Moja 8 ročná dcéra je v pestúnskej starostlivosti a chcem ju späť
Moja dcéra je v pestúnskej starostlivosti ma 8 rokov a chcem ju späť. Pýtate sa prečo tam je a zrazu ju chcem späť??... nakoľko moja dcéra nemá otca pretože pred jej narodením zomrel a ja keď mala moja dcéra 6 mesiacov som sa jasné, že mojou vinou dostala do výkonu trestu odsedela som si svoj trest 7 rokov. Podotýkam že o moju dcéru predtým bolo vždy najlepšie postarané... až na to že som to celé zbabrala a dostala som sa tam kde som sa dostala a kvôli čomu sa to vlastne celé stala že sa ocitla tam kde je ... teraz som doma 5 mesiacov a dávala som si život doporiadku , aby som žila ako slušný človek a mohli mi dcéru zveriť. Mám prácu síce len na dohodu ale viete ako to teraz chodí robím normálne ako keby som bola na tpp takže ... Bývanie mám. A myslím že aj všetko čo by moja dcéra potrebovala a hlavne to že je to moja krv a nikdy ju nemôže milovať viac ako ja aj keď si veľa z vás povie, že to čo sa stalo som si spôsobila sama .. ja to viem :(... ale čas už nevrátim a preto by som chcela odteraz byť tu pre ňu .... Neviem ako mam postupovať keďže jej náhradná matka to nechce pochopiť že je to moja dcéra a nie jej,chcela som tomu dať čas aby ma spoznala a chcela aj ona byť so mnou ale tak to proste nejde. Keďže dcéra je strašne naviazaná na náhradnú matku ... proste príde mi to celé také divné má ešte svoje 2 deti tá pani čo sa stará o moju dcéru ale k tým proste nemá taký vzťah ako k nej proste to človek vidí. Neviem naozaj čo mám robiť keď proste viem že náhradná matka sa jej nechce vzdať .. Viem, že musím dať návrh na súd ale čo ďaľej ?? ... ale bojím sa že mi ju nedajú kvôli tomu, že ona si s nou vytvorila taký vzťah proste neviem to opísať ale bolo to naozaj zvláštne mne to prišlo ako keby svoje deti ani nemala a zaújimala ju len moja dcéra. Jasné, že som uvažovala aj nad tým, či by nebolo lepšie aby žila tam a o mne ani nevedela či by jej tak nebolo lepšie ... naozaj je to aj pre mňa veľmi ťažké .. ale je to predca moja krv ... a keď som tam bola a počúvala som tú pani ako rozprávala o všeliakých veciach napríklad ako sa deti nehrajú zo žiadnymi inými deťmi a ako sú stále len v nejakom ich spolku proste je to celé také zvláštne ... prosím poradte mi čo mám robiť ??.... Ďakujem
smutny pribeh ☹
urcite ju milujes a urobis pre nu vsetko! v prvom rade si s nou vybuduj vztah ( spoznajte sa ). Ty ako milujuca matka budes vediet ziskat si ju. Zabojuj.
A daj jej na javo, ze chces, aby bola s tebou a aj napriek tomu moze navstevovat svoju pestunsku rodinu.
@mamulienka30 mamulienka prepáč ale ako toto môžeš napísať vyrastala si v takej rodine? pretože zväčša deti citia hnev v puberte ako vtedy kedy im tí čo vychovávajú dávajú zákazy a príkazi je to ťažké obdobie ano mna bolel nezaujem otca hlavne vtedy ked mi zomrel ked som mala 14r.ten čo ma vychoval ak by žil, biologického rada spoznám ale moj otec ten čo ma vychoval, moj otec tiež sedel,s mojou mamou skončili pre jeho neveru moj otec má okrem mna ešte 4 deti všetci sa poznáme ale nikdy nikdy to nebude pokrvný vztah ako ked rodič,pestún, súrodenec spolu vyrastajú v podstate mám 7 súrodencov ani jeden mi nieje biologicky vlastný s otcovej strany mám 4 surodencov vztah skor kamaratsky i ked sme si vedoví že sme súrodenci s maminej strany mám 3 bratov jeden zomrel a s nimi mám typický súrodenecký vztah,nikto jej nekáže nestetávať sa ale vytrhnúť dieťa s rodiny pre svoje štastie pre svoje ego je hnusne sebecké a s materinskou láskou nemá nič spoločné matka ktorá miluje svoje dieťa dá svojmu dieťaťu čas aby ju spoznalo a samo rozhodlo či je ho hodná bavíme sa tu o 8r. dieťati to dieťa má už svoj rozum city na ktoré treba prihliadať 8r je dlhá doba aj keby to získanie si dieťaťa malo celé trvať 7rokov presne tolko kolko sedela a dieťa by sa k bio matke vrátilo až v dospelosti to dieťa má právo,nárok si vybrať samo to je karma nikto nemože 7r. nechať zmiznúť za mesiac rok,ved to je choré proti logike pre to dieťa je to zatial celý život ak si v 18 povie ano moja biologická matka sa snažila a pol života sa zaujíma ano taká si zaslúži druhú šancu je iné ako ked dojde cudzia žena za dieťaťom som tvoj rodič a pojdeš ku mne či sa ti to pači alebo nie!ak dojde do rodiny partner preboha to je dospelý človek a deti maju stale svojich rodičov rozchodom sa rodičovstvo nekončí toto sa s novým partnerom absolutne neda porovnavať!
@mamulienka30 Dobre a čo vek? Má 8 rokov takže ako ročná ostala sama .A teraz čo?pôjde biolog,matke ,lebo krv neni voda však.A vlastná rodina je najlepšia varianta .Bohužiaľ nie vždy.Opýtaj sa nejakého dospelého čo týmto prešiel,aby Ti to vysvetlil čo to dieťa cíti a aký chaos prežíva a dlho si bude klásť otázku PREčO?A aké následky a dopad to bude mať pre všetkých?A hlavne pre dieťa ach joj.... ☹
@zufalamatka ahoj, bojuj o svoju dceru, mas na to pravo, ked bude starsia, bude rada, ze si to urobila. To, ze Ti neumoznili kontakt, nebolo spravne.
@zufalamatka aj ja sa stotoznujem s nazorom valy. Bojuj o svoju dceru! Skus sa obratit na obc. zdruzenie "Navrat" v ZA, je tam velmi mila pani Miladka, ta sa Ti urcite bude snazit pomoct. Vsetci, ktori maju deti v pestunskej starostlivosti si musia byt vedomí toho, ze tieto deti maju svojich biologickych rodicov a ze jedneho dna, pokial si daju tito biologicki rodicia svoj zivot do poriadku, tak sa moze stat, ze od nich z pestunskej starostlivosti tieto deti odidu. Pestunstvo nie je adopcia. Velmi Ti drzim palce! Nevzdaj sa!
Ja by som to na tvojom mieste neriešila alebo si aspoň zvážila všetky PRE A PROTI.
V prvom rade vezmi do úvahy svoju situáciu s financiami a ich. Máš vlastný byt? Máš také financie mesačne ako majú oni? Ak nie, si pripravená na to, že to dieťa už má svoj štandart a že ti nie možno ale určite bude vyčítať, že nemá takú stravu/oblečenie/hračky a možnosti ako u nich?
V druhom rade. Ak svoju dcérku ľúbiš, prečo nechceš aby bola šťastná? Ak je na pestúnsku mamu naviazaná a berie ju ako svoju vlastnú prečo jej to chceš ničiť? Prečo ju chceš brať od súrodencov a matky? MATKA nie je tá čo porodí, ale tá čo sa stará a tvoja dcéra bola dlho predlho u pestúnov, tí si ju vypiplali, vychovali a ona sa s nimi cíti dobre.
V treťom rade. Na súd to nedávaj. Načo? Máš partnera? Uvedomuješ si, že si bola DLHO v base? Nikto ti nezverí dieťa aj keď je tvoje. Neoháňaj sa tu krvou. Krv nie je nič v porovnaní s láskou a starostlivosťou.
V štvrtom rade. Je tvoja láska skutočne láska alebo sebeckosť? Prečo neberieš ohľad na svoju dcéru a koniec koncov aj na pestúnsku matku? Ako môžeš súdiť, že nemá rada svoje deti rovnako? Čo by si tá žena musela prežiť ak by jej zobrali dieťa, ktoré vychovávala dlhé roky a miluje ho ako vlastné?
Mala by si ísť na to pomaly... Byť jej matkou a oporou ale len na toľko na koľko ti to dovolia. Stretávaj sa s ňou ale nechaj ju tam kde jej je dobre pre Boha!
@pauliesivackova prosim ta, ty co tu trepes???? 20 rocne dievcatko sa tu ide vyjadrovat k veci, ked nie si matka? Zabila niekoho? Ma pravo na svoju dceru. To dievcatko je len v pestunskej starostlivosti. Sud preveri ci ma dostatocne podmienky na to, aby jej bolo dieta zverene alebo nie.
@bambolka11 Zatože mám 20, neznamená, že nie som dostatočne múdra vysloviť svoj názor a že som si v živote čo to nepreskákala. Ako matka právo má. Ale aj to dieťa má právo si vybrať a myslím, aspoň tuším, že u pestúnov má vytvorené lepšie podmienky a to že je niekto pestún neznamená, že to dieťa neľúbi viac ako bio. rodič.
@pauliesivackova a ako vies co ma ona doma? Bola si u nej? To dieta je velmi male na to, aby vyjadrilo svoj nazor. Na to su tu ini odbornici a ty medzi nich tiez nepatris ;) Pestunska rodina vedela do akej situacie ide, vedela vsetko o matke aj o tom kolko si bude odpykavat svoj trest za svoju chybu. Tiez vedeli, ze pride den, kedy matka ich docasneho dietata prekroci brany vaznice a bude bojovat o svoju dceru. Ak je matka pripravena sa opat o svoju dceru poctivo starat a vychovavat ju, bude mat na to podmienky, tak nevidim jediny dovod na to, aby nedostala 2 sancu. S pestunskymi rodicmi mozu udrziavat dobre vztahy a navstevovat sa.
@bambolka11 To je tvoj názor, ja som zase vyjadrila svoj. Už nemám k tomu čo povedať. Maj sa.
P.S. - nie som odborník, ale ani ty nie si.
@pauliesivackova to nemozes vediet ci som alebo nie ;) Radsej sa vyjadruj v temach o justinovi bieberovi a nie v takychto ;))))
Ešte by som rada podotkla, že aj 8 ročné dieťa môže mať názor a myslím, že niekedy aj nevinnejší a oslobodený od dospeláckej pretvárky. Ja som ako 8 ročná tiež nebola stotožnená s 2. vydajom mojej matky a do dnešného dňa mám názor rovnaký a to som sa vyvinula v dievča s IQ 142. JA nepočúvam Justina Biebera, mám veľa práce sa zo staraním o vlastnú domácnosť. Osamostatnila som sa v roku 2013 vo veku 18 rokov bez jediného centu od mami, externe som vyštudovala gymnázium bez jedinej konzultačnej hodiny a momentálne som na rozhraní ciest - či byť psychiatrička alebo učiteľka. Mám preštudovaných XY psychologických kníh a zakiaľ sa moji rovesníci premávali po discotékach som ich študovala a dôsledne sa pripravovala na svoj ďalší život. Osloboď sa prosím od predsudkov o mojom veku, áno? ... Lebo to dokazuje maximálne to, že sa snažíš správať nadriadene a povýšene nad osobu o ktorej NIČ NEVIEŠ.
@bambolka11 Komentár patril samozrejme tebe.
Pokial si si dala zivot do poriadku a uz nebudes robit "blbosti" a vies malu zabezpecit tak aby vam nic podstatne nechybalo bojuj o nu aspon o stretavanie - mas na to pravo, mala je len v nahradnej starostlivosti v kontakte s nou ti jej nahradna matka nemoze branit.
A mimochodom, pani si pýtala názor a ja som jej svoj názor povedala preto aby som jej povedala svoj názor a stanovisko. NIE NA TO ABY SOM ZA NEHO BOLA NAPÁDANÁ A PONIŽOVANÁ len kvôli môjmu veku. Ja tiež do tvojho názoru neskáčem, nech sa mi zdá akýkoľvek.... Názory druhých treba rešpektovať, mám 20 rokov a viem to , narozdiel od teba - osoby čo má 2 deti.
@bambolka11 a nie je troska detinske z tvojej strany navazat sa do inych kvoli veku len preto, lebo ma iny nazor ako ty?
@zufalamatka ahoj. Moja dcera ma 8 - je to rozumne, predpubertalne a hlavne citovo velmi silno naviazane dieta. Neviem si predstavit ju od seba niekam dat v tomto veku, neviem si predstavit ako by to ona citila keby teraz prisiel niekto cudzi a zobral ju... Jasne ze sa to nestane, lebo som jej vlastna matka a nie je tu dovod na odnatie, ale myslim ze pocity tvojej dcery a jej opatrovnicky po tolkych rokoch su velmi podobne...
Ci mas pravo - no pravo urcite mas, nezriekla si sa jej, nie je adoptovana... ci mas aj moralne pravo - hm... malej dost znicis jej maly svet - znicila si ho uz raz ked si isla do vazenia, teraz ho znicis opaet kvoli vlastnej potrebe... Poznam par dospelych ktori si postupne vybudovali so svojimi bio rodicmi vztah - po tolkych rokoch ale uz neislo o rodicovsky vztah, skor kamaratsky - ako rodicov aj dalej vnimali svojich pestunov... ale mali sa v kazdom pripade radi - trvalo to samozrejme velmi dlho... Byt tebou tak by som sa stretavala s dcerou aj pod dohladom, 8rokov je uz dost aby tvoja dcera veci zacala chapat - ale necakaj od nej city, teda pozitivne... skor by som cakala sklamanie, hnev - velky hnev... mozno az casom, ked jej realne dokazes ze si sa zmenila, ze mas svoj zivot pod kontrolou a naozaj ti na nej zalezi... az potom cakaj nieco pozitivne... ale opaet, skor by som necakala ze ma bude povazovat za matku... tuto poziciu uz jedna zena v jej zivote ma - neber jej ju opaet...
ci mas pravo na druhu sancu? jasne ze mas - ale u dcery si ju musis zasluzit - ona dostala druhu sancu vo forme jej pestunky ktora ju miluje... ma ona pravo na druhu sancu? ci len ty?
svoj trest si si odpykala, myslim, ze ak sa obratis na spravnych ludi, ktori ti budu vediet poradit, tak sa mozu udieta rozne zmeny, ale nie samozrejme zajtra/pozajtra, postupne a hlavne treba brat ohlad na dietatko, lebo ci sa ti to paci alebo nie za ten cas tam urcite vzniklo citove puto, ktore tvoja pritomnost a tuzba chciet len tak neprekazi.
V tvojom pripade bude na zaciatok velka vyhra, ak budes mat dovolene s nou travit dni, vikendy, spoznat sa, dokazat ze ju mas rada a ide ti len a len o jej dobro. Drzim palce, clovek sa uci na vlastnych chybach, ja nikoho neodcudzujem, kazdy z nas je len bytost, robime preslapy, niekto velke niekto male..
Moj sused pred 10 rokmi tak hral automaty, ze rozkradol vlastnych rodicov, padol na same dno..zadlzil sa..dnes je stastny, nasiel lasku, stavia dom..myslim, ze rozbieha podnikanie..proste ludia sa ucia, menia cely zivot. Drzim palce.
Ahoj, ako to dopadlo?
@zufalamatka prepacte,ze sa pytam...ale natrafila som na vas prispevok...zaujal ma....ako ste pokrocili v budovani vztahu s dcerou?

7 rokov je dlha doba od chyby ktoru ta zena urobila, nenakladajte jej este viac. Svoje dieta miluje a ma na neho narok, akokolvek tazke to pre vsetky strane, treba za tym ist. Dieta najviac boli - nezaujem rodica - a nie, to ze sa ho bude domahat a postupne mu vysvetlovat, preco ho miluje. Skuste sa popytat odrastenych pestunskych deti, co si o tom myslia, ze rodic si ich vziat mohol a nevzal, lebo u pestunov im bolo "dobre". Toto vobec nie je argument. Rodina je rodina a to najlepsie pokrvna, ak je to co i len trocha mozne. Dieta si noveho rodica zamiluje, ved kolko krat prijde do rodiny novy partner a deti to normalne akceptuju, situacie sa menia.