icon

Prosba o prostor a sanci pro spolecny "Barevny zivot a Lasku"

irriss
9. jún 2012

Bily & Cerny - snedy, cerveny, zluty, prouzkovany a puntikovany 😠 😠 😠 😠
https://www.modrykonik.sk/forum/adopcia-a-nahradna-rodina/adoptovali-by-ste-si-romske-dietatko/

Geny? Kazdy mame v sobe geny - nikdo z nas se nemuze pysnit "cistou rodinou" a perfektnim DNA ..
Dejte sanci, at se zmeni tento stav..zmente sve mysleni....oni to oceni tim, ze se lepe zaradi..
Budou se citit akceptovani a posleze i milovani
DEJTE prostor BAREVNE LASCE 🙂
Je mi z toho velmi smutno...sama mam snede deti - casto se setkavam s "pochybami na ulici"...jakmile vsak deti promluvi italsky, "netolerantni lide si nahlas oddychnou"... ☹
Pokrytectvi se tomu rika... 😠

p.s. Jelikoz v dane vyse uvedene Otazce (link) neni prostor k hloubejsim uvaham, prosim vysvetlete sve reakce sem...ale vyhnete se prosim rasistickym utokum, jinak nam to ihned zamknou..dekuji vsem za pochopeni a snahu pochopit nejen "nas" ale i "je"..
Budu rada, kdyz napisou i maminky, ktere tu jsou mezi nami 😉 , jsou romskeho puvodu..prosim je, aby se vyjadrili k tomu, jak naopak vidi ONI NAS 😉

matax
9. jún 2012

@hradnapani 🙂 super napisane

a ti asistenti na skolach, ti su doleziti..nemusia byt romski, len nech su

matax
9. jún 2012

@bobocka to som citala, pekne...

hradnapani
9. jún 2012

@matax dakujem 🙂 az teraz si spatne citam predosle odpovede, a vidim, ze si z fachu, to je velmi dobre, ked mozes poskytnut presne odpovede, myslim, ze mnohym by to otvorilo/ otvori oci.
ano, tych asistentov je skoda prevelka...

mexx
9. jún 2012

Myslim, ze o tomto pribehu sa tu hovori: 😉
http://lanyiova.blog.sme.sk/c/297179/Moj-dnesny...

bobocka
9. jún 2012

@dusika11 asi ako kde.ja zijem na strednom slovensku v bystrici a tu je romov,akychkolvek malo.su tu ,no je ich malo. a vacsinou citit,ze preslapuju na mieste a vedu tazky zivot. ja tak zufalo prahnem po romskej inteligencii vo svojom okoli,nech nestracam nadej,ze aj lepsie zajtrajsky v tomto smere byt mozu.je mi jasne,ze na slovensku mame kopec romov sikovnych a vzdelanych,no ja ich v mojom okoli postradam.a rada by som ich videla 🙂 cim viac ich bude,tym viac to bude motivovat mladsiu generaciu. 😉 a ja zas pod inteligenciou nemyslim hned pravnika ci lekara.pre mna je inteligentny clovek aj ten s ucnovkou,pokial ma spravne idealy a vedie prikladny sporiadany zivot 🙂 ale musim priznat,ze vidiet viac vysokoskolsky vzdelanych romov by mi prinieslo usmev na pery.sama vysku nemam,no vidiet roma,ktory ma titul pred menom a ja ho nemam,ja by som bola na takeho roma hrda aj keby som ho nepoznala.lebo viem,ze to maju tazsie a studium nemaju zacvakane a titul zasluzeny 🙂

bobocka
9. jún 2012

@mexx ano ano to je ono!!!! si senzacna,ze si to nasla 🙂 no nie je to krasne? 🙂

matax
9. jún 2012

@hradnapani nie som z fachu 😀 ale mam dake skusky z komunitneho.. no zaujima ma to a hlavne nerada vidim, ked sa siria famy 🙂 ,co podporuju rasisticke zmyslanie

cairka
9. jún 2012

@bobocka , u vás na pedagogickej fakulte ich je niekoľko v rade profesorov a dosť v radoch študentských 😉 teda bolo pred niekoľkými rokmi, aktuálnu situáciu nepoznám 🙂

hradnapani
9. jún 2012

@matax tak som to myslela, ze sa proste o to zaujimas, to je hned vidno 🙂 a som rada, za tvoje niektore odpovede!

dusika11
9. jún 2012

@bobocka ja takych poznam ale akosi ich nepovayujem za romov. no v kosiciach je neunosna kriminalita..no lunik 9..to je asi ina tema..to fakt neprajem nikomu

matax
9. jún 2012

@bobocka pozri si to syndrom rom, oni su pre nas neviditelni..teda nás myslim majoritu

http://www.rasizmus.sk/?s=syndrom+rom

zuzkanka117
9. jún 2012

@bobocka toto písala moja 3-ročná rómska dcéra ... ja ten úsmev na perách mám a som pyšná, neskutočne 😵 😵 😵

bobocka
9. jún 2012

@cairka naozaj? o tom neviem! kiezby si mala pravdu.no kedze na pedagogickej sa nepohybujem,tak ani o tom neviem.ale po pravde,co rom v meste,to na mna posobi,ze je nizsia socialna vrstva.a na tom nie je nic zle,sama sa teraz radim k ludom co tri krat euracik v dlani pretocia nez ho minu. na strednej sme nemali ziadneho a ani v meste v podnikoch si nepamatam,ze by som romskych mladych stretala.a ani dnes ich moc nie je.to kade chodia? 😀 😀 😀

bobocka
9. jún 2012

@matax v tv som zachytila reklamu kde na tabulu pise ucitelka a mladi hadaju,ze ci je hispanka ci odkial a anglictinu uci a kocka sa otoci a povie im,ze je romka 🙂 asi je to tym,ze kedze to v mojom okoli priamo nevidim,tak mam pocit,ze je toho ozaj malo.ja som si ista,ze je vela vzdelanych romov na spravnom mieste,no ja stale chcem aby ich bolo viac.cim viac ich bude,tym mensia ta priepast medzi bielymi a romami bude.

matax
9. jún 2012

@bobocka ano, to je z tej kampane ..je ich tam viac, takých pribehov ..ked budes mat cas, kukni si to cele 🙂

cmulinko
9. jún 2012

nikdy som nemala problen s tym,ze kto je kto....vsak staci sa pozriet do vlastnej rodiny a najdem tam hadam vsetko.Ja som madarka a moj manzel zahorak,sestra mojej starej maminy sa vydala za zida do Izraela a bratranec mojej maminy si zobral za manzelku cernosku z Nigerie a sesternica mojej tety sa vydala za fesaka z Vietnamu.Druha sesternica mojej mami zije v Torine s Talianom.Viete si predstavit tie krasne zmiesane deti v nasej rodine? 😀 vsak to je krajsie jak Bozi dar 😵

maznacik007
9. jún 2012

Potom už niet Gréka ani Žida, obriezky ani neobriezky, barbara, Skýta, otroka, slobodného, ale všetko a vo všetkom je Kristus.
Ako Boží vyvolenci, svätí a milovaní, oblečte si hlboké milosrdenstvo, láskavosť, pokoru, miernosť a trpezlivosť.
Znášajte sa navzájom a odpúšťajte si, ak by mal niekto niečo proti druhému. Ako Pán odpustil vám, tak aj vy!

citat z jedneho z Pavlovych listov zo Sv Pisma.., dovolujem si to sem dat nakolko podla aktalneho scitania ludu z roku 2011 je nas krestanov na SVK cca tri stvrtina zo vsetkych takze tieto myslienky by nemali byt cudzie aj dost ludom tu...
ale k teme
ANO beriem:
😉 genetika zohrava svoju rolu a nech sa uz odbornici hadaju ze aku jeden povie tak iny inak... rovnako zohrava svoju rolu aj prenatalny vyvin u nechcenych deti, porod, odmietnutie matkou a vela vela inych veci...
😉 ano vela Romov zije velmi hlboko pod hranicou chudoby a velmi neprisposobivo vela krat ked sa mame stretnut s bio rodicmi romskych deti tak mame obavy a casto krat aj opravnene
😉 existuje vela pripadov neuspesnej adopcie romskych ale i neromskych
😉 ano romske deti mozu mat iny temperament ako je nam po chuti, ine vzorce spravania ulozene hlboko v podvedomi
😉 viac ako 90 percent ziadatel o osvojenie, pestunstvo romske dieta odmieta ... niektori neskor svoje rozhodnutia prehodnocuju }uprimne sa tomu cislu necudujem po precitani si tej diskusie k otazke}
NA DRUHEJ strane:
😉 poznam viacero dnes uz dospelych Romov z detskeho domova, adoptovanych ... ktory sa dokazali v zivote 😵 uzasne uplatnit
😵 poznam vela sikovnych romskych deti ktore su velmi talentovane
😵 poznam Romov, ktori maju VS, a venuju sa svojej komunite, zbieraju romske piesne rozpravky robia uzasnu pracu a ja som hrda na to ze sme priatelmi

My sme si zobrali romske dieta a veru pri nasom malom sa neda pochybovat ci je alebo nie je Rom aj ked sa niektori pytaju ci nie je arab ... to je asi prijatelnejsie ako rom
co ale nam rozhodne NECHYBA:
😅 ubezpecenia ze vychovou dokazeme potlacit jeho negativne geneticke dedicstvo, ja teda neviem podla mna je to vo hviezdach
😅 lutost a ani obdiv, pre nas je to nas syn a nechapeme preco nas ma niekto lutovat ci obdivovat...
😅 otazky ci ho vratime vzhladom na to ze ma aj nejake tie diagnozky
😅 dokonale rady o tom ako ho oducit od dudla... /pre neho je to forma ukludnenia/ a ine overene a zarucene rady od osob ktore nemaju paru o specifickych problemov tychto deti
😅 odsudenie adoptivnych ci pestnskych rodicov ktori to napriek snahe nezvladnu alebo nezvladaju... ano oficialne priznavame ze medzi detmi co su v domovoch alebo su dane na adopciu z porodnice je vyssie percento tych ktori sa v zivote neuplatnia.. ale zasa ak si pozrieme statistiky deti co vychadzaju z domovov bez toho ze by boli v rodine tak tam je toto percento tych co sa neuplatnia omnoho omnoho vyssie... takze zmysel to ma...
Nemam problem s tym ze niekto napise ze by si neadoptoval romske dieta to je v poriadku ja to chapem ale prosim nerieste to co vsetko postretne nas tych ktori sme sa rozhodli pre ano. A este k jednej odpovedi tak to ano som do odpovede na otazku nedala pre to ze chcem nazbierat vela like ale preto ze my s manzelom sme sa tak rozhodli

V kazdom pripade musim napisat ze my neviem ako dopadne nas romsky syn, my preto urobime maximum, mozno skonci velmi zle a mozno raz bude reprezentovat SVK na majstrovstvach vo futbale 😀 aj ked uprimne po tom co som si citala v tej druhej otazke ci by ste si adoptovali romske dieta si skor myslim ze ak bude z neho vynikajuci futbalista tak bude musiet hrat za inu krajinu kde sa ludia nedelia podla farby ale podla toho co dokazu...

buffinko
10. jún 2012

Slovensko je stále veľmi konzervatívna krajina a na farebných pozerá cez prsty. Je fakt, že lepšie znesieme černocha či vietnamca, keď už, ako róma. Keby padla otázka, koho by ste radšej za suseda, asi nikto nepochybuje, že róm by bol ďaleko za ostatnými farebnými. Na druhej strane vyvstáva otázka, prečo sú rómovia tak veľmi neobľúbení. Možno aj preto, že je U NÁS menej - ja osobne nepoznám - špinavých, hlučných, otravných, všetko ničiaciach, agresívnych a ruky natŕčajúcich černochov ako rómov. Ľudia sa ich boja. Vyrástla som v dedine, za ktorou bola rómska osada, malá a zďaleka nepatrí medzi "problémové". Napriek tomu negatívnych zážitkov s nimi bolo dosť. Ale ja mám aj veľa pozitívnych skúseností - napr. šikovná rómska kamoška na výške (bola v pestúnskej starostlivosti), slušní pracujúci rómovia u nás vo firme a naposledy ma milo prekvapili na ihrisku Orlando a Armani 🙂 odhadom päť a trojročný. Boli sme na hojdačke, ktorá je na opačnom konci ihriska ako pieskovisko, kde sme mali hračky - oni dvaja vydedukovali, že keďže sme na ihrisku iba my, sú to naše hračky, prišli a poprosili o požičanie (sme tam často a nie každé dieťa to spraví, či už biele alebo rómske). Keď odchádzali poďakovali a popriali pekný deň. Vualá, ide to - títo dvaja žijú vo svojej bio rodine, z videnia poznám mamu.
Mám sesternicu, rómku v pestúnskej starostlivosti, je šikovná, nadaná, dobre sa učí, chodí na hudobnú. Má svoje muchy ako asi každé dieťa, je temperamentnejšia ako bývajú rómske deti a má aj iné muchy, lebo bola týraná a odvrhnutá vlastnou mamou a neskôr šikanovaná v detskom domove. Patrí do našej rodiny teraz asi už viac ako do bio, aj keď kontakt s nimi má - otec ju chcel vídať, bohužiaľ nedávno zomrel. Zatiaľ má všetky predpoklady aby žila slušný život, všetci veríme, že láska a podpora rodiny jej pomôžu a samozrejme aj vzdelanie, ktoré dostane.
No a gény sú naozaj dôležité, ale rovnako je dôležité prostredie, vzory rodičov a psychické položenie jedinca. Môj otec je alkoholik, no mňa ani moju setru alkohol nikdy nelákal. Dám si pohár vína, pivo, nikdy v živote som však nebola opitá. Z detí alkoholikov nemusia vyrásť alkoholici, z detí feťákov nemusia vyrásť feťáci...
Držím palce všetkým mamám, či už bielych alebo farbných, bio alebo srdiečkových, aby z ich detí vyrástli dobrí ľudia. A snáď sa raz nájde riešenie aj pre ľudí v osadách a prelomí sa bludný kruh. A nebudeme sa už viac báť rómov medzi nami.

cairka
10. jún 2012

@buffinko , no na Slovensku by som ruku vytŕčajúceho černocha ani nehľadala, keď nemá čo do úst, asi ťažko bude mať na cestu na Slovensko... 😅

buffinko
10. jún 2012

@cairka, to je jasné... 🙂 ja len prečo ľudia u nás radšej černocha ako róma. nie je v nás (väčšine) zafixované černoch = otrhaný, agresívny atď....proste si ich až tak nespájame s negatívnymi pocitmi. v amerike napr. je to inak, tam zas nemusia černochov a mexičanov, aj keď slušných je tam viac ako dosť, ale zas existujú skupiny, ktoré prispôsobivé nie sú (máme tam rodinu).

mata25
10. jún 2012

caute, na jednej strane mam potrebu sa zapojit do diskusie a na druhej je to ako neverending story, stale dokolecka to iste a neviem ci vobec ma zmysel dokola pisat to iste, lebo niektory ludia su hluchy a slepy. a prave taky len siria a zbytocne provokuju ostatne obyvatelstvo nepodlozenymi a skreslenymi informaciami. radsej nebudem pisat o mojom nazore na celoslovensky cierno-biely problem, lebo by to bolo na strasne dlho a nemam tolko casu. v podstate aj tak zdielam skoro vsetko co tu uz bolo napisane.
co sa tyka genov mojich deti, po vcerajsku som sa zamyslela co im geny doteraz priniesli. okrem toho ze su obaja tvrdohlavy ako mulice a mladsi je velmi vzdorovity, maju obaja radi hudbu,, radi tancuju, spievaju a recituju. Fifo je akcny, vymyselny a nikdy neviem odkial zasa zleti, alebo v lepsom pripade zoskoci, ale to nieviem ci je zalezitost genov. obaja su velmi pohybovo a recovo zdatny uz od malicka, rada si namyslam, ze mozno mam na tom podiel aj ja a moja vychova. geneticky maju este dane krasne tmave oci, snedu pokozku, hoci nie su moc tmavi a tmavsie vlasky. proste su to krasny a zivotaschopny chlapci.
neviem co bude v buducnosti, my ich ucime pravidlam a stereotypom ktora vyznava majoritna vacsina obyvatelstva. a tak ako aj u biologickych deti len dufame ze pubertu preziju v zdravi a budu z nich uspesni mladi muzi. ale stat sa moze cokolvek, tak ako robime chyby vo vychove (dufanm ze nie zasadne) tak mozu stretnut na ceste niekoho kto ich zvedie zlym smerom, je vela inych vplyvov, ktorym nezabranime. ale urcite ak by sa nedajboze nieco take stalo tak nebudem vykrikovat ze to je preto ze su adoptovani.
uz len preto aky pripad mame v rodine, kde bratranec je fetak a bezdomovec a vobec nie je adoptovany, tak sa nie je naco vyhovorit, hoci vsetci vieme ze zlyhala vychova a zapracoval vplyv nespravych kamaratov, ale rovnaku vychovu dostali aj jeho bratia a oni to rozchodili a ziju normalne.
takze nie za vsetko mozu geny.

cmulinko
10. jún 2012

@mata25 pekny prispevok...samozrejme,ze nie za vsetko mozu geny..dokonca ja si dovolim tvrdit,ze ani za spravanie nemozu geny.Mne moja mama pri konflikte s otcom stale vravievala,ze som ako otec...tvrdohlava,nekompromisna a niekedy uplne az chladna a bez znamky emocie...mala pravdu,ale tieto vlastnosti som davala jasne najavo len voci mojmu otcovi...a nie z dovodu genov,ale z dovodu,ze som isla proti nemu jeho vlastnymi ''zbranami'' a nie preto,lebo som to po nom zdedila.

irriss
autor
10. jún 2012

Ahojky Devcata... 😉
Preji krasnou nedeli vsem!!!
Vcera vecer jsem se snazila k Vam dostat, ale nebylo mozne zvitezit nad signalem ☹ ☹ ☹
Jsem moc rada, ze se Tema rozjela a v pozitivni nalade pokracuje tim spravnym smerem 😉
Behem dne se budu snazit Vas vsechny docist 😉 a zapojit se, pokud signal dovoli 😠 😉

vejula
10. jún 2012

Ahojte dievčata,
@irriss dakujem za pozvanie....
Môj nazor je taký, že Romovia maju určite iný svojský temperament. Ale ten ešte neurčuje povahu. Romovia su horkokrvní od davna to boli kočovníci, ktorí chodili z miesta na miesto ako cirkusanti, alebo rôzny svojskí umelci, či predajci. Tym, že sme ich prinutili usidliť sa, prispôsobiť sa našmu temperamentu, našmu spôsobu života, sme im zobrali kus srdca. MAju to v krvi, sú iní ako my... Možno s tym nesuhlasite, ale podla mna je to tak, nie lepší nie horší, ale su proste iní. A nebudem sa tvariť, že sa nebojim večerom chodiť ciganskymi osadami, vyhybam sa im oklukou, alebo ked vidim skupinku romov v obchode, automaticky si kontrolujem penaženku.
Je to smutne, že sme to dopracovali tu. Nevravim, že si sami môžu za to akí su. Pytam sa samej seba, oplatí sa im byť inými? Oplati sa Romovi študovať a byť slušným, ked tak či tak bude mať sakra pracu najsť si dobru robotu. Aj keby ho niekto zamestnať chcel, zamestnanci sa vzburia a poviedia bud on alebo my.
To iste bohužial vidim aj v školach. Manžel robi v PEd-psych poradni a teda je smutne ked mi hovorí oi pribehoch, ked riaditelka pošle romske dievčatko do poradne s tym, aby jej psycholog určil preradenie do osobitnej školy pre neprispôsobivosť. Pričom dievčatko je šikovne ešte plne elanu. A ked psycholog usudil, že nieje dôvod na preradenie, tak riaditelka sa postara o to aby sa našiel psycholog, ktorý ju preč pošle, navyše romskemu dievčatku natolko znepríjemní pobyt v danej škole, že dievčatko po par tyždnoch elan straca, iskra v očiach vyhasne ☹
Ako môžme čakať, že sa z týchto ludí stanu uspešní poctiví pracovnici našich firiem, nebodaj ich vedúci. Nemaju motivaciu, absolutne žiadnu motivaciu sa o to snažiť.
Bohužial myslim si, že toto všetko sa nemusi eliminovať ani pri adopcii. Môže, ale nemusi. Bohužial poznam pripad, ked bolo adoptovane dievčatko šikovne, vynikalo, aj športovne, bolo važne vynimočne naddane, malo možnosť dosiahnuť to velmi vysoko. Asi do 7 triedy sa učilo na same jednotky, rodičia bolio na nu velmi pyšní, trenerka, tiež, vkladali do nej vela nadejí. Potom prišla puberta, a bohužial bol všetkemu koniec. Našla si svojich, tí jej možno natlkli do hlavy všetky tie nezmysli o živote, čo sa oplati a čo sa neoplatí, a z dievčatka sa stala lahka dama 😖
Ja si nemyslim, že geny su tie, ktore môžu za to že Romovia su akí su. Je to hlavne nespravne a nedostatočne riešenie Romskej problematiky. Nemyslim si, že je spravne podporovať ich v nič nerobení, alebo v podvadzaní, alebo mavať rukou nad ich prietupkami. Ale mali by sme viac popracovať na motivacii ň, že sa oplatí učiť sa, že maju šancu to niekam dotiahnuť. Dať im rovnake prava, ALE AJ POVINNOSTI ako bielym

jolinka
11. jún 2012

@irriss aj ja dakujem za pozvanie do diskusie. 🙂 🙂

este z predchadzajucej otazky, na ktoru nadvazuje tato tema usudzujem, ze na Slovensku je velmi vysoka hustota "Genetikov" na pocet obyvatelstva 😀 😀 ...ved nam staci jeden dva pripady z okolia, ako zle dopadli adoptovane romske deti, a uz sme odbornici na genetiku a hadzeme z brucha percenta vplyvu genetiky na ich spravanie..je ale zaujimave, ze ked sa hovori o genoch romov, vzdy je obava len z tych zlych, o "dobrych" genoch sa nehovori.. 😉

ked niekto zacne taku temu, mam vzdy chut povedat NO A?... ano kazdy clovek dedi geneticku vybavu, polovicu po matke pol po otcovi A CO MA BYT? ... je to vsetko len zaklad, dispozicia...kazda vlastnost cloveka sa da vypestovat dobrym smerom alebo zvrhnut na zle... 🙂 🙂 🙂

mam nedavnu prihodu z predajne ...bola som s detmi v obchode, vedla mna si naberali rozky do sackov dvaja veseli chlapici obleceni vo firemnych monterkach, odskocili si kupit na obed rozky so salatom. Ako sme vtipkovali pri tych rozkoch, z reprakov sa ozvalo "Prosime vazenych zakaznikov aby si davali pozor na penazenky a osobne veci..." Jeden chlap drgol do druheho. "to kvoli nam to hlasia, to vzdy tak, ked vojdeme do obchodu" Obaja boli romovia 😔 😒

mexx
11. jún 2012

@jolinka No vidis. A pritom mohli vyhlasit, ze by sa vazeni kupujuci mohli ist pozriet a videli by pracujucich Romov. 😎 Mne je fakt uprimne luto vsetkych Romov, ktori sa snazia. Otrasne doplacaju na tych, co su presne opacni. 😔
A pritom je toooooolko neprisposobivych a otrasnych "bielych", ze kludne by mohli taketo hluposti vyhlasovat v obchode aj kvoli nam. Neviem ako vam, mne sa to este nestalo. 😝

jolinka
11. jún 2012

@mexx vyzeralo, ze su uz na to zvyknuti 😒 ale urcite je to ponizujuce, ked ta apriori dopredu povazuju za zlodeja. a este sa to zakryva pod "staroslivost o zakaznika"

inak aj ja registrujem zvysenu aktvivitu sbs-karov ked nakupujem so vsetkymi 4 detmi, vidim ako "nenapadne" nakukuju zpoza regalov... 🙄 🙄 🙄 je predsa jasne, ze matka so 4 detmi MUSI byt socka co chce nakradnut tovar do kociara 😠 😠 😠 ... a ciiiirou nahodou ked idem s jednym a ostatne v skolke, skole, sa mi to nestava. uraza ma to. 😠 😠

cairka
11. jún 2012

Včera bolo 70te "výročie" vypálenia obce Lidice a večer dávali film s touto tematikou. Neviem, či ste to niekto pozeral, zaujala ma scéna, kedy išli všetky deti na prehliadku lekársku a (predpokladám) vyberali deti vhodné na prevýchovu do nemeckých rodín...čo sa stalo s ostatnými všetci vieme 😢 😔 ale teda prehliadka prebiehala tak, že si lekár zavolal dieťa, odmeral mu výšku čela, podľa nejakej tabuľky pozeral odtieň pokožky, veľkosť a farbu oči a ešte im meral niečo pri puse (vzdialenosť medzi nosom a pusou? 😕 neviem) a mňa v tej chvíli teda napadlo v súvislosti s tou otázkou o rómskom dieťati, že už je len krok k tomu, aby žiadatelia - čakatelia chodili do domovov s pravítkom, aby mali istotu, že ten malý uzlíček je Árijec ako sa patrí 😔 je to síce mimo tému, ale je mi z toho smutno a musela som to dostať von 😖

yukki
11. jún 2012

To je silné. No, presne...presne, tak...