Ako postupovať, keď chcem dať dieťa na adopciu?
Ahojte, nie není to vymyslená téma a naozaj potrebujem radu, uvažujem o tom že by som dala dieťa na adopciu, dôvody tu nechcem písať ale ubezpečujem vás že by som to spravila z lásky aby dostalo dieťa dobrú šancu na život, a aby ľudia ktorý celý život nemohli mať deti a čakajú naň dlho mohli tiež cítiť najväčšiu lásku. Mám len jeden problém, nakoľko už jedno dieťa mám a mám aj rodinu kamarátov, známych tak tehotenstvo nejde nejako utajiť, bojím sa otázok a čo to bude? A po tehotenstve kde je bábätko a podobne. Neviem čo mám na to povedať, lebo aj keby poviem rodine že dieťa neprežilo čo je kruté ale čo iné povedať tak budú sa pýtať na pohreb a tieto hnusné veci, nechcem o tom hovoriť s nikým, nakoľko predsudky ľudí nepoznajú hranice.
@viktoriakrajnakova človek má slobodnú vôľu, dokáže svoje správanie ovládať neriadi sa pudmi ako zvieratá
to že zdedil po rodičoch násilnú povahu neznamená že aj on musí byť násilník
vieš že aj násilníci sa dokážu zmeniť ak si uvedomia že to ako žijú je nesprávne a chcú žiť normálnym životom?
aj dieťa ktoré bolo vychovávané s láskou môže spáchať trestný čin, alebo sa dať na tvoje spomínané drogy
to sú len výhovorky, ja som už raz taká, alebo rodičia boli taký tak musím aj ja
@anonym_8b7da4 to nedá. Neskôr ju to dobehne.
@sono2 Záleží od psychiku sú ženy čo to zvládnu, hlavne také chladné,tvrdé ženy ktorým chýba empatia, cit. Je to už na nej.
@viktoriakrajnakova nemôžeš paušalizovať a ani skatulkovat. Toto sú naozaj veci, ktoré ovplyvňuje výchova a prostredie. Toto nie je geneticka predispozícia, ale prevzaté vzory správania. Nervak nie je nervak preto, že to má zakódované v DNA, ale preto lebo žil v takom toxickom prostredí a príde mu to normálne keď aj mamka, tatko, babka, dedko sú nervaci.
@viktoriakrajnakova keď ti niekto povie že tvoja mama bola prostitútka tak sa aj ty dáš na prostitúciu lebo ti to povedali a je to tvoja matka a budeš to chcieť aj ty
Ale on na tebe nespachal to čo spachal preto lebo jeho otec predával drogy. A ani preto lebo bol adoptovaný. Úsudok a konanie je na každom z nás. Vedel čo robí a s akým úmyslom to robí. To čo ti spraviť jednoducho spraviť chcel.
To, že sa následne rodina vyhovorila na to, že je adoptovaný a mal otca fetaka a je len smiešna výhovorka, že niekde jednoducho zlyhala vychova aby ospravedlnili svoje zlyhania.
Vieš, byť z usporiadanej (kompletnej a slušnej rodiny) ešte neznamena, že je to patent a záruka dobrej výchovy. Mala som na strednej spolužiačku, ktorá pochádzala zo slušnej rodiny (rodičia vysokoškolsky vzdelaní, s dobre platenou prácou. Ona mala naozaj všetko), ale aj tak sa z nej stal vyrastok lebo sa jej rodičia nevenovali koľko mali. Keď na ňu nemali čas, čo bolo veľmi často, tak jej dali peniaze. Lenže pocit, že na tebe niekomu záleží, že sa necítiš sama peniaze nenahradia. Tak si našla nie celkom dobrú partiu kamarátov aby sa necítila osamelá a nechala sa zlákať na zlé chodníčky. Školu nakoniec ani nedokončila a podľa toho čo sme sa dozvedeli, žila naposledy v Taliansku a robila tam kadečo.
Niekomu na to aby sa "spustil" stačí, že sa rodičia rozvedú, že si jeden z rodičov nájde nového partnera, založí novú rodinu, v najzraniteľnejšom veku sa dozvie, že je adoptovaný...že videl ako otec otlka mamu, že jeden z rodičov pije prvú ligu. Ale to je vsetko o zázemí, prostredí, laske, komunikácii a vôli.
A je mi úprimne ľúto čo sa ti stalo a čím si si musela prejsť. Naozaj.
@anonym_008f4a ako vieš info o jeho biomame keď je to utajené?
@anonym_9eef29 Kolegyna si adoptovala 2 deti od jednej matky - v úvodzovkách / postupne/ a v rozhodnutí zo súdu je plné meno a adresa biomatky. Sociálne pracovníčky jej podali presné info o rodine a žene, ktorá mala 6 detí a z toho dala 4 na adopciu. Ani o tie 2 , čo má pri sebe, sa riadne nestará. Takže utajené to nie je.
@anonym_9eef29 Kolegyna si adoptovala 2 deti od jednej matky - v úvodzovkách / postupne/ a v rozhodnutí zo súdu je plné meno a adresa biomatky. Sociálne pracovníčky jej podali presné info o rodine a žene, ktorá mala 6 detí a z toho dala 4 na adopciu. Ani o tie 2 , čo má pri sebe, sa riadne nestará. Takže utajené to nie je.
@anonym_bb7f5d ale to museli byť väčšie deti a nie z anonymného pôrodu, proste dané na adopciu neskôr, alebo odobraté v rodine
známa dostala jedno dieťa tuším odniesla narkomanka na sociálku a druhé z osady pokúsané potkanom ale neboli to novorodeniatka, boli odobraté matkám
pokiaľ viem tak anonymný pôrod ani zdravotná poisťovňa nevie za koho platí, iba má oznámené že je to jej poistenkyňa
a zdravotné sestry čo sa starajú o novorodenca tiež nevedia meno matky
@anonym_008f4a ako vieš info o jeho biomame keď je to utajené?
@anonym_9eef29 pýtala som sa v pôrodnici a náhodou to vedeli. Žiadne ďalšie informácie nemáme o nej a ani jej rodine, absolútne nič.
Takže ak sa autorka rozhodne dať dieťa na adopciu a v pôrodnici nahlási, že chce anonymný pôrod, nikto o nej nebude nič vedieť a už vôbec nie rodina, ktorá si dieťatko adoptuje.
@anonym_autor len prosím nepočúvaj hlúpe rady bezcitnych egoistov o interrupcií. Vybrala si si lepší spôsob. Neviem to síce pochopiť a nepodporujem to, no za mňa si jedna z tých silnejších žien, ktorá sa v ťažkej situácii snaží aspoň o záchranu života, aj za cenu, že to ľahké nebude. Každopádne silná si, myslím si, že nie si bezcitna, máš okolo seba rodinu, kamarátov ako píšeš....situácia môže byť neviem ako ťažká, ľudia ti vedia pomôcť, aj keď napr partnera nemáš, máš nízky príjem....dieťa potrebuje byť s matkou a toto je najlepšie.....iba jednou vecou si viem toto tvoje konanie vysvetliť a ospravedlniť.....že máte doma násilie, týranie...a chces dieťa ochrániť....iné dôvody mi prídu skôr o pohodlnosti, alebo máš iba ťažké psychické obdobie, ktoré časom prejde a budeš ľutovať, že si sa vzdala dieťaťa. Ver, že mnoho ľudí je na tom tak ako ty, alebo aj horšie a nie si v tom sama, vyhľadaj pomoc, najlepšie odbornú , bude dobre.
A hlavne neklam o smrti dieťaťa. S tým sa nežartuje.
@anonym_bb7f5d ale to museli byť väčšie deti a nie z anonymného pôrodu, proste dané na adopciu neskôr, alebo odobraté v rodine
známa dostala jedno dieťa tuším odniesla narkomanka na sociálku a druhé z osady pokúsané potkanom ale neboli to novorodeniatka, boli odobraté matkám
pokiaľ viem tak anonymný pôrod ani zdravotná poisťovňa nevie za koho platí, iba má oznámené že je to jej poistenkyňa
a zdravotné sestry čo sa starajú o novorodenca tiež nevedia meno matky
@anonym_9eef29 Obe deti boli novorodenci. Keďže kolegyňa išla na materskú, musela priniesť do práce doklad, na základe ktorého na tú materskú išla. Bolo to rozhodnutie zo súdu, čítala som ho, bolo tam meno a adresa matky. Dokonca dieťa malo priezvisko po bio matke do roka , až potom si mohli zažiadať o zmenu priezviska.
@anonym_9eef29 Obe deti boli novorodenci. Keďže kolegyňa išla na materskú, musela priniesť do práce doklad, na základe ktorého na tú materskú išla. Bolo to rozhodnutie zo súdu, čítala som ho, bolo tam meno a adresa matky. Dokonca dieťa malo priezvisko po bio matke do roka , až potom si mohli zažiadať o zmenu priezviska.
@anonym_bb7f5d to čo píšeš je tak, ale v tom prípade nešlo o anonymný pôrod, vtedy by neboli biologickí rodičia známi. Viem o čom píšem, máme doma dieťa z anonymného pôrodu a o rodičoch nevieme nič.
@anonym_bb7f5d a to sa môže?
@viktoriakrajnakova ja si myslím, že to až tak bez citu nie je. A možno si to rozmyslí. Ja som nikdy ani jednu možnosť nezvažovala, ale fakt reálne nedokážem stopercentne povedať, keby sa nám 3 čo už absolútne neplánujeme podarilo, že čo s tým a to fakt na sto percent neplánujeme a už ani nechceme.
@anonym_bb7f5d a to sa môže?
@sono2 ano, poznam podobny pripad. Tam dieta nechavali stale a to aj tyzdne niekomu inemu, rodinnej znamej by som to nazvala. V istom bode to dali na sud ako navrh na nejake zverenie a dalej to trvalo, ale sud to o nejaky rok a pol odklepol ako definitivu. To su take specificke pripady by som povedala
@anonym_autor len prosím nepočúvaj hlúpe rady bezcitnych egoistov o interrupcií. Vybrala si si lepší spôsob. Neviem to síce pochopiť a nepodporujem to, no za mňa si jedna z tých silnejších žien, ktorá sa v ťažkej situácii snaží aspoň o záchranu života, aj za cenu, že to ľahké nebude. Každopádne silná si, myslím si, že nie si bezcitna, máš okolo seba rodinu, kamarátov ako píšeš....situácia môže byť neviem ako ťažká, ľudia ti vedia pomôcť, aj keď napr partnera nemáš, máš nízky príjem....dieťa potrebuje byť s matkou a toto je najlepšie.....iba jednou vecou si viem toto tvoje konanie vysvetliť a ospravedlniť.....že máte doma násilie, týranie...a chces dieťa ochrániť....iné dôvody mi prídu skôr o pohodlnosti, alebo máš iba ťažké psychické obdobie, ktoré časom prejde a budeš ľutovať, že si sa vzdala dieťaťa. Ver, že mnoho ľudí je na tom tak ako ty, alebo aj horšie a nie si v tom sama, vyhľadaj pomoc, najlepšie odbornú , bude dobre.
A hlavne neklam o smrti dieťaťa. S tým sa nežartuje.
@vuvu163 ale no tak.... Odrazu to nechápeš, a nesúhlasís s jej rozhodnutím? Véd odpovedz na jej otázku ktorú položila a nemudruj zbytočne.
A vy ostatné co mate inokedy silné reči ako neísť na potrat, radšej dat na adopciu, utajený pôrod, nech sa páči, teraz buďte múdre ako to ma vyriešiť. Ale ako vidím, tak ste všetky teraz zalezene a mlcite. No tak jej teraz poraďte. No, co asi tak ma povedať keď príde z pôrodnice bez brucha a bez dieťaťa?
@anonym_31e299 Však ak nechce ísť na potrat nech normálne povie čo sa stalo. Že sa ho rozhodla dať na adopciu lebo pre neho nemá vhodné sociálne a ekonomické podmienky alebo sa už na výchovu dieťaťa cítila staro. A že sa rozhodla radsej pre adopciu ako interrupciu. Akokoľvek by sa rozhodla, vždy sa nájde niekto to sa s jej rozhodnutím nebude vedieť stotožniť alebo nájsť pochopenie.
@viktoriakrajnakova sorry neviem o čo ide, lebo teraz som prišla na MK a čítam tvoje správy. Ja netuším čo si pisala pred tým. Netuším ako sa nahlasujú správy a ani to, čo ťa tak naštvalo na mojom názore, takže buď tvoje správy MK maze sám, alebo ťa nahlásil niekto iný. Nemám problém povedat že som ťa nahlásila ak by som tak urobila, ale netuším za čo som ťa mala nahlásiť, lebo netuším čo v tých správach bolo. Skús napísať na MK tam kde sa nahlasuje že kto ťa nahlásil, alebo kvôli čomu stiahli tvoje príspevky, lebo ja to netuším.
@viktoriakrajnakova rozmýšľam nad naším synom, ktorého máme v pestúnskej. A nad kamoškou, úžasnou manželkou a mamou 3 detí, ktorá bola ako dieťa adoptovaná. To čo píšeš, že dať na adopciu je ako zabiť ho? 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@anonym_autor ahoj. Obdivujem ťa. Tak veľa žien by radšej ukončilo život svojho dieťaťa, než sa rozhodlo tak nezištne ako ty chrániť a podporovať jeho život, kým je závislý od teba... Aj my vedieme nášho syna v pestúnskej starostlivosti k úcte a vďake voči jeho biologickej mame. Po pôrode už ju mohol nahradiť niekto iný. Ale svoju nezastupiteľnú úlohu splnila, hoci to bolo pre ňu veľmi ťažké byť tehotná (mala rôzne vážne zdravotné aj životné problémy v tom čase).
O konkrétnych radách, podpore, sa prosím obrat na alexisporadna.sk , prípadne možno aj navrat.sk.
@viktoriakrajnakova tak aj teba mala mama radšej potratiť by si nezdedila po biologických rodičoch alkoholizmus?

@anonym_autor ja by som si to nechala vzat alebo teda porodila a nechala. Nemyslím že na to dieťa zabudneš, keď ho niekam dáš. Pôjde to s tebou celý život, uvedom si to. A život nieje krátky.