Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"
Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/
Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠
p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉
Ja som zhrozená z niektorých žien matiek ktoré odpovedali na tú otázku...Zhodou okolností mám známych ktorí si adoptovali biele deti a problémy sú aj tak.Nie je to farbou pleti,to je jasné 😖 Uplne súhlasím s tým čo napísala @jabadaba,lepšie by som to nenapísala.Obmedzenosť majú niektorí ludia tiež zrejme v génoch...Je mi lúto že kvôli nim to potom vyzerá tak ako vyzerá.A nech mi niekto preboha povie,ako sa gény prejavia v povahe???Ved to je total hovadina.
@irriss ďakujem za pozvanie. Veľmi ma zaboleli niektoré odpovede v tej otázke... 😔 všetci máme svoj pohľad ne vec, a svoje hranice a nikto si predsa nemusí sťahovať celý ded domov... stačí byť tolerantnejší...
@najjulinka kým sú to len susedia... ja som podozvedala od kolegov z domova ako zarabam na deťoch....... ☹
@irriss ahoj 🙂
Ďakujem za pozvanie.
no-otázka je to fakt "ťažká" 😅
hlavne pre ľudí, čo si nedovidia po koniec nosa 😝
učím v škole, kde nemáme ani jednoho "inofarebného" a zrovna dnes aj včera som viedla debatu,že vzhľadom na problémy, ktoré riešime na škole, z rozprávania by nik nepochopil,že hovorím o "bielych" 😅
/ to delenie mi príde šialené/
a fakt je, že sa ma diskutujúci opýtali: a to hovoríš o "Rómoch" ?
takže asi tak.
biely, žltý, čierny, ružový,...dúhový.... všetko jedno.
všade sa nájdu takí aj onakí.
zvaľovať to na genofond je čistý alibizmus a krátkozrakosť.
ale vieš, to budeš mať vždy tak, v akejkoľvek otázke-téme.
Toto je sukromka? Andrejka, teraz som prisla domov, idem nakrmit chlapcov a potom vas precitam 🙂
ja som velmi rada,ze krajina v ktorej zijem dava mojim detom o dost sirsi pohlad na svet aj z tej kulturnej a etnickej stranky.ja by som sa cernoska v skolke mozno zlakla a moj syn s tym nema absolutne ziadny problem...a nema problem ani s Mesinovou mamou(naj kamos),ktory je moslimsky chlapcek a jeho mama chodi do skolky cela zahalena....uz tak male dieta ako moj skoro 5 rocny syn zacina mat v tom jasno,ze nie je na svete vsetko len cierne a biele...ale aj ta cierna a biela ma este miliom odtienov 🙂
ja vobec nemam problem s farbou, ani na tych ludi nezazeram, zato na mojom muzovi to pozorujem, ze farebnych hocijakych nema v laske.....lebo od nich cakame zle veci.....tak sme ostraziti a odmerani...od bieleho necakame podraz, lebo je od nas, ale o to viac mu davame sancu nieco zle vykonat, lebo automaticky sme menej ostraziti.....vsade su aj dobri aj zli ludia, aj bieli aj farebni......bol tu v taliansku krasny priklad - nejakeho muza prepadli na ulici a chceli ho okradnut, nakoniec ho bodli nozom a on ostal lezat v kaluzi krvi. nikto z talianov a inych bielych sa ani nezastavil, len sa za nim obzreli a rychlo prec. a viete, kto mu pomohol? dvaja cernosi, co tu zrejme predavali tie ich servitky a falosne kabelky....keby mu nepomohli, bol by vykrvacal. za odmenu im dali povolenie k pobytu, vsetko bolo totiz na videu. jeden cernoch sa dokonca za vinnikom sam pustil a zastavil ho. tomu hovorim odvaha a hlavne ludskost. a to sa asi cernoch nepytal, ci ten biely, ktoreho zachranoval a riskoval pre neho zivot, nie je z tych, co mu cierni vadia.....
ja by som si kludne adoptovala dieta inej farby, aj ked by sme to mali tazke, ale je to zivot a treba za neho bojovat. snazila by som ho vychovat, co najlepsie, aby nerobil hanbu - nie bielym, lebo aj ti su vselijaki - ale aby nerobil hanbu ludskosti. viem, ze chceli urobit nejaky zakon, ze adoptivni rodicia nemozu odmietnut ani dieta inej farby alebo rasy. ale nie je to celkom v poriadku - kto ma zablokovanu mysel, aby nakoniec to dieta netyral, kedze nemoze odmietnut, aby ho neznenavidel, ze ma s nim len problemy....laska sa neda prikazat.....keby som nemohla mat svoje, ale aj keby som mala sancu a bola by som na to zdravotne lepsie, urcite by som sa na adopciu dala, aj keby mi dali cernoska, cinana, indiana.....ja viem, ze to ma od toho daleko, ale aj ked som chcela zvieratko, isla som si po neho do utulku, macicka, psicek, a velakrat neboli v dobrom stave. ale ti aspon nemaju problem s ludskym odcudzovanim, ale s ludskou krutostou su na tom rovnako ako tie farebne deticky.....
Môj biologický otec je Róm. Maminka bola "biela". Ja som otca nepoznala, naši sa rozviedli, keď som mala 1,5 roka z dôvodu alkoholizmu otca. Bol aj veľmi agresívny a tĺkol svoju vlastnú mamu hlava nehlava v alkoholickom opojení.
Ja nemám žiadne "maniere" a ani typické "cigánske" črty v správaní či zvykoch. Myslím si, že to bude tým, že som nevyrastala v tom prostredí, teda som si nemohla osvojiť žiadne ich zvyky ani chovanie. Som presvedčená, že nie gény sú "kameňom úrazu" správania sa niektorých Rómov, ale prostredie, v ktorom žijú, zvyky, ktoré si z domova odnášajú a podobne.
V prvom rade výchova a osobný vzor rodiča má vplyv na náš ďalší život. Ešte raz by som vypichla 😀 osobný príklad rodiča, ktorý je pre dieťa alfou a omegou v jeho vývoji.
Takže môj osobný názor je: Nebojte sa ľudí inej rasy, obávajte sa skôr tých, ktorí ešte nepochopili, že ľudia sa nedelia na čiernych-bielych-žltých či červených, ale dobrých a zlých.
Irriss, pekná téma, oceňujem jej založenie a Tvoj nápad 😉
baby ,len tak pre zaujimavost.navrhnite ako by ste vy riesili tu romsku otazku u nas.co je podla vas dobre spravit,aby ta neznasanlivost voci romom nebola,aby romovia boli ustretovi k systemu a nezneuzivali diery v zakonoch a rasovu otazku vo svoj prospech( a v neprospech medziludskych vztahov),aby uz bieli nehladeli na romov cez prsty a naopak.co robit? konkretne riesenia,ktore vas napadnu. 🙂 a je mi jasne,ze jednoduche riesenie to nebude,ale ide mi o to,ze ako ini vnimaju tento problem a ako asi by ho riesili.mozno na vela dobreho sa tak pride 🙂
@bobocka system treba zmeniť, nie aby romovia nezneuživali,a le aby všetci čo zneuživaju nezneuživali. .vieme dobre, že väčšina poberatelov davok nie su romami... a vieme, že mnohí to zneuživaju..........
riešenie neprispôsobivých je dosť zložité..... ale mnohokrát neriešenie je problemom........ mnohé deti vyrastaju v zlých soc. podmienkach a neodoberú ich rodičom, nedaju rodičom nejakú podmienku čo maju zmeniť, aby ich neodobralia pod....
a pracovať nie len s malými ale ja velkými......
@bobocka v prvom rade vychovou na vsetkých skolach, v skolkach.lebo rodicia su casto rasisticky naladení.. detom sa snazit vstepit, ze vsetci ludia su si rovni...
deti z rodin, ktore su v nudzi, ucit v skolke a v nultých rocnikoch zš slovensky a casto treba aj hygienickým návykom..
v kazdej komunite by mal byt komunitný sociálny a mozno aj zdravotný pracovnik
nesegregovat
priklad je najlepsi učiteľ
aktivačné práce,motivácia k práci
dostatok práce, lebo aj to je pricinou chudoby v oblastiach s vysokou nezamestannostou
neviem o zneuzivani prispevkov romami a tu temu dost sledujem..viem, že politici zenuzivaju svoje posty na svoje obohatenie a
viem ludoch,ktorý su na invalidke, dlhodobej pnke, lebo im to vyhovuje, myslim neromov, ale urcite sa taki najdu v kazdej komunite.. ale kto si to lepsie vybavi? kto má známosti..to by sa malo zmenit
socialny dávkový system ovladam, tak ak su dake otazky, akoze ak si niekto mysli, ze romovia zneuzivaju system, odpoviem
byty pre socialne znevyhodnených, nech si postavia oni, su na to projekty aj z eu a casto sa na nich obohacuju firmy...nech si vázia pribytok.. osvedcilo sa to
kradnutie a ine porusenia zákona treba potrestat aj u mladistvých
zahodit predsudky
v skratke asi vsetko
@najjulinka pracovat i s velkymi-videla si ako niekde uz neviem kde to bolo spravili mobilnu skolku a kolko dospelych romov tam dieta dalo? ☹ tazko sa s dospelymi pracuje,ked oni pomoc odmietaju,resp ked sa im dostane,tak sa aj tak vzhladom na svoj zauzivany sposob zivota dostanu kratko tam kde boli-vid dostali bytovky a dnes ako vyzeraju ☹ a davky v nezamestnanosti uz neberu,nezamestnani su roky,poberaju davky na deti,preto ich maju ako maku. ☹ oni maju podmienku ze ak chcu dostavat davky na deti,tak deti musia ist do skoly-mnohi ani toto nerespektuju a i tak sa im na davky nesiahne,lebo aby nebola otvorena rasova otazka,tak su pre nich pripravene vynimky 😒 a vynimka,ze biele dieta v skole plati za obedy a romske nie? to mna osobne strasne vytocilo.ja nechcem byt zla,ale system romov rozmaznal v tomto smere.
ja osobne si myslim,ze treba hlavne aby stat vybudoval detske zariadenia,nieco ako domovy+skolske zariadenia.naplnit ich nebude problem.potom treba sprisnit system a odobrat dieta kazdemu jednemu (ci bielemu, ci tmavemu),ktory nebude splnat ci zdravotnu starostlivost o dieta-povinne prehliadky,alebo povinnu skolsku dochadzku.pravidlo troch prehreskov-tri krat sa previni a nema padne odovodnene svoje prehresky-odoberie sa mu dieta.dieta bude v opatere,kde bude mat strechu nad hlavou,vzdelanie,rodic bude moct dieta navstevovat,no stat bude mat zan zodpovednost,socialne davky na dieta by automaticky tak rodic stratil a isli by na spravu daneho zariadenia a starostlivost o dieta.takisto by mali vsetci nezamestnani podmienku,ze sa musi o pracu stale zaujimat,stale ju hladat a musi to byt preukazane.ak nebude,stat prestane hradit cloveku zdravotne poistenie,teda v pripade potreby zdravotnej starostlivosti nebude mat na nu,ok,bude nuteny vykonavat verejnoprospesne prace,inak si to odsedi.ak to jeho stav nedovoli-odpikaju si to za neho najblizsi pribuzni.ja viem,ze hlavne co sa tyka tych domovov,je to nakladna zalezitost (a z etickeho a moralneho hladiska by to mnohi neprekusli) a min 10-20rokov by trvalo kym by bolo vidno aj nejake vysledky,ale ja verim tomu,ze keby sa mlada generacia podchytila ,tak v dospelosti by sa do chatrc nehnali a mali by vyssie ambicie.ja som uz bohuzial skeptik a neverim,ze generacia romov nad 30rokov sa da prevychovat.s nimi uz nepohneme.ale ti mladi maju sancu,spoluzitie s nimi moze byt uplne ine,len im treba ukazat,ze to ako ziju ich rodicia a stari rodicia nie je ta stravna cesta.ze kradnut a bit je nespravne,ze plodit deti o ktore sa clovek nevie postarat nie je dobre...ja nechcem aby moj syn vyrastal vo svete,kde su priepastne rozdiely medzi ludmi inej farby pleti,nechcem aby na slovensku ten rozdiel bolo tak citit,ale bohuzial si myslimz,e pokial sa romovia nenaucia spoluzitiu a nezacnu zit podla istych pravidiel a neprestanu pre seba vytvarat vynimky,ktore pozaduju na zaklade svojej farby pleti(cokolvek co nie je podla ich gusta je rasizmus)-tak sa to nezmeni.a ja nechcem aby moj syn v takom svete rastol.u nas doma nerozlisujeme farbu pleti.vsetci ludia maju aj tak krv cervenu,nech je plet aka chce.mne vadi to svojite meritko a robenie ustupkov na jednej strane,no sprisnovanie podmienok na tej druhej,nech sa misky vah vyrovnaju 😠
@bobocka ukaž zakon, že ciganske za obed neplati a biele hej.. .bo v momente prestanem platiť.....
a anopak bonznem tu biele dieťa v hmotnej nudzi čo poznam, že neplati...
presne z tkaých kydov ako že ciganske za obed platiť nemusi a biele hej vznika rasova nenavisť.... presne z týchto....
@najjulinka na jednej dedine v horehroni to tak bolo.menovat nechcem. ale nie je to zakon,je to len ticha dohoda a tychto tichych dohod je viac.dozvedela som sa to cez mne blizku osobu,ktorej tam zije znama a mala dieta na skole spolu s romskymi detmi a koli tejto nespravodlivosti odtial dieta brala.verit tomu nemusis,podlozit to nemam cim,len vlasnou skusenostou istej maminky...
@bobocka prepac, nejdem to ani cele citat.. odpoviem ti
tým, ze by sa deti vzali do internátov, ci akoby detských domovov, to by zhorsilo situáciu.. precitaj si nieco o psychickej deprivácii (metejcek, stanka www.navrat .sk bez medzier) .. trend je det. domovy rusit a nie nove zaplnat..
poznám dospelákov, co vyrastali v det domove, viem, co to s nimi urobilo..
vies, kolko stoji pobyt deti v ded? na mesiac na jedno dieta okolo 1000 eur ..ešte sa ti ta myslienka páči??
nie je lepsie investovat do vychovy deti v ich prostredia pracovat aj s dospelákmi?
a tie zákony o prispevkoch, momentik
@bobocka ak niekto vie, že s aporušuje zakon a toleruje to .. hmm.. a že sa kradne z našho.. .z našich dani...... kým to tak bude, tak lepšie nebude.......
@najjulinka a co by si ty v takom pripade robila,keby nebolo dokazatelne,ze sa to deje.len by si vedela,ze je tak,no nemala sa o co opriet?
@bobocka nechapem celkom kto to platil za tých romov..... kto dal ten prevoďák,... či nejakým iným sposobom... take, že JPP ide vela...... ale to je JPP... a ked dačo viem, tak to nahlasim....
Tazka, ale dolezita tema.... Nedavno sme si s manzelom uvedomili, ze podvedome vychovavame zo syna rasistu. A to vyrokmi "bordel tu je ako u ciganov", "spinavy si ako maly cigan", hoci len zo srandy... Vyrastali sme s tymto a nikdy nam to neprislo divne. Tak sme si to zatrhli, rovnako ako "rozpravas ako madar" a podobne... Snad este nic z toho nepochytil.
Deti su tym, co im ukazeme vlastnym prikladom, su nasim zrkadlom, nie zrkadlom nasich genov. Ak bude z mojho dietata rasista, tak nie preto, ze to ma v genoch, ale preto, ze ho k tomu vychovame.
@bobocka o toto sa mozes opriet
Sumy dávky a príspevkov v hmotnej núdzi
Nárok na jednotlivé príspevky sa posudzuje jednotlivo,
čiže každý človek/rodina v hmotnej núdzi nemusí mať nárok na všetky vypísané príspevky ....
a obvykle ani nemá.
Dávka a príspevky v hmotnej núdzi Od 1.9.2009
Nar. Vlády č..
324/2009 Z.z.
Jednotlivec 60,50 €
Jednotlivec s 1 až 4 deťmi 115,10 €
Dvojica bez detí 105,20 €
Dvojica s 1 až 4 deťmi 157,60 €
Jednotlivec s viac ako štyrmi deťmi 168,20 €
Dvojica s viac ako štyrmi deťmi
Poznámka: NA 5 DETI V RODINE A VIAC AKO 4DETI JE PRISPEVOK STALE ROVNAKY A TO 212,30eur 212,30 €
Zvýšenie DHN pre tehotné ženy 13,50 €
Príspevok na zdravotnú starostlivosť 2 €
Príspevok na bývanie pre jednotlivca - len vtedy, ak byt/ dom vlastnia alebo preukázateľne majú v platnom prenájme 55,80 €
Príspevok na bývanie pre viac osôb - !! len vtedy, ak byt/ dom vlastnia alebo preukázateľne majú v platnom prenájme
Poznámka: málokedy je uznaný, práve preto, ze nehnutelnost nie je majetkom ludi v hm. nudzi a ani nemaju podpisanu zmluvu o prenajme 89,20 €
Aktivačný príspevok , AK PRACUJE , alebo zvysuje si kvalifikáciu 63,07 €
Ochranný príspevok
• dosiahnutie veku potrebného na nárok na starobný dôchodok,
• invalidita z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%,
• osobná, celodenná a riadna starostlivosť osamelého rodiča o dieťa do 31 týždňov veku dieťaťa,
• osobná, celodenná a riadna starostlivosť o dieťa, ktoré je podľa posudku príslušného orgánu dieťa s ŤZP,
• osobná, celodenná a riadna starostlivosť o občana, ktorý je podľa posudku príslušného orgánu občan s ŤZP,
• nepriaznivý zdravotný stav občana, t.j. choroba, porucha zdravia uznaná ošetrujúcim lekárom trvajúca nepretržite viac ako 30 dní,
• zúčastňovanie sa na resocializačných programoch. 63,07 €
Dávka rodičom, ktorí sa starajú o dieťa do 1 roku 13,50 €
Dávka pre dieťa, ktoré plní povinnú školskú dochádzku, je to dávka na dieťa v hmotnej núdzi - dávka pre dieťa na účely zabezpečenia jeho základných životných podmienok a pomoci v hmotnej núdzi, ak toto dieťa plní povinnú školskú dochádzku. !!!!!!!! Nie je to dávka za odmenu za plnenie školskej dochádzky. Dotácie pre deti 17,20 €
Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením sa poskytuje na dieťa ........................najviac v sume 1€ na 1 stravovací deň
Dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením....najviac 33,20 € na dieťa na rozpočtový rok
špecifiká uznania nároku jednotlivých príspevkov nájdete na http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
www.upsvar.sk
NIKDE nevidim, že by tam bola výnimka pre romov..
a tu stravu v skole, hádam nebudeme detom v hmotnej nudzi závidiet obed = 1euro na deň ??
@najjulinka tak ja som sa iste na sherlocka nehrala.ako som pisla,vec sa ma priamo netyka,len som sa to dozvedela v ramci istej debaty a zarazilo ma to a nahnevalo.@ciarka nemyslim si,ze tato tema je temou vtipnou,vhodnou na ustipacne poznamky.ja netravim vecery vymyslanim si rozpravok. 😠 ked danej info verit nechces,tak never.nikde som nepisala,ze je to oficialne a vsade sa tak deje.posunula som info,ktoru som sa dozvedela a za to si utoky voci sebe nezasluzim.
@bobocka , a to si predstav, že v našej škôlke je zriadená trieda, kde platia (95% rómske deti) len nejakú minimálnu sumu, ráno po ne príde autobus so školskou asistentkou, deti majú raňajky a obed a po obedíku ich zas autobus s asistentkou odvezie domov mamkám a poznám ľudí, ktorí im to závidia, ALE svoje dieťa by do našej škôlky nedali (nie to ešte do tej sociálnej triedy, lebo si veľmi dobre uvedomujú, že to nie je len tak) Ale kecov o tom, ako im mesto platí škôlku je plné mesto...
Kolké z Vás videli roma inde ako v telke? A kolke z vas majú vedla domu romsku osadu????
@bobocka ved ja som napisala, co by som ja robila..len ja nie som pri moci.. a ty chces deti zavriet (obrazne) do intrákov /domovov a tým sa tiez nic s tymi 30 rocnými nevyriesi.. ti potrebuju prácu a práve to, co pisem, ze musi tam niekto byt v kazdej osade, kto sa teme rozumie, komunitni pracovnici 😉
prvorade je mat moznost pracovat,ak odmietnu, tak znizit davku a postupne ,ak odmietat budu stále, tak len jedlo a zaklad hygienických potrieb na pridel..ale naozaj len vtedy,ak bude ponuknuta práca a odmietnu
@matax nikde v zakone nebudes mat ani uvedene,ze su vynimky a uz vobec nie,ze su vnimky pre cloveka inej farby pleti.pokial je podla teba ale system nastaveny dobre a aj tak su vztahy medzi ludmi ake su a rozdiely uplne priepastne,tak budeme stale zit ako zijeme a rokmi to bude este horsie.nikde som nepisala,ze by bolo treba sprisnit pravidla pre romov,pisala som,ze sa to ma tykat vsetkych .bielelych i tmavych,no nech je system nastaveny prisnejsie.pre vsetkych.lebo momentalne je to zneuzivane.treba pracovat na vytvarani pracovnych miest tam kde je ta nezamestnanost naozaj velmi silna.kde hadam kazdy treti nepracuje.rekvalifikacne kurzy...no treba to riesit prisne.ponukat to a ked to clovek odmietne,resp neprejavi zaujem,tak holt podla toho sa aj system k nemu zachova.
a kolke z vas s romom žiju? 😝

tých dedin je viac čo nekceli decák.....
vsak aj mne chodi suseda vykrikovať, že nemožem zarabať na detoch... a to len profi robím.... a chodi klopať, že lietaju a či mi to nevadi (spali).. . ale tak cigančata ešte aj v spanku levituju a o strop naražaju, tak sa zvrchu može chodiť ťažovať, že jej tam buchaju... 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐