icon

Ako prebieha proces adopcie a ako dlho trvá?

katarina1610
6. apr 2020

Dobry den chcela by soma sa opytat ako prebieha adopcia z manzelom sme spolu uz 5 rokov od sameho zaciatku sa snazime o babo ale nic uz me boli aj na umele oplodnenie ale nevyslo. Mali sme iba 11 vajicko aj to sa iba 2 dali vlozit ale ani jendo sa neujalo. Tak sme sa rozhodli o adopciu ale neviem kam ist ako zacat sme z kraja PO. Mali by sme zaujem o biele babetko ako dlho sa caka co nas caka dalej kam ist atd. Vie mi niekto poradit dakujem.

veronikaszabova
6. apr 2020

@katarina1610 kolko sa caka? Na bieleho zdraveho novorodenca roky rokuce ( rataj okolo 5 rokov - minimalne)

andreagartnerova
6. apr 2020

@katarina1610 švagriná je v zozname a minimálne 5 rokov už čakajú a zatiaľ sa ani na radu nedostanú, ale je to žilinský kraj, napr. Bratislavský ide rýchlejšie.

pribinak
6. apr 2020

Daj si požiadavku nie novorodenca, ale napr dieťa do 2 rokov, tak prídete na rad skôr
Väčšina chce bieleho novorodenca a tak čakajú veľmi dlho

ikonica
6. apr 2020

Minuly jul dostali znami bieleho chlapceka novorodenca v PO... Po 9 rokoch :/

tanalyn
6. apr 2020

Treba ísť na úrad práce, tam vám vysvetlia všetko, dajú žiadosti, ktoré musíte vypísať a povedia čo musíte absolvovať všetko pred tým ako vás zariadia do zoznamu. No a potom už to záleží len od toho aké máte požiadavky ak chcete bieleho novorodenca tak budete čakať aj 5 -6 rokov podľa okresu

nikadomi
6. apr 2020

Tak tak. Ohláste sa na vám prislúchajúci UPSVaR, kde všetko vysvetlia, pošlú tlačivá k vyplneniu a podpísaniu. Tie doručíte naspäť úradu aj s informáciou, kde si zeláte absolvovať prípravu k adopcii v trvaní 26hodín (Úsmev ako dar, Návrat alebo na Úrade). Po absolvovaní prípravy a doložení potrebných dokumentov vás zaradia do Zoznamu žiadateľov.. a už len čakať. V závislosti od požiadaviek.. V PO biele zdravé bábätko odhadom tak 8-10 rokov. Napísala som to tak v skratke. Ak Ti čokoľvek napadne, pýtaj sa.

tecko28
6. apr 2020

@pribinak mýliš sa, od 0-5 je to jedno, voľné deti sa rozchytaju ako bábätká, už aj na rómske sa čaká minimálne rok

rachel36a
6. apr 2020

My sme v ZA kraji...u nas sa caka cca 8-9 rokov na biele zdrave dietatko do 3 rokov

petra9517
6. apr 2020

"Biele zdravé bábätko" 🤦🙏 Toto znie ako zlý žart... neverím že niekto kto tak veľmi túži po dieťati dokáže takto POVRCHNE VYBERAŤ medzi živými tvormi...

rachel36a
6. apr 2020

@petra9517 a preco? Kazdy ma pravo sa rozhodnut ked chce diietatko osvojit ci zvladne aj zdravotny postih alebo nie, ci je ochotny prijat aj ine etnikum alebo nie....prave preto sa robi ta priprava, a prave preto sa to riesi aj s psychologom....osvojitel by mal to dietatko prijat take ake je, a ak ma pochybnosti tak nie je vhodne aby prijal dietatko s postihom alebo ineho etnika..mam dietstko so zdravotnym postihom a viem ze vela ludi by malo problem jeho vychkvu a dg zvladnut...

laura1994
10. apr 2020

@katarina1610 Ahoj aj ja som z po kraja. V po kraji je tá čakacia doba asi najhoršia... Myslím, že už aj horšia ako v za kraji. Na bieleho zdravého novorodenca sa aktuálne čaká 10 rokov.... My máme v požiadavkách biele, poloromske, bežné ochorenia 0-3 roky a 3 roky.... Na poloromske ešte také 4 budeme čakať

teleskop
4. máj 2020

@petra9517 preco tomu neveris? pride mi to normalne...

katkaaaaaaaaaa
Autor odpoveď zmazal
patuska00
27. máj 2021

@katarina1610 ahoj ked sa mozem opytat lebo tiez mam zaujem o adopcii a tiez sa nam nedari a snazime sa uz sedem rokov chidim tiez do centra asistovanej reprodukcii chcela by so vediet ci ste uz nieco vybavili lebo ja neviem ako zacat dakujem

gabriela198
21. júl 2021

@nikadomi ahoj najprv musim absolvovat 26 hodin a az tak ma zapisu do cakacej doby alebo po schvaleni ma zapisu a jmi budeme chodit na tych 26 hodin alebo ako to je nevies mi poradit a ako dlho cakali na schvalenie trosku sa bojim

nikadomi
21. júl 2021

@gabriela198 Áno, najprv papierovačky, návšteva z upsvar, psychologická príprava a následne po absolvovaní vás zaradia do zoznamu žiadateľov. Nám to trvalo pol roka od podania žiadosti, kým sme sa do zoznamu dostali. Je to však individuálne- niekomu to trvá kratšie, niekomu dlhšie. Čoho sa bojíš?

gabriela198
21. júl 2021

@nikadomi sa bojim ze nas nezapisu do zoznamu a ze nam to neschvalia a da sa to zvladnug nieco sa pytaju napises mi viac takze najprv musime absolvovat 26 hodin a potom az po tych 26 hodinach nas zapisu

katarina1610
autor
21. júl 2021

@gabriela198 skus ine centrum mi z manzelom teraz skusame ine a zda sa mi pristup v novom ovela lepsi . My sa teraz snazime 6 rok.

gabriela198
21. júl 2021

@katarina1610 ale ste v cakacej dobe alebo este len zacinate a popises mj ako ma to proces zajtra odosielam papiere do po a potom usime cakat do kedy nam to schvalia napises mi spravu

nikadomi
21. júl 2021

@gabriela198 dá sa to zvládnuť, nie je to nič o vedomostiach, znalostiach. Je to čisto príprava vás ako žiadateľov na príchod adoptovaného dieťatka- v čom sú odlišnosti oproti bio, aké situácie sa môžu naskytnúť, ako ich riešiť. Zamerajú sa na osobnostné predpoklady zvládnuť vychovávať adopt. dieťa- to nie je nič zložité.. o motivácii k adopcii ak má človek v sebe chuť a silu zvládnuť vlastné, zvládne aj adopt. Fakt každý, kto má v sebe túžbu, zdravie telesné aj duševné, zázemie, prejde prípravou a nič nebráni adopcii..

lubinalubi
9. sep 2023

@laura1994 ahoj, ak sa mozem opytat, ako sa to za tie tri roky posunulo? Lebo komentar je vidim z 2020, my aktual žiadame, tak si pozeram aj tu skusenosti zien z PO kraja. Vdaka

lubinalubi
9. sep 2023

@gabriela198 ahoj Gabriela, mozem sa aj teba opytat prosim, ako ste sa za tie dva roky posunuli? Ďakujem

laura1994
9. sep 2023

@lubinalubi ahoj v roku 2021 sme si z KE kraja zobrali chlapčeka, a teraz v roku 2023 máme ďalšieho

gabriela198
11. sep 2023

@lubinalubi ahoj napíšeš mi súkromnú správu a ja ty napíšem

vaniknikola
24. nov 2023

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako dlho sa čaká na odopciu v Banskej Bystrici? Ďakujem za odpoveď 😊

valery3
31. júl 2025

Ahojte, neviete, ak by som isla v mieste trvaleho bydliska podat ziadost a byvam inde pricom trvale spada pod iny kraj (PO) a prechodny pobyt pod ZA, budu ma evidovat ako cakatelku z PO kraja? Da sa nieco urobit, aby to zaevidovali ako,ze som zo ZA kraja ci si musim tu aj pobyt vybavit?

gabriela198
18. sep 2025
@lubinalubi

@gabriela198 ahoj Gabriela, mozem sa aj teba opytat prosim, ako ste sa za tie dva roky posunuli? Ďakujem

@lubinalubi ahoj ďakujem za opýtanie mi sme sa tešili boli sme na čakacej listine neviem kolky presne ale osud to zariadil inak manžel mi zomrel a ja by som Musela všetko na novo robiť sama a nešla som do toho medzi tým som si našla priateľa po roku a pol som ostala tehotná ale o babetko sme prišli začiatkom 4 mesiaca