icon

Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"

irriss
9. jún 2012

Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/

Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠

p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉

cairka
9. jún 2012

@daren1 , vedľa v izbe mi spia dve cigánočky 😵 pravda, občas by som ich radšej videla len v telke = dá sa vypnúť zvuk 😝 😀 ja verím, že žiť vedľa neprispôsobivých je náročné, ale zas prečo usudzovať, že je niekto, koho vidíš prvýkrát, neprispôsobivý len preto, že je hnedý...

zuzkanka117
9. jún 2012

@najjulinka ty, Juli, máš pre nás rómskeho tata ???? 😨 😨 😨 škoda, že Pollák je už zadaný 😒 😅

matax
9. jún 2012

@daren1 mám kamaratov romov, tiez bývalu kolegyňu, vysokoskolsky vzdelanu romku, na ktoru bol spolah- narozdiel od niekorých iných kolegýň.. a kopec deti z ded romskych.. ludi z nájonmých bytov.. kamaratov s vš z fb..

osadu tu nemáme, ale sledujem dianie, viem, ako tam ziju a viem aj , ze je tam aj kopec slusných ludi

bobocka
9. jún 2012

@najjulinka ja mam napriklad roma v rodine,vzdialenej.mamina sesternica sa za neho vydala.no bohuzial vela dobreho o nom sa povedat neda 😒 .no mam v rodine i afganca a tam je pribeh iny 🙂.teda sme v celosti farebna rodina 🙂

matax
9. jún 2012

@najjulinka ja s jedným mini:D

mia258
9. jún 2012

Mne lekári nedoporučujú tretí pôrod 😒 Prvé tehu som mala komplikované, aj toto druhé na začiatku, stále sa musím šetriť, aby sa mi pôrod nespustil skôr.
Hovorím si, že skúsime o 5, 7 rokov znova. A ak sa nepodarí, tak sme sa už rozprávali aj o adopcii. Aj manžel súhlasí, že keď sa nezadarí, tak to vezmeme ako príležitosť pomôcť...
Jasné, je to hudba ďalekej budúcnosti, ale nemám problém ani s rómskym bábom, alebo iného pôvodu. Žijeme v zahraničí a tu sa to našťastie tak neberie 😉

matax
9. jún 2012

@bobocka pises to iste len, neviem v akej farbe ma pouzit, v ruzovom.. ziadne vynimky nie su, ked tak tak su vynimky medzi bohačmi, ti si dokazu taku vynimku podplatit

precitaj si este raz ten system davok, ak nerozumies, vysvetlim, uz sa tomu dlhsi venujem

obedy maju v skole deti z rodin v hmotmej nudzi hradené maximalne do vysky 1 eura na den..ostane doplacaju.. to je ale len pre ludi v hmotnej nudzi..neviem, kde si nabrala, ze pre romov.. je to davka pre deti romske,neromske, hocake-len musia mat ich rodiny priznanu hmotnu nudzu

mia258
9. jún 2012

@cairka tebe som už toľko krát chcela napísať aspoň koment k fotkám! 😀
Tvoja staršia Vaneska... nemám slov aká je krásna! Ja si stále keď na teba v nejakej téme natrafím, pozerám jej fotky a normálne sa nad ňou rozplývam 😅 Neskutočná je, závidím jej 😵

bobocka
9. jún 2012

a mam jednu velmi dobru kamaratku romku,ale madarsku romku.zoznamili sme sa v uk v praci.velmi zlata . a aj kolega tiez madar bol asi rom,tam som si nie uplne ista,lebo bol tmavsi,ale mozno bol pol na pol.skutocne posledne co by ma napadlo by bolo sa s nim bavit o tom kto co vlastne je.bolo mi to jedno.ma dobre srdce a to mi staci 🙂 mam kamaratov cernochov,teda rasizmus z mojej strany nehrozi.mna len strasne stve ako to u nas je.ako som pisala,ja ako dieta som mala romov spoluziakov a vobec sme to neriesili.vsetci sme si zili spolu,normalne,kazdy pracoval,deti chodili do skoly,mojim rodicom ani len nenapadloz,e by som bola ina nez ciganske deticky.farba pleti sa neriesila.ale potom po revolucii sa to nejak zopsulo,romovia z miest sa odstahovali na dediny(nech uz bol dovod akykolvek) a tie priepastne rozdiely zacali.teda ja si pamatam este tie pekne casy ,ked to spoluzitie bolo fajn.

cairka
9. jún 2012

@mia258 , vďaka 😉

daren1
9. jún 2012

@matax ak štatistiky neklamú, tak na západnom Slovensku nemáte ani polovicu z tohto čo je tu... A mne by sa to dianie v tej osade tiež dobre sledovalo zo vzdialenosti 300 km a nie 30 m...

matax
9. jún 2012

@bobocka este ma napadlo, ze ten prispevok 1 euro na den na stavu je urcený na vychovu k stravovacim návykom, ved o to sa hadam snazime.. ci v tých intrákoch by nedostali jest??asi by to bolo ale drahsie..ako som pisala, na jedno dieta v ded dostane ded 1000 eur mesacne

matax
9. jún 2012

@daren1 oficialne statistike nie su.. nesmu sa robit
ja si nezkrývam oci pred realitou na vychode

mia258
9. jún 2012

@cairka nemáš začo, veď je to pravda 😉

bobocka
9. jún 2012

@matax este raz a naspoledy,info mam z druhej ruky.podlozene nemam,jedna maminka sa rozculovala,ze na ich skole je situacia aka je,preto odtial dieta brala.konkretne s tou matkou som sa nebavila.rozhovor s nou som mala inou osobou pretlmoceny.posuniem sem info z druhej ruky a aj tak je okolo toho debata na dve strany.nikde som nenapisla,ze je to oficialny fakt,alebo ano? 😕 nerob zo mna zleho cloveka,ktorym nie som.precitaj si moje prispevky,hned v prvom hovorim ako som vzdy chcela mat maleho mulatka doma,ze pre mna su cokoladove deticky ci cierne ci romske uplne najkrajsie.ja nadavam na system a na to,ze koli nemu sa u nas zije ako sa zije.ja praveze som za spoluzitie s romami,velmi to chcem.svojho syna silno vediem k tomu,aby medzi ludmi rozdiely nerobil,nech su farby pleti akejkolvek,nech maju akukolvek sexualnu orintaciu,nech maju ci nemaju nejaky fyzicky ci mentalny postih.moja kamartka si prednedavnom brala cernocha a moj maly prvy krat v zivote videl cernocha nazivo.bolo krasne vidiet aky bol uzasnuty,no vobec sa nebal aj ked to bolo pre neho nieco uplne nove,bol strasne zvedavy a bolo krasne to vidiet 🙂

matax
9. jún 2012

@bobocka nerobim, len vysvetlujem, lebo z takych info z druhej ruky vychádzaju zle názory, som rada, ze tebe som to vysvtelila ..širenim takych sprav by sa vystupnovala nenavist a to asi ani jedna nechceme, uz som videla vela hoax o romoch

cairka
9. jún 2012

@bobocka , lenže ty by si chcela prevychovávať 30 ročných a to si správne napísala, že neprevychováš...podľa mňa to možno zvýhodnené školstvo je cesta, aby o 24 rokov tí dnes 6roční boli inde, ako dnes väčšina 30 ročných osadníkov. A zas je pravda, že u väčšiny Rómov je učiteľ autorita, tí, ktorí sa o svoje deti nezaujímajú sú v menšine a tam samozrejme treba riešiť sociálnou kuratelou a ochranou detí a mládeže.

yukki
9. jún 2012

Mám medzi cigánmi známych, chodíme sa navštevovať, chodím tam veľmi rada a som rada, že tú výsadu, byť ich známou...mám.
Kamarát cigán....keď bolo treba rýchlo zachrániť seno na celú zimu pred dažďom..nikoho z bielych som už dokopy nevedela dať, bolo poobede...on rovno z lesa doviezol svoju poartiu chlapov, unavených, zrobených...a skoro tri hodiny ešte robili na mojom sene, s prvými kvapkami bolo pod strechou, ani som nevedela, ako im ďakovať, korún veľa nepýtal...
Veľa okolo domu a aj v dome mi robili oni, tá partia, nikdy som nič neskrývala, nezamykala a hľa, ani nič nezmizlo.
Ich deti si obedy platia a oni robia, žena na píle chlap v lese...aj ďalší v lese..
murovala mi iná partia-rómov, majster má postihnutého chlapca, keď mohol tak hneď letel do obchodu kúpiť mu bezgluténovú pochúťku....
Na klub nám chodia cigánky, ktoré majú v opatere svoje vnúčatá, tam je to ešte bežnejšie ako u majority, som rada, keď ich tam vidím....
čuduj sa svete, sú........ľudské bytosti, majú dve nohy až po zem, nos medzi očami a ruky na koncoch rozstrapkané...ako ja....
Áno, pociťujem hnev, keď vidím krásne nové bytovky a potom o rok už len torzá....iné ma nič až tak nepodvihuje na nastavení nášho systému, nejaký obed v škôlke...ee

bobocka
9. jún 2012

@matax ved ale to nebolo sirenie nejakej overenej spravy 😝 som nevedela,ze k takemuto info treba dat aj doslov aby nebolo zle pochopene 😀 😀 😀
ja som uz naozaj zufala zo situacie ,ktora je.som matka a ked v spravach vidim repotraz ,ktora je zalozena na tom,ze romske deticky si spravili vlastny bazen v prilahlom potoku,nebere sa do uvahy,ze voda je tam spatna, kalna,plna odpadkov a bohvie co tam je a ked sa dokupu,tak vybehnu na cestu a na asfalte sa susia,nezajem ze ich auto prejst moze a ich rodicia sa len smeju.mne je strasne spatne z toho,najradsej by som tie deti vsetky zobrala,umyla,nakrmila objala.ja ked vidim tie ich vysmiate tvaricky a to ake su nenarocne a aj v tej chudobe stastne a potom vidim ich rodicov ako rozhadzuju rukami,ze nic nemaju ....strasne tazko mi je z toho.hrozne ma stve,ze moj syn rastie prave v takomto svete.hovorim,ja ako dieta som to nepoznala.ked som ja bola mala,tak sme si boli vsetci rovni.biely ,tmavi,to bolo jedno.a to mam 29rokov,teda az taka strasne davna minulost to nie je.
citala som na fb jeden krasny pribeh tykajuci sa romskych adoptovanych deticiek.skusim pohladat a potom sem dam.ozaj to bolo velmi pekne ..

bobocka
9. jún 2012

@cairka nie nechcela.ja som praveze pisla,ze tridsatrocnych uz neprevychovame,ale ta mladsia generacia ma sancu.velku sancu.ja by som sa riadne tesila,keby pribudalo vdelanych romov,ani nevies ako by som bola rada,keby v skolach ucili romski ucitelia,keby v banke klientov obsluhovali romovia.to by bola riadna facka pre bielych neprajnikov.ale aby tak bolo,tak tie deti treba k tomu viest a ich rodicia,ktori boli vedeni svojimi rodicmi ...ti ich spravnej ceste nenaucia.preto som pisala,ze som skepticka voci starsej generacii,no ta mladsia sancu ma,len ich treba na tu sprvnu cestu priviest.

najjulinka
9. jún 2012

@bobocka u nas v školke je romska učitelka

bobocka
9. jún 2012

@najjulinka kiezby ich bolo viac. 🙂

matax
9. jún 2012

@bobocka ja mam taky pekný pribeh doma 🙂 ale šupni, prečitam si

ale ludia si beru zo sprav to, co chcu.. a práve nahromadena frustrácia ich nuti vybit sa na slabsich, takze co si vezmu z takych prispevkov a hoax? ze je to pravda... neutocim na teba, len opravujem, ze na stravu v skole je prispevok max 1 euro...na to,aby sa deti viedli k návykom..to chceme chceme, aby neboli chore, čiže dve muchy jednou ranou

ak je dovod na to, aby detom bola sudom nariadena ustavna starostlivost, tak treba podat podnet na upsvar ... ti podavaju na sud taki navrh.. takze,ak mas podnet, podaj ho, nech presetria..

ale podla mna aj tak je najdolezitejsia pre deti rodina/matka... ked som chodila na návstevy do ded, deti, ktore nevideleli matku roky, aj tak ju lubili, cize radsej matka ako ustav..matka/rodina s pomocou komunitneho pracovnika.. prvorada je pomoc rodine,aby zvladla situáciu.. na zaciatku je práca... predtým vzdelanie.. kruh..kde zacat? od deti, skolka, nulte rocniky..

najjulinka
9. jún 2012

a just myslim u nej v triede romčata nie su... a zas v iných triedach romčata a učky biele..... 😀

ajca123
9. jún 2012

Ja som tam napísala svoj názor... A ďalej necitala lebo tu je veľa rasistov..
Napr. ja som Češka a moj drahy je Rus a mame prekrasne deti... A keby sa stalo to že by som nemohla mat svoje deti tak určite by sme si adoptovali. A bolo mi jedno aku plet má... Ved záleží ako ich povedeme v živote.. Aj moj syn sa raz zeptal preco ten pán je čierny 🙂, a ja malému povedala že preto že spapal veľa čiernej čokolády a on na to odpovedal že tak mi mami chod kúpiť tiez čokoládu aby som mal taku krásnu farbu 🙂))).
Ale uz mu je 6r. a vie že cernosko pochádza z Afriky 🙂
@irrisssuper tému si dala...
A ešte som zabudla ja mám gény z jednej štvrtiny ciganske, polovica Rumunska a z jednej štvrtiny české 🙂)))
A aj naj kamoska je polovičná Ciganka a je super baba

macamac
9. jún 2012

@svetllana ďakujem 😵 😉

dusika11
9. jún 2012

@zuzkanka117 no o tom som hovorila..ze..nie su to len rodicia..ale strasne daleko do zadu.ja som tie presne poucky a presne pravidla genetiky zabudla predsa par rokov od skoly je prec.a este sa to kadeako miesa..plus osobne poznanie..napriklad dieta co vidi rodica alkoholika kazdy den si mozno poharik v zivote neda.

hradnapani
9. jún 2012

Chvilu mi trvalo, kym som rozdychala niektore odpovede v otazke. Vlastne aj dobre, ze to bola iba otazka, ak by to bola diskusia, uz by bola asi aj davno zamknuta...

Ja osobne som smutna z toho, ze zijem v tak netolerantnej krajine, z ktorej utekaju moje kamaratky len preto, ze sa zamilovali ci vydali ze muza inej pleti, ze sa tu uz necitia ako doma a ziju doslova v strachu o zivot svojich drahych poloviciek.
Stve ma, ze kazde dieta, ktore nie je snehobiele, je automaticky zaskatulkovane ako ciganca a ked vysvitne, ze to tak nie je, tak okoliu odlahne... Mam kamaratku, ktora ma dieta s cernochom a dve opatrovatelky jej odmietli opatrovat dieta s odovodnenim, ze oni sa o ciganov nestaraju 
A ked pocujem ako sa vychvalujeme svojou udajnou pohostinnostou, tak ma nadvihuje... ano, sme pohostinni, ale iba voci tym, ktorych povazujeme za seberovnych....

Pred materskou som pracovala s mladezou a castokrat som bola nemilo prekvapena vysokou mierou predsudkov voci inym etnikam, narodom, ktore nasali od svojich rodicov. Ako, vsetci vam na jednej strane povedia, ze rasizmus je zly a vsetci sme si rovni, ale druhym dychom dodaju, ze henti su taki a taki a pritom ich v zivote ani na vlastne oci nevideli...

Je toho tak vela, co by sa dalo povedat k teme, ale najma v pripade romov, je to tak siroke, ze by nestacil papier.
Kazdopadne, ja to vnimam tak, ze romovia a to v akej zufalej situacii su a ake priserne su vztahy medzi romami a bielymi, to je zial obraz nasej spolocnosti a aj ked to bieli neradi pocuju, zial, do velkej miery za tu biedu romov mozeme aj my, bieli... Nic nie je len cierne...

Este pred druhou svetovou vojnou zili romovia a bieli spolu, vedla seba. Pocas vojny a najma po nej bolo prijatych mnozstvo nezmyselnych zakonov, ktore postavili tieto dve skupiny proti sebe a romov vytesnili na okraj spolocnosti. Zial, romovia nikdy nemali intelektualne elity, ktore by sa ich zastali na nejakej politickej urovni. Vsetkym nam je jasne, ze vynikali v inych oblastiach. A ze nevedia pracovat? Ale vedia... v kazdej dedine bol nejaky ten kovac a nie raz to bol rom... a za socializmu ako makali v tovarnach a baniach...

Ano, nieco sa pokazilo po prevrate, a dospelo to do katastrofalneho stadia... deti v osadach nemaju absolutne ziadnu perspektivu do buducnosti a spolocnost by mala urobit vsetko preto, aby aspon tym detom ponukla viziu, ale aj prakticku pomoc, trochu lepsieho zivota.
Romske deti su sikovne, vzdelatelne, len v dnesnej situacii uz potrebuju trochu iny pristup, je skoda, ze sa zrusil institut romskych asistentov. Mnohe romske deti, ktore s rodicmi pred par rokmi emigrovali napriklad do anglicka, dosahuju velmi dobre studijne vysledky. Tam sa proste neriesi farba pleti

Ku genom sa radsej nejdem uz vyjadrovat, mnohe ste to uz povedali, dolezitejsia je vychova a vplyv prostredia, o opaku ma nikto nepresvedci...

Co sa tyka tych populistickych vyjadreni, ze biele deti nemozu to a to a ciganske ano... v tejto krajine platia zakony pre vsetkych rovnako, Takze ak sa deti z bielych rodin nachadzaju v chudobe, maju rovnake pravo na lacnejsie alebo bezplatne obedy,,, len sa treba sa o to zaujimat. Neexistuje, aby bolo v zakone napisane, ze na bezplatne obedy maju narok len ciganske deti. Takisto vsetky tie davky a neviem co... ak splnate podmienky, je to tu pre vsetkych rovnako, ci bieli, ci hnedi...

dusika11
9. jún 2012

@bobocka ahoj ved je strasne vela normalnych..no napriklad konzervatorium romske v kosiciach ale tu je problem ako motivovat tych inych

bobocka
9. jún 2012

@matax no asi to uz nenajdem.uz som preklikala svoj fb takmer dva roky dozadu,ja trubka som ten clanok asi len odlikeovala a nepostla ☹ uz si to dobre nepamatam,no pisala to nejaka maminka,ktora sa hrala so svojim dietatkom na ihrisku a boli tam aj dve romske dievcatka a zacali sa rozpravat a pani bola uplne zaskocena ako krasne a cisto dievcatko rozprava(nepamatam si uz vek tej malej) a deticky boli adoptovane a myslim,ze im ponukla cukrik a dievcatko podakovalo no povedalo,ze sa najprv opyta rodicov ci to spapat moze,lebo ze ju ucili,ze od cudzich ludi si sladkosti brat nema...kurnik uz si to dobre nepamatam,len viem,ze ked som to docitala,tak to bolo velmi silne a silne v tom zmysle,ze adoptovane romske dietatko vie riadne prekvapit a absolutne vobec neznamena,ze kedze je romske,tak teraz hned ide kradnut a bit a neviem co este.deti su deti a su take,ako su vychovane.proste bolo to velmi pekne pisane v prospech romskych deticiek,ta maminka myslim aj pisala,ze uplne prehodnotila cely svoj pohlad na vec.no skoda,uz si to ozaj dobre nepamatam a teraz do tejto temy by sa to neskutocne hodilo.asi to len uzavriem tak,ze to bolo proromske a krasne 🙂