Je vhodné adoptovať pubertiaka v mladom veku?
Chcela by som poradiť. Už dlho rozmýšľam, že sa prihlásim ako náhradný rodič, skôr pre staršie deti. Mám 23 rokov, partnera, skoro vlastné bývanie, jednu voľnú izbu, finančne by to bolo v poriadku.
Bolo by rozumné si zobrať "pubertiaka"?
Malé deti chce každý, tých starších ani tak nie. A páči sa mi predstava, že by som vedela ponúknuť možno trošku lepší rozbeh do života, pre takéto deti. Prípadne ak s tým máte skúsenosť budem rada ak sa podelíte 🙂
Tiež ma pre teba na začiatok napadol program Buddy. Skús si o tom zistiť niečo viac.
Ahoj. Ohľadom veku - musí byť primeraný vekový rozdiel (to znamená minimálne taký, aby si teoreticky mohla byť aj biologická matka daného dieťaťa).
Spomína sa tu priveľa pojmov.
Adopcia - čiže osvojenie - zmení sa rodný list dieťaťa (ako rodičia sa zapíšu noví rodičia). Je to nenávratné a dieťa je po právnej stránke ako biologicky vlastné. Je možná len v manželstve.
Pestunska starostlivosť - to sú deti, ktoré najviac potrebujú pomoc. Sú to deti, ktoré nie sú právne voľné na adopciu, čiže po dovŕšení 6 rokov putujú do "detského domova". O pestúnsku starostlivosť je málo žiadateľov, lebo je teoretické riziko že si bio rodičia upravia pomery a požiadajú o zverenie dieťaťa do starostlivosti (samozrejme to nejde zo dňa na deň, u starších detí sa prihliada aj na ich vôľu, ale proste tá možnosť tu je) a aj ak nechcú do starostlivosti, môžu chcieť byť s dieťaťom v kontakte, navštevovať - a to pestun musí umožniť (máme syna v pestúnskej). Áno tam puberťákov nájdeš kopu. Kontaktuj Návrat, nech ti porozprávajú, čo by to obnasalo (aj keď zatiaľ s ohľadom na vek nejaké max 7 ročné dieťa by ti zverili).
Profesionálne rodičovstvo - tam ti deti prideľuje zamestnávateľ čiže CDR (Centrum pre deti a rodinu) - na Slovensku majú byť všetky deti do 6 rokov u profi rodičov, nie v cdr (po starom v detskom domove). Ale profi rodičov je málo. Šanca dostať puberťáka ako profesionalny rodič je myslím v podstate nulová.
Pomôcť môžeš rôzne, v Návrate alebo Úsmev ako dar povedia viac. Napríklad spomínaný Buddy. Alebo aj iné formy. Kamarátka si bravala pubertacku domov na víkendy raz dvakrát mesačne, vekový rozdiel bol cca 10 rokov, čiže pri takom niečom sa neprihliada na ten vekový rozdiel ako pri adopcii a pestúnskej starostlivosti.
Počuj a o brata sa ako staráš, namiesto rodičov? Ja len či vieš, že máš v takom prípade nárok na príspevky od štátu, keďže by šlo o náhradnú osobnú starostlivosť.
Ahoj, ja mam 24 a riešime niečo podobné kľudne napiš 🙂 ak máš daké otázky 🙂Lebo sú ľudia kt. realne skusenosti s tým nemali a vedia len mudrovať ale ak maš zaujem rada ti odpoviem na otázky 🙂sama som v tom všetkom bola stratená😁😁😁
Veľmi ti držím palce !

@h2 v tomto pripade to moze byt aj nahradna osobna starostlivosť, to je zalozene na tom, ze dieta nejde k cudziemu ale k niekomu koho pozna. Skor to vyplvyva z tej situacie a potreby. Nie, ze ja napochodujem do CDR na skupinu a potom si vypytam tu blondadu Ivku.
Autorka starsie deti uz mnohe ani do nahradky ist nechcu, maju za sebou vela sklamani, mozno aj nejakych surodencov na skupine a pod.. skus sa ist podarit do org.co ti tu pisali, mozno by si si mohla ziadat ( samozrejme po priprave) napr nejake 5 rocne dieta, s ktorym este co to do puberty zazijes.. Buddy je tiez fajn nápad.