Ako cestovať s dieťaťom v predosvojiteľskej starostlivosti?
Ahojte, máme súdom zverené bábätko v predosvojiteľskej starostlivosti ale samotný finálny súd o osvojení vzhľadom na pomalosť svk súdov ešte neprebehol a do leta už asi neprebehne. Ergo nemá zatiaľ naše priezvisko. Chceme v lete letieť na dovolenku z Viedne, v rámci EÚ, samozrejme aj s dieťaťom.
Dali sme preložiť uznesenie súdu do angličtiny, píše sa tam, že sme oprávnení a povinní vykonávať osobnú starostlivosť v rovnakom rozsahu ako rodičia, máme právo dieťa zastupovať a pod. Ideme dať dieťaťu urobiť pas.
Chcem sa preto spýtať, či má niekto skúsenosť s letom s malým dieťaťom, ktoré je pred osvojením a nemá vaše priezvisko. Nerobia pri pasovej kontrole na letisku problémy ? Bude im stačiť to úradne preložené uznesenie a pas ? Vďaka za prípadné odpovede.
Podobnú vec teraz riešia známi. Dieťa má pas, majú všetky papiere, ale adpočný proces ešte nie je ukončený. Cestujú len tu v blízkych krajinách. Veľmi chceli more na leto. Rozhodli sa neriskovať. Natrafí š na uvedomeleho pracovníka na letisku, na hraniciach a je problém. A nepomôžeš, nedohádaš sa. Zažili sme všeličo už na hraniciach.
Dobre to zvážte. Veľmi záleží, akú krajinu vyberiete.
@abbey1 ale to mozes mat problem aj ked ides nakupit do Kittsee a pod. Akonahle prekrocis hranicu, tak je jedno, ci si ta, alebo na letisku. Ak maju prelozene papiere a notarsky overene a pas, RL, nemozu mat v EU problem. Abi keby letia niekde do Spanielska. Rovnako musim mat ja RL prelozeny, ak cestujem sama a dieta nema moje priezvisko. Ale v principe mozes niekoho takeho stretnut vsade na hranici
My máme dieťa v NRS, nemá naše priezvisko. Do zahraničia potrebujeme okrem pasu aj úradný preklad rozsudku. To úplne stačí.
@guudy Z právnické ho hľadiska áno. Aj majú plný právny nárok s tým dieťaťom cestovať. Skus to ale vysvetliť colníkovi na hranici Grécka, Bulharska, Rumunska, nebodaj v nejakej africkej krajine.
Stačí mi občas vypočúvanie v Londýne, keď berieme cudzie dieťa so sebou. Dieťa rozumej pubertiaka, s potvrdeným papierom od notára a aj tak tisíc otázok.
Jedna vec je právny nárok a druha vec, keď máš riešiť trosku mentálne menej zdatneho premotivivaneho colníka.
@abbey1 kdekolvek ked mas papiere v poriadku, tak to vykecas. Ked nemas, tak nechci vediet co Ti spravia niekde v Rakusku. Ciste z toho, ze si to porusila. Ved ked mas notarsky overene a prelozene dokumenty, tak to mas raz v poriadku a hotovo. Vacsina ludi nieco nemala v poriadku, najcastejsie setrili na preklade bez stemplu, nezistili veci.
Voľakedy trebalo len rozhodnutie súdu samozrejme právoplatné a preložené do angličtiny. Teraz je tomu cca 2 roky po novom že by si mala mať písomné povolenie od rodiča ak je v pestúnskej starostlivosti alebo náhradnej osobnej starostlivosti. Ale ak je to teda predosvojiťelnosť mala by si sa informovať na súde či ti to povolenie dajú oni alebo kuratela pod ktorú spadáte. No len teda je otázne že či naša skvelá kuratela vôbec o takom mečom vie, nakoľko z našej skúsenosti veľakrát ani nevedia že čo vlastne od nich človek chce... My sme cestovali len so súdnym rozhodnutím a prekladom. A nikto to od nás nechcel a neriešil ani na letisku ale to sme teda išli cez cestovku a tiež len v EÚ mimo už vôbec nie bez povolenia. Keď by som chcela ísť teraz tak by som asi ten jeden rok radšej dovolenkovala na Slovensku aby som nemusela riešiť papierovačky. Inak gratulujem k dieťatku. 🤗
A zabudla som ešte napísať že v rozsudku máš určite napísané že môžeš dieťa zastupovať pravdepodobne len v bežných veciach takže to ešte nie je definitívne rozhodnutie. To znamená síce že si zákonný zástupca ale len v tých bežných veciach. Na dôležité rozhodnutia ako operácia, narkóza, zmena mena, priezviska, tranfúzia tak aj cestovana do zahraničia potrebuješ povolenie.
Cestovali sme. Pas plus uradne prelozeny rozsudok.
Aj my sme cestovali, potrebujete pas a úradne preložený rozsudok súdu. Hlásili sme kuratele a kolíznej, že ideme vycestovať kam a na ako dlho.
Cestovali sme. Pas plus uradne prelozeny rozsudok.
@kikuska_wedge dobrý deň, chcem sa spýtať a kde ste cestovali? My sa chystáme do Grécka...ale teda mám trochu obavy, aby nebol problém na letisku.
@kikuska_wedge dobrý deň, chcem sa spýtať a kde ste cestovali? My sa chystáme do Grécka...ale teda mám trochu obavy, aby nebol problém na letisku.
@vilso cestovali sme autom do Talianska. Hranicne kontroly neboli, ale Taliani vyzadaju suhlas s ubytovanim. Pozri si stranku ministerstva zahrabicnych veci a stranku hotela, co vyzaduju. https://www.mzv.sk/web/sk/grecko Podla toho co som citala, vyzaduju okrem cestovneho dokladu sprievodny list (splnomocnenie). Co nahradite uradne prelozenym rozsudkom, ze vam je dieta zverene
@vilso cestovali sme autom do Talianska. Hranicne kontroly neboli, ale Taliani vyzadaju suhlas s ubytovanim. Pozri si stranku ministerstva zahrabicnych veci a stranku hotela, co vyzaduju. https://www.mzv.sk/web/sk/grecko Podla toho co som citala, vyzaduju okrem cestovneho dokladu sprievodny list (splnomocnenie). Co nahradite uradne prelozenym rozsudkom, ze vam je dieta zverene
@kikuska_wedge ďakujem veľmi pekne za radu ❤️

Ahoj, skusenost nemam. Kazdopadne, dnes je bezne, ze rodic ma ine priezvisko ako dieta a urcite im staci na cestovanie pas. Museli by nosit rodny list, aby dokazali, ze su rodicia. Z toho mi vychadza, ze pas by mal stacit.
Kazdopadne, drzim palce, aby sa aj ten sud doriesil a vy si uzite nielen dovolenku😊