icon

Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie

lilit35
2. jan 2015

Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.

Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.

Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.

Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.

bona_dea
2. jan 2015

adopcia u homosexuálnych párov: NIE
samozrejme, vysoko subjektívny názor

mateson
2. jan 2015

NIE

maznacik007
2. jan 2015

@janinah myslite si ze 8 rocny chlapec zneuzivany starsimi chlapcami na skupine v detskom domove bude homosexual v dospelosti,
myslite si ze 10 rocna poznajuca praktiky ze som sa ja ako dospela zena zijuca v manzelstve cervenala bude v dospelosti lahka...

dieta v domove sa skor nauci homosexualne sexualne praktiky a v tak nizkom veku .. ze obavat sa homosexualov ktori by si ich adpotovali je smiesne ...
a potom predpokladam ze rodicia to nerobia pred detmi ... a je jedno aka kombinacia pohlavi ..

frozenelza
2. jan 2015

NIE! Nech maju registrovane partnerstva, ale zaklad rodiny od pradavna je Otec, Matka, dieta....nie Muz, Muz, dieta, alebo Zena, Zena dieta

bodka70
2. jan 2015

môj názor - toto referendum je zbytočné a táto otázka tiež. Naša legislatíva totiž už v terajšej podobe toto nepriamo umožňuje. Adoptovať dieťa u nás má právo zosobášený pár alebo osoba žijúca osamote. Kto zabráni či skontroluje, akého sexuálneho zamerania je osamelá osoba, ktorá si požiada o adopciu či iný typ starostlivosti o dieťa (profi, pestúnstvo...) a kto bude kontrolovať, s kým, s akou osobou bude neskôr žiť v spoločnej domácnosti. Takisto žiadnej žene, ktorá je sexuálne orientovaná na ženy a môže mať dieťa, nik nemôže zabrániť, aby mala vlastné dieťa a žila v domácnosti s inou ženou. Pre homosexuálnych mužov je toto ťažšie, ale takisto môžu mať jeden či obaja vlastné dieťa s nejakou ženou, poprípade sa s nejakou ženou dohodnúť, napriek tomu, že zákony u nás to priamo neumožňujú.
Takže či sa to niekomu páči alebo nie, časť detí u nás je tak vychovávaná takýmito pármi.

janinah
2. jan 2015

@maznacik007 vy pozeráte len na sexualne praktiky,nemyslím si,že z chlapca vychovávaného dvoma mužmi musí byť nutne homosexuál,ide o jeho celoživotný postoj k normálnej rodine-nebude vedieť byť otcom svojich detí,nebude vedieť sa správať k matke svojich detí-nemá totiž od detstva žiadny vzor v tomto smere

vege1
2. jan 2015

Som katolicka, ale nemozem pochopit, kde sa v niektorych "krestanskych" prispevkoch berie tolko hnevu a odsudenia. My nie sme Boh, aby sme sudili. Navyse, kto z nas je dokonaly a vo vychove deti nikdy nepochybil, aby mohol hadzat kamene na inych? Precitajte si slova papeza Frantiska venovane gay komunite, su to ludia, ktori cirkvy mozu ponuknut svoje kvality (volne odcitovane).

stangb
2. jan 2015

nie

inffinity
2. jan 2015

Necetla sem zadne komentare no muj nazor je ze je jedno jestli maji dite radi kuz a zena nebo dve zeny a dva muzi... vsechno je lepsi nez vyrustat v detskem domove..ja jsem za ano

emili31
2. jan 2015

@simsalabim je to choroba podmienena vyvojom v maternici npr ako down a pod...resp stav lebo samozrejme nechcu sa nazyvat chorymi ludmi aj ked v principe to chore je...smutnou vypovedou vies co je?ze spolocnost to zacina brat ako nieco normalne lebo je to "moderne" a kazdy chce byt za pekneho a tvari sa jak to je ok"

maznacik007
2. jan 2015

@janinah no ja toto posudit neviem ale co viem percento chlapcov, ktory vychadzaju z Detskeho domova a su homosexuali, je omnoho vyssie ako je to bezne v populacii. Tieto deti sa castejsie stretavaju v detskom veku so sexualnym nasilim a priamov domove... my mame doma plod takeho vztahu ...
ja neviem mam ine kriteria na adoptivnych rodicov a nie je to sexualna orientacia. 😉

lauricka
2. jan 2015

neviem sa vyjadrit. Urcite je super mat dobry muzsky a dobry zensky vzor. Lenze, to, ze je par muz a zena este nic nezarucuje. Bohuzial, ludia su vselijaki. Ked si predstavim seba ako dieta, nechcela by som mat dve mamy alebo dvoch otcov. Ale nezila som v detskom domove. Ak by sme sa spytali deti tam, videli by sme, co si o tom myslia. Vidim, ako si moje deti uzivaju mamu a tatu a je krasne, ked maju otec a mama s detmi pekny vztah, kazdy jeden prinasa nieco ine, obohacuje dieta o nieco ine. Kazdy ma svoj vyznam a ulohu. S cim ale nesuhlasim je biznis s detmi. Nasilne odoberanie deti len preto, aby si ich mohli KUPIT nejaky homosexuali, ktori na to maju 😒 A ako je spomenute v prispevku aj vyssie, casto su homosexuali ludia, ktori zazili nieco zle v detstve v suvislosti s dospelymi, ci muzom alebo zenou...este stale sa uplne neviem, kedy a ako sa clovek stava homosexualom a ci sa nim naozaj rodi. A ak je clovek niecim poznaceny a nevysporiadany s tym (co nie je lahke, urcite je to zdlhavy a narocny proces vyzadujuci si psychologa/psychiatra), tak potom, bohuzial, je casto problematicky v zivote aj tak.

krvinka19
2. jan 2015

Jednoznačne NIE!

janinah
2. jan 2015

@vege1 zrejme vám nedochádza,že toto je len začiatok a preto ako katolíčka nemáte potrebu rodinu chrániť...opíšem jeden "vtip",ktorý som videla kreslený a je výstižný......dvaja muži v objatí,jeden hovorí- sme svoji a čoskoro budeme mať dieťatko.....druhý hovorí- a možno to bude práve to vaše....pochopila? 😒

voskovka
2. jan 2015

Nie! je to chore!

ibo
2. jan 2015

Ja som za ano 🙂Je vela deti,ktore trpia v rodinach alebo detskych domovoch...a argument,ze budu robit to co vidia doma neberem...ked nejaky chlapec zije v rodine kde muz bije jeho matku tak bude robit to iste?

janinah
2. jan 2015

@maznacik007 lenže tí homosexuáli z domova sa homosexuálmi nenarodili a majú šancu mať normálny vzťah k žene....ja viem,že vrodená homosexualita sa zmeniť nedá,tí ľudia nech si žijú,pracujú aj partnera nech majú,to im neberiem.....ale tváriť sa ako rodina a ešte sa dostať aj k dieťaťu ktovie akou cestou,tak to nie,s tým nesúhlasím.....a ozaj neviem,či bude lepšie dieťaťu /chlapec/v domove alebo v "rodine" dvoch mužov- fakt si myslíte,že celé detstvo bude vidieť vzťah dvoch mužov a ono /chlapec/si začne v puberte hľadať dievča?nie chlapca náhodou,aj keď homogén v sebe od narodenia nemá?

vege1
2. jan 2015

@janinah kazdy podla svojho vedomia a svedomia, iba tolko k tomu. Na nezmysly o kreslenych vtipoch reagovat nebudem.

sun123
2. jan 2015

Nie

janinah
2. jan 2015

@vege1 takže nepochopila 😒 ok,aj tak sa dá......

janage
2. jan 2015

Ak by ani jedno dieťa nebolo v detskom domove, pretože ho nebolo potrebné odobrať z klasickej rodiny tvorenej mamou a otcom kde ho týrali alebo zanedbávali, prípadne sa o všetky tieto deti postarajú mama a otec z iných klasických rodín potom by vôbec táto diskusia nebola potrebná. Nemali by páry rovnakého pohlavia koho adoptovať. A tiež ak sa dnes 50% manželstiev rozvedie tak cca 50% detí nemá rodinu Mama a Otec.

maznacik007
2. jan 2015

@janinah asi ta sklamem ale len velmi male percento deti co si prejdu ustavnou vychovou (lebo to detsky domov je) ma sancu na normalny vztah, oni nevedia zit v rodine, s partnerstve, lebo to nezazili, alebo su deti ktore presli takou citovou deprivaciou v rannom detstve ze proste vybudovat si zdravy vztah je pre ne aj pre tu druhu stranu syzifovska praca.

Je evidentny rozdiel medzi detmi, ktore su osvojene, ak zazili len institucionalnu vychovu (vzdali sa ich pri porode, pripadne sa nasli v krabici, ci babyboxe, ci po nemocniciach a je rozdiel medzi detmi, ktore zazili a prezili aspon to ranne detstvo v nefunkcnej ci neuplnej rodine tie druhe sa omnoho lepsie adaptuju, nie su natolko citovo ploche, dokazu naviazat skor vztah ....

alex137
2. jan 2015

nebola aj za pádom rímskej rise náhodou aj tolerovana homosexualita a pedofília? Išla som daleko do minulosti?

zeleny_cajik
2. jan 2015

Mňa teda zaráža na to apelovanie na tradičnú rodinu a dôraz na to, aby len preboha dieťa vyrastalo s matkou a otcom rôznych pohlaví.
Akoby sme nemali 50% rozvodovosť.
Akoby sme nemali obrovskú populáciu detí vyrastajúcich iba s jedným rodičom, ktoré často druhého nikdy nevideli.
Akoby deti nežili obklopené násilím v najrôznejšej forme (nielen, ale aj v tradičných rodinách) bez toho, aby sa niekto unúval im pomôcť.
Akoby sme nemali zbytočne veľa detí v ústavoch, kde štát ako ich ochranca úplne zlyháva.

Koľko detí dnes žije naozaj v harmonickej tradičnej hetero rodine a má tak možnosť vziať si z domu nejaký skutočne funkčný príklad?
Aký je potom rozdiel v tom, či žijú s jedným rodičom alebo dokonca starým rodičom a rovnako nezažijú klasický model funkčnej hetero rodiny?
Priznám sa, mám tiež zažitý predsudok povedať bez nejakých vnútorných zábran, že som s touto témou úplne stotožnená. Ale nie som ani kategoricky proti, pretože čisto racionálne, v dnešnej realite mi to nepríde ako najhoršie možné prostredie pre výchovu dieťaťa.

A inak vďaka týmto pokryteckým smerácko-kádeháckym kampaniam (ktoré aj tak slúžia iba na zastretie iných problémov, ktoré sú sakra vážnejšie a urgentnejšie) ma napína, už len keď počujem pojem "tradičná rodina".

nkem
2. jan 2015

Rodina medzi mužou a ženou je chápaná len z právneho hľadiska, aj homosexuálne páry alebo páry bez detí sa môžu nazývať rodinou. Každý tu rieši iba detské domovy, ale keď niekto chce cestu si nájde aj tak. Tak ako aj v heterosexuálnych partnerstvách, tak aj v homosexuálnych majú partneri role rozdelené. Niekto tu operoval s názorom, že je to "moderné" v prvom rade, homosexuály boli a budú v každej krajine sveta. Poznám mnoho homosexuálnych ľudí, niektorí sa radšej rozhodli žiť v hetero manželstve majú deti, lebo ako by to zobrala rodina a známi…v živote by ten partner nepovedal, že jeho partner je homosexuál..

fokuska
2. jan 2015

Mna dviha zo stolicky, pri argumentoch: Ked im "dovolime" registrovane partnerstva, potom budu chciet viac = adoptovatsi deti. Nikdy v minulosti take veci neboli dovolene a rodina fungovala, preco to treba menit?"

Ak by sme sa mali stale odvolavat na to, ze nieco predsa roky fungovalo preco to menit a ze ked im dovolime jedno, budu chciet viac, tak to mohli rovno v minulosti ludia povedat, ze preco rusit otroctvo, ked doteraz to fungovalo? Preco chcu zeny volebne pravo, ked doteraz nemali a fungovalo to? A ked im dame volebne pravo, tak potom budu chciet viac, budu chciet pracovat, budu chciet dokonca pracovat na poziciach, ktore boli doterazlen vylucne muzskou zalezitostou, no to je hroza, toto im nikdy nesmieme dovolit.

Len preto ze nieco starocia funguje nejakym sposobm, tak to neznamena ze je to ten najlepsi a najspravnejsi.
Suhlasim s @horana ze aj vo zvieracej risi to funguje a homosexualita tu bola vzdy, aj medzi zvieratami aj medzi ludmi a az neskor zacala byt cirkvou tabuizovana a zakazovana ako nieco chore... Ak veriaci veria v to, ze ich stvoril Boh, tak potom takto stvoril aj homosexualov, ake pravo maju ludia aby to sudili?

jaruska8
2. jan 2015

Áno...

janinah
2. jan 2015

@kikada homosexualita nie je choroba? je to niečo vrodené,vznikajúce ešte v maternici,niekde sa uvádza,že je to gén /komplikované,nebudem rozpisovať/...Downov syndrom je niečo podobné,vrodené,vznikajúce v maternici,génovo dané- Down je choroba bez debaty,prečo homosexualita nie?

kikada
2. jan 2015

@janinah prepáč, ale popisuješ genetickú anomáliu a nie chorobu. Dodiskutované.

terezka1947
2. jan 2015

...neda sa za slobodu a toleranciu skryt vsetko...takze nie som za adopciu deti homosexualnymi partnermi
a ano,poznam niekolko homosexualov=dokonca su tito mladi dost vysadeni na vsetko coro=moro okolo adopcie...a deti nechcu,paradoxne su za to,ze deti maju mat vzor otca a mamy=muza a zeny