Dali ste priezvisko priateľa dieťaťu?
Dali ste priateľovo priezvisko dieťaťu?
Len ma zaujíma, že ženy, ktoré ste tak urobili, tak čo bolo dôvod? Kto to navrhol, a podobne?
Máme syna v pestúnskej starostlivosti, priezvisko má iné ako my, a je pre mňa dosť čudné, keď ma niekde u lekára, v škole a podobne volajú tým jeho priezviskom, že pani ".....". Dosť dlho mi trvalo si na to zvyknúť a reagovať na to. Tak mi napadlo, že niekto to tak dobrovoľne urobí a rozmýšľam, že prečo 🙂 Ak máte chuť sa podeliť.
@any_soj ano dala som a nelutujem to. Vedela som ze bude skvely otec a ked som videla aku mal z toho radost tak som velmi ani neuvazovala nad inou moznostou. A zvykla som si na to ze teda aj mna oslovuju inym priezviskom 😀
@any_soj úplne jednoducho, sme rodina, mame v pláne svadbu tak prečo nie? A vôbec mi nevadí že ma volajú synovým priezviskom ani s tým nemám problém. Navrhla som to ja. Muž súhlasil. Meno pasuje ku mužovmu priezvisku. Ja sú po svadbe beriem mužove priezvisko. Niektoré si ani po svadbe nedávajú muzove meno, nechajú si svoje, dievčenské za slobodna. Tvoja situácia je trošku iná ako moja. Máš dieťa v pestúnskej starostlivosti, jasne že ti príde jeho priezvisko cudzie a nevieš naň reagovať.
Mne to ale cudzie nie je.
Preco zas admin zmenil nazov temy? Uplne to stratilo zmysel teraz
Ja by som vzdy chcela aby sa dieta volalo ako ja, preto sme mali dieta az po svadbe 😉
Ak máš dieťa v pestúnskej starostlivosti tak so zmeniu priezviska budú musieť súhlasiť biologicki rodičia
@any_soj dúfajú, že jedného dňa sa nad nimi priateľ zľutuje a vezme si ich za ženu 😀
Ak máš dieťa v pestúnskej starostlivosti tak so zmeniu priezviska budú musieť súhlasiť biologicki rodičia
@pribinak viem, ale to teraz vôbec neriešim 🙂 Priezvisko ak bude chcieť meniť, budeme riešiť. Ide mi o to, ako som písala - že prečo si niekto dobrovoľne vytvorí takú "priezviskovú situáciu". Predtým by mi to vôbec nenapadlo, že sa to stáva, ale odkedy trochu čítam tu na koni, tak som si uvedomila, že je veľa matiek, ktoré sa nevolajú rovnako ako syn/dcéra. Tak ma proste len zaujíma, že prečo 🙂 Mne osobné to príde veľmi nepraktické. Zvlášť aj pri predstave, že sa rodičia rozídu, ako tu často čítam.
@pribinak viem, ale to teraz vôbec neriešim 🙂 Priezvisko ak bude chcieť meniť, budeme riešiť. Ide mi o to, ako som písala - že prečo si niekto dobrovoľne vytvorí takú "priezviskovú situáciu". Predtým by mi to vôbec nenapadlo, že sa to stáva, ale odkedy trochu čítam tu na koni, tak som si uvedomila, že je veľa matiek, ktoré sa nevolajú rovnako ako syn/dcéra. Tak ma proste len zaujíma, že prečo 🙂 Mne osobné to príde veľmi nepraktické. Zvlášť aj pri predstave, že sa rodičia rozídu, ako tu často čítam.
@any_soj ... Je zaujímavé, že rozličné priezvisko väčšinou vadí iba ženám. Ak sa v tejto situácii ocitne priateľ tak nemá právo sa ozývať, lebo...
@any_soj ... Je zaujímavé, že rozličné priezvisko väčšinou vadí iba ženám. Ak sa v tejto situácii ocitne priateľ tak nemá právo sa ozývať, lebo...
@doriiis no mne to napadlo keď som tu čítala rôzne diskusie o tom, ako ľahko sa rozpadávajú vzťahy a teda žena zostane väčšinou po rozpade s dieťaťom, nie muž. Plus pokiaľ viem, ak žena vyslovene nežiada inak, tak priezvisko je automaticky po matke. O to, aby malo iné priezvisko, treba požiadať. Zákon je na strane matky v tomto.
@any_soj, to bude silno vecou názoru. My sme manželia, máme spoločné deti a ja som si napriek tomu ponechala pôvodne priezvisko, takže mám iné ako deti. Nevadí mi to a podľa miestneho zákona si môžem kedykoľvek zmeniť priezvisko na manželovo, ak by som po tom túžila. No, netúžim. Neruší ma, ak má oslovila jeho priezviskom (prečo aj?), ale i tak som spokojná, že mám "vlastne". 🤷🏼♀️
@izabellik admin zmenil :D Názov témy bol: dali ste priateľovo meno svojmu dieťaťu?
Naše biologické deti majú naše spoločné priezvisko, sme manželia. Mňa to zaujíma len z dôvodu, ako som napísala v otázke 🙂
@any_soj toto je pekny priklad, ako ludia uz vobec nerozumeju pisanemu textu
tvoj prispevok dava po precitani perfektny zmysel - nazov si odmyslime, lebo to byva kravina - admin tiez nerozumie pisanemu textu btw.
ale tuto izabelka precita text, vobec ho nepochopi a hned reaguje - samozrejme nevhodne
a toto je tu denne stokrat
Nikdy by som nepristupila na to, ze budem mat ine priezvisko ako moje dieta. Preco mam byt prave ja “potrestana” za to ze jeho otec sa nevie rozhybat. Plus nevidim dovod byt “vyclenovana”, kedze skor podiel chlapov pri rodeni deti je mizivy. Ine je ak sa zena rozhodne nevziat si po svadbe muzovo priezvisko. V tomto som ja ale konzerva, chcem aby sme boli rodina aj so spolocnym priezviskom.
@any_soj dúfajú, že jedného dňa sa nad nimi priateľ zľutuje a vezme si ich za ženu 😀
@anonym_58700b už si pani úžasná manželka? 😀 kokos človek nemôže byt spokojný 😀 lebo furt začnú rýpať takéto… áno som spokojná zatiaľ snúbenica, ktorá ma dieťa iného priezviska a sme spolu šťastnejší a lubime sa možno aj viac ako niekto kto ma papierik že sú manželia
@any_soj bolo pre mňa prirodzené dať deťom meno ich otca. Nejako mi utkvela v hlave veta dejepisárky zo školy: "Matka je istá, otec neistý." Tak nech všetci vedia kto je otec 😁
A prvé čo povedala detská lekárka, že keď budeme volať máme sa predstavovať menom dieťaťa, lebo nieje v ich silách zapamätať si priezviská detí aj matiek, takže keď volám predstavujem sa ich priezviskom a časom som sa s tým stotožnila a reagujem aj na ich priezvisko 🙂
Kolegyňa sa mi "posťažovala" pýtal sa jej vnúčik škôlkar, babka ty sa voláš X, dedko sa volá X, ocko sa volá X, ja sa volám X a prečo sa mamka volá Y?
@any_soj Ja som dala obom detom priatelovo priezvisko. Bol to moj navrh, nie jeho, on suhlasil. Ked mi povedia ich priezviskom, neriesim.
Ahoj, ja som dala priatelovo meno. Ja som to tak chcela, nevidela som v tom žiaden problém. Chcela som aby mala jeho meno.
Najhorší je teraz môj problém po svadbe :D že na nové meno nereagujem ani sa ním nepredstavujem. Ale je to krátko, musím si zvyknúť. Vlastne neviem prečo som si nenechala svoje staré meno :D
@doriiis no mne to napadlo keď som tu čítala rôzne diskusie o tom, ako ľahko sa rozpadávajú vzťahy a teda žena zostane väčšinou po rozpade s dieťaťom, nie muž. Plus pokiaľ viem, ak žena vyslovene nežiada inak, tak priezvisko je automaticky po matke. O to, aby malo iné priezvisko, treba požiadať. Zákon je na strane matky v tomto.
@any_soj dala som. mala som v danom čase mylné informácie (žiaľ, z úradu, na MK som vtedy nebola), že inak nebude v RL dieťaťa a môžu byť problémy s alimentami. druhý dôvod bol aj vecou dohody. ja som mala rozhodujúce právo v jednej veci, jemu som ponechala v tomto.
vedela som, že sa na 90% nevezmeme, lebo všetko tomu nasvedčovalo (ja som nemala záujem), to len na margo tých primitívnych názorov, že žena dá chlapovo priezvisko preto, lebo dúfa, že sa nad ňou zľutuje a vezme si ju) 😀
keď sme šli od seba, áno, vadilo mi to u lekárov, zubárov, atď. dieťa sa rehotalo (keď bolo väčšie), malo z toho srandu 😀 teraz, na prahu dospelosti už to neriešim. k lekárom len doveziem, dnu si ide samo aj odkomunikuje samo... už nemusím riešiť, volajú už dieťa dnu, nie mňa 😀 takže už mi to nevadí, ale v istých rokoch som ľutovala. to však ubehlo ako voda a teraz neriešim.
@any_soj len som sa teraz krátko zamyslela nad tým, že keby sa moje dieťa volalo po mne. a otec by bol ukážkový. a bol by to on, kto ide k lekárovi. v podstate by bol v rovnakej situácii, akou som si prešla aj ja. takže je to jedno. áno, väčšinou sú matky tie, čo chodia s deťmi, viem, aj u nás tak bolo, ale v zásade to vyjde narovnako. sú dôležitejšie veci u rozídených rodín, než nejaké priezvisko.
@any_soj dala som. mala som v danom čase mylné informácie (žiaľ, z úradu, na MK som vtedy nebola), že inak nebude v RL dieťaťa a môžu byť problémy s alimentami. druhý dôvod bol aj vecou dohody. ja som mala rozhodujúce právo v jednej veci, jemu som ponechala v tomto.
vedela som, že sa na 90% nevezmeme, lebo všetko tomu nasvedčovalo (ja som nemala záujem), to len na margo tých primitívnych názorov, že žena dá chlapovo priezvisko preto, lebo dúfa, že sa nad ňou zľutuje a vezme si ju) 😀
keď sme šli od seba, áno, vadilo mi to u lekárov, zubárov, atď. dieťa sa rehotalo (keď bolo väčšie), malo z toho srandu 😀 teraz, na prahu dospelosti už to neriešim. k lekárom len doveziem, dnu si ide samo aj odkomunikuje samo... už nemusím riešiť, volajú už dieťa dnu, nie mňa 😀 takže už mi to nevadí, ale v istých rokoch som ľutovala. to však ubehlo ako voda a teraz neriešim.
@amdornik čítam po sebe, doplním, aby to malo zmysel. tá pani na matrike (čo teda tam asi nemala vôbec čo robiť), mi povedala, že ak budem chcieť, môže mať dieťa aj moje priezvisko, ale ak nebude s týmto súhlasiť otec, tak má právo nebyť v RL a neplatiť alimenty. že on musí vyjadriť svoj súhlas. áno, žiaľ, také sa stalo. ja som verila, však úradníčka musí vedieť, čo hovorí, že? na MK som nebola, nebolo sa kde opýtať (v období pôrodu), a v meste som bola úplne sama, len ja a on, žiadne nejaké rodiny so skúsenosťami.. to len pre vysvetlenie, lebo ako čítam po sebe, nedáva druhý odsek zmysel, chýba tam toto vysvetlenie. lebo v druhom odseku píšem "vec dohody". čiže vtedajší partner nesúhlasil s tým, aby sa volalo po mne. a keďže ja som rozhodovala v inej dôležitej veci predtým, on rozhodol o priezvisku.
Lebo priatel ma krajsie a jednoduchsie priezvisko, ktore netreba slabikovat, ked sa niekomu diktuje. A kedze som rozvedena, prve dieta ma priezvisko ako ja a druhe dieta ako priatel.
Ja som dala ex priateľa, podľa mňa to tak má byť
I keď on bol za, že moje
Áno dala. V tej dobe sme spolu boli 14 rokov. 2 roky z toho sme spolu žili v samostatnej domácnosti.
Týždeň pred 1 narodeninami nášho syna sme mali sobáš, vlastne náš syn bol dôvod sobáša.
Podľa mňa je úplne irelevantné priezvisko dieťaťa, hlavne pri mužoch, ktorí vedia kde sú jeho hodnoty, ktorí sa starajú a zabezpečujú spoločný život aj pred deťmi aj pred sobášom.
@anonym_58700b už si pani úžasná manželka? 😀 kokos človek nemôže byt spokojný 😀 lebo furt začnú rýpať takéto… áno som spokojná zatiaľ snúbenica, ktorá ma dieťa iného priezviska a sme spolu šťastnejší a lubime sa možno aj viac ako niekto kto ma papierik že sú manželia
@katusik456 nikto ti tu spokojnost predsa neberie, aj ked tvoja reakcia skor svedci o tom, ze si sa v tom prispevku nasla. Ktovie, ci by si tak ochotne dala dietatu jeho priezvisko, keby nebola v hre mozna svadba 🙂
Ahoj, ja som dala priatelovo meno. Ja som to tak chcela, nevidela som v tom žiaden problém. Chcela som aby mala jeho meno.
Najhorší je teraz môj problém po svadbe :D že na nové meno nereagujem ani sa ním nepredstavujem. Ale je to krátko, musím si zvyknúť. Vlastne neviem prečo som si nenechala svoje staré meno :D
@dota6 ja som na svadbe išla podpisovať, a vtedy mi napadlo že to akože už novým priezviskom sa mám podpísať??! :D A som zrazu zostala úplne zmätená, že neviem, ako sa taký podpis robí :D
@any_soj ja mám kamošku. Má tri deti s priateľom. Dala deťom priezvisko po ňom. Teraz to s priateľom škrípe a ona si búcha hlavu o stenu, že bola taká blbá.
Tiež bola jedna z tých, čo tvrdili, že papier k spokojnosti netreba a že ona je šťastná tak ako to je. A teraz po rokoch priznáva, že ju to zranilo, že chlap ju nepožiadal k ruku.....
Áno, dala som priateľovo lebo som vedela, že do roka od pôrodu sa vezmeme. Ale áno, tých pár mesiacov mi išlo na nervy stále vysvetľovať, že ja sa volám ináč. Našťastie to dlho netrvalo 😃🙂

a preco priatelovo? preco nie tvoje napriklad?