Rozmýšľam o utajenom pôrode a následnej adopcii
Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť. Som momentálne v 36. tt. Mám 22 rokov a keď sa môj bývalý snúbenec dozvedel že som tehotná začal sa správať agresívne a opustil ma, vôbec sa nehlási nechce komunikovať ani nič podobne. Pre svoje dieťa takého otca nechcem čiže radšej by som ho neuviedla ako otca dieťaťa. Vec sa však má tak že nemám finančne prostriedky aby som sama vychovala dieťa keďže som predtým bola na vysokej škole a hneď otehotnela nemám nárok na materskú iba na rodičovský prispevok ktorý nie je najvyšší. Musím pomáhať rodicom splácať veci keďže sú obaja na invalidnom dôchodku a nemyslím si že zvládnem starostlivosť ešte o dieťa. Rozmyslala som o utajenom pôrode, pokial viem bábätka priamo z pôrodnice idu rovno do nejakej rodiny niekomu kto po dieťati túži. Prosím hlupe komentáre ako to môžem urobiť si nechajte pre seba, viem že dieťa potrebuje hlavne mamu no ak mu môžem dopriať kompletnú rodinu a dobre zabezpečenie a ešte k tomu niekomu splniť sen mať dieťa... neviem však ako to funguje keď nechcem aby rodičia vedeli že som ho dala na adopciu, čo im povedať atď. Viem že je to moje rozhodnutie no keďže sa jedna o ich vnúča asi by s tým nesúhlasili.
@nafka0483 rozprávali sme sa o tom ale keď som im vravela že som povodne chcela ísť na potrat nesúhlasili s tým... rozmyslala som či sa im to nedá zatajiť a keďže budem pri pôrode sama by som im povedala že pôrod šiel zle a stalo sa to najhoršie ... no neviem ako to funguje či sa dáva nejaké potvrdenie o tom a podobne
@anonym57 ja by som si ho hneď adoptovala keby sa to tu na svk dá. Mame nový dom nové auto 7 miestne , 3 mám svoje . Sme veriaci a tuzime po tom si adoptovať dieťa ktoré by sme pomohli. Chystáme sa tento rok prihlásiť na kurz profesionálneho rodicstva.
@anonym57 a co povieš rodičom, že čo sa stalo s dieťaťom? Keď sa drobca vzdáš, pôrode budeš ovládaná pocitmi zlyhania, smútku a hormónmi a k tomu chceš ešte vymýšľať výhovorku že prečo si sa vrátila bez ich vnúčatka? Z každej situácie je východisko....nerieš veci unáhlene...informuj sa načo ako slobodná mamina máš nárok...dieťa po narodení môžeš kojiť, oblečenie je možné dostať aj zadarmo....ja mám ešte oblečenie z môjho drobca...môžem ti za poštovné poslať...plienky + hyg. potreby zoženieš v akciách výhodne...da sa to zvládnuť aj bez chlapa...finančné záväzky rodičov sa určite dajú poriesit znížením splátok a pod. Nezúfaj my ženy sme silné a zvládneme toho oveľa viac ako si myslíme 🤞
@anonym57 mozes povedat, ze umrelo, ale zvycajne byva potom pohreb, to ako uhras? Ked je babo milovane ma sa dobre aj v skromnych podmienkach. Obrat sa na socialnu kuratelu a porad sa co mozes robit. Mozu ti dat aj kontakty na obcianske zdruzenia, ktore pomahaju ludom v nudzi, pomozu materialne a pod. Vsetko sa da vyriesit.
@anonym57
Ahoj, v prvom rade si to poriadne premysli, aby si svoje rozhodnutie nelutovala! Všetko sa dá vyriešiť, ak naozaj chceš. Môže ísť na materskú jeden z tvojich rodičov a ty šup do roboty. To, že bude otec na papieri ti len pomôže k vymáhaniu výživného. Je jedno, či ho tam dáš, alebo nie, ale keď sa on rozhodne byť otcom, pôjde to cez súd ak nebude na rodnom liste. Rodičom neklam! Všetko si poriadne premysli. Určite by prišli na to, že dieťa nezomrelo. To nejde len tak povedať. Ak vnúča chcú, chceli by mu urobiť aj hrob a co tam pochovas. Bábiku? Všetko sa naozaj dá. Nevesaj hlavu, porozpráva sa doma ako by ste to finančne zbadali, a ak by ste to nezvládli, tak pristupia aj na oni na adopciu. Držím palce, hlavne hlavu hore.
Ak to spravis do konca zivota to budes lutovat :( V prvom rade by som urcite otca do rodneho listu dala, mas narok na vyzivne na dieta. Aj to by ti pomohlo.
@bam11 je možné aby šiel na materskú jeden z mojich rodičov aj keď je na invalidnom dôchodku ? A pokial viem pohreb dieťaťa je dobrovoľný veľa ľudí o tom ani nevie že sa da požiadať. A otca dieťaťa nechcem uviesť pretože socialky chránia už aj mužov ako otcov dieťaťa a nechcem aby k nej mal nejaký prístup pripadne ju mohol vidieť. Neviem ako sa zachová v budúcnosti. Navyše nemá žiadne zázemie a podobne a muselo by mu ostať životne minimum čiže by výživné nemuselo byť najvyššie a za to odťahovanie to nestojí.
@anonym57 tak myslím že keď bol už tvoj priateľ snúbenec ..tak by som ho isto iste zapísala ako otca aby sa podieľal na výchove aspoň finančne....to že ušiel je zbabelstvo s tým nic nenarobiš...ale zodpovednosť by niesť mal . Ďalej ..oklamať rodičov nieje najlepší nápad ono to klamstvo vždy vypláva na povrch a to by nebolo pekné. Dať dieťa na adopciu nieje ľahké rozhodnutie...musíš byť skalopevne presvedčená že to zvládneš ...keď ti to bábätko po pôrode vezmú a už nebudeš môcť svoje rozhodnutie zmeniť.
@danka808 otec dieťaťa mal však pred rokom autonehodu a momentálne kvôli tomu ani nepracuje odkedy sa odmlčal neviem čo s ním je a keď som ho poprosila aby poslal nejaké peniaze povedal aby som ho neotravovala. Nemá žiaden byt ani nič a pokial viem musí mu ostať životne minimum aby prežil a výživné by nemuselo byť nejaké veľké možno len minimálne a neviem či to stojí za to keby sa s ňou chce stretávať. Určite by som ho k nej nepustila keďže je agresívny.
@anonym57 Premysli si, ci si naozaj rozhodnuta dat babo na adopciu. Ak ano, rodicom povedz pravdu. Viem, ze si myslis, ze je to tazke, ale klamat im ze sa babu nieco stalo - bude sa to s tebou tahat a len sa viac zamotas do klamstiev.
Zda sa, ze rodicia by ta podporili, nemusi to byt cele take zle ako sa zda, mozno by ti s babom pomohli, starali sa pocas dna aby si mohla ist cim skor do prace a pod.
Hmmm je mi velmi luto v akej situacii sa nachadzas. Nemas to veru vobec lahe a radit ti je tazke. No napisem ti tak, mnohe zienk boli a su v podobnej situacii a pasuju sa so zivotom ako sa len da a mnohe to veru zvladli bravurne. Treba si len verit
@anonym57 hlboko sa sklanam pred každou ženou, ktorá dá život dieťatku a keď sa on sama nedokáže postarať, dá dieťatku šancu na rodinu, kde po ňom už dlho túžia 🥰 odporucam ti kontaktovať poradňu Alexis www.alexisporadna.sk , tam s tebou preberú, aké máš možnosti ak by si bábätko chcela nechať a vychovať ho alebo ako postupovať, ak chces dať bábätko na adopciu. Voci rodičom by som zvolila povedať pravdu, na čo si vymýšľať, že dieťa zomrelo a pod. Prípadne s nimi preber, ako by ste výchovu a starostlivosť o bábätko zvládli spoločne.
@anonym57 Pozri, budes dostavat rodicovsky prispevok, pridavok na dieta, po porode aj jednorazove "kocikovne". Vybavicku vies zohnat aj zadarmo, staci si aj tu v bazari vyfiltrovat podla ceny 0 - cize darujem a zozenies vsetko. Ak sa bojis toho, ze by si to neutiahla financne.
A potom cim skor do prace, rodicia pomozu s babom a postavite sa na nohy.
Ale v pripade, ze si pevne rozhodnuta dat babo na adopciu, tak rodicom povedz pravdu.
@anonym57 Pohreb je "dobrovolny" iba vtedy ak sa jedna o velmi neskory potrat, kedy je babo nutne porodit. Vtedy sa to legislativne vnima ako biologicky odpad, ale rodicia si mozu telo vyziadat a pochovat.
Ty ak normalne porodis v termine, alebo takmer v termine a babo dostane rodny list, tak v pripade umrtia sa normalne riesi pochovanie.
@anonym57 materskú dovolenku môžu čerpať len rodičia dieťaťa, starí rodičia nie.
Je to len a len na tebe. Na potrat si nešla. Právo na život si mu dala. Úprimne ani ja by som takého otca dieťaťa nekontaktovala. Byť závislá na nejakých 50€ od neho to ti zato fakt nestojí. Rodičov máš na invalidnom?? Aký invalidný majú cely polovičný . Čo im pomáhaš finančne splácať ?? Dom? Že ak toho majú veľa , či to zdravotne zvládnu pomáhať ti. Nadruhej strane sa však snažím vžiť do tvojej situácie . Adopcia a utajený pôrod sú síce riešenie aj v mojom prípade keby otehotniem koniec som natom ako ty, ja by som ale asi zošalela časom potom, lebo by som stále myslela, čo je s mojim dieťaťom . Ako sa asi má, čo robí. No je to ťažké tak ti poviem.😞
Ak dáš bábätko na adopciu, rodičom neklam... Pochopia to a pomôžu ti
Ak si bábätko necháš, otca určite uveď a podaj žiadosť o výživné a aj preplatenie polovice nákladov za tehotenstvo...
To ze ho teraz neuvedieš, neznamená ze jeho o pár rokov neosvieti a nepodá on žiadosť na súd o určenie otcovstva a po pár rokoch to bude ťažšie vysvetliť dieťaťu
@annamalaga je to ťažké lebo neviem do akej rodiny sa dostane, možno budú finančne dobre zabezpečení ale môže sa cítiť odvrhnuté a podobne a môže sa to s dieťaťom ťahať cely život. Tiež si neviem predstaviť že odídem z pôrodnice a bez malej. A áno tých 50€ ktoré by mi bývalý priateľ mesačne “daroval” by za to rozhodne nestáli keďže sa neozyva a jeho rodina s ktorou som mala dobrý vzťah tiež absolútne ani jedna správa či sme v poriadku. A otec je na invalidnom no schválili mu zatiaľ iba 55% tak sa ide znova odvolať na viac a mama ma 40%. Splácame hypoteku, zatiaľ sme ju dali pozastaviť na polroka ale to riešenie nie je.
@janai1 keď si podá žiadosť o určenie otcovstva v poriadku, no nemyslím si že mu dieťa bude za to stáť. Stihol dokonca kúpiť kočík ešte na začiatku než sme sa rozišli a potom si ho prišiel za mojimi rodičmi pýtať naspäť keď som nebola doma že ho on kúpil a je jeho a chce ho vrátiť aby mal peniaze.
@anonym57 ano, ale museli by ste to riešiť cez sud. Teraz mi napadlo, že ty ideš rovno na rodičak, keďže si pred tým nepracovala. A to ti patrí 3roky,mozes popri ňom normálne pracovať. Neodoberu ti ho. Takže kľudne sa babka moze starat, ty môžeš ísť do 9race a. Budeš dostávať aj plat aj rodičovský príspevok kým mala ne dovŕši 3 roky
Nekonaj urychlene,aby si to raz neľutovala.. ešte maš trochu času do pôrodu,tak si skus predstaviť svoj život bez toho drobca,čo nosiš pod srdcom.. aj dieťa vychovavane v skromnych podmienkach môže byť šťastné,ak je ľubené.. a otca zapisať,nech je akykoľvek,sudnou cestou vybaviť vyživne a preplatiť polovicu nakladov na vybavičku.. keď aj mesačne 100€ bude posielať,tebe a drobcovi sa bude ľahšie žiť. Rodičom neklam,ak by si sa rozhodla pre to druhe riešenie..
ak by ti to pomohlo,tak ti pošlem balik babätkovskych vecičiek,mám hromadu po 3chlapcoch..
@majka1231990 bývalý mal ale pred cca rokom autonehodu a momentálne už ani nepracuje pokial viem čiže by mu možno sud určil maximálne nejakých 50€ ako výživné a tie drobne za to nestoja ak by sa s ňou chcel stretávať. A síce sme stihli ísť už aj na matriku požiadať o určenie otcovstva teste predtým než mu tak zašibalo a začal byť agresívny no nechcem aby ho poznala a aby mala jeho priezvisko.
Určite sa obráť na poradňu Alexis. Poradia vo veci anonymného pôrodu ale aj cez projekt zachráňme životy vedia pomôcť finančne. Nech sa rozhodneš akokoľvek je to dobré rozhodnutie, lebo tomu dieťaťu si dala život aj v zložitej situacii a to je hlavné. Držte sa ❤️
@anonym57 ak si pevne rozhodnuta, potom sa informuj u svojho gynekologa o anonymnom porode. A rodicom povedz pravdu, nema zmysel si vymyslat a trapit ich, ked v konecnom dosledku chces pre dieta to najlepsie. Oni sa budu trapit nad smrtou vnucatka, pritom ono sa bude mat dobre.
@anonym57 ahoj, my sme s manzelom prave v priprave na adopciu. na jednej strane sa na babatko velmi tesime, na druhej strane ale chapem, ze nasa tuzba sa naplni az vtedy, ked ina maminka opusti z nejakeho dovodu svoje dieta.
dietatko sa dozvie, ze ho mama dala na adopciu. urcite bude stastne v nahradnej rodine, ale z mojho pohladu, dietatko potrebuje vediet pravdu, vediet, ze je adoptovane. pre kazdeho z nas je otazka identity dolezita. zial, dnes mnohe deti ani nevedia, s kym bude zajtra zit ich mamina, kto bude na chvilu ich otec. niektore ani nevedia, kto su jeho biologicki rodicia, lebo bolo darovane ako embryo do maternice inej zeny. nas povod je pre nas nesmierne dolezity, chceme vediet, odkial sme, na koho sa podobame, kto nas splodil a za akych okolnosti, ci sme boli chceni, milovani, ci nam niekto spieval uspavanku. pre dietatko je velmi dolezite, aby bolo uistovane, ze maminka s ockom sa lubili a velmi ho chceli a ked sa narodilo, bol to ten najkrajsi den v ich zivote. je to zasadne pre ich psychiku a vyvoj, pre pochopenie hodnot a budovanie vztahov a sebavedomia. je velmi tazke existovat vo svete, kde je vela sebectva a malo citu, zvlast ked clovek nevie kde sa tu zrazu vzal.
cakame na babatko a velmi sa nan tesime, ale kiezby ziadne babatko nebolo opustene, lebo bude pren tazke sa s tym vyrovnat a prijat sa a citit sa hodno lasky.
Taky drobci mavaju kontakt za pritomnosti matky al. Soc.kuratorky,treba sa isť popytat ..no ak finančne nevladzete,tak aj o 50€ by som bojovala..prežila som si podobne,viem,že tato cesta nie je ľahka,ale svoje deti vidim vyrastať..

@anonym57 No to mas tazke, ze co im povedat... vidia, ze si tehotna, pojes rodit a zrazu babo zmizne? Asi sa to neda inak ako povedat pravdu.
Nerozpravate sa teraz o tom, ze ako sa o babo postaras, ci vyzijete a pod.?