icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

andrea_82
30. jún 2019

@miriam439 My sme robili prípravu v Návrate a takéto testy nám teda nedávali. Myslím, že IQ testy by ani robiť nemali, nedá im to žiadny obraz o tom, aký budeš rodič.

miriam439
30. jún 2019

@andrea_82
Tak vieš, náhradných rodičov treba otestovať zo všetkých strán, možno by bolo dobré zaviesť povinnosť, aby obaja žiadatelia mali ukončenú VŠ so zameraním na výchovu detí a ešte zopár nadštandardných povinností im uložiť na plecia.
Proste, aby to vzdalo čo najviac párov túžiacich z celého srdca dať dieťatku domov a svoju lásku. Lebo tým detičkám je asi lepšie v DeD...
Škoda slov.

tecko28
30. jún 2019

@miriam439 to ako vazne vanm davali taketo testy? To co ma spolocne s diagnostikou osobnosti? My sme mali len otazky a kruzkovali sme

zuzlicek44
30. jún 2019

krst: prosim vás zienke ktoré dávali okrstit detváky. Kedy ste dávali krstiť,poprípade nejaké info k tomu. ( Akym menom krstili,či nerobili problémy atď atď )
Dakujem vám 🙏

mata71
30. jún 2019

@zuzlicek44 ahoj mi sme krstili až ked sme mali malého na seba s novym rodným listom,,

tulipan43
30. jún 2019

@zuzlicek44 My sme dávali, ešte keď bol v pestunskej. Teraz je už osvojený, len sme zobrali rodný list na faru a prepísal údaje p.farar

modryyyy
30. jún 2019

My sme robili prípravu na úrade. Naša psychologička bola mimoriadne dôkladná. Jedno sedenie bolo vyhodnocovanie výsledkov psychotestov, kde nám povedala ktorý z nás je introvert, extrovert, či flegnatik, cholerik, melancholik. Robila som si poznámky, velmi zaujimavo rozprávala..Vysvetlila, ako sa takýto typ rodiča správa....Zároveň povedala, že neexistujú správne a nesprávne typy osobnosti, každý je jedinečný. Napríklad rodičia typu flegmatik a sankvinik su veľmi spoľahlivý, melancholici a cholerici su spontánnejší. Čiže matku melancholičku, môže napadnúť niekoľko hodín s deťmi maľovať, lebo sú to ľudia viac umelecky založený. Ale možno pozabudne, že musí aj navariť. Vtedy nastupuje druhý rodič, ktorý zabezpečí deťom jedlo.🙂 Testy ukážu ktorý z rodičov je dominantnejši, konzervatívnejší, úprimnejší, sebaistejší, priateľskejší, dôverčivý, pohotový, citovo stabilnejší..Musím povedať, že niektoré výsledky ma prekvapili..Až tam som si uvedomila, aká v skutočnosti som.

andrea_82
30. jún 2019

@miriam439 som sa najprv zlakla, ze to myslis vazne... 😀 Skoda len, ze aj niektorym biologickym rodicom sa nedaju dat robit take testy...

@modryyyy ano, taketi testy osobnosti chapem, take sme mali aj my. Ale nie testy IQ.

miriam439
30. jún 2019

@tecko28 Fakt, naozaj boli aj takéto testy. A úlohy išli od ľahších podobne tomu obrázku, čo som uviedla vyššie, po ťažšie a ťažšie, bolo toho dosť veľa, už som sa ani nevedela dostatočne sústrediť. Ku koncu som už na to aj trošku kašľala a niektoré ťažké som už typovala, bo sa mi už ani nechcelo rozmýšľať. A potom nám psychologička s úsmevom dala tie ďalšie testy, osobnostné.
Akože napísali sme to, ale som nakoniec rada, že sme sa výsledky ani nedozvedeli a hlavne, že ich nechcela dopodrobna rozoberať, ako písala @modryyyy To by sme sa asi dozvedeli obaja o sebe asi veľmi zvláštne veci 😬😉

miriam439
Autor odpoveď zmazal
jesienka22
30. jún 2019

Psychologovia na Upsvare podla mna vacsinou netusia, co na tej priprave robit, tak to polepia ako sa da...
@miriam439

miriam439
30. jún 2019

@andrea_82
Ale vieš, oni si myslia, že keď žiadateľov poobracajú so všetkých strán, že bude záruka, že detičky už dostanú novú "kvalitnú" rodinu.
Ale veď ľudia sa vedia aj pretvarovať a povedať čokoľvek, ak chcú, aby ich iní videli "v lepšom svetle".
A v realite to môžu byť úplne iní ľudia. Takže ani osobnostné testy nemusia odhaliť to, čo je potrebné odhaliť.
A tiež ťažko dopredu povedať, ako urobím to alebo ono, ak som v takej situácii ešte nebola.
Však ani ja sama som dopredu nevedela, aké to v skutočnosti bude ťažké alebo ľahké, keď mi bude zverený život toho dieťatka. A je to úplne iné, ako občas sa na chvíľu postarať o sestryne alebo kamoškyne deti.
Ale mne osobne by viac pomohlo byť lepším rodičom, keby som tých 30 hodín prípravy mohla využiť tak, že keď si teraz neviem rady pri nejakej výchovnej situácii s naším drobcom, tak sa prídem k nej poradiť. A ona by si proste našla na mňa čas, lebo by to bolo v rámci tej prípravy na NRS. Toto by mi isto dalo do života viac (a zároveň viac pomohlo dieťatku), ako to, čo nám na príprave hustili do hlavy, alebo že sme si tam kreslili postavičky, stromčeky a hrali sa s farbami.

denka40
1. júl 2019

ahojte,,,,vie niekto nieco o NR?STOJIME CI HYBEME SA? vdaka

kikuska_wedge
1. júl 2019

Ahojte dievcata. Nemate skusenost ako sa da rozporovat sprava z pripravy aktualizacie v neziskovke. Ak nesuhlasite so zaverom? Na koho sa da obratit? Je mozne dat si spravit iny posudok, napr. z upsvar? Samozrejme budem kontaktovat krajsky upsvar, ked to bude aktualne. Len som si chcela pred tym zistit aj informacie z praxe.

modryyyy
1. júl 2019

Čo sa týka poradenia pri výchove, psychológovia, ktorý robia prípravu k adopciu sú k dispozícii všetkým rodičom, ktorý majú záujem. Rodičia sa môžu prísť bezplatne poradiť, je to služba občanom. Tak nam to pri príprave bolo povedané...Môžeme prísť s dieťaťom alebo sami aj o pár rokov. Nie je to len pre adoptivnych rodičov. Je to v záujme všetkých detí, aby si s rodičmi rozumeli. Ak maju rodičia obavy, vzniknú nové situácie, môžu sa prísť porozprávať so psychológom.

moninah
Autor odpoveď zmazal
modryyyy
1. júl 2019

@kikuska_wedge
Nemám skúsenosť, len čo nám povedala psychologička na priprave. Výsledkom prípravy má byť odporučenie k osvojeniu alebo adopcii. V neziskovke Vam nedali kladné stanovisko? Naša psychologička z UPSVaR povedala, že oni popodávajú preverení všetkých skutočností dávajú kladné stanovisko. Nemali prípad, že by niekoho neodporučili. Ak by vznikla situácia, že nikomu z vážnych dôvodov dieťa nemôžu dať, (testy odhalia vážnu poruchu osobnosti), samozrejme, že chránia dieta. Dohodnú sa so žiadateľom, aby žiadosť stiahol, on si musí byť vedomý o čo ide a psychotesty sa zničia...Úrad archivuje len testy rodičov, ktorí prešli prípravou, na čo dávame písomný súhlas...

joannita
1. júl 2019

@kikuska_wedge raz to tu niekto pisal ze mali problem so psychologickou a neodporucila ich a pytala sa baba presne to co ty, ci sa da niekde "odvolat"
Kde to bolo Usmev ci Navrat? Ak ide o vas tak som prekvapena, kedze vy mate 2 deti osvojene uz....

miriam439
1. júl 2019

@joannita
No možno práve to sa niekomu "nepáči", že @kikuska_wedge zvládli prijať naraz dve detičky a asi by mu to už klalo oči, ak by bolo všetko OK aj po prijatí tretieho dieťatka 😨

jesienka22
1. júl 2019

@kikuska_wedge Neviem, co vam napisali, alebo povedali, ale nechajte si to prejst hlavou. Viem, ze ste asi poriadne sklamani a hovorite si, ze vsetko by sa urcite dalo zvladnut. Ale skuste sa zamysliet aj nad tym, co ak vase deti nezareaguju uplne podla vasich predstav. Potencialna surodenecka ziarlivost sa neda ignorovat a vie to byt poriadne tvrdy oriesok. Netusim, co u vas pri aktualizacii odznelo, ani si netrufam posudzovat vasu situaciu, ci maju pravdu alebo nie; len sa snazim napisat, aby ste sa na to skusili pozriet z viacerych stran...

kikuska_wedge
2. júl 2019

Dievčatá, ak by som mala akúkoľvek pochybnosť, že by sme to my alebo deti nezvládli, tak by som do toho nešla. Veď som ich mama. Poznám ich najlepšie. Zatiaľ nemám písomnú správu, ale to čo nám bolo ústne povedané, sú hlúposti, nezaložené na žiadnej reálnej argumentácii. Čisto v rovine, čo ak. Deti sú spokojné, šťastné, úplne normálne. Prešli obrovskou zmenou odvtedy, čo ku nám prišli. Nemajú žiadne problémy. Áno, môže niečo prísť v budúcnosti. Ale to teraz nijako neovplyvníme. To treba riešiť, keď to príde. Myslím obdobie školy, puberty a pod. Dovtedy im môžem len opakovať, ako veľmi ich ľúbime, dať im základy dobrej výchovy a venovať im všetok čas, čo môžeme. Ja vidím celý problém v tom, že pri aktualizácii sme nesúhlasili so všetkým, čo sa hovorilo. A hlavne sme to povedali nahlas. Nie sme v situácii, že by nás neodporučili, neprešli sme testami alebo niečo. No napriek tomu s tým, čo nám bolo povedané, nesúhlasíme. Ak to pôjde aj do písomnej správy, chceme sa brániť. Verím, že na to máme právo. Samozrejme sa poradíme s upsvar (s nimi máme veľmi dobré skúsenosti), len som chcela vedieť aj niekoho osobnú skúsenosť s podobným problémom.

katkuz
2. júl 2019

@kikuska_wedge velmi mylsim na vas a nestacim sa cudovat - ak si dobre pamatam brali ste vecsie deti a vzdy ste boli vzorom pre mna aj v kreativite ako s detmi vsetko robit a pripravit im skvely domov a istotu a o laske to uz vobec ani nepochybujem. rozum mi ostava stat ako niekto kto vidi "len" papiere a hra sa nahrdinu a majstra sveta. ....

joannita
3. júl 2019

Kolko vam trvalo, kym vam od podania navrhu na sud na osvojenie, vytycili pojednavanie? My sme podavali zaciatkom aprila, spis nam presunuli do Ba (prisiel tam bez problemov v priebehu tyzdna) a stale nic nemame vytycene. Bola som sa pytat na sude a povedala mi baba ze ta sudkyna ma pojedka uz na oktober, ale my tam niesme medzi nimi 😒 Nas advokat to uz aj urgoval, ale stale nic.....

tanuska28
3. júl 2019

Ahojte dievcatá, máte skusenosti a tym ze ste nahliadli do spisov Usmevu napr.a boli tam zdrave poloromske deticky do 3r? Nieco som tu v diskusii nasla ale nie vela...dakujem

11simca16
3. júl 2019

@tanuska28 Ahoj, ja som bola pozriet,ale nemali sme štastie.Tie zaznamy deti co nam dali neboli aktualízovane, V praxi o deti ktoré sme prejavili zaujem boli už umiestnené,

bosorkabb
3. júl 2019

@joannita v decembri podané a v apríli bolo pojednávanie. Ale to nás tam len vsunuli keďže sme u danej sudkyne mali viac pojednávaní. Išlo o BA3

zuzlicek44
3. júl 2019

@bosorkabb a info kedy bolo vytýčené pojednávanie vám prišlo v akom predstihu?cca?

kikuska_wedge
3. júl 2019

@joannita my sme cakali viac ako pol roka na vytycenie (pri osvojeni). Po 4 mes. som kontaktovala socialnu pracovnicku, ze ci sa za nas neprihovori ked bude so sudkynou. Potom do mesiaca prisiel papier, ze o mesiac name pojednavanie.

bosorkabb
3. júl 2019

@zuzlicek44 2 týždenne dopredu. Ale ja som už vedela v januári.

tanuska28
Autor odpoveď zmazal