Je vhodné adoptovať pubertiaka v mladom veku?
Chcela by som poradiť. Už dlho rozmýšľam, že sa prihlásim ako náhradný rodič, skôr pre staršie deti. Mám 23 rokov, partnera, skoro vlastné bývanie, jednu voľnú izbu, finančne by to bolo v poriadku.
Bolo by rozumné si zobrať "pubertiaka"?
Malé deti chce každý, tých starších ani tak nie. A páči sa mi predstava, že by som vedela ponúknuť možno trošku lepší rozbeh do života, pre takéto deti. Prípadne ak s tým máte skúsenosť budem rada ak sa podelíte 🙂
Ja len ze... Ak by to aj bolo mozne, tak neviem, ale je to riadna odvaha zobrať si také veľké dieta bez žiadnych skúsenosti s vychovou... S malym babom začínaš od začiatku v podstate... Ale velke deti, v puberte, to bude velmi tazke, kedze mali doteraz tazky zivot, ich psychika, povaha, zdravie... Ako v tvojom veku do toho ist je zaujímavé
Dalsia vec, neviem ci ako profesionálny rodic budes mat vôbec na vyber koho dostanes, tipujem, ze nie. Cize mozes dostat deti s roznymi diagnózami, ci fyzicke alebo psychicke. A aj viac deti mat doma (pocet asi zavisi od stavu deti)
Je to tazka praca cely den aj noc
Ale lepsie ti poradi asi priamo taky rodic
Poziadat mozes, ale myslim si, ze sance mas nulove, pretoze ako nahradny rodic si nevyberas dieta ako kaleraby v Kauflande A v tovojom veku zvladnut pubertiaka? S tymi maju problem aj skuseni profesionalni rodicia. A na adopciu takeho velkeho dietata ani nepomyslaj, take deti nie su pravne volne, pretoze ak by boli uz davno su adoptovane.
Myslím si, že úplne nevhodný nápad z tvoje strany. Ty ani len netušíš, čo obnáša výchova a starostlivosť o dieťa - puberťáka z CDR.
To nefunguje tak, ze ty sa rozhodneš, ze chceš byt náhradný rodič a zajtra si ideš už vybrať zverenca. (toho si vôbec nemôžeš mimochodom vybrať)
Mám známych, fungujú ako profesionálna rodina pomerne dlho, ona aj bola možno o pár rokov staršia ako ty, cca 25 mohla mať, keď s tým začali. (on je starší, uz určite po 30 bol). Co viem, tak boli samozrejme na začiatku preverovani, prešli viacerými psychologickymi testami, a potom im zverili "na začiatok" prvé dieťa. Teraz zvyknú mať tak 3-4deti naraz, málokedy viac.
No deti si oni nemôžu vybrať, ani vek, ani pohlavie, zdravotný stav málokedy, to skôr v prípade, ze napríklad mali už 5 deti, v tom jedno dieťa s istým náročným obmedzením a zvažovalo sa, ci by zvládli ešte ďalšie ťažko postihnuté dieťatko. No co viem, tak to sa stalo 1x,ze mali "na vyber" zdravotného stavu zverenca.
Určite je to veľmi náročná práca, najmä psychicky, takže ozaj zvaz všetko, co ta more v takejto úlohe čakať.
Najskôr dospej ty, potom sa nas niečim takým zamýšľaj. Máš veľké ideály a práve na nich vidieť tu nevyspelost. Zvyšok už bol napísaný. Pozri si film instant family. Je to celkom úsmevný film, ale zachytáva aj podstatu opatrovníctva pubertiakov
Keby to tak funguje,kopa detí sa dostane tam,kde si nik určite neželá. Keďže nie si ešte matka,a 23 rokov zasa nie je vek ešte hodný osobitného zreteľa,napríklad v USA sa alkohol môže predávať až od 21rokov. Nechcem to ozaj porovnávať,ale aj v útulkoch už majú prísnejšie podmienky na adopciu.
Jednou z podmienok adopcie je primeraný vek medzi dieťaťom a osvojiteľom. Takže v 23 by si pubertiaka do starostlivosti podľa mňa určite nedostala.
*primeraný vekový rozdiel
Mám doma 6 ročného chlapca, nie je môj a mám ho od narodenia, takže nejakú výchovu mám za sebou by som povedala, keďže je zdravý, šťastný a učí sa dobre. Profesionálnym rodičom sa môžte stať od 25 rokov čo som čítala preto sa informujem skôr, keďže tam treba chodiť na školenia+ všetko okolo toho. Mne nejde o tie peniaze mne ide o pomoc takým deťom. A niekto sa vyjadril, že mám dospieť ja, len zo zaujímavostí čo určuje moju dospelosť?
@levandula7 a pokiaľ by som nechcela byť profesionálny rodič, tým pádom by vek nehral úlohu, mám možnosť aspoň nejako pomôcť takýmto deťom? Nemyslím len finančne, ale aj iným spôsobom ? Ďakujem za odpoveď
A ten 6 ročný je tvoj brat,alebo? Dospelosť určujú tvoje rozhodnutia, postoj v ťažkých, problémových situáciách v živote.
@zuzanazu85 brat
Ak to tak cítiš, choď do toho. Práve tvoj mladý vek môže mať aj výhody. Predsa len si k pubertiakovi bližšie a dokážeš ho pochopiť inak. Je to od teba veľký čin, obetovať svoje pohodlie a slobodu pre niekoho iného. Držím veľmi palce a dúfam, že sa mladý človek bude u teba cítiť naozaj doma.
Tak ešte počkaj,kým prejde brat pubertou,potom sa rozhodneš.
Ak to tak citis chod do toho. Zbehni na UPSVaR spytaj sa, ake skolenia, ake podmienky. To, ze ti tu niekto napise, ze to nejde, neznamena, ze to nejde.
Nechápem tie komentáre..žena keď ma 23 rokov akože nie je dospelá?No a čo keď nemá ešte vlastné deti..mňa skôr prekvapilo, že v tvojom veku už takto uvažuješ 🙏 Je to od teba krásne gesto, máš srdce na mieste a presne takýchto ľudí by malo byť viac..Ak to tak cítiš, choď do toho..sprav si kurz, pozisťuj potrebné informácie, najlepšie niekde priamo na úrade.. Držím ti palce ❤️ Podmienky na profi rodičstvo už dávno nie sú tak prísne, a čudujem sa, že sa tu do teba zeny pustili zato, že máš vo svojom veku kks v plane pomáhať.. ja som v tvojom veku o zodpovednosti a už vôbec dieťati ani len nerozmýšľala..
myslim, ze existuje program, ktory sa vola buddy, skus pogooglit. (nic o tom ale neviem, len to na mna vyskocilo niekde na sietach, tak si to poriadne preklepni)
A toho brata čo máš doma od narodenia to znamená, že bývaš s rodičmi a keď si mala 17 tak sa mame narodilo babo, že? Lebo to si bola možno druhacka-tretiačka na strednej, čiže si sa asi venovala hlavne v škole a teda zrejme si aj pomáhala s malým.
Co znamena "skoro" vlastne byvanie?
@deedol Bývajú na to aj upútavky v TV, aspoň kedysi chodili, že buď "buddy", niečo ako kamarát, s ktorým môžu ísť von atd...
Máš partnera.. Keby si profesionálny rodič, ako by si mala čas na vzťah? Priateľ s tým súhlasí? On by tiež chcel takto vychovávať deti?
Si uzasna.
Ďalej kontaktuj priamo organizácie ako Návrat alebo úsmev ako dar. Okrem profi rodiča, ešte existuje moznost pestúnskej starostlivosti, brata predpokladám máš v osobnej náhradnej starostlivosti. V Úsmeve ti všetko vysvetlia, nasmerujú ta.
Ono ta starostlivosť je naozaj náročná a tie deti majú svoje problémy, ktoré sa často zvládajú za podpory odborníkov.
Ak už v rodine dieťa je, tvoj brat, tak pre zachovanie dynamiky rodiny sa odporúča, aby ďalšie dieťa bolo mladšie.
Ja poznám ľudí čo majú deti adoptovane a v pestúnskej starostlivosti. Tie príbehy sú rôzne.
Určite po prvé info cez organizáciu, ktorá sa tomu venuje.
Nemyslím si, že je to rozumné...staršie dieťa - pubertiak má pred sebou náročné obdobie, hľadá sa....je tam zložitejší aj vzťah rodiča(biologického) a dieťaťa, neviem si predstaviť to správanie pubertiaka k nevlastnému rodičovi(teda ak ide o čerstvú adopciu a nevychováva dieťa pár rokov)....tam to nie je o vzťahu na báze kamarátstva a pubertiak ťa tak môže brať so všetkým čo k tomu patrí, teda okrem papulovania aj urážky a podobne....si predstav že máš niečo zakázať cudziemu pubertiakovi ktorého poznáš pár týždňov....alebo mu dať trest, keď ti z diskotéky príde miesto určenej hodiny až na druhý deň a ty v strese celú noc kde je....
Ja neviem, ako to je s tým, či si niekto môže vybrať dieťa, ale poznám jednu rodinu, má jedno vlastné dieťa a zobrali si do pestúnskej starostlivosti jedného konkrétneho chlapca, ktorého poznali, je z tej istej obce a ocitol sa v núdzovej situácii, že by ináč musel ísť do detského domova. A normálne si vybavili, že chcú tohoto konkrétneho, čiže zrejme sa to nejako dá.
Ja som si presla vsetkymi formami nahradnej starostlivosti, osvojenie, pestunstvo a profesionalny rodic. Mas 2 moznosti. Prva je poziadat o zapisanie do zoznamu ziadatelov o pestunstvo/osvojenie. Avsak ak planujete s partnerom svadbu, odloz to az po nej. Lebo ak by si sa medzi tym vydala, musela by si ziadat znovu. Absolvujes pripravu na nahradnu rodinnu starostlivost a ked budu mat pre teba dieta ozvu sa ti. Medzi tebou a dietatom musi byt primerany vekovy rozdiel. Pestunov je malo, kedze tam prebieha aj kontakt s biologickou rodinou a 100% by sa pre teba naslo dieta, ktore je umiestnene v CDR. Druhou moznostou je praca profesionalneho rodica, avsak tam nesplnas vekovu podmienku 25 rokov. Ak by si sa v buducnosti chcela tomuto venovat, staci ti ak sa o to zacnes zaujimat cca rok predtym. Tiez musis absolvovat pripravu/kurz. To netrva dlho, avsak CDR ho robia cca 1x rocne, takze si treba ustriehnut termin v CDR v tvojej blizkosti, aby si nemusela dochadzat. Ak by si potrebovala viac informacii je tu forum Adopcia - aka bola vasa cesta, kde dostanes relevantne odpovede. A mozes mi kludne napisat aj sukromnu spravu.

Ahoj,myslíš že je reálne ,aby 23 ročnej dali napr 14rocneho pubertiaka?ak si teda myslela takýto vek cca.nie je to nejak vekovo ohraničené?to akoby reálne si porodila dieťa ,keď si mala 9rokov..