icon

Anonymný pôrod a adopcia. Potrebujem istotu, že bude o dieťa postarané.

16. nov 2019

Ahojte..Mám hrozne zložitú otázku,hrozne zložitú životnú situáciu...Chcem sa iba opýtať..Chcem dať moje dieťa na adopciu.Anonymný pôrod..Kde mám istotu,že bude v dobrej rodine?Viem,že o novorodene detičky je veľký záujem,ako dlho trvá,kým sa dieťa dostane do rodiny?A vlastne ma zaujíma všetko okolo adopcie,či tu nejaká mamina čaká na dieťatko..Chcem mať pocit istoty,moje dieťa milujem a preto mu chcem zabezpečiť lepší život..Ja mu ho dať neviem....

janage
16. nov 2019

@era777 a poznas ty dake rodiny s adoptovanymi detmi, ci detmi v pestunstve napr.? Ja ano a vsade vladne normalny laskyplny vztah. A teda ani jedni nie su milionari. Ale dokazali tym detom dat zazemie, svoj cas a normalny zivot, nie v prepychu ale maju co jest, oblecenie, skola, kruzky podla vyberu, venuju sa im.

era777
16. nov 2019

@janage neodsudzujem, a jasne, ze ak by malo dieta skoncit niekde v,, kontajneri,, je toto rozhodnutie spravne ... Nevravela som, ze nie ... Len mi z prispevkov nepride, ze je to nejaka asocialna pani ... Skor mi pride ako normalna zena, ktora je len v situacii, odkial sa jej zda, ze nema vychodisko, ad 2 asi je to prve dieta, ktora prvorodicka sa neboji ? A duplom, ked je este v situacii, ked z muza nic, musi mat riadne zmiesane pocity a niet sa comu divit ... tak som napisala, aby si to este rozmyslela, a ze preto ze je muz ozran, ma milenky nemusi ona dat od seba prec dieta, ze riesenie sa najde aj tam, kde sa zda, ze uz neexistuje.... To je vsetko ... nic viac nic menej vobec ju neodsudzujem, to absolutne nie !

nelca84
16. nov 2019

@era777 len ona vie ake su skutocne dovody...

era777
16. nov 2019

@nelca84 moze byt, tak nech ich napise pravdivo, aby si clovek vie urobit realny obraz, lebo prepac fakt to , ze muz pije hazarduje, ma milenky, a vravel ze da len ,,drobne,, na dieta ... Pre mna nieje dovod vzdat sa dietata, a mozte si o mysliet ze som cudna , ziaden chlap na svete nestoji zato, aby sa koli jeho debilnosti vzdala matka dietata ....

era777
16. nov 2019

@janage ano poznam, ja som nevravela ,ze tym detom v inych rodinach je zle ani nic podobne ... Len tvrdim, ze si taky krok treba premysliet, a ze ziaden chlap nestoji zato aby sa matka vzdala dietata to je cele, nic viac nic menej ...

janage
16. nov 2019

@era777 tak este raz. Autorka ma existencne problemy. To ze muz je hajzel pije a ma frajerky je jedna vec. To, ze ona nema strechu nad hlavou, ziaden prijem a vidinu splacania hazardnych dlhov pred sebou (ak boli manzelia tak bohuzial su to aj jej dlhy) druha. A predpokladam, ze,sa na tom hazarde nenabalil ale opacne. Ona to nerobi z rozkose. Pre teba to dovod nie je, pre nu ano. Respektujme to. Jeden zvladne viac, jeden menej.

luccija
16. nov 2019

Preber to s niekym kto Ti poradi.Su aj zadarmo psychologovia, socialni pracovnici.Deti idu do rodiny niektore hned niektore do 2,3 m ide to uz rychlo.Az sa mi nechce verit, ze nemas naozaj nikoho surodencov, tety, kamaratky, kolegov nikoho na koho sa obratit.Neviem ci si v soku ci si pevne rozhodnuta,ale dobre si to premysli a teda snad sa s muzom rozchadzas a nemas uz ruzove okuliare, aby si takyto problem neriesila znova o rok, dva.Dieta, ktore das na adopciu bude urcite velmi lubene

baccio
16. nov 2019

Dievčatá...trošku ma metie to že žiadnu z vás nezaujíma či je pani vydatá.Lebo to je asi dosť podstatná skutočnosť.Ona síce môže chcieť dať bábo na adopciu ale manžel (ak aj je mimo)s tým súhlasiť nemusí. A môže sa stať že to bude v tomto prípade dosť problém ak sú svoji. Nedavno bola v našom meste taká situácia.A to ani neboli manželia.Ona mala utajený pôrod ale on s tým nesúhlasil a dal to na súd že on tie detičky chce. Narodili sa dvojčatá.

h_petra
16. nov 2019

@era777 ty co si zac?
Ked tu nejaka napise, ze chce ist na potrat, predpokladam, ze by si bola prva, co by pisala, aby ho dala radsej na adopciu.
A ked ty niekto napise, ze zvazuje adopciu, tak vraj nie.
Myslim, ze prd vies o tom, co zena, co nieci take zvazuje realne zaziva.

janage
16. nov 2019

@baccio no tento sa vyjadril jasne ze cela jeho pomoc bude spocivat v 20,30eurach a pa

janage
16. nov 2019

@baccio a dalsia vec ak je zavisly na hazarde tak o zvereni dietata by mohol tak snivat

era777
16. nov 2019

@h_petra ty hlavne nic nepredpokladaj ,lebo ma nepoznas ani moj zivot .... Hlavne, ze ty si odbornicka na danu problematiku 😉

h_petra
16. nov 2019

@era777 obavam sa, ze vacsia nez ty 😉

era777
16. nov 2019

@h_petra hej hej oka .....

baccio
16. nov 2019

@janage ja rozumiem čo vravíš....ale mužské ego je mužské ego....a rodičovske práva ti len tak vziať nemôžu.

janage
16. nov 2019

@baccio no to uz by som nechala na autorku. Urcite jej poradia v alexise.

janage
16. nov 2019

@baccio a cele je to na hlavu a necudujem sa ak zena zvoli radsej potrat ako riskovat ze takyto podareny ocinko ani neumozni dietatu vyrastat v normalnej rodine. Lebo jeho prava. Ale nepoznam zakony, len verim, ze nijaky sud by takemu otcovi dieta nezveril. Tak kde by skoncilo? Chory taky system.

kikaaa444
16. nov 2019

Ahoj kamarátkina teta robí na pôrodníckom oddelení a povedala že pravidelne si odtiaľ berú novorodencov náhradný rodičia . Matka sa dieťaťa po pôrode automaticky vzdá a dieťa si zoberú nový rodičia priamo z pôrodnice . Neviem ako sa toto vybavuje ale je aj takato možnosť 😊

elementissa
16. nov 2019

@era777 ak si ešte nevidela človeka, ktorý je adoptovany, tak aspoň nekecaj hlúposti 😉 ja mám teda osobných skúseností kopec a nikto nehľadá a nebazi po biologickom rodičovi. Všetci milujú nadovšetko svojich rodičov. Tých, ktorí ich vychovali, ktorí sa o nich starali. A nie, nehnevaju sa, že ich "odložili". Sú šťastní, že majú tých najlepších rodičov na svete, ktorí by pre nich urobili všetko na svete.
Netreba to tak prežívať. Adopcia je perfektná vec pre všetky zúčastnené strany. Nemôžeš sa starať o dieťa a chceš aby malo dobrý život? Adopciu mu zabezpečíš kvalitný život v rodine, ktorá po ňom naozaj túži a bude ho milovať zo všetkých síl. Nikto ti nikdy nič nebude vyčítať. Adoptivni rodičia sú šťastní - majú dieťa, dieťa je šťastné - ma rodičov, domov, lásku a všetko čo potrebuje. A ten kto to nezažil a tvrdí bullshity typu - len u biologických rodičov mu bude dobre - nech si dá zo tri facky a preberie sa. Nikto si nepamätá v com bruchu sa vyvíjal, ale každý z nás si pamätá, kto ho vychovával a ako sa onho staral. Splodiť, vynosit a porodiť dieťa je ľahké (a to hovorím ja, čo som mala extrémne náročné tehotenstvo, cely čas PN, opakovane hospitalizovana, úplná hrôza) - starať sa a dat mu všetko čo potrebuje je už náročnejšie.
Ak si niekto zváži, že pre jeho dieťa je lepšie, keď ho dá na adopciu, lebo si zráta dva a dva v hlave a vie, že mu nebude môcť zabezpečiť život, aký si to dieťa zaslúži, tak robí veľkú službu najmä tomu dieťaťu. Sú ženy, ktoré to dieťa nechcú a je pre nich jednoduché sa ho vzdať. A ženy, ktoré ho naozaj milujú a chcú preňho to najviac. A dokážu sa obetovať natoľko, že mu dajú šancu na lepší život, aj keď oni v ňom nebudú. To je tiež vyjadrenie materinskej lásky a pre mňa je to nesmierne hrdinské. Uvedomiť si, že ja mu nemôžem dať to, čo potrebuje, nezvládnem to, nemám rodinu, nemám prostriedky... Každá jedna matka, ktorá sa takto rozhodne v prospech dieťaťa si zaslúži úctu, lebo ide cez bolesť, cez slzy, cez výčitky... A robí to pre to dieťa. Aby malo život, ktorý mu ona nemôže dať.
Nemyslím si, že deťom, ktoré nemajú čo jesť, nemajú poriadne oblečenie, nemajú na školské potreby, nemôžu ísť nikam na výlet, v živote nikdy nič nevidia a sú ostatnými odcudzovani, ale sú s biologickou matkou je lepšie ako tým, ktorí žijú v milujucej rodine adoptivnych rodičov. Navyše, adoptovane deti nevnímajú to, že ich niekto odhodil. Oni milujú svoju mamu. A je im suma fuk, kto ich porodil. Ich mama je ta, ktorá im dáva jest, ta ktorá im číta rozprávky, ta ktorá ich objíma, ta ktorá ich stráži, keď sú chorí, ta ktorá ich vodí do školy, ta ktorá im dáva každý deň svoju lásku... Rodina je ten, kto sa o teba stará a kto ťa miluje, nie ten, kto má polovicu génov rovnakých ako ty...
Uz to pochopte...
Veľa krát sa tu navazate do ludi, ktorí chcú dat svoje dieťa na adopciu, akoby ich išli zabiť. A mnohí si tu neviete uvedomiť, že robia pre nich tu najlepšiu vec na svete,ktoru vo svojej situácii môžu urobiť. Dávajú dieťaťu domov, ktorý im oni nemôžu ponúknuť. A to si vyžaduje veľkú dávku sebazaprenia, odvahy a nezištnej lásky.
Lebo naše sebectvo vravi - nemôžem mať ja, nebudú mať ani druhi. Toto je úplne iný level rozmýšľania--ja ti síce nemôžem dopriať, to co potrebuješ, ale dám ti príležitosť, aby si to našiel inde, aj keď to znamená, že o teba prídem. Takže takými rečami, ako jej to raz to dieťa bude vyčítať jej určite nepridáš na optimizme a najmä to nie je pravda!!!! Deti to dokážu úplne prirodzene vziať - niekomu sa deti narodia a niekto si na deti musí počkať a sú mu zverené. Ale v rodičoch to nerobí žiadny rozdiel. Je jedno, ako prídeš k dieťaťu. Je tvoje, staráš sa onho. A tomu dieťaťu je 4, či vyšlo z tvojho brucha alebo si naňho čakala na cakacke a dostala si ho po tom, ako ho porodil niekto iný.

A pre autorku: naozaj sa nemusíš báť - ak si sa definitívne rozhodla, že chceš dat dieťa na adopciu, lebo si presvedčená, že adoltivna rodina sa onho postará lepšie a dá mu lepší a kvalitnejší život, tak vedz, že zmeníš život 3 ľuďom - aj dieťaťu aj adoptivnym rodičom. Hned ako sa dieťa narodí a ty podpises súhlas s adopciou, dieťa pôjde do rúk adoptivnych rodičov. Ty nebudeš vedieť, kto sú oni, oni nebudú poznať teba. No ver tomu, že keby ťa niekedy stretli a zistili, že ty si porodila ich dieťa, z celej duše by ti ďakovali, že si sa tak rozhodla. Ze si sa rozhodla nezabit ho a donosiť a vďaka tomu oni majú dieťa, ktoré milujú a spravili by pren aj nemožné, lebo po ňom veľmi túžili a biologické deti mat nemohli.
Tvoje dieťa nepôjde len tak hocikomu, ale starostlivo vybraným rodičom a už vôbec sa nemusíš obávať, že by ostalo v detskom domove. To ani omylom. Dopyt je oveľa väčší ako ponuka a čakateľov na adopciu je bohužiaľ čoraz viac, no deti nie sú... Lebo vacsina žien radšej ide na potrat, akoby dopriali svojmu dieťaťu šťastný život v adoptivnej rodine

kulumulu123
16. nov 2019

@mondolina pri anonymnom porode dieta nieze ani na okamih neuvidis ale pokial to nevies dopredu tak sa nedozvies ani pohlavie. Hned po porode ho zoberu prec a viac sa k nemu nedostanes....

era777
16. nov 2019

@elementissa mne nemusis davat rozumi, ja som nevravela, ze adopcia je zla ani nic podobne, a ak ti usla pointa mojich komentarov, tak je mi to luto ...kazdy vidite, len co chcete vidiet ... Poucas ma tu, odkial vies, ze som ja tiez nedala dieta na adopciu, a pisem jej z vlastnej skusenosti, aby to zvazi , aby raz nelutovala ? Sak, ale co ine cakat na MK 🙈🙈🙈

era777
16. nov 2019

@elementissa dufam, ze aj ty si adoptovana , ked presne vies ako co kto citi, ako kto rozmysla .... Co je komu suma fuk a naopak ...

denisa098
16. nov 2019

Tvoj muž bude mať vyživovaciu povinnosť voči tebe myslím do troch rokov, aj voči dieťaťu, je to tvoje rozhodnutie, no cítiť z teba že to dieťatko už teraz ľúbiš, skús sa ešte poradiť s právnikom, na úrade, pretože si myslím že ty svoje rozhodnutie budeš veľmi ľutovať.Mrzí ma to...

drobcek53
17. nov 2019

Žiaľ ti neviem konkrétne poradiť. Len som ti chcela napísať, že či sa rozhodneš tak alebo onak, nevyčítaj si to. Ak by si si bábätko nechala, verím, že by si urobila všetko čo je v tvojich silách aby sa máte dobre. Žena-matka dokáže pre svoje dieťa aj hory prenášať. A ak ho dáš na adopciu, určite mu bude dobre. Tí ľudia čakajú na novorodenca roky. Je to ich vysnený balíček lásky.. sú na x krát preverovaní, neboj..
V každom prípade by som si na tvojom mieste obehala všetko.. Úrady, právnikov, psychológov, hoc aj tie krízové centrá (napr. viem, že aj tu jedna z nejakého podobného zariadenia prispieva ako overená organizácia. možno by si mohla aj s ňou pokecať). Aby si poznala naozaj všetky možnosti a tvoje rozhodnutie bolo na základe všetkých možných dostupných informácií.
Drž sa, podľa toho čo píšeš si úžasná žena ❤ je vidieť, že chceš pre svoje dieťa naozaj to najlepšie.

asia83
17. nov 2019

@fineta Ja som povedala, čo mu môže dať. Seba. Radšej by som bola na ubytovni s rožkom v ruke, ale s milujúcou biologickou matkou, ako v cudzej rodine, kde vám dajú pocítiť, že nie ste ich. Ja viem, že existuje aj opak, no ja poznám iba tie prípady z môjho okolia, kedy adoptované dieťa nebolo milované a dali mu pocítiť, že nie je ich biologické dieťa.

joannita
17. nov 2019

@lula313 kazdy adoptivny rodic, ktory presiel psychologickou pripravou vie, ze je viac nez ziaduce, aby dieta vedelo ze je adoptovane. Skor ci neskor sa to dozvie a toto zistenie moze mat fatalne nasledky na cely jeho budici zivot....

janage
17. nov 2019

@asia83 odporucam precitat diskusiu tu na MK kde jedna z diskutujucich popisuje svoj zivot s matkou v chudobe. Ona takyto zivot pre svoje dieta rozhodne nechce. Teda za nu neplatilo ze radsej s rozkom v ruke lebo to z daleka nebolo len o tom rozku. Ta chudoba sa tiahla celym jej zivotom. A z toho co napisala dost ju to poznacilo.

joannita
17. nov 2019

@baccio ak on s tym nebude suhlasit, urcite ho memoze dat na adopciu.

joannita
17. nov 2019

@elementissa len poopravim, nieje to celkom pravda, pretoze drviva vacsina adoptovanych deti chce spoznat svojich bio rodicov a vela z nich ich v dospelosti vyhlada. Je to uplne prirodzena reakcia.
A adoptivni rodicia vedia kto je bio matka, jedine ak by mala utajeny porod vtedy nevedia. Ak vsak nema utajeny, tak adopticni rodicia vedia meno, rodnw cislo, datum narodenia, kde byva, meno dalsich deti, ich datumy narodenia.....atd