icon

Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie

lilit35
2. jan 2015

Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.

Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.

Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.

Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.

vld
5. jan 2015

@elika74 Ale co je nepochopitelne na tom, ze moj nazor na to co je choroba alebo nie je choroba je uplne irelevantny. Som v tejto oblasti laik a nebudem to posudzovat podla toho, ci do seba pasuju alebo nepasuju, ci maju plodiacu schopnost alebo nemaju, ale ci to odbornici posudzuju ako chorobu alebo nie. Co je na tom? To je skryvanie sa za ineho? Takze radsej si vymyslim vlastnu teoriu a budem sa bit za nu hlava nehlava? Hlavne, ze budem za hrdinu, ze mam vlastny nazor? Tak bud akceptujem fakty vyplyvajuce z vedeckeho poznania alebo svoje vlastne dojmy. Ja davam prednost tomu prvemu. Ked uz pre nic ine, tak len preto, ze moje dojmy ma mozu klamat, nemusia viest k spravnym usudkom a su len mojimi subjektivnymi dojmami. A toto je oblast, kde ma maju mat slovo odbornici. Tak isto nebudem spochybnovat a umelo vytvarat svoj vlastny osobitny nazor na ine veci, ktorym ako laik nemam sancu dostatocne rozumiet. Okrem toho, na tom, ze niekoho pritahuje rovnake pohlavie, nevidim nic chore. Preto mi je zvlastne odpovedat na otazku, co na tom vidim zdrave. No, ak to nie je chore, tak to je ake? Ja neviem co viac k tomu dodat. Mozem len povedat, ze homosexual je pre mna zdravy clovek (teda, pokial netrpi skutocne nejakymi chorobami) tak isto ako heterosexual (ten isty predpoklad o tom, ze netrpi inymi chorobami). Ak je to podla teba choroba, tak to musis ty dokazat. Ty totiz tvrdis, ze je to choroba, ja oponujem, ze to choroba nie je. Ja na to mam argument...ty nie, ale naopak, otacas otazku nezmyselnym smerom...

warholette
5. jan 2015

@elika74 to je ako ze teoreticky zeny nemozu volit, ale ak sa prezlecu za muzov, alebo si daju spravit obciansky na muzske meno, tak mozu. ci je to teoreticky mozne, ale cez mnoho prekazok, tak preco im radsej nedat volebne pravo a ulahcit im to?

elika74
5. jan 2015

@sisaka no ved o takomto niecom tu pisem. 🙂 nie som odbornik na moralku, ale nie je to lepsie riesenie?

cecilia68
5. jan 2015

@melesmeles a čo slonice? ak už si prešla k porovnávaniu so zvieratkami....slony vychovávajú mladé výlučne len samice...sestry, tety, sesternice....to je tiež "proti prírode" ?

cecilia68
6. jan 2015

@maja22 z homosexuality sa vyliečiť nedá...nie je to choroba :(

elika74
6. jan 2015

@vld no, ale su dva tabory odbornikov. Jedny hovoria je to choroba, druhi ze to nie je choroba. Kedze je to diskusne forum, pisem si tu svoj nazor, vobec netvrdim , ze je spravny, ani ze som neomylna. Ale, nebudem tvrdit, ze krivanie je zdrave, len za to, ze nejaka skupinka to tvrdit bude. Peniaze maju velku moc, zial.
Uz sme sa tu dostali aj k inym rieseniam. Co tak mat vlastne, preco nebojovat za takuto cestu? Co je podla teba lepsie? Preco silit adopciu? Niektori sa tu totiz boja, ze im urady dieta nepravom zoberu. Kazdy tuzi predsa po vlastnom dietati?

vld
6. jan 2015

@elika74 Aky to ma zmysel? Ak chces nieco spochybnovat, tak ja ti v tom nijako nezabranim a budeme sa stale tocit v kruhu. Siroka zhoda odbornikov je pre teba len "skupinka", ktora nieco povie a ty to musis akceptovat. Niektori ludia sa boja, "ze im urady dieta nepravom zoberu" etc. Nic, ziadny argument. Aky velky a presvedcivy je ten druhy tabor odbornikov, ktory nesuhlasi s vyradenim homosexuality zo zoznamu chorob?
Prepac, ale o com chces debatovat? Ja sa nechcem bavit o konspiraciach a spochybnovani.

warholette
6. jan 2015

@elika74 institut nahradnej matky je zatial jedinym sposobom ako by sa muzskemu homosexualnemu paru podarilo mat biologicke dieta. myslis ze je jednoduchsie uzakonit tento sposob, a legalne ho spristupnit aj heterosexualnym parom, alebo radsej povolit homosexualnym parom adopciu, ktora je zabehnuta a odskusana?

mima4
6. jan 2015

@elika74
je tazke posudit, ci to choroba je alebo nie je..lebo tato vec stale nie je vyvratena, stale su odbornici aj pre aj proti. Vyskrtnutie zo zoznamu chorob... no vysrktnut mozeme aj rakovinu.. to nie je problem...a ti co sa pohybuju v politike to vedia 😉 jednoduchi a nevzdelani ludia ziju skor v iluziach "dokazatelnosti" a ja im plne rozumiem, človek ked do veci nevidi, veri tomu, co by podla neho bolo spravne.

Kazdopadne je preukazane, ze na vznik homosexuality ma velmi vyrazny vplyv:
- absencia muzskeho vzoru v rodine, zly vztah s otcom u synov
- autoritativna matka generalka v rodine
- sexualne zneuzivanie v destve, znasilnenia
- nevhodne sexualne zazitky
- nedostatocna laska rodica toho isteho pohlavia smerom k dietati

ninuska8
6. jan 2015

@vld ano, homosexualita nie je normalna, je to hriech a ohavnosť v Bozich ociach a hovorte si co chcete, takym ludom deti do ruk nepatria, dieta nie je ziadne pravo, je to dar...dufam, ze nikdy nespadneme tak hlboko, aby dieta vychovavali dvaja chlapi alebo dve zeny, ked si o par rokov zmyslia, ze sa chcu zenit so zvieratami, kto uz bude proti? nech po mne dedi aj kon, sak tiez ma prava a aj deti mu dajme-neandertalci...nehnevajte sa ale je mi z toho zle, no viem, ze tie casy musia prist-ze dobro bude povazovane za zlo a zlo za dobro, ale my sme tu na to, aby sme sa postavili za pravdu...ja svoj nazor na to nezmenim

evittam
6. jan 2015

@ninuska8 Homosexualita ako aj transexualita je normalna a clovek sa s tym narodi.Keby sa Vam narodil syn ci dcera s touto orientaciou tak ho "ukrizujete", ci len odsudite a vyhodite z domu...

horana
6. jan 2015

Pozrite ludia, ked by aj nakrasne bola homosexualita choroba, zmeni to nieco na tom, ci takyto clovek, alebo takyto par moze vychovavat deti? Nakolko ked aj by to bola choroba, je iste ze je neprenosna, nieco ako rakovina. Aj ked ma niekto rakovinu, neprenesie ju na dieta, teda ludia z okolia homo sa tym nenakazia. Deti vychovavaju ludia s roznymi chorobami, sklerozou multiplex, zakalom, poruchami imunity... pokial im len tieto nezasahuju do schopnosti vychovavat, ba dokonca casto sa boria s tym aj ked zasahuje co sa tyka prostych sil ako takych. A kedze homosexualita sa tyka sexualnej orientacie a mne nie je tak uplne zname ako sa konkretne sexulana orienatacia rodica ako taka podiela na vychove dietata, podme si najrpv definovat toto. A sice co konkretne ste vy ako deti brali taziskove pri vnimani sexulanej orientacie svojich rodicov a nakolko vam tento fakt bol dolezity pri utvarani si nazoru na svet atd. Lebo ked mozem povedat za seba ja, jedine co som ako dieta vnimala bol konkretny sulad medzi rodicmi. Moji vlastni rodicia, rovnako ako teraz ja ked som rodic pred detmi neprejavovali ani neznosti, o sexe som nevedela ze medzi nimi nieco take je, ked som zacala tusit to posledne co by som chcela je tuto temu preberat s rodicmi. Dieta berie svojich rodicov ako asexualne bytosti a ked zacina sex vnimat obracia sa do sveta, nie k rodicom. Aj tito maju nezriedka silne predsudky na tuto temu s vlastnymi detmi hovorit, a tak casto im len podstrcia prislusne knihy urcene pre vysvetlenie veci v tejto oblasti. Kopec deti to tak ma, tie moje napr. vyslovene neznasaju keby sme si pred nimi s muzom chceli dat aj pusu a zhnusene nas posielaju do sukromia. Nechcu vyslovene toto vidiet, ani tieto zdrave prejavy. Ja som neskor ako dieta som ako rusive vnimala len ich hadky, nesuvisiace so sex. orienataciu ale iba ich vzajomnych charakterov, to mi vadilo dost, ked take bolo...inak...doteraz a to som uz dospela svojich rodicov vnimam vselijako len nie cez sexualny filter, teda su mi kde cim, ale toto je nieco co u nich vediet nechcem a nepotrebujem.
Preto sa stale neviem dopatrat co konkretne, aj keby nakrasne bola homo uchylka v zmysle odchylky, ktora aj napr. nech je slepu vetvou vyvoja, mohla ohrozovat pripadnu vychovu deti, takych ktore nemaju vlastnych rodicov.
Mozte mi prosim ti z vas ktori su rezolutne proti moznosti adopcie toto nejak rozviest, ako to vnimate?
A dalej v com je zhubnejsie ked dieta vychovava homo par nez to ked ho vychovava osamely rodic (ktoreho sexulana orientacia sa neposudzuje), co je doteraz bezne mozne a deje sa to, ako priklad uz som spominala svoju byvalu kolegynu, ktora este davno pred rokmi adoptovala ako slobodna matka romske dievcatko a superne ho vychovala?
A posledna otazka, ked ste teda za zakaz adopcii mimo tradicnej rodiny, ktora je podla mnohych diskutujucich jedina spravna ci by ste spatne vzali toto pravo aj tym osamelym rodicom, ktori tiez nie su tradicna rodina a teda pokryvaju (podla vas) len vplyv jedneho vzoru pohlavia vo vychove? Lebo ked ide o to aby dieta malo pravo len na vzory oboch, toto nesplna ani osamely rodic a to pritom funguje takto normalne a nikto proti tomu nic nema. V com je ine ked vychovava matka jedna a matky dve?

horana
6. jan 2015

@alaguema "Nikto nemá nárok na deti. Nikto nemá právo na deti. Ak sú nejaké opustené deti, tak nemajú byť predmetom niečiej túžby, alebo priania. "

Ja som chcela sa opytat k tomuto vyssie citovanemu. Ze preco si myslis ze homo idu po dietati stylom viac sebeckej tuzby, chcu ho mat, vlastnit a ze samotny fakt ze su dvaja hetero zaruci ze si dieta z domova nepytaju preto ze zene tikaju biologicke hodiny ako splasene, ze chce ho hlavne mat? Teda z coho vychadzas pri predpoklade motivov a preco si myslis ze homo nemoze ziadostou o adocpiu sledovat aj uprimny zaujem pomoct, kdezto tento zaujem je podla teba akosi automaticky prodpokladany u hetero parov? Lebo nemozem si pomoct ale prave cistotu tohto umyslu a jeho pozadie by sa snad mala dokazovat vsetkymi tymi testami a mali by ju skumat odbornici, ale ozaj si myslis ze ona tak priamociaro suvivi prave so sex. orientaciou? Nejak nechapem preco by mala a preto sa pytam. Nakolko prave zenam neplodnym casto prepinaju pudy, pozor nie laska, ale pudy, dieta mat-vlastnit, tuzia po nom uplne zivelne, praju si ho a mozu za to ich hormony. Skratka chcem sa dopatrat preco je tuzba a prianie neplodnych hetero cistejsia nez to ta u homo?

verra66
6. jan 2015

@horana pekne napísané, lenže toto im proste nevysvetlíš. oni majú nejaký obraz homosexuálneho páru(zvrhlí, úchylní, neustále sexujúci asi aj pre deťmi alebo čo....) a toho sa držia a nejako nechcú prijať argumenty že to tak nie je. a ak by to tak v niektorých prípadoch aj bolo, tak to psychológ odhalí a takému páru dieťa nedovolia adoptovať.
ale aj tak si stále myslím, že za posledných dajme tomu 10,15 rokov sa to dosť posunulo k lepšiemu. predtým by takáto diskusia mala skôr jednotný názor.... a myslím si, že je to aj preto, že viac ľudí pozná homosexuálov(ktorí sa už tak neboja odsúdenia a neskrývajú to) a vie akí v skutočnosti sú.

alaguema
6. jan 2015

@horana napísala som NIKTO. Veď to ešte aj cituješ, preboha. Je slovo NIKTO dostatočne jasné? Ja dúfam, že áno.

celasapremenim
6. jan 2015

@evittam ak by moje dieta bolo homosexualne, musela by som sa s tymto faktom zmierit, vobec by to nemalo vplyv na moju lasku ku nemu a bola by som velmi rada, keby mohlo so svojim partnerom vychovavat dietatko a radi by sme mu aj s manzelom pomohli, ak by malo takuto vychovu, velku starostlivost aj od heterosexualneho paru starych rodicov, myslim, ze by sa dali pokryt aj ine citove potreby dietata
hoci stale zastavam nazor, ze pri spravnom vedeni a otvorenej vychove nebude mat vplyv na orientaciu a spravanie sa ani vychova homosexualnym parom, mozog homosexuala muza sa podoba hetero zene a naopak mozo lesby sa podoba na mohog hetero muza....genetika ovplyvnuje cast, cast ovplyvnuje hormonalna hladina v prenatalnom vyvine a cast zazitky, vacsinou tie negativne (zneuzivanie dietata, psychotyrania v rodine...), ale vsetko je suhra, nieco spustac...ktory sa vyskytne niekedy az v dospelosti ....ale zaklad je tam to prepajacie tkanivo hemisfer, ako je vyvinute

vsetci vychadzame zo svojho prostredia, takze objektivne treba zvazit, ze ludia su aj menej inteligentni, co sa iq aj eq tyka, rozne vychovavani, cast pri adopciach zrejme zachyti posudkova komisia, ved nie je jednoduche adoptovat deti ani heterosexualnemu paru a iste budu pripady, kedy dieta bude vychovavat aj menej vnimavejsi homosexualny par, ale pozrime sa na to, aki hetero ludia vychovavaju deti teraz...a veru takmer kazdy clovek si berie do psychiky rozne neadekvatne prejavy rodicov a este v dospelosti, pri vychove svojich deti sa mu vracaju do "programu spravania sa" a ked ma trochu sebareflexie, snazi sa to korigovat... a aj ked to nekoriguje, dovolim si tvrdit, ze vacsina tych deti zije lepsie, uvedomelejsie a snazi sa tieto prejavy voci vlastnym detom nemat

asnad si nemyslite, ze deti momentalne nevychovavaju aj homosexualni rodicia 🙂))) to sa da krasne obist vsetko aj teraz

cairka
6. jan 2015

@alaguema , tak predmetom čoho majú byť tie opustené deti ak nie predmetom túžby, alebo priania? Bude štát rozdávať, že ty už máš 2 porodené, tu máš na prídel jedno domovácke? či? ich vygumujeme?

celasapremenim
6. jan 2015

...este by som chcela vypichnut, ze vychova adoptovaneho dietata nie je vobec jednoducha vec a velakrat zlyha v pubertalnom veku, hoci sa rodicia snazia a riesia aj s psychologmi svoj pristup k dietatu, takze budu to mat ti homosexualni, co si adoptuju deti, pod ostrym pohladom verejnosti, nesmierne tazke

horana
6. jan 2015

@alaguema Mne to jasne nie je, cize ani hetero pary by si nemali adoptovat?

cairka
6. jan 2015

@horana , no keď nikto, tak nikto 😝 😀

horana
6. jan 2015

@cairka ..no lebo ked NIKTO tak by sa to dalo chapat aj tak nechat ich rovno skapat, nakolko aj ten domov je uz NIEKTO (niekolko vychovavateliek/lov, ktori simuluju role otcov a mam).

cairka
6. jan 2015

@horana , však som sa jej pýtala, či ich vygumujeme...uvidíme odpoveď 😝 Nepochybujem, že to zas bude perla 😎

alaguema
6. jan 2015

@horana preboha, píšem niekde niečo také??? Dalo by ste proste čítať text bez toho, aby si si tam dosadzovala svoje nápady? Ak nečítaš celú diskusiu, tak sa potom ťažko diskutuje. Včera som napísala, že primárne by mal byť v popredí záujem o naplnení potrieb dieťaťa a túžby a potreby dospelých sú až na druhom mieste - opakujem hádam po stý krát - BEZ OHĽADU NA ICH SEXUÁLNU ORIENTÁCIU...Týmto sa z debaty lúčim, prestala byť pre mňa podnetná, všetkým pekný deň 🙂

alaguema
6. jan 2015

@cairka hlavne že perlíš ty. Odpoveď je vyššie.

michi284
6. jan 2015

rada by som tiež vyslovila svoj názor na túto tému. homosexuáli sú pre mňa ľuďia ako hociktorá z vás. nesnažím sa zistiť, čo robíte a s kým to robíte. tak si to oni robia s kým chcú. preboha sme v 21. storočí tak akceptujme sa medzi sebou. ja osobne súhlasím aby si takýto ľudia adoptovali deti. zoberte si také detské domovy, prevažne v nich pracujú ženy, takže dieťa vidí skoro celý život len ženy a tie ho vychovávajú. ak ženu opustí muž alebo opačne, tak dieťa vidí opäť doma iba jedno pohlavie. ako už bolo spomínané homosexualita nie je choroba. ani jedna z nás predsa nevie, čo sa skrýva v našich deťoch.a to ich prestaneme ľúbiť. alebo ak by naše dieťa bolo také a chcelo si adoptovať dieťatko, tak by sme bojovali s ním. tak sa vcíťme do ich kože a nepodrážajme im nohy. vždy je lepšie takého veci zlegalizovať, nech aby to išlo formou čierneho trhu. každé dieťa má právo na lásku. a keď mu ju nedá vlastná mama, ktorá ho odhodila, tak mu ju môže dať iná, ktorá ale žije so ženou. alebo teda dvaja muži. veď preboha chlapi sú v dnešnej dobe neni už tí lovci ale sú to bytosti ako my mami, ktoré tiež ľúbia a vedia sa postarať.

horana
6. jan 2015

@cairka Nechcem sa z toho vysmievat, chcela som len pochopit ten motiv za tym, ktory mi unika. Sama nemam na toto nemenny vyhraneny nazor, zatial sa mi to javi ako pisem ale som otvorena, preto si uprimne chcem vypocut argumenty druhej nazorovej strany, lebo sa mi zda, ze ked to tak silno obhajuju, musia mat za tym nejake presvedcenie, ale asi som zadubena alebo co, ale neviem sa k tomu nejako priblizit myslim pochopit co k tomu vedie, aj ked sa snazim, naozaj, ale nerozumiem tomu zatial. A toto nemyslim ako ironiu ale ako fakt.
Ja som citala aj na inych mediach vyjadrenia samotnych homosexualov k referendu ako takemu a oni su z toho este najviac znechuteni z toho humbuku a jedine co chcu aby ich nechali v klude zit. Oni tvrdia ze to citia ze obe strany spektra ich zneuzivaju k presadzovaniu nejakych svojich postojov a ze pre liberalov aj konzervativcov predstavuju nieco, cim sa oni sami necitia vobec byt. Ze jedna strana krici proti nim ze ked sa schvalia adopcie deti ze budu pokracovat sobase so zvieratami a ine zvratenosti. Druha strana zas hovori ze ak sa zakazu, postupne sa budu uberat prava aj inym mensinam romom, zidom...skratka propaganda nemajuca nic s realitou, vzbudzovanie falsoneho strachu.
Napr. tvrdia ze oni sobasenie vyslovene nechcu, vacsina z nich. Samozrejme v ziadnej komunite nie je 100perc. nazorova zhoda a casto prave najdivnejsi kricia nieco navonok a potom su vidiet, ale nie su zastupcami vacsiny. Citala som na inych forach ze oni nechcu mat manzela/manzelku, ze to prave parti hetero a kedze oni hetero nie su ani toto nechcu, ze chcu len tie registrovane partnerstva. A ze deti v takejto komunite su paradoxne v uplnej vacsine deti z obdobia kym si naplno svoju orientaciu neuvedomili z ich predoslych hetero vztahov a ako by potom mali zhorseny pristup k svojim vlastnym detom a toho sa boja. Ze vacsinou vobec nejde o adopciu cudzich deti ale prave toto. atd..

horana
6. jan 2015

@alaguema Tak potom sorry, to som fakt prehliadla, pre(/do)citam to teda cele, nakolko som mala dojem ze si prave proti homo ako niecomu podradnesjiemu, a teraz vidim ze nie, asi som zle pochopila, uznavam ze uplne vsetky prispevky som necitala.

elika74
6. jan 2015

@vld A aky to ma zmysel, ze sa chlap zaregistruje na stranke urcenej pre zeny a matky? Preco by som nespochybnovala skupinku odbornikov, ked ty si dovolis spochybnovat napr. desatoro v inej diskusii? Nevies mi vysvetlit, co je podla teba na homosexualite take zdrave. Svet sa nezruti, ked homosexualne páry nebudú si adoptovat deti. To, ze tato tema suvisi s mnohymi inymi rizikami, problemami nechces ani brat do uvahy. Budes hlasovat ako chces, mozno sa ta to tyka, tvoja vec a ja budem tiez tak ako ja chcem. Nebudem s tebou dalej diskutovat.

cecil36
6. jan 2015

@alaguema "Nikto nemá nárok na deti. Nikto nemá právo na deti. Ak sú nejaké opustené deti, tak nemajú byť predmetom niečiej túžby, alebo priania. " Tiez by ma zaujimalo z akeho dovodu mas ty deti (ak ich mas) a aj ostatni hetero ak nie z tuzby a priania ich mat. Ano, su aj taki, ktori po ich netuzia a nepraju si ich, take deti väcsinou komcia v tych DD. Z ktoreho by si ich mohol adoptovat nejaky par (hetero homo to je jedno nie je to podstatne), ktory po nich túži, praje si ich, chce im dat pekny domov, detstvo... Takze zakazme homo parom adoptovat si dieta lebo oni sice tiez tuzia po tom istom ako hetero pary, ale asi podla teba treba rovnaku vec selektovat.....

vld
6. jan 2015

@ninuska8 Ved si svoj nazor nezmen. Ja nieco take nepochopim. Ako moze niekto napisat, ze svoj nazor nezmeni. Ja mam uctu k faktom a ludskemu poznaniu. A ked raz nase poznanie dospeje do stadia, ze budeme musiet svoje nazory na svet okolo nas zmenit, tak bude rozumne to urobit. A ja sa vobec nebudem hanbit priznat, ze moje poznanie niecoho bolo mylne, a svoj nazor pod vplyvom novych faktov zmenit. To, ze budes dupat nozickami nestaci na presadenie svojej pravdy.
A k tej argumentacii bibliou...No vies, neverim tym rozpravkam. A neuverim, kym niekto z vas nedokaze, ze boh existuje. Potom svoj nazor kludne zmenim. Dovtedy, prepac mi to, ale budem tvoj nazor vystavany nie na faktoch, ale iracionalnej viere v imaginarneho kamarata, povazovat za uplne irelevantny. Musis sa zmierit s tym,ze nie vsetci zdielaju tvoje nabozenske presvedcenie, aj s tym, ze nemate patent na urcovanie co je dobre a co zle.
Mimochodom, tradicionalisti (hlavne, aj ked nie vylucne) z radov nabozenskych fundamentalistov, boli vzdy striktne proti vydobytkom, ktore dnes vsetci povazujeme za samozrejme. Pouzivanie kategorie hriech, ktoru si vymyslelo nabozenstvo a priradilo mu negativne konotacie, dnes uz vyvolava skor pobavenie. Ver mi, s takymto videnim sveta vas coraz viac ludi prestane brat vazne. A to aj z vasich vlastnych radov...poznam takych uz zopar.