icon

Po pôrode chcem dať dieťa na adopciu. Ako mám postupovať?

6. jún 2024

Ahojte dievčatá... nastala taka situácia že ma opustil priateľ malého... on ho nechce , a ja už som tiež rozhodnutá že ho nechcem... prosím vás ako sa to rieši keď sa malý narodí? ... alebo je tu niektorá z vás ktorá by mala záujem si adoptovať dieťa? ... Ďakujem za odpoveď...

autor
9. jún 2024

Rodina mi hovorí ze je to na mne ... ja už dcéru mam ...ale bohužiaľ dostala som sa do takých silných depresii a úzkosti ze ja už sa na toho malého neteším... viem ze sa to nepatrí není to pekne ... ale viem ze mu bude lepšie v inej rodine ... bojím sa žeby som si k nemu nevytvorila tu materinsku lásku... na vyšetrenia chodím pravidelne ako treba ... Maju ho operovať hneď ako sa narodí na srdiecko ... ale ja už proste som rozhodnutá ze ho nechcem...

andrea_82
9. jún 2024

@hopsas odist tajne a mat utajeny porod su dve rozne veci. Ak odides z nemocnice tajne, je to trestny cin opustenia dietata. Musis nahlasit, ze chces rodit v utajenom rezime a vtedy mozes odist z nemocnice uplne v pohode "verejne", daju ti aj prepustaciu spravu.

any_soj
9. jún 2024

Ahoj. Chcela som ti napísať, aby si skontaktovala alexisporadna.sk, vysvetlia ti možnosti (anonymný pôrod, normálny pôrod a adopcia, pestúnskej starostlivost ...) s veľkou empatiou. Ale keď som prečítala tvoj komentár... Mala som epizódu uzkostno depresívnej poruchy. Chcem ti povedať, čo mi prízvukovala vtedy psychologička - z v takom stave sa nemajú robiť žiadne vážne rozhodnutia. Dať dieťa na adopciu je vážne rozhodnutie, veľmi ti odporúčam nerobiť toto rozhodnutie teraz, keď sa cítiš tak, ako si opísala. Teraz nevidíš veci objektívne. Z tohto hľadiska je pre teba lepší normálny pôrod, nie utajený. Môže byť, že aj keď ti bude lepšie, budeš chcieť dať dieťa na adopciu, a je to úplne v poriadku. Aj o niekoľko týždňové či niekoľko mesačné deti voľné na adopciu je veľký záujem a čakajú na ne už roky manželské páry. Určite sa porozprávaj v tej poradni, buď email, alebo telefonát, videohovor - keď im napíšeš, oni sa ti ozvú. Sú tam úžasné ženy, psychologičky, veľmi ľudské - mne veľmi pomohli, keď nám zomrela dcéra v 38.tt.
Častokrát tu píšu ženy, ktoré čakajú vytúžené dieťa v harmonickom vzťahu, že sa zrazu cítia tak, ako opisujes ty. Jednoducho hormóny, možno aj tehotenská depresia. Je úplne normálne a pochopiteľné, že sa tak cítiš ty, keď navyše okrem tehotenstva a staršej dcérky prežívaš opustenie partnerom. Veľmi ma to mrzí.

anouschka5
10. jún 2024

@sofi2030 my, čo by sme to nikdy neurobili je ťažké pochopiť , ale neodsudzujme, lebo sú desiatky párov, čo túžia po bábätku a týmto splní autorka obrovskú túžbu

heleninamama
10. jún 2024

@anouschka5 Adopcia je v jej prípade rozumné riešenie, ale neviem, či si si všimla, že ona čaká dieťa so srdcovou vadou, ktoré bude treba hneď po pôrode operovať. A nemusí to byť posledná operácia, keďže choré srdce je vážna diagnóza na celý život. Obávam sa, že o také dieťa sa záujemcovia o adopciu trhať nebudú a je možné, že skončí v náhradnej starostlivosti, keďže netrvalo ho nikto chcieť nebude. Toto jediné vidím ako problém.

janage
10. jún 2024

@heleninamama tak môže to byť aj jednorázová operácia. Poznám mamku , ktorej dieťa takto operovali a je už veľké a všetko OK.
A tiež babu čo si do pestúnskej vzali dieťa s prognózu, že 2 roky možno. Oni sa k tomu postavili tak, že aspoň 2 roky života venujú lásku dieťaťu, ktoré ju potrebuje. Nebolo to ľahké rozhodnutie. Dieťa sa vyliecilo, študuje úspešne na strednej, 😊 sú aj príbehy s dobrým koncom.
Určite dieťatko ak aj neskončí v adopcii, tak v profi rodine, v pestúnskej atď.
Urcite je lepsie sa dietata vzdat, ako keby s ním, napíšem tvrdo, mala skočiť pod vlak lebo už to nedáva psychicky ani fyzicky.

lev26
12. jún 2024

Ahoj,
Na jednej strane je to smutné na druhej strane nás čakateľov to veľmi teši❤️si statočná a my čakatelia vám ďakujeme že vďaka vám môžeme byť rodičia❤️ .. čo sa týka toho stači ked povieš pri pôrode ,popripade svojmu doktorovi ..v tom ako porodiš ideš ty domov a dieťa ostava v nemocnici kde uz pojde na adopciu..

kassandra25
12. jún 2024

🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲
Vies o tom, ze to dieta by sa teba nevzdalo ako matky? Ale ty ako mama sa ho chces vzdat, lebo nejaky XY by vas, jeho, nechcel? Co ked si ho nechas a stanu sa same dobre veci, o ktorych by si ani nesnila ? Moze prist niekto cudzi, kto vas bude chciet. A kto iny, ako matka, sa tu ma za a o vlastne dieta postavit? Budes to potom lutovat, lebo rovnako ako toto dieta tu a teraz, pride v buducnosti nove dokonale dieta s novym dokonalym otcom a iba preto, ze to buduce dieta by malo otca, tak toto terajsie, uz je nepotrebné ? No ako chces, ale buducnost nie je výhra , bez tohoto dietata. Nikdy by ta nepustilo.

janage
12. jún 2024

@kassandra25 autorka už jedno dieťa má od iného partnera, s ktorým to tiež nevyšlo. Toto dieťatko jeho otec poznať nechce plus má srdcovú vadu, teda starostlivosť o to náročnejšia. Ona už vie čo odnáša byť matkou, čo to je ak niekomu veríš a opustí ťa.
Rozmýšľa práve veľmi obetavo, keď chce pre dieťa lepšie zázemie ako mu kedy zrejme ona sama dokáže dať.
Či živiť ich budeš ty? Pomáhať s deťmi? Toho niekoho cudzieho, čo ju bude chcieť aj s oboma deťmi jej zoženieš ty?

kassandra25
12. jún 2024

@janage nezozeniem ja. To dieta si vybralo ju za mamu. A tiez ho nejak urobili. Ale ved je to jednoduché, úplne v pohode sa to dá urobit, vynosit, porodit a nechat v porodnici a íst domov, tvárit sa, ze sa nic nestalo. Potom moze príst pán, ktorý ju s 1 dietatom chciet bude a budú mat spolocné dieta, ktoré nebude vykazovat chorobu, moze byt autista. A pán ju nechá s 1 dietatom a autistom, ktoré zdravé nebude nikdy. Pomoze si do budúcna. Je to v pohode, nic sa nestalo. Ved predsa dieta, ktore partner zrazu nechce a ma mat srdcovu chybu, je iba skriňa.

janage
12. jún 2024

@kassandra25 to, že ju pan s chorým dieťaťom nechal sa jej práve deje. A ona nikde nepíše, že do budúcna by ďalšieho pána a dieťa plánovala.
A ta fráza, že dieťa si vyberá matku...to je taky blud. Lebo deti sa rodia aj narkomankám, alkoholičkám, matkám čo ich následné týrajú viď tu diskusiu čo tu práve beží.
To ktoré dieťa by si takú matku vybralo prosím ťa.
1000x lepšie by tým deťom bolo v milujúceho náručí matky čo si ich vyberie. Adaptívne, pestúnskej, profi...

janage
12. jún 2024

@kassandra25 skus tu jednej zo žien napísať, že to oni si takú matku vybrali.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/mate-osobnu-skusenost-s-domacim-nasilim/

kassandra25
12. jún 2024

@janage takze autorka týra? Mozno ked ma to 1 dieta, bude miesto aj na druhé.

janage
12. jún 2024

@kassandra25 netýra nikoho autorka, to bol argument na tvrdenie, že dieťa si matku vyberá. No nevyberá.

janage
12. jún 2024

@kassandra25 a presviedčať, ženu, ktorá vidí, že už s jedným to má ťažké, s víziou narodenia dieťaťa, ktoré bude potrebovať zvýšenú starostlivosť a ktorého otec ich opustil, že len nech si ho určite nechá a všetko bude v poriadku, a podfarbit to hraním na city ako si ju dieťa vybralo.....

zazka666
12. jún 2024

@mamina7070 idú aj z pôrodnice. Už na 4 deň ich skontaktuje s bábätkom. A pôrodnice čakajú, kým si adoptivvni rodičia vybavia na súde papiere. Súdy konajú v zrýchlenom konaní, cca 10 - 12 dní. Bábätko dokonca môžu navštevovať adoptivvni rodičia v pôrodnici. 😃

mamina7070
13. jún 2024

@zazka666 nie nejdu kedysi chodili ale potom conbolo viacero pripadov kedy sa vracali deti o ktore biorodicia prejavili zaujem v legote 6 tyzdnov tak sa respektuje tato hranica a dieta z porodnice ide do profi
moze sa stat este ze je vynimka v ramci kraja ale BA kraj je uplne striktny v tomto a aj vacsina inych krajov

kassandra25
13. jún 2024

@janage tu chvalabohu viacere sa nad tym pozastavia, ci ozaj je dobre premyslené a sa to pýtaju. Nie som sama. Tvoj názor, ze dieta si nevyberá matku, je tvoj, moj je iný. Rychlo napís aj tym ostatným, ze ju presviedcajú a ona uz je rozhodnutá. Do teho

janage
13. jún 2024

@kassandra25 ja poznám niekoľko deti v náhradnej starostlivosti a ani jedno jediné z nich, by nikdy nebolo tam kde je teraz, keby si ho bio rodicia nechali. Už sú to aj veľké deti. Takže viem porovnať.
A mnohé sme autorke radili nech kontaktuje organizácie, ktoré vedia poradiť, že sú rôzne formy nahr.starostlivosti. A ak cíti, že sa o dieťatko nedokáže postarať určite je lepšie ak mu umožní život v inej rodine.
Ty si okrem vyhlásenia, že všetko bude OK ak si ho nechá, neporadila nič. Len zahrala na citlivú strunu.
Autorka prejavila odvahu, ponúknuť svojmu dieťaťu lepší život v pre ňu teraz neriešiteľnej situácii.

janage
Autor odpoveď zmazal
janage
13. jún 2024

@kassandra25 A úprimne, ak by sa ho chcela vzdať len "z rozmaru" bude pre to dieťa omnoho lepšie žiť v náhradnej rodine, kde ho chcú ako pri mame, ktorá už pred jeho narodením vedela, že ho nechce.
Tvrdo povedané, ale je to tak.

zazka666
13. jún 2024

@mamina7070 známa si tak brala dieťatko rovno z pôrodnice, pred 15 rokmi, ale nie v BA

andrea_82
13. jún 2024

@mamina7070 ale idu aj z porodnice, nezavadzaj, ked nevies. My sami sme si syna minuly rok brali z porodnice, ked nemal ani mesiac. Utajeny porod. A poznam viac takych pripadov. TN kraj.

mamina7070
13. jún 2024

@andrea_82 ale viem a mesiac nie je z porodnice ale z novorodeneckeho 😉 v kontexte diskusie je to irelevantne

andrea_82
13. jún 2024

@mamina7070 napisala si, ze z porodnice ide k profi mame, co nie je pravda...

skeblicka777
13. jún 2024

@andrea_82 ma v niečom pravdu
@mamina7070, bola bežná prax, že deti išli z pôrodnice k žiadateľom, no po niekoľkých prípadoch, ako ona píše, že bio rodina si to v lehote rozmyslela, sa to začína meniť a väčšina detí ide naozaj do profi. Robím to už zopár rokov a toľko bábätiek ako sa otočilo v našich rodinách za posledný cca rok, to doteraz veru nebolo.

andrea_82
13. jún 2024

@skeblicka777 ale ved ja nevravim, ze nema vobec pravdu. Ale tvrdi, ze deti nechodia do rodin priamo z nemocnice, co tiez nie je pravda. Moze byt aj tak, aj tak.

mamina7070
13. jún 2024

@skeblicka777
@andrea_82

riesim tuto oblast desiatky rokov v ramci BA kraja. nepotrebujem v tejto oblasti usmernit zazila som aj obdobie kedy isli deti z porodnice na 5-7 den ale to je hodne davno

skeblicka777
13. jún 2024

@mamina7070 veď ja ťa neusmernujem 😉, práveže s tebou súhlasím, tiež sa v tejto oblasti pohybujem už zopár rokov, aj keď v inom kraji.
deti nám v poslednej dobe chodia nielen z nášho kraja, ale aj širšieho okolia, pretože je všade plno ☹️

sofi2030
13. jún 2024

@anouschka5 áno, ale keby má autorka na to iný dôvod dať dieťa na adopciu ako ten, že priateľ dieťa nechce. 🙂 Zjavne jej je priateľ prednejší, ako dieťa ktoré bude nosiť 9 mesiacov pod srdcom a potom sa ho len tak zdá. Chlapi vždy boli aj budú, ale ďalšie dieťa už nemusí mať.