Okresný súd Mesto o nariadenie neodkladného opatrenia vo veci zverenia maloletého dieťaťa do predosvojiteľskej starostlivosti.
Okresný súd Mesto určil rozsudkom č. k. ... zo dňa xx.xx.20xx, právoplatným dňa xx.xx.20xx, že maloletý Meno je osvojiteľný.
Uznesením Okresného súdu Mesto č. k. ..., právoplatným dňa xx.xx.20xx súd nariadil Detskému domovu Názov, so sídlom Ulica č.d. Mesto, aby maloletého Meno odovzdal do starostlivosti navrhovateľov.
Dôkaz: - Uznesenie Okresného súdu Mesto č. k. ....
Okresný súd Mesto ďalej rozhodnutím č. k. ... zo dňa xx.xx20xx, právoplatným dňa xx.xx.20xx rozhodol o zverení maloletého Meno do predosvojiteľskej starostlivosti navrhovateľov.
Dôkaz: - Uznesenie Okresného súdu Mesto č. k. ...
Máme všetky predpoklady, aby sme maloletému dieťaťu naďalej poskytovali potrebnú starostlivosť, citovú oporu a zabezpečovali všetky podmienky pre ich jeho ďalší vývoj. Žijeme v harmonickom manželstve, vlastníme byt, ktorý je pekne a vkusne zariadený a sú v ňom vytvorené vhodné podmienky na riadnu starostlivosť o maloleté dieťa. Navrhovateľ v druhom rade je zamestnaný a má priemerný hrubý mesačný zárobok k 31.xx.20xx vo výške 0.000,00 eur. Navrhovateľ v prvom rade čerpá materkskú dovolenku, aby mohol zabezpečovať celodennú starostlivosť maloletého dieťaťa. Sme bezúhonní. Medzi nami a maloletým dieťaťom je primeraný vekový rozdiel. Náš zdravotný stav, ako aj stav maloletého dieťaťa je dobrý a nie je v rozpore s účelom osvojenia, čo vyplýva z priložených dokladov. Psychologickým vyšetrením neboli zistené žiadne rizikové faktory, ktoré by spochybňovali našu spôsobilosť pre náhradnú rodinnú starostlivosť. Sme plne naďalej schopní po citovej, morálnej a materiálnej a stránke maloleté dieťa zabezpečiť, čím je zaručené, že podľa § 98 Zákona o rodine bude osvojenie v záujme maloletého dieťaťa. K maloletému dieťaťu máme hlboký láskyplný vzťah a našim eminentným záujmom je naďalej mu venovať starostlivosť, podporu a lásku. Potreby maloletého dieťaťa zabezpečujeme spolu. Maloletý Meno má ku nám vytvorené rodinné a sociálne väzby, vníma nás ako rodičov a svoje vzťahové osoby. Naša starostlivosť spočíva nielen v zabezpečení hmotných podmienok a predpokladov, ale poskytuje mu záruku všestranného rozvoja, a to aj rozvoja duševného a citového. Maloleté dieťa prijala aj naša rodina. Máme preto záujem stať sa osvojiteľmi maloletého Meno a posunúť náš vzájomný vzťah v tomto zmysle i z právneho hľadiska. Maloletého dieťa ešte nedokáže posúdiť dosah osvojenia.
Dôkaz: - Potvrdenie o príjme Titul Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
- Správa o zdravotnom stave Titul Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
- Správa o zdravotnom stave Titul Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
- Správa o zdravotnom stave Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
- Výpis z registra trestov Titul Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
- Výpis z registra trestov Titul Meno Priezvisko zo dňa xx.xx.20xx
III.
V zmysle § 103 ods. 1 zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ZoR): Pred rozhodnutím súdu o osvojení musí byť maloleté dieťa najmenej po dobu deviatich mesiacov v starostlivosti budúceho osvojiteľa. Náklady spojené s predosvojiteľskou starostlivosťou uhrádza budúci osvojiteľ.
§ 103 ods. 2 ZoR: O zverení maloletého dieťaťa do starostlivosti budúcich osvojiteľov podľa odseku 1 rozhodne na návrh budúceho osvojiteľa súd; ustanovenie § 101, 102 sa použijú primerane.
V zmysle § 102 ods. 1 ZoR: Na osvojenie je potrebný súhlas rodičov osvojovaného maloletého dieťaťa, ak tento zákon neustanovuje inak. Rovnako potrebný na osvojenie je súhlas maloletého rodiča maloletého dieťaťa, ak tento zákon neustanovuje inak. Odvolať súhlas možno len do času, kým nie je maloleté dieťa umiestnené na základe rozhodnutia súdu do starostlivosti budúcich osvojiteľov.
Rodičia maloletých detí dali súhlas s osvojením a súd vyslovil rozhodnutím ich osvojiteľnosť teda rozhodol tak, že maloleté deti sú osvojiteľné. Z toho dôvodu v zmysle § 144 ods. 3 CMP rodičia maloletých detí nie sú účastníkmi tohto konania.
IV.
Vzhľadom a vyššie uvedené, máme za to, že sú splnené podmienky na osvojenie maloletého Meno Priezvisko v zmysle ustanovenia § 98 ZoR.
V.
Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti navrhujeme, aby súd po vykonanom dokazovaní vydal tento
r o z u d o k :
Súd vyslovuje osvojenie maloletého Meno Priezvisko, nar. xx.xx.20xx manželmi: Meno Priezvisko rod. Priezvisko, nar. xx.xx.19xx a Meno Priezvisko, nar. xx.xx.20xx, obaja trvale bytom Ulica č.d., PSČ Mesto, ktorí od právoplatnosti tohto rozsudku budú zapísaní v rodnom liste maloletého Meno Priezvisko, nar. xx.xx.20xx, rod. č. ... vedenom v knihe narodení Matričného úradu Mesto, vo zväzku xx, ročník 20xx, na strane xx, pod číslom xxx namiesto biologických rodičov dieťaťa. Priezviskom osvojenca bude „...“.
Žiaden z účastníkov nemá právo na náhradu trov konania.
___________________________ ___________________________
Titul Meno Priezvisko Titul Meno Priezvisko
Prílohy: Skopírujú sa sem všetky prílohy uvedené v dôkazoch
@kikuska_wedge jeej dakujem velmi pekne 🙂
@kikuska_wedge jeej dakujem velmi pekne 🙂
Ahojte žienky. Včera nám konečne volala psychológicka ,začíname prípravu..v utorok ideme prvýkrát..čo tam od nás budú požadovať!?robia sa nejaké testy alebo take čosi?😳
@alilka rozhovory a aj testy
@kikuska_wedge no len mňa zaujíma čo za testy 😁
@alilka Prvý krát nebudete robiť ešte testy, ale potom neskôr áno. My s manželom sme si aj nejaké pozreli na internete, aby som mu vysvetlila princíp týchto testov a tiež, aby som si to trošku ja zopakovala, lebo ja som už predtým robila také testy. Ale nie je to nič strašné.
My sme sa nakoniec ani nedozvedeli ich výsledky, lebo kým sme sa pýtali, tak ich stále nemala vyhodnotené a potom som už na to kašľala a prestala sa o to zaujímať.
@alilka ja si to už ani nepamätám. Nebolo to nič náročné.
@alilka testy su uplne v pohode. netreba si nic studovat. treba len pravdivo odpovedat a nepremyslat, ci je nieco spravne alebo nie. ma sa ukazat tvoja osobnost.
@alilka
Našla som to cez Google, takéto niečo podobné, je to skôr na také logické myslenie.
A potom nám dala ešte nejaké osobnostné testy, tam sme už odpovedali podľa toho, ako sme to "cítili" To boli také otázky na odhalenie tvojej osobnosti, tam je najlepšie naozaj odpovedať pravdivo, lebo tam bolo zopár takých akoby duplicitných otázok, to zrejme kvôli kontrole, či hovoríš pravdu.
Ale ako píšem, nič strašné.
Ale napríklad môj muž doma spočiatku "nechápal" princíp tých obrazových testov, ale keď som mu vysvetlila, už mu to šlo celkom dobre.

@berginkan No ak si dobre pamätám, tak naozaj sme prídavky dostali len od mesiaca, kedy nadobudlo neodkladné opatrenie právoplatnosť a vybavovali sme to 3-4 mesiace spätne, lebo sme sa neskoro dozvedeli, že neodkladné je už právoplatné.