Kedy povedať dieťaťu, že je adoptované?
Ahoj vsetky mamicky adoptovanych deti.
Doma mam 8 rocneho osvojeneho syna , a neviem kedy a akomu povedat ze je osvojeny ma hroznu povahu papuluje je drzy mam strach ze ked sa dozvie pravdu bude to este horsie. Budem vdacna za vsetky rady skusenosti hlavne od mamiciek co uz maju deti v puberte ako to zvladali oni aj deti zmenilo sa nieco vo vztahu medzi vami?. dakujem
@rybarmartin co presne ma to, co si napisala, spolocne s mojim prispevkom? Vysvetlis mi to?
Alebo to nechame zajsť tak daleko ako v čr, ked sa nastavajuci manželsky pár dozvedel, že su brat a sestra adoptovani do iných rodin, jak vybavovali sobaš a behali po matrikach, tak to zistili.... Akože užasne zistenie.... Svadobný dar od rodičov adoptívnych :-P (Aj tu na konovi je mamička čo ma adoptovane dieťa a svet je maly a to dieťa chodi do jednej školy s biologickým surodencom... sa našli.. oni sa pritahuju, lebo su si podobní v niečom... čiže to su veci čo už su fest na tenkom ľade, ak dieťa netuší, že je adoptované.... Ja som pestunka len a bola som na socialnej poistovni vybavovať a ja v kancli a biologicka sestra mojej pestunskej aj so svojou nahradnou matkou na chodbe, keby som mala dieťa so sebou, tak im by bolo hned všetko jasne možno... ja som vedela kto su, netušim či vedeli že kto som ja, ale ja som počula meno ako hovorili uradničke na chodbe... ) svet je velmi malý... c profi som mala dieťa z anonymneho porodu... Raz som kočikovala a biologicka matka šla oproti, prešli sme okolo seba.... Ona to dieťa nechcela a anzor nezmenila, ale čo ak by chcela? Dieťa vyzeralo tak, že bolo uplne jasne, že je jej... Sme sa doma smiali, že u nich ani DNA testy netreba, že to dieťa je jasne... A si vezmite take dieťa v adopcii už a matka oproti. .decko malo tak 2roky... a teraz by sa k nemu matka mala.... pre decko dobrý šok... A tolko pribehov viem ako deti skoro od susedov putovali k nahradkarom.... A je to velmi neprijemne ani ked to utajiť nechcu a dieťa neklamu... Lebo to proste može kedykolvek "vybuchnuť".... NIKDY by somt aku doležitu vec netajila... Som pri dieťati v jeho doležitých veciach. Dieťa je takto v zlej situacii, kedykolvek sa to dozvie v nejakom rozhovore je dieta to v nevyhode, čo nema argumenty, vysvetlenia, v tom momente mu spadne cely svet a zradili ho najbližší... Nezradil ho spolužiak, či suseda ktorá mu to vyklopí, ale zradili ho najbližší v tom momente...
@najjulinka myslim, ze ho zradil niekto iny....
@najjulinka jemu to nevysvetlis.. uvedies kopu argumentov a on si bude mlet svoje.. v mojom prípade neodišli deti kvoli tomu ze im to nepovedali adoptivny rodicia ale podla neho kvoli niecomu inemu. V tvojom pripade ho nezaradili adopt rodicia ale niekto iny....atd, atd.. skoda namahy ked on a boh je ten co vie vsetko
@rachel36a ziadne argumenty nemate...je to len uhol pohladu...aj ked detsku poviete nezmyselne rozpravky o domceku...o srdiecku....i tak pride casom nato, ze bolo nechcene...odvrhnute a bude sa tym trapit...
Ja som o tom vedela od malička. Moja bio matka má zabudla v pôrodnici. Keď som mala rok, adoptovali ma moji terajší rodičia. Vyrastala som s tým a nebrala som to ako niečo zlé. Na základnej škole to môj bratranec porozprával každému a užila som si aj sikanu, vysmievanie, bitky. Avšak tým, že som to vedela od mala, to mnou nepohlo. Neviem si predstaviť dozvedieť sa to až v takom neskoršom veku. Asi by som vyvadzala..
Dieťa má nárok poznať pravdu o svojom pôvode a zamlcovat mu ju je len pohodlnosť a zbabelost NR , čo sú síce ospravedlnitelne dôvody (strach) , ale robiť z nich cnosť a hrdinstvo je dosť úbohé...
@rybarmartin je smutne ze o svojom dietati hovorite akk o nechcenom...ked clovek cifa co pisete fak skor nadobudne pocit ze sa za to dieta hanbite a preto to tajite...ale je to vasa vec...vacsina z nas ma na to iny nazor...a nik , ani vy, ani vas boh nam ho nevezme
@rachel36a. Ved prave vy cely cas hovorite ze dietatu to treba povedat ze je odvrhnute...a schovavate sa za pravo na povod dietata....vsetci dobre vieme co je za tym povodom....
@rachel36a a poslal som vam link , aky ma drviva vacsina nazor, ked sa to dozvedela ako 18 rocna ze je adoptovana...
@rybarmartin podla mna tie deti nie su odvrhute...nie je to pes, ale ludska bytost.. len cakaju na tych pravých rodicov...y tu stale melete o odvrhnutych a nechcenych...kazde dieta je chcene, ked nie bio rodicmi, tak tymi co po nich tuzia a mat ich nemozu
@rachel36a tu som nasiel reakciu adoptovanej Slovenky , ide o ceske forum , jej odpoved :
Ahoj, som adoptovaná. Rodičia mi to povedali, ked som mala 6 rokov. Priznám sa že som nechápala. Povedali mi, ze moirodičia ma mali veľmi radi ale nemohli s ao mňa starať. A že sa teda o mňa staraju teraz oni, že su moja mamka a ocko, a že nemhli mať deti a preto si vzali mna,aby ma moli mať tiež deti, ktoré miluju.Ja som názoru, že mi to mali radšej povedať neskor, ked by som to uz pochopila, tak ako to chápem dneskaAle bohužial som si vtedy z toho všetkého vyvodila len jedno, a to že tí ludia, co im vravim mamka a ocko, su cudzí ludia.Citila som ze ma miluju ale slovo cudzí to celé narušilo. Nikdy sme nemali taký intímny, úzky osobný vzťah ako iné deti s rodičmi, ja som to brzdila, lebo som s cudzími ludmi taký vzťah nechcela. Moj názor, je povedať to neskor, ale toto je moj pripad a moj pohľad na vec. Iní maju možno iné, lepšie skúsenosti.
@rybarmartin a co sa tyka toho linku...tk su ludia ktori nikdy nemali osvojene dieta...tak mozu figu radit ked tym nepresli....a potvrdilo sa mi akurat to, ze je velmi zle dieťaťu tajit ze je osvojene
@rachel36a tam odpovedali dospeli ludia dievcine, ktora sa pytala na ich radu , nic zle jej neporadili...prave naopak
No a ako to cele uzavriet, pred piatimi rokmi sa autorka tejto temy pytala, kedy to povedat osvojenemu dietatu...
Moj nazor je taky, ze ako to tu vacsina odporuca....tak to nemusi vzdy dopadnut najlepsie....samozrejme ani moje riesenie....
@yukki praveze zbabelost je to povedat dietatu...lebo mate strach z rozhvoru s pubertiakom alebo potom uz dospelym...
@rybarmartin ok. Si odvážny hrdina, a všetci tí, ktorí už roky vychovávajú adoptovane deti v pravde sú zbabelí srabi.
@yukki zvolili jednoduchsiu cestu, ale nemusi to byt vzdy najlepsie pre dieta...vsak tu ide o diskusiu, nazory...skusenosti...
Ktory rodic chce zle svojmu dietatu ? Nic nie je jednoduche...
A ospravedlnujem sa, ak som niekoho urazil.
@rybarmartin odpovedali jej bezny ludia ktory osvojeni vedia uplne figu...nas nazor nezmenis a ty sii svojmu dietatu hovor co chces
@rybarmartin na margo tej slovenky, ktorej rodicia povedali, ze je adoptovana v 6r... Nuz ano, zrejme to v nej vyvolalo silne negativne emocie, pretoze 6r je NESKORO.. Predpokladam, ze kedze si adopciu nepamatala, tak ju vzali ako babo.. nemala dovod pochybovat o svojich rodicoch a po tejto sprave, muselo byt jej prvotnou reakciou to, ze jej rodicia klamali.. V 6r si toto uz deti uvedomuju.. A oni ju teda "sklamali" presne vo veku, kedy sa buduje zaklad dovery. Proste jej svet sa v jej 6r otriasol v zakladoch.. Necudol, ze sa ich vztah uz nikdy celkom nespamatal..
Ale toto by sa pravdepodobne stalo aj keby sa o tom dozvie v 10r, 15r, 18r... Lebo nik nechce byt klamany a duplom nie svojimi najblizsimi a to ani, ked je za tym dobry umysel!
Nechapes, ze ked s tym deti ziju od narodenia, je pre ne jednoduchsie to prijat? Davat detom taketo "jobovky" vo veku, kedy deti maju uz vzitu nejaku predstavu, je totalny podraz zo strany rodicov...
A ospravedlnujem sa, ze som ta oslovovala v zenskom rode, nejako mi to na koni ide automaticky 🙂
v 6 rokoch??? Bože a dovtedy jej klamali???? Trošku neskoro už....
@beronsche predposledny odstavec uuuplne suhlasim.... podraz v 6rokoch.... bol to podraz, ak do 6rokov ju klamali.... :-/
@najjulinka tu je dalsia skusenost zo stranky najmama.aktuality.sk
manželka jej to povedala,ešte ked bola v škôlke,a čo,len samé problémy,asi od 12,13 rokov,a stále,radšej,v novom živote ak nejaký je ,by som bral chlapca,dievča už nie
Mna ale teraz zaujima, vy co ma tu lyncujete, ze ci ste uz presli to problemove obdobie, cize pubertu ? A ako prebiehalo?
@rybarmartin my mame najstaršiu, že pubertu... zaleži na plno veciach... my nemame deti osvojene,a le v nahradke, čiže tam sa oklamať ani neda.... a problemy s tym človek rata..zatim sme v pohode aj s pubertou... je ešte na ZŠ, tu vacsie problemy neočakavam .. uvidime na strednej....
Zaleži čo maju deti odžite a kedy došli do koncovej rodiny....
Naši brali velke už - v puberte alebo tesne pred ... a teda to je ine kaffe....
a vy ako? kolko ma to vaše dieťa?
A inak ano.. O dievčata je vacsi zaujem z pohladu žiadatelov o nahradku a zas je u dievčat vacsinou aj horšia puberta... 😀 😀 😀 Ale tak vynimky potvrdzuu pravidlo.. može sa aj chalan popsuť a može byť aj baba hviezda.... Pubertu ale treba prežiť.. .doslova.... a ako sa decka vydaria vidime až na vnučatach. .tak daleko nie sme my ešte...
@najjulinka nasa ma 3 roky aj 4 mesiace a mame ju uplne od narodenia( 7 dnovu)
Ked sme mali len tri deti v nahradke ešte, tak som psyche vymenovala kde vidim rizika v puberte a u každeho uplne ine.... Uvidime... Ono už v detstve čo to vykukuje a človek vie na čo sa asi sustrediť, kde je ake riziko pri tých detoch.. ale to len odhaduje.. .veštecku gulu nikto nemá.... Momentalne čo mame decka , tak tiež viem, ktore je najrizikovejšie pre burlivu pubertu... z anamnezy, s ohladom na vek v akom došlo, čo si človek vypatral o bio... ... google je mudry.. takže v dnešnej dobe je to svinsky riziko niečo nepovedať... a to máme dieťa z hniezda zachrany.... ano..to dieťa čo mam fotku z dna kedy sa narodilo.... a mam videa a fotky z utleho detstva.... google vie všetko.... a ked som to našla ja na par klikov, tak decko , ktore s internetom žije od narodenia to dá tiež....
juuj a este facebook je zaračny, ked už som vygooglila čo to za decko mame,t ak som to aj cez facebook prešmirovala... cez mojich priatelov a tak.. .tak ono to nie je ani tak vzdialene ... znamej znama ma s našim deckom fotku, kedy ešte bola u bio... dieťa z hniezda!!!!! :-P kuratorke som rozpravala plno veci vygooglených, tak ona, že teda viem viac než ona... 😀
A tiež dobra sranda čo mi kamoška vravela, že ma dve kamošky (aj oni dve si su navzajom kamošky) a jednej suseda sa vzdala dieťaťa a druha si v tom momente adoptovala.... 😀 svet je maly.. takže anonymna adopcia a presne vedia od kohoa kto ma decko... som zvedava ked raz pride aj s deckom ku kamoške a bude decko na kompletku po rodičoch vyzorovo...budu jasni... ... naši brali 10ročne baby.... a jedna mala matku v susednej ulici.... nejak nepovedali, povedali, že matka od malinak decko nevidela..... naraz v potravinách sa prihovorila.... decko v šoku a to vedelo, že nežije u biorodičov... ale naši ju na stretnutie vobec nepripravili, nemali info, že v susednej ulici býva..... podla papierov mala bývať inde...
@rybarmartin odborníci sa normálne vyjadruju, že k adoptovanym deťom treba byť v tomto ohľade úprimní, pretože zistenie v neskoršom veku je pre ľudí veľký šok..
píšeš, že aspoň mali detstvo - akože keď im rodičia povedia že nie su ich biologickí, tak ich oberu o detstvo? To nedáva logiku, detstvo.sa predsa neskladá z jednej informácie..
Ja nemám adoptované deti, píšem len to, čo som si o tejto téme.kedy čítala - ale tak či tak, k deťom treba byť úprimný, treba im povedať čokoľvek čo ich zaujíma a snažiť sa vysvetliť im to podľa ich veku a chápania..
A ešte jedna baba čo chcela decko a nemohla ho mať, lebo teda zistila že byvala spolužiačka ho porodila a stretavali sa - bývala pri jej mame .... akože patova situacia, lebo decko už doma a pruser, lebo sud byť nemože, lebo na sude to vyplava na povrch....

@rybarmartin Ja mam od jedneho našeho dieťaťa fotku v den ked sa narodilo...... ale teda z 18čo mi prešlo rukami ako profičke, tak až 1malo taký luxus..nie v spise, ale volne pristupne na internete, tak som si ju stiahla.....