icon

Adopcia rómskeho dieťatka a rodina

bbbarunka
24. apr 2014

Ahojte,
nezakladam temu, aby som dostala radu, skor hladam pochopenie a mozno aj cloviecika v podobnej situacii.
s manzelom si chceme druhe dieta adoptovat, aj ked by sme mohli mat vlastne. v podmienkach nemame specifikovany povod, cize viac-menej ocakavam, ze nase druhe dietatko bude romske. moji rodicia toto rozhodnutie este celkom nepredychali a bojim sa, ze ani nepredychaju. nic pred nimi netajim. sice mi tvrdia, ze ho budu mat radi a neodsunu ho na vedlajsiu kolaj, no uz teraz mi neustale tlacia do hlavy pribehy o tom, ako ich znameho znamy si adoptoval romske dieta a to zdrhlo do osady. az sa cudujem, kolko ludi v ich okoli si zrazu adoptovalo deti. dost tazko sa mi s tymito myslienkami funguje (viem, ze im nemozem prikazat nadsenie pre to, z coho som nadsena ja) a musim priznat, ze mi aj nasadili chrobaka do hlavy.
viem o mnohych romskych detoch, ktore zdrhli do osady, ale viem aj o takych, ktore vystudovali vs a su velmi uspesni. rada by som sa porozpraval/popisala s clovekom, kto ma doma romske dietatko a nejake skusenosti. najde sa niekto?

bronia13
26. apr 2014

ja s Romami mam len dobre skusenosti, kde som zila tak tam ich bolo hrozne malo a slusnich... starkej sestri si adoptovali 2 cigancatka a su slusny chalan si zobral bielu a su fajn, tu v USA mam kamosa cigana ani som nevedela ze je cigan len vravel ze boli v Cechach na ciganskej svadbe? ja reku komu a on ze neteri, vyzera uplne biely a cistotnejsieho chlapa som asi nestretla u nich sa da z dlazky jest a to on vsetko robi, pride z roboty navari, poupratuje.... a zenusk Polka sedi a nic nerobi 😉 takze ja nemam s nimi ziadne zle skusenosti....

janinah
26. apr 2014

Bola som s dcérou, asi 6r. vtedy mala ,na koncerte,chlapček ciganik hral na husliach,dcéra mi šepká,či to je cigan,ja jej šepkám,že hej,ale že aj cigančik môže pekne hrať,môže byť pekne oblečený,ak sa o neho mamka stará....chlapček dohral a odišiel a o chvíľu prišiel k svojej mamke, a tá sedela vedľa mňa a bola "biela" 😉 tak sme ešte potom doma mali debatu o adopcii...možno mal ocka roma,ale to sme už až tak nekombinovali....

kuwait
26. apr 2014

mate stastie ze vam sem do diskusie nezavitala alice107 to by bol komentar ☹

matax
26. apr 2014

@janinah aj nas sa uci na huslicky 🙂

bbbarunka
autor
26. apr 2014

som velmi rada, ze tato tema tak zije🙂 sice nemam vela co napisat, ved este nemam ziadne skusenosti, ale som vdacna za kazdu vetu🙂
@matax tu brozurku si co najskor zaobstaram, nevies, ci sa da za poplatok stiahnut z netu? normalne legalnou cestou, ziadne ulozto. dam to precitat aj mojim rodicom, aby pochopili, ze to nemusi vobec dopadnut zle.
@mana85 vidis a my mame doma tiez zive striebro, akurat je biele a biologicke:D druhe zive striebro uz dako prezijeme. ved sa hovori, ze mat jedno dieta je ako nemat ziadne, ze ta prava sranda zacne az pri dvoch🙂

matax
26. apr 2014

@bbbarunka asi sa neda nikde stiahnut, je to nova publikacia, ale ak mas navrat daleko, myslim, ze by ti ju poslali postou
a este sa hovori, ze dve deti ci tri, štyri, ze to je uz jedno 😝 😀

suezana
28. apr 2014

@bbbarunka ja mám biologickú dcéru a prijatú - malinkú, krásnu, dokonalú, túlivú.... moje srdce je plné lásky ... celá rodina ju ľúbime 😵 😵
keď som čítala túto diskusiu, veru som rada, že už je to všetko za nami - tie komentáre, tie príbehy susediek a známych kto všetko si adoptoval a čo všetko sa stalo 🙄 🙄 ja som sa nikoho nepýtala na zážitky a mnohí mali potrebu mi to rozprávať.....
malá má trošku snedú pokožku a nádherné čokoládové oči a dlhééééé mihalnice - mnohí riešia, či je alebo nie je hnedá .... je úžasne milá, všetci ju obdivujú .... nie je vôbec hyperaktívna - je kľudná a poslušná, trošku nezbedná, často sa smeje, rozosmieva nás.... ja fakt neviem, čím sme si ju zaslúžili 🙂
a keď sa ma pýtali ešte pred tým, ako k nám prišla, čo bude o 15 a viac rokov - tak som odpovedala (a tak to aj cítim) , že nebudem riešiť, čo bude o toľko rokov - predsa vtedy tu už vôbec nemusíme byť..... ja žijem tu a teraz a robím to, po čom túžim... čo bude o xy rokov, budem riešiť potom .... ale tiež som sa toho napočúvala ...
držím palce

bbbarunka
autor
28. apr 2014

@suezana to je pekny pristup k veci. a hlavne velmi pravdivy🙂
biologicka je starsia? u nas je presne tato situacia. bala som sa, ako mu to vysvetlime, ale myslim, ze to zacina chapat. na krteckovi a orlovi som mu vysvetlila princip adopcie, uz vie povedat slovo "adoptovat":D a na ceste mame knihu how i became a big brother o adopcii mladsieho surodenca, uz sa tesim, ked dojde a budem mu ju citat🙂

suezana
28. apr 2014

@bbbarunka moja staršia veľmi veľmi túžila po sestričke - ja som od nej počula všeličo, ale najsmiešnejšie mi prišlo raz cestou z ihriska - išla taká nadurdená a hovorí s plačom na krajičku : každý má brata alebo sestru a ja nemám ani psa 😢 😢 😢 😀 😀 😀
takže ja som roky počúvala, kedy nám už zavolajú konečne? Vanesku sme dvakrát na prípravu vzali zo sebou, a aj keď boli tetu u nás, tak ona sa s nimi rozprávala - o všetkom vedela, ale už mala tuším vyše 4 rokov...

už ste po príprave? už ste zapísaní?

bbbarunka
autor
28. apr 2014

@suezana zlataaa🙂
Momentalne cakame na zapis do zoznamu cakatelov. Moj syn ma 2,5 roka a zatial aktivne surodenca nespomina. Ale ked mali v jasliach na chvilu male babo, asi trojmesacne,tak sa od neho nepohol ani na chvilu a chcel,aby prislo aj na druhy den. Takze verim,ze na mladsieho surodenca je pripraveny
I ked mi je jasne,ze pride aj na ziarlivost.

suezana
28. apr 2014

@bbbarunka 😀 veru príde, to je normálne, myslíš, že dostanete bábo skoro? kamarátka tiež chcela čo najmenšie, len dievčatko bola podmienka - mohlo byť aj rómske a dlho čakali, vyše roka určite.....

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@suezana nie, necakam to nejak extra skoro. ja som bola od zaciatku psychicky pripravena na 2-rocne cakanie. najradsej by som bola, aby medzi detmi nebol viac ako 4-rocny rozdiel. pani na urade mi ale povedala, ze to pokojne moze byt aj o pol roka 😕 bol by to sok, ale dobry. ved aj prvorodeny prisiel skor ako sme planovali a ako velmi sa z neho tesime🙂

matax
29. apr 2014

@bbbarunka kukni 🙂 ak by to bolo dievcatko 🙂) Ako som dostal sestru http://www.martinus.sk/?uItem=72223
ja ju mam z tesca

suezana
29. apr 2014

@bbbarunka ja som ešte zabudla napísať, že moja síce nie je rómske dieťatko, ale ako tak sledujem, tak kto chce, nájde v adoptovanom dieťatku všeličo 😝 😝 Pre mňa je najdôležitejšie, že sa dokážeme navzájom ľúbiť, že cítime, že patríme k sebe 😉 😉

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@matax boze moj, to fakt existuje? ach, ja som to hladala a hladala a nic take som po slovensky nevedela najst. takze miesto z martinusu budeme mat knizku z amazonu...aaaaaaaaaaaaaaach:D ta mu bude musiet stacit. ked si pomyslim, ze len za to postovne mohla byt dalsia kniha 😒

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@matax este sa chcem spytat, u vas tato knizka fungovala dobre? da sa nej vysvetlit adopcia?

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@suezana a prave som tu knizku objavila v kniznici, kde pracujem. juchuchu🙂

cairka
29. apr 2014

@bbbarunka , to "Ako som dostal sestru" je skôr pre väčších, ale pekná kniha...pre menších je fajn "Prečo mám dvoje narodeniny" tam je pekne vysvetlená adopcia 🙂

hameeda
29. apr 2014

ahojte, nemam adoptovane dietatko a uprimne povedane obdivujem ludi ktory si dietatko adoptuju, je jedno ake, chce to skutocne velke srdce a oddanost...no nie o tom som chcela......my sme miesane manzelstvo, manzel je arab,,,mame 4 deti,,a poviem vam s po s pohladmi, alebo nazormi,,sa stretavam casto,,niekedy s pozitivnymi, niekedy negativnymi...moje deti su ine...ina povaha, iny temperament, proste su ine,,,a to su moje biologicke deti,,proste na slovensku je to tak,,,odsudzovanie a predsudky su kazdodennym spolocnikom,,ja som velmi uprimny clovek ktory stale povie co si mysli,,a to ludi odradza k dalsiemu posudzovaniu, pretoze hned na zaciatku drzo zastavim,,,inak to neviem 😀,,no deti sa zatial nastastie nestretli s nejakymi problemami,,len take banality,,,skor u nas bol problem to ked si najstarsia zacala uvedomovat ze je sme iny, ale uz sa cez to povzniesla,,,vysvetlili sme jej po pravde ako sa veci maju a ze ti ktory sudia castokrat nepozeraju na seba ako ziju,,,v rodine som mala podporu hlavne v mame, a aj v ostatnej rodine,,,okrem mojho otca,,,vydata som cca 10 rokov a otec bol u nas 2 krat co byva par metrov od nas,,,,no pri detoch nemam cas riesit este otca ktory sa sprava ako decko 😀
prajem vam vsetkym vela sil a odvahy, chodte si za svojim cielom, niet vecsiej pocty ako rodicom ktory dokazu priat cudzie dietatko

froschka
Odpoveď bola odstránená
matax
29. apr 2014

@froschka a ja som ta nahlasila ;) tato tema je o inom, pekný deň ti zelam

matax
29. apr 2014

@bbbarunka Mne sa ta knižka paci, aj môjmu synovi, keď som mu ju kúpila mal 3roky aj mesiac ;) myslím,že sa dá pochopiť, keď k textu niečo dopovieš. A ta kniha prečo mam dvoje narodeniny je tiež pekná, len je o prijatí babatka nie batoliatka ;) takže ja "citam" upravene;)

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@froschka oukej, tak ja napisem nieco uprimne. hnusi sa mi tvoj nazor. viac na teba reagovat nebudem.

tortelinka
29. apr 2014

@terka258 práve takýto ľudia ako ty, znepríjemňujú život našim deťom 😠

bbbarunka
autor
29. apr 2014

@cairka pozriem sa aj na tu druhu knihu. tuto, com som objednala celkom chvalia, bola v par zoznamoch detskej literatury o adopcii. tych knih na tuto temu vyslo hlavne v anglictine velmi vela, musela som sa velmi krotit, aby som ich vsetky nekupila🙂 ale to je moja "uchylka", milujem knihy.

cairka
29. apr 2014

@bbbarunka , ako kniha je to dobrá, len ono väčšinou to je tak, že hlavný hrdina knihy má cca. taký vek, pre aký je určená. No a v tejto knihe je hl. hrdina druhák v škole, takže aj príbehy sú už zložitejšie a riešia aj veci, ktoré ešte malkáči nemusia vedieť 😅
Ináč moje baby majú radi aj "Ema hľadá mamu" , to sú kresby, príbehy a básne detí jednak z Ded a jednak aj z náhradných rodín. Občas je veľmi ťažká a smutná, občas veselá...

bbbarunka
autor
30. apr 2014

@cairka, @matax, @suezana @mana85 @yukki @maznacik007 musim sa pochvalit, dnes som mala s rodicmi prvy rozhovor o adopcii, ktory neskoncil dusnou atmosferou a mojim zlym pocitom🙂 mam pocit, ze dnes boli po prvy raz skutocne ochotni vypocut moje argumenty a zda sa mi, ze niektore aj uznali. juchuchu🙂

loxa
30. apr 2014

poznam pripad z mojho velmi blizkeho okolia a za zatvorenymi dvermi povedali dotycni..nikdy viac,..az vo vyssom veku sa zacali skutocne problemy o ktrych nechcem pisat..ale to moze robit aj neromske dieta kedze nevies o rodicoch nic..

berilka
30. apr 2014

@bbbarunka klobúk dole pred Tebou, držím Ti palce. Je to super, že rodičia, manžel, Ty - sa pekne postupne dostávate na "jednu vlnovú dĺžku". A bude sa to v otázke adopcie neustále viac medzi vami formovať. 🙂 Mám len otázočku, ktorú prosím nepovažuj za rýpanie. 😉 Ktorú položila psychologička jedným našim veľmi dobrým rodinným priateľom - manželom, keď si chceli osvojiť ku svojmu synovi (tiež je osvojený) ešte jedno dieťa - malého Róma.
Pýtala sa ich: Zaoberáte sa s myšlienkou, či by si rómskeho súrodenca prialo vaše dieťa? Vy ho chcete, ale chce Róma aj on? Rozmýšľali ste nad tým, že sa ho spolužiaci neskôr budú na neho pýtať "a čo tvoj rómsky brat, ha-ha," a ako sa so situáciou vaše dieťa bude vedieť vysporiadať? Nebude to pre neho záťaž, bolesť, či hamba? Alebo sťažené detstvo, kvôli tomu dieťaťu? Vy to chcete a aj sa s tým viete vysporiať - ste dospelí a viete si poradiť, poradí si aj vaše dieťa? Psychologička im povedala, že je nutné zamyslieť sa aj nad touto záležitosťou.
Toľko, čo ma napadlo k veci. Opakujem, že neradím. Napadlo ma. Napísala som. 😉 Verím, že si dostatočne rozumiete a preberáte doma túto otázku. A určite sa rozhodnete najlepšie ako viete. Veď chcete dobre obom deťom. 🙂 Želám všetko dobré.