Moja dcéra odmieta adoptovať dieťa sestry kvôli kariére
Zdravím, bohužiaľ v našej rodine nastali problémy, moja mladšia dcéra (22r) sa dostala do drogovej závislosti vďaka svojmu partnerovi, toto už trvá skoro dva roky, možno o niečo dlhšie... počas tejto závislosti otehotnela a porodila, narodila sa jej dcérka. Už na začiatku to bolo nesmierne náročné, avšak nejako sme to vzdy zvládli s mojou výraznou finančnou pomocou. Bohužiaľ teraz sa veci zhoršili a jej hrozí, že dcérku stratí. Ja si ju bohužiaľ adoptovať nemôžem pre svoj zdravotný stav, mám problémy s chrbticou a som v podstate invalid, finančne ju podporiť viem, mne už toho veľa netreba, avšak na starostlivosť už nestačím. Požiadala som moju staršiu dcéru (27r), aby si maličkú vzala k sebe, býva v zahraničí a má dobrú prácu. Avšak ona to odmietla kvôli kariére, naozaj neviem ako ďalej... mám skoro 60 a trhá mi srdce predstava, že sa nám úplne rozpadne rodina.
@anonym_autor nemas pravo take nieco ziadat od svojho dietata. Aj mne by to lamalo srdce co sa tyka vnucata ale tvoja starsia dcera ma pravo to odmietnut.
Žiaľ rodina sa rozpadla už dávno, možno bude naozaj lepšie ak dieťa skončí v profi rodine, možno to bude prw jej matku “budíček”
Tá staršia má svoj život, svoje sny, plány, nemôžeš ju nútiť, vydierať
No nečudujem sa staršej dcére, že to odmieta....je podstate od vás ďaleko....a zas povedzme si pravdu, ona pomôže a ešte sa to môže otočiť proti nej....ak chceš pomôcť tal si ju vezmi ty
Ako chces svoju dceru prinutit, aby adoptovala dieta svojej drogovo zavislej sestry? Preco ma obetovat vsetko, co si vybudovala, kvoli sestre? Aj tvoja starsia dcera ma pravo na vlastny zivot.
@anonym_autor Preco chcu odobrat dieta? Napis viac o vasej situacii. Aku zdravotnu starostlivost potrebuje dieta? Co na to matka dietata? S kym zijes ty?
Navyše v zahraničí je starostlivosť o dieťa náročnejšia, menšia materská, dlhšia pracovná doba, menej dovolenky (záleží teda v akom štáte je). Napr. Francúzsko - v stredy nie je škola, Amerika - omnoho menej voľna od práce, atď atď. Už mať vlastné dieťa v zahraničí je náročnejšie, čo ešte adoptované…
Keď ja si neviem predstaviť, že jediné moje vnúčatko skončí u cudzích ľudí, desí ma to. Teraz bude mať rok aj pol, ešte tomu nerozumie. Áno, rodina je porušená už odkedy do toho mladšia dcéra spadla, ale s tým už pomôcť neviem. Skúšala som terapeuta, platiť liečenia ale vždy sa k tomu vráti.
Ktora 60 r. pracujuca zena matka nemá problemy s chrbticou? Ja taku nepoznám...
Mame v susedstve podobny pripad.Manzelia 50+ si adoptovali vlastne vnuča,ich dcera ho mala so,ženatýmna spadla do,dog,ani liecenie nepomohlo.Teraz je chlapec uz na strednej škole,šikovný,mudry a oni dochodcovia robia čomlen môžu,aby ho,postavili na vlastne nohy. S dcerou sa nestykaju,ona ma kdesi dalsie dieta ,mam pocit,ze s ciganom,ale onimpochopili,ze viac ju zachraňovať nemajunenergiu a asi animchuť už.
Na tvojom mieste to dieťa vychovám a poprosim o pomoc koho len budem moct,asi mas kamaratky,susedov,semtam zaplatis nejakej studentke...
Vnučka je zdravá, takže nepotrevuje žiadnu špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Ja žijem sama vo svojom dome. Bohuziaľ po jednom liečení na ňu bola zavolaná sociálka, asi sedem mesiacov dozadu, odvtedy urobili pár návštev, pár kontrol a vyústilo to až v toto. Dcéra žije s priateľom na ubytovni aj s maličkou.
Keď ja si neviem predstaviť, že jediné moje vnúčatko skončí u cudzích ľudí, desí ma to. Teraz bude mať rok aj pol, ešte tomu nerozumie. Áno, rodina je porušená už odkedy do toho mladšia dcéra spadla, ale s tým už pomôcť neviem. Skúšala som terapeuta, platiť liečenia ale vždy sa k tomu vráti.
@anonym_autor to že skončí u cudzích ľudí je možno pre to dieťatko 100c lepšie ako starostlivost bio matky Ktorá starostlivosť nezvláda
Ty ju budeš môcť navštevovať, stretávať sa s ňou
Vnučka je zdravá, takže nepotrevuje žiadnu špeciálnu zdravotnú starostlivosť. Ja žijem sama vo svojom dome. Bohuziaľ po jednom liečení na ňu bola zavolaná sociálka, asi sedem mesiacov dozadu, odvtedy urobili pár návštev, pár kontrol a vyústilo to až v toto. Dcéra žije s priateľom na ubytovni aj s maličkou.
@anonym_autor Takze bud si ju vezmi k sebe. Bude chodit do jasli. So starsou dcerou sa dohodni na finsncnej pomoci, navstevach a pod. Zsmedz vplyv drogovo zavislych rodicov. Ak to nezvladnes, tak potom to bude riesit upsvar.
No tak si ju vezmi ty. Predsa nemozes nutit mladucku dceru, aby cely svoj zivot obetovala
Je to nešťastné, ale keď sú matke prednejšie drogy pred dcérou tak s tým nespravíš nič. Ak nie je možné aby si si ju vzala do starostlivosti, pôjde do detského domova/profesionálnej rodiny. Ak by sa jej matka legálne vzdala, tak by šla na adopciu do novej rodiny [čo by bolo pre tak malé dieťa objektívne lepšie, než pendlovať medzi návštevami a detským domovom]. Nemôžeš očakávať od staršej sestry že si vezme do starostlivosti svoju neter, má svoj vlastný život ako si sama povedala.
Nemôžeš prinútiť svoju staršiu dcéru, aby obetovala svoj život a plány, kvôli mladšej sestre, ktorá uprednostnila drogy pred svojou dcérou. Ona za to nie je zodpovedná.
@anonym_autor Ak vám trhá srdce, že sa nebude vídať jedinú vnučku, sama podniknite kroky, aby ste ju vídať mohli. Žiadať to od vašej staršej dcéry je nefér.
Koľko starších ľudí s ešte horším zdravím si nechalo svoje niekedy až dve a viac vnúčat. Pokiaľ by ti na tom naozaj tak záležalo, ani by si nezaváhala a už vôbec by si ju nepodsúvala dcére, ktorá má svoj život.
Pilšete že žijete v dome, sama, takže predpokladám že náklady sú menšie ako majú dnes iné mladé rodiny.. + máte váš ID, poberali by ste ešte rodičovský príspevok, nechcem trepať ale zdá sa mi že matka a otec by vám po odobratí mali platiť výživné, ktoré keď nezaplatia, vám dá štát náhradné (od nich ho bude vymáhať, takže časom možno aj basa za alimenty). Možno by staršia dcéra vedela niečo málo prispieť?? Takže ja byť na vašom miestw hľadám možnosti, môjho bratranca vychovala onkologická pacientka , mala rakovinu kostí v poslednom štádiu, zomrela deň pred jeho 18stkou. Nevravím že mal najlepšie detstvo ale zvládol to, pomáhali sme ako sa dalo 🙂
Akože trošku budíček aj pre teba, vieš prečo tvoja najstaršia dcéra žije v zahraničí? Lebo nedokázala žiť pri vás, ak celý život mala riešiť problémy všetkých ostatných… nestavaj ju do roly, kedy má znovu niesť zodpovednosť za cudzí život.
Mlada sa mozno o par rokov spamata z drog (a mozno nie), a co bude potom male ziadat od starsej naspat a vydierat ju? Vezmi si ju ty alebo nech ju daju na adopciu, fetacka sa nevie dobre postarat ani o seba, nieze o dieta.
Situácia je smutná. Tvoja dcéra nemá žiadnu povinnosť starať sa o dieťa svojej sestry. A od Teba je to ozaj nevhodné, žiadať ju o to.
Tvoja starsia dcera ma narok na vlastny zivot, rodinu atd … miesto toho, aby si bola sklamana z nej, mala by si riesit mladsiu - 1x aby uz dalsie dieta neporodila, 2x dotiahla liecenie do konca a hlavne odstrihnut od toho chlapa …myslis, ze nejaku fetacku zaujma nejaka ochrana alebo nieco … za davku sa postavi aj na vypadovku a je jej jedno ako. tu si. Urobila chybu na zaciatku, ze si mladsiu podporovala …starsia dcera by ju mozno neskor k sebe zobrala, ked bude mat o par rokov viac, ale musi vidiet, ze riesis racionalne a nepreberas zodpovednost za mladsiu, dalsia vecal - uvedom si, ze ak ju zoberie k sebe teraz - tym, ze byva v zahranici - dieta ide rovno do jasli …. A ako slobodna matka by to mala sakra tazke, cela logistika, cely zivot hore nohami, za to, ze sa mlada nevie vpratat do koze. Teraz zoberie malu k sebe a ked mladsia dobehne s dalsim dietatom co? Das jej aj dalsie? Keby mala mladsia vaznu diagnozu, tak jej urcite pomoze lenze v tomto pripade musite “padnut na hubu” aj ty aj mladsia, aby ste sa prebrali.
@anonym_autor staršia dcéra asi vedela, prečo od vás odišla do zahraničia. Tak to vidím, že mladá dostala všetko, čo chcela a staršia dostávala len príkazy. Staršia konečne žije ako chce a tebe sa ten dvojitý meter pekne vypomstil.
Za vsetko moze tvoja mladsia dcera a nie Ta starsia ktora si nechce zavesit na krk jej dieta ktore by jej uplne zmenilo zivot pre boha !!! Je to absolutne sebecke chciet od nej . Dufam ze jej to nebudes davat neskor pocitit hoci chapem ze Tebe moze byt z toho smutno. No vina je stale na strane matky toho dietata. Absolutny vrchol aby dcera obetovala zivot a plany do zivota skrz sestrine dieta
@anonym_autor viem pochopiť ako sa cítiš a situácia je naozaj smutná. Písať tu rôzne scenáre ako určite dcéra žije naschvál preč v zahraničí, lebo chce byť ďaleko od vás je od veci, nakoľko sa asi všade žije financne lepšie ako tu atd. Takže tieto drísty do vetra miesto podpory ani nečítaj. Držím ti palce a byť tebou, vezmem si malinkú k sebe. Bude to náročné, ale to dieťa možno bude pohanaci motor, aby si to zvládla. ♥️
Nechaj svoju staršiu dcéru žiť ako ona mieni. Nemáš právo jej vnucovať malé dieťa, ktoré sama nepurodila.
Ešte keby žila na sk, keby ste bývali spolu alebo niekde blízko, chápem že by bolo jednoduchšie sa rozhodnúť a dieťatko si vziať do pestúnskej starostlivosti, či adoptovať, lebo nás sociálny systém je radikálne iný ako niekde v cudzine, ale v tomto stave ju úplne chápem, že nechce robiť náhradnú matku. Síce nepíšeš kde žije, ale naozaj sa spamataj a nemaj jej to za zlé. Hnevať sa, alebo byť sklamaná môžeš byť iba zo svojej mladsej. A že si požiadala ?! Sa spamätaj, odkedy sa žiada o pomoc ?!
Starsiu dceru uplne chapem, chce si zit svoj normalny zivot, ale jej rodina by ju najradsej stiahla do najciernejsej diery. Nevid ako problem starsiu dceru, ktora si z pochopitelnych dovodov nechce adoptovat neter, ale tu mladsiu, matku dietata, ktora je fetacka/narkomanka a ta je zdrojom tychto priblemov.
Mam o 10 rokov menej ako ty. Na tvojom mieste by som si vzala vnucku ja, trapila sa ako sa da a nezatazovala by som starsiu dceru. Ona nezanedbala vychovu svojej sestry. Nie je zodpovedna za to, ze je narkomanka. Takze vnucka bu du teba, alebo nech si ju adoptuju ini rodicia, mozno jej bude lepsie. Je malicka, zvykne si lahko.
@anonym_autor máš 60 rokov, svoj byt, finančne to zvládaš. Je len na tebe ako sa rozhodneš. Ale vypusti možnosť, že do toho namočiš svoju staršiu dcéru, naozaj nie je povinná malú adoptovať, má vlastný život.
V prospech v tejto situácii hrá, že dieťa má len 1,5 r. a ak ma ísť do inej rodiny, radšej teraz ako keď bude väčšia.
Ty si skôr tiež pohodlná. Koľkej staršie ženy idvteva si vzali vnúčatá a stararali sa o ne. Chápem že ti je vnučky ľúto, vezmi si ju ty, zas až taká stará nie si a sú aj horšie diagnózy ako chrbtica. V žiadnom prípade nemá čo prísť o svoj život staršia dcéra.

ta rodina sa ti rozpadla uz davno. a je sebecke ziadat dceru aby to napravila za vas. mozno tomu dietatu bude realne lepsie inde