icon

Anonymný pôrod a adopcia. Potrebujem istotu, že bude o dieťa postarané.

16. nov 2019

Ahojte..Mám hrozne zložitú otázku,hrozne zložitú životnú situáciu...Chcem sa iba opýtať..Chcem dať moje dieťa na adopciu.Anonymný pôrod..Kde mám istotu,že bude v dobrej rodine?Viem,že o novorodene detičky je veľký záujem,ako dlho trvá,kým sa dieťa dostane do rodiny?A vlastne ma zaujíma všetko okolo adopcie,či tu nejaká mamina čaká na dieťatko..Chcem mať pocit istoty,moje dieťa milujem a preto mu chcem zabezpečiť lepší život..Ja mu ho dať neviem....

autor
16. nov 2019

@wodanka takže pri utajenom pôrode si pre bábätko idú rodičia adoptivni ešte do nemocnice?Ako dlho ste čakali na dieťatko?Ja som z Bratislavy...Ako je budúcim rodičom oznámené,že si môžu prísť pre babo?Ďakujem

katarinka89
16. nov 2019

Ale dieťa nemôže za závislosť tvojho muža ani za milenky. To najdôležitejšie v živote dieťaťa je milujúca matka tak dobre premyslaj

wodanka
16. nov 2019

Na bábätko sme po zapísaní do zoznamu čakali 4,5 roka a predtým sme sa 4 roky snažili o vlastné, takže prišlo k nám skoro po 9 rokoch.
Volali nám z Úradu práce, soc. vecí a rodiny (tam sa vedie zoznam žiadateľov), že sa narodilo bábätko v tej a v tej pôrodnici, že je z utajeného pôrodu a plus nejaké info o ňom. Zvyšok sme si prečítali v správe. Žiadne údaje o matke tam neboli, nič. Úrad nám vystavil súhlas s tým, že ho môžeme ísť pozrieť a my sme išli a chodili sme za ním každý deň, kým sme nedostali papier zo súdu, že si ho môžme vziať domov. A ako som písala, malo vtedy 14 dní.

fineta
16. nov 2019

Aj tak si výnimočná zena, keď si to neriešila UPT, ale chceš dieťatko porodiť a dopriať mu právo na život. Radšej žiť s pocitom, že niekde žije a veriť v jeho šťastný život v rodine, kde bolo vytúžené ako s vedomím, že som si zabila vlastné dieťa. Držím Ti paste, kiežby bolo takto zmýšľajúcich matiek viac. 🙏

asia83
16. nov 2019

Najlepší život, aký mu môžete dať, je život pri jeho matke.

stanulienkat
16. nov 2019

@era777 prosím ťa prečo to sťažuješ autorke? Uz tento krok pre ňu musel byť veľmi ťažký , myslím si, že ona najlepšie vie prečo to píše a prečo sa takto rozhodla. Keby sem písala že chce ísť na interupciu tak YouTu zvozíte pod zem čiernu, aby darovala niekomu to bábätko, keď tak teraz chce učiť tak jej tu sťažuješ rozmýšľanie. Prosím ťa radšej nekomentuj. Mnohým deťom je vo svojej rodine oveľa horšie ako u cudzich.

fineta
16. nov 2019

@asia83 bohužiaľ, nie vždy to platí... matky, ktoré si nevedia svoje možnosti a životné okolnosti reálne zvážiť sa veľakrát nedokážu o svoje deti postarať nielen po materiálnej, ale predovšetkým po citovej stránke. V tom prípade je možno tým menším zlom život v adoptivnej, ale zato milujucej rodine.

lula313
16. nov 2019

@asia83 to nápis nejakému dietatu z osady, čo ho matka po povinnej školskej dochádzke posle do prace, lebo ho dalej nemieni zivit, alebo sa chodi ozierat. Najlepsi zivot prezije dieťa tam, kde sa o neho dokážu rodičia postarat po ekonomickej a sociálnej stranke a tiež by som bola najradšej, keby hocikto si len tak nemohol spravit dieťa, lebo v konečnom dôsledku na to doplatí len ono samotné..

abbey1
16. nov 2019

@asia83 Na ha ha ha ha. V akej rozprávke žiješ?
Veď toto dieťa bude mať milujúcu matku.

lula313
16. nov 2019

@anonym, si v ťažkej situácii, verim, že si si to dobre premyslela. Ja tvoje rozhodnutie schvaľujem, pretože ak nemas zazemie, tazko sa ti bude pretĺkať v zivote samej.. verim, že sa dieťatko dostane do milujúcej rodiny.. Aj ja som citala, že utajený porod je najrýchlejší a najmenej administratívne komplikovaný pre umiestnenie dieťatka, takze by mohlo ist hneď “domov”.

era777
16. nov 2019

@stanulienkat ja jej nic nestazujem, citaj co pisem ... Nikto ju tu nezjazdil, ani nic podobne ...len pisem nech sa neuponahla, hadam jej nebudem pisat ano ano daj dieta, co za nic nemoze prec, len preto , ze mas muza ozrana, a radsej sa vzdas dietata ako ist do krizoveho centra ....to by mi muselo asi hrabat ! Vyjadrila som svoj nazor, tak isto ako ty ....Vzdat sa dietata mi pride ako zufala, instinktivna reakcia na to, co sa jej v zivote deje. Chce zachranit svoje dieta pred biedou, avsak emocne by to neskor nemusela uniest ani ona, ani to babatko. Moze ho to poznacit na cely zivot a mozno ovela vaznejsim sposobom ako fakt, ze sa teraz o nho nevie postarat a zabezpecit mu zakladne potreby..... Zjavne mas 5 deti, vystudovanu psychologiu a pracujes s takymi zenami, co sa deti vzdali ... Staci, sa opytat zien, co take nieco urobili, ako hladaju cestu ako to vziat spat a dostat sa k svojim detom, staci si zajst na urad a opytat sa pracovnicok , ake maju skusenosti 😉 napisala som jej nech si to este rozmysli, to je vsetko ...keby som jej chcela hrat na city tak jej pisem ine veci ...

janage
16. nov 2019

A este poznam mamku co maju jedno dieta v pestunskej starostlivosti. Oni ho vychovavaju ale nejaky styk s bio rodicmi tam je umozneny. Ak sa podmienky v rodine upravia dieta ide spat k rodicom co viem. Len kym sa najdu pestuni tak by islo do profirodiny. Teraz je vikend ale skus do tej alexis poradne zavolat v pondelok. Urcite ti poradia, pomozu sa rozhodnut.

lula313
16. nov 2019

@era777 tento tvoj posledný príspevok svedčí o tom, že si len verklikujes stále to iste a nečítaš dôvody, prečo dieťatku chce poskytnúť sancu na nový zivot. Dieťa sa nikdy nemusi dozvedieť, že je adoptovane a určite si zvykne lahsie v novej rodine, pokial si na matku nepamätá, takze ako ho to má poznačiť??

wodanka
16. nov 2019

@janage pleties si pojmy, jedna vec je pestunska starostlivosť a iná vec je adopcia (osvojenie). Autorkine dieťa by z utajeného pôrodu išlo na adopciu

janage
16. nov 2019

@wodanka chapem rozdiel mezdzi adopciou a pestunstvom., hovorim o moznosti, ze by dieta islo do pestunskej rodiny a teda by s nim nestratila kontakt. Videla by kde je, s kym je ako je on postarane. Kedze toto ju zjavne trapi. Presne ake ma moznosti by jej vysvetlili v tej poradni kde pisala. Mozno o takej moznosti ani nevie.

janage
16. nov 2019

@wodanka teda samozrejme by neslo o utajeny porod.

era777
16. nov 2019

@lula313 podla teba je dovod dat dieta prec, to ze muz pije, hazarduje a ma ine zeny ? Ze si mysli, ze nema kam ist ? Alebo sa nebude vediet postarat ? Pre mna to nieje dovod dat dieta prec ... Kolko deti si dala na adopciu ? Kolko deti mas ? Zila si na ulici ? Ja som si zazila dobu, ked som nemala kde byvat a co jest ... A prezila som a som tu ... Len som vyjadrila svoj nazor, ze to urcite zvladne aj bez muza, ale ak autorka nechce ist do krizoveho centra na nejaky cas , kym bude schopna sama sa postarat o dieta tak mi to pride skor , ze to dieta nechce, resp. mozno ma strach ako kazda novopecena mamicka, ci to zvladne atd atd. Len som napisala, nech si to rozmysli ... kto chce hlada sposoby a kto nie dovody to je cele ... Vsetky ste tu mudre radit, nech da dieta prec , pritom ani jedna z Vas to neurobila a nemoze, vediet co nastane potom ... Iba som napisala, ze su riesenia, a ze nieje vsetko take cierne ako to vyzera ... Jasne, dieta sa nedozvie, staci ze bude mat inu krvnu skupinu, staci ze ochorie, moze mat uplne iny vyzor, moze sa stat , ze novy rodicia budu mat potrebu mu to povedat atd atd pride nato velmi lahko v neskorsom veku .... Nepoviem, keby je pani nejaka fetacka, co porodi dieta do zachodu a je jej jedno ... Ale zjavne nieje 😉 myslim, si ze je len v situacii, v ktorej nevie kudy kam a toto jej pride ako jedine normalne riesenie ,ale nieje to tak ......

mondolina
16. nov 2019

Aj keby som mala bývať pod mostom...nemohla by som ho nosiť pod srdcom, porodiť, vidieť...a potom odísť a nechať ho tam. Nemohla.
A do konca života premýšľať či som som urobila správne.
Nemohla.

lula313
16. nov 2019

@era777 chodis do úplných krajnosti. Naša vlastná dcéra je blondína s modrými ocami, muž je tmavý taliansky typ, ja som hnedovlasa so zelenými ocami(nespala som s nikým iným niekoľko rokov pred jej splodenim, rodila som v zahraničí, kde dieťa máš od porodu, čiže mi ju ani nemohli zameniť), tak teraz si má mysliet dcéra, že je adoptovana? A jej krvnú skupinu ani nevieme, keďže v zahraničí sa ani rutinne netestuju novorodenci, tak ako by sa to mohla dozvedieť ona? a môj muž nevie ani svoju a už vôbec nie svojich rodicov, tak určite by to nejaké 10 ročne dieťa riesilo🤦🏽‍♀️
Nekracas v autorkiných topánkach, tak si nevykresluj jej situaciu podľa seba.. keď píše, že nemá kam ist, tak asi nemá. Robila som dobrovoľnícku červenému krizu, dostala som sa aj do krízového centra a mozes tam byt s detmi len rok a aj tak sú tam tie podmienky hrozne, čo bude potom robit? Podľa mna sa chce zachovať zodpovedne, že nebude silou mocou mat dieťa, o ktoré sa nevie postarat a dá dietatu sancu na lepší zivot, kde mu zabezpečia rodičia strechu nad hlavou, zaplatia štúdium.. ja jej rozhodnutie rešpektujem a nebudem jej verklikovat svoje nazory..

janage
16. nov 2019

@era777 lenze musis vziat do uvahy holy fakt ze kazdy z nas ma hranicu psychickej zataze, ktoru este zvladne inu. A ty nevies aku ma autorka. To ze si zvladla ty, neznamena automaticky ze aj ona. Ano nechat si dieta je jedna z moznosti. Jedna z viacerych. Ty mas skusenost len so svojim zivotom su odbornici co s mnohymi. Tam sa treba radit. Budu vediet zhodnotit ci na to ma, nema momentalne, nema dlhodobo ci vobec. Predostru ine moznosti. Pomozu vybrat najlepsiu moznost. Budu sa snazit pochopit, nie odsudzovat.

janage
16. nov 2019

@mondolina ale realne si v takej situacii nikdy nebola. A prepac ale toto mi silno pripomina tot tu nasich spoluobcanov co tiez deti nechcu dat od seba o zem sa budu hadzat, slzy prelievat ale ze decko hladne, bose, hole a dva dni ho poriadne nevideli to je v poriadku. Sak jemu lepsie pri nich milujucich jak inde. Socialka musi s policiou chodit. Denne mam pod oknami tie decka co nohy im trcia z kontajnerov. A to nebyvaju pod mostom, chatrcku maju isto. Ak by ich milovali tak prve zo vsetkeho by sa im snazili dat lepsi zivot. Ak toho nie su schopni oni sami tak by to umoznili inym. To je prava rodicovska laska u mna.

nelca84
16. nov 2019

@mondolina isto kazde druhe dieta tuzi vyrastat pod mostom, skvela taktika

era777
16. nov 2019

@janage mas pocit, ze ju odsudzujem ? Opakujem, pisem druhu stranu mince, nie ako vy vsetky : ano, ano daj to dieta prec, to bude nalepsie ... a ak mate deti, a toto jej pisete, ako je to super a spravne ...je mi to uprimne luto ...

mondolina
16. nov 2019

@janage
Prepáč, ale nemyslím si že autorka je na tom fakt tak zle, že by jej dieťa muselo vyhrabavať kontajnery.

mondolina
16. nov 2019

@nelca84
" Most" bol spomenutý obrazne.

era777
16. nov 2019

@lula313 sa nezblazni, do takej krajnosti ako ked ty napises, ze sa to dieta nikdy nedozvie, ze je adoptovane .....to bol len priklad, nikto nepise o 10 rocnom dietati, pisala som v neskorsom veku , to znamena vek, ked si vie pospajat suvislosti ... Moze to byt kludne, ked bude mat 20 .... Ako moze dnes vediet, ze mu o 20 rokov, nebude moct zaplatit skolu ? To su take argumenty .... Co je zle natom, ze som napisala, aby sa neuponahlala s tak vaznym rozhodnutim, len preto, ze momentalne sa jej zda, ze nema ziadne ine vychodisko ... ? Horsie mi pride, pisat a povzbudzovat ju v tom, ake je to super, co chce urobit ... Pisala dovody, a mne tie dovody nepridu natolko vazne, aby sa matka musela vzdat dietata ... Je kopec slobodnych mamiciek, co zvladaju zivot same 😉

nelca84
16. nov 2019

@era777 preboha, ved kazdej tu je jasne, ze idealne je ak dietatko zije s mamou/rodicmi... niekedy to ale zivot zariadi inak a autorka najlepsie vie, ci ma moznosti sa postarat o dietatko - urcite su tam vazne dovody...

janage
16. nov 2019

@mondolina ale ona je realne v situacii ked nema kam ist, nema jej kto pomoct a ak dlhy su narobene za manzelstva tak bohuzial su aj jej😞

era777
16. nov 2019

@nelca84 dovody, autorka pisala ...ak si citala, pridu ti tie dovody fakt ak tak neuveritelne vazne, aby sme jej tu pisali, ako je to vsetko super, nech ho len da prec, urcite sa dostane niekde do rodiny milionarov a bude mu lepsie ako pri vlastnej matke ? Ja nikoho neodsudzujem, je to jej rozhodnutie, ona s tym bude zit nie ja ... Len som jej chcela pomoct, ze nemusi byt vsetko, az take cierne, aj ked sa jej to teraz zda ako jedine vychodisko ...

janage
16. nov 2019

@era777 nemam pocit ze ju odsudzujes len jej konanie vobec nepovazujes za prijatelne. Ja netvrdim, ze ma dat dieta prec, ale ze,sa ma obratit tam kde jej vedia poradit a ponuknut viac moznosti