icon

Rozmýšľam o utajenom pôrode a následnej adopcii

anonym57
25. máj 2021

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť. Som momentálne v 36. tt. Mám 22 rokov a keď sa môj bývalý snúbenec dozvedel že som tehotná začal sa správať agresívne a opustil ma, vôbec sa nehlási nechce komunikovať ani nič podobne. Pre svoje dieťa takého otca nechcem čiže radšej by som ho neuviedla ako otca dieťaťa. Vec sa však má tak že nemám finančne prostriedky aby som sama vychovala dieťa keďže som predtým bola na vysokej škole a hneď otehotnela nemám nárok na materskú iba na rodičovský prispevok ktorý nie je najvyšší. Musím pomáhať rodicom splácať veci keďže sú obaja na invalidnom dôchodku a nemyslím si že zvládnem starostlivosť ešte o dieťa. Rozmyslala som o utajenom pôrode, pokial viem bábätka priamo z pôrodnice idu rovno do nejakej rodiny niekomu kto po dieťati túži. Prosím hlupe komentáre ako to môžem urobiť si nechajte pre seba, viem že dieťa potrebuje hlavne mamu no ak mu môžem dopriať kompletnú rodinu a dobre zabezpečenie a ešte k tomu niekomu splniť sen mať dieťa... neviem však ako to funguje keď nechcem aby rodičia vedeli že som ho dala na adopciu, čo im povedať atď. Viem že je to moje rozhodnutie no keďže sa jedna o ich vnúča asi by s tým nesúhlasili.

annamalaga
25. máj 2021

Ináč a hypotéku máte veľkú. Ja mám tiež 200€ invalidný a nieje to bohviečo. Aby ste to zvládli. Každopádne ti garantujem , že ak sa dostane dieťa do adoptívnej rodiny , bude nat dobre zázemie. Čakateľov na zdravého novorodenca je veľa. To sy nemusíš obávať . Ak sa tak samozrejme rozhodneš. A chcela by si vedieť aj pohlavie dieťatka?

majka1324
25. máj 2021

@anonym57 dobre rozmyslas, kvoli minimalnemu vyzivnemu, co je par korun, ta neskor bude otravovat teba, aj malu. Ja by som hentakeho debila vobec neuvadzala, to ti nestoji za to, tie nervy a tahanice. Urcite este vsetko dobre zvaz. Si rozumna zena, prajem vela stastia tebe aj malinkej. Uvidis, este budes mat z nej v zivote radost. Drzte sa

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@anonym57 neviem, keď čítam tvoje odpovede...asi nie si rozhodnutá sa svojho dievčatka vzdať, však? Skús sa nadýchnuť a porozmýšľať aké možnosti máš...napíš si zoznam "keď si dieťatko nechám...čaká ma..." a druhú variantu "dieťatko dám na adopciu..." nemáš to ľahké, ale v živote sú situácie, ktoré sa nám javia spočiatku ako nezvladnutelne, ale v konečnom dôsledku práve takéto situácie nás posilnia...

janush
25. máj 2021

ak sa rozhodnes dietatko si nechat, ver ze najdu sa ludia co ti pomozu... ja napriklad chcem darovat detsku postielku, ak by to bolo realne tak ti ju viem v ramci ZV do 30 km aj doviest... nevzdavaj sa, dieta je dar, pouvazuj

ledgerka
25. máj 2021

sadnite si spolu s rodicmi a prejdite si ake mate moznosti ci uz financne alebo pracovne. Tvoji rodicia su urcite odhodlany bojovat a pomoct ti viac ako si ty myslis. Co by som robila ja:
- zapisala otca do rodneho listu a bojovala aj o 50 eur
- poslala info/fotku jeho rodicom o tom ze sa na im narodilo vnuca. Ziadne natlaky na peniaze, len aby vedeli. Spoliehat sa na to neda, ale mozno ta prekvapia, prejavia zaujem, a mozno sa dockas aj nejakej pomoci
- zistila by som na uradoch na co presne mam narok a kolko to bude
- vybavu by som zohnala zadarmo, vela ludi daruje veci v super stave, tohto by som sa vobc nebala
- hypoteka - neviem ci je to byt alebo dom, ale nie je moznost to predat a kupit nieco mensie a lacnejsie co vam bude stacit?
- su rodicia schopny s babom pomoct tak aby si vedela ist do prace co najskor? Nakolko su invalidny?
Myslim ze moznosti mate len si musis s rodicmi sadnut a porozpravat sa. Hlavne nerobit zavery sama bez toho aby ste to prebrali.

any_soj
25. máj 2021

@anonym57 ahoj. Tvoja úloha je nenahraditeľná v týchto prvých mesiacoch, do pôrodu. A túto svoju najdôležitejšiu úlohu mamy si prijala a plníš ju ❤️ Veľmi mrzi, ako sa vyfarbil tvoj snúbenec. Áno, naozaj priamo z pôrodnice môže ísť dieťa do rodiny, ktorá naň čaká už niekoľko rokov. Jedna vec je utajený pôrod (kde o tebe nebudú žiadne záznamy), iná možnosť je normálny pôrod, kde ale dáš hneď podpis, že súhlasíš s adopciou. Máme syna v pestúnskej starostlivosti a myslím, že pre dieťa je oveľa lepšia tá druhá možnosť. Keď má v prípade záujmu možnosť zistiť svoje korene, tiež v prípade napríklad nejakého dedičného zdravotného problému a podobne. Ale toto rozhodnutie je samozrejme na tebe. Viac informácií by ti poskytli v návrat.sk 🙂 Neodporúčam ti tvrdiť svojim rodičom, že dieťa pri pôrode zomrelo. V júli sa nám narodila mŕtva dcéra a viem si predstaviť, že pre mojich rodičov by bola veľmi nepríjemná predstava, že som ju nechala v nemocnici, kde by s ňou zachádzali ako s biologickým odpadom (pre mňa a manžela bolo samozrejmosťou pochovať ju, po pitve sme ju sami obliekali, ...). Tvoji rodičia ťa poznajú. Takéto klamstvo je príliš ťažké a veľké, aby si ho dlhodobo niesla. Myslím, že by ti z toho mohlo byť zbytočne ťažko. Skús prípadne aj kontaktovať alexisporadna.sk - vedia poradiť aj ohľadom utajeného pôrodu a podobne, ale ak máš záujem - aj ohľadne konkrétnych možností materiálnej aj finančnej pomoci, ak by si náhodou po pôrode cítila, že to chces skúsiť s dieťaťom. Ide o to, či nebyť finančných starostí by si zvažovala život s dieťaťom.. Ak áno (možno po pôrode to tak budeš cítiť), možnosti pomoci sú. Od výživného až po organizácie (ktorým aj my s manželom prispievame a sú naozaj vierohodne). Plus aj tvoji rodičia, ako ich opisujes, by azda boli ochotní zabojovať za to, aby dieťa mohlo byť s vami.
Prajem ti dobrý pôrod.

w123
25. máj 2021

podla mna by si vysudila viac ako 50€ mesacne keby opises svoju situaciu ak tvoj ex zaraba a ma nejaky normalny prijem a ak su tvoji rodicia schopny sa postarat par dni mohla by si si najst nejaku brigadu popri materskej to je v pripade ze by si si velmi tuzila babatko nechat ale z toho rozumneho hladiska by bolo asi vhodnejsie ho dat na adopciu lebo nebudem ti mazat ruzove okuliare je to neskutocne narocne bez penazi vychovavat dieta a este ked tvoj ex je taky curak ze si vypyta za kocik peniaze naspat a jeho rodina s tebou vobec nekomunikuje..povedala by som rodicom pravdu ze davas babatko na adopciu lebo oni na tom niesu zdravotne dobre a treba sa o nich postarat a este do toho o dieta by si uz nezvladla ze niesu peniaze podmienky ze potrebujes ist pracovat a postarat sa sama o seba zarobit si zabezpecit byvanie ale najlepsie poznas svoju situaciu ty co je a nieje mozne

any_soj
25. máj 2021

@nafka0483 nie nemusí sa. Nás sa po pôrode (38.tt) pýtali, či chceme pohreb, alebo nie. Pre nás bolo samozrejmosťou, že áno ❤️ ale nemusí to tak byť.

beronsche
25. máj 2021

@anonym57 podla mna je dobrym rozhodnutim byvaleho ako otca nezapisat.
je agresivny a o teba ani dieta zaujem nema.. prijem slaby, aj ked to sa zmenit moze. co teda moze dieta ziskat?
mne by ani tisice nestali za to, aby moje dieta terorizoval vlastny otec. a ak si niekto mysli, ze sa z agresora narodenim dietata stane, ako mavnutim carovneho prutika milujuci otec, asi nezije tak celkom v realite..
aj toto forum je plny smutnych pribehov, ako otec bojuje o striedavu starostlivost, aby sa pomstil matke, prip. sa len vyhol plateniu alimentov..
co sa tyka tvojho rozhodnutia ohladom samotneho dietata, poradit neviem, avsak drzim ti palce!

anonym57
autor
25. máj 2021

Ďakujem za každú odpoveď ktorú píšete aj za ochotu pomôcť. Výbavičku už vďaka kamarátkam mám takze to problém nie je. Skôr sa obávam či budeme finančne zvládať všetky veci ohľadom výchovy dieťaťa, plienky sú predsa len drahé a podobne. Do toho ešte platiť hypoteku, strava, energie a podobne. Na malú sa teším viem si predstaviť život s ňou, už teraz ma to veľmi poučilo a zmenilo aj keď mám len 22 rokov a som si vedomá všetkých následkov no myslim hlavne na jej dobro. Ako jej budem vysvetľovať spravanie jej otca že o ňu nemal záujem a podobne keď v inej rodine môže mať všetko čo bude potrebovať. Ešte sa skúsim porozprávať s rodičmi ale ak sa rozhodnem vychovať ju otca určite neuznam keď ma takýto prístup. Raz ma dokonca aj zbil a ani tehotenstvo ho nezastavilo. Nebudem sa spoliehať že do 3 rokov sa s ňou bude môcť vidieť iba za mojej prítomnosti a čo potom ?

nafka0483
25. máj 2021

@any_soj Vazne? Myslela som, ze to uz je v takom stadiu samozrejmost, tak som mala zle info.

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@anonym57 zvládneš všetko...mna ex vyhodil z bytu s dvoma deťmi...žila som v podnájme a niekedy mi do výplaty ostalo cca 20 EUR a to som mala školupovinne deti takže výdaje som mala vyššie ako pri bábätku...teraz som spokojná a šťastná...musíš sama sebe veriť, že to zvládneš...moji sa s otcom nechcú vídať tiež bol agresívny, ale žiaľ to ho neodradza, aby ma kvôli deťom po súdoch ťahal...avšak v mojom prípade to bolo iné deti sa narodili v manželstve a maju ho zapísaného v RL

nafka0483
25. máj 2021

@anonym57 Ja suhlasim s tvojim rozhodnutim nezapisat ho do rodneho listu. Pises ale, ze ste boli namatrike podpisat sulasne vyhlasenie o otcovstve? Ak ano, neviem ci to ide zobrat naspat, ze ty sa vlastne rozhodnes, ze nechces, pretoze na matrike je to evidovane.

anonym57
autor
25. máj 2021

@nafka0483 je to evidované že som o niečo take žiadala ale pri pôrode a žiadosti o rodný list vraj nemusím uviesť meno otca že je to na mne a potom musí ísť aj tak súdnou cestou čo nemyslím že mu bude stáť zato keď jej chcel aj kočík zobrať

nafka0483
25. máj 2021

@anonym57 No v tom by som si nebola taka ista. Ak ste realne obaja urobili suhlasne vyhlasenie o urcei otcovstva, tak matrika to ma evidovane a podla toho vyda rodny list.

ledgerka
25. máj 2021

@anonym57 len ku plienkam, pozri si skupiny latkove plienky. Ja ich pouzivam, sice som si ich kupila ale videla som aj vela ludi co ich daruju. Potom naozaj nemas ziadne naklady na plienky. Dokonca este aj usetris na kadejakych kremoch na zapareny zadok. Je to moznost ako usetrit a hlavne je to ekologicke.

ledgerka
25. máj 2021

@anonym57 este jedna vec, dovod ze ako to vysvetlis dietatu ze nema otca naozaj nie je dovod na adopciu. Naozaj sa nad takymito vecami ani nezamyslaj. Proste je to tak a nic s tym neurobis. Dieta nebude vediet o co prichadza kedze to nebude poznat. Toto naozaj nie je dovod.

mariejenka
25. máj 2021

@anonym57 plienky su najmenšia položka, oblečenie tiež, ked budes kojit paráda...v lidli je kazdy 3 štvrtok v mesiaci akcia na ich pliekny bakik 5,5€ ja idem kúpim 3 baliky a mam na celý mesiac, syna od malinka som si odsledovala,a kaka mimo plienky uz ma 7 mesiacov a miniem na den 4 plienky pocikane, ked pocika co spinka,inak sa pýta. ozaj vychova nieje o finančných možnostiach, zo začiatku... máš nárok na nieco okolo750€ ako kocikove,a potom 250€ rodicak...vidim že niesi presvedčená sa bábätká vzdať, debila neuvadzaj do rodneho listu, dieťatku po rokoch povedať pravdu,. Držím palce, ak by si bola s Prešovského kraja, o okres Bardejov prípadne, viem ti darovať kociar ,a výbavičku do 6 mesiacov .

tinkajan
25. máj 2021

@anonym57 ahoj, drzim ti palce aby si sa spravne rozhodla. Podľa toho co píšeš, budes uzasna maminka a ver mi, zvládneš to! ❤️ A s dcérkou budete úžasné partacky ❤️ da ti silu do života 😘
Ak sa rozhodneš, ze spolu ostanete, kľudne si ma ulož a kontaktuj. Mam 2r dcérku a nemam problem poslať oblecko, keď budes potrebovat ❤️
Veľa sil prajem a zdravíčka obom

kristina0103
25. máj 2021

teraz otec dietata nepracuje, ale raz zacne. Teda predpokladam a do 18 roku veku dietata je daleko. Este sa moze vela zmenit, nech plati aj 20 eur mesacne. Nikdy nevies co bude potom...

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@nafka0483 to nie je len na matrike...ja som so svojím partnerom bola matrike, ale dane tlačivo odo mňa žiadali v pôrodnici, keď ho autorka nebude mať tak napíšu malej matkine priezvisko a ona uvedie "otec neznámy"

maximilie
25. máj 2021

@anonym57 nevies si to predstaviť a mas strach, kam sa dostane. V tom prípade nerob. Su zeny, ktoré svoje dieta od prvého momentu nenávidia, nechcú ho...ty nie si ten prípad a neboj sa, dokážeš sa postarať. Ja by som v takom prípade bola ochotná ti akokoľvek pomoct. Pomôžem ti aspon s vecickami, darujem ti kocik, prebaľovanie pult a vsetko co mi ešte ostalo a nepredala som. Zvládneš to

nafka0483
25. máj 2021

@dievcacitajucelist Ok, v porodnici ho mat nebude, napisu otec neznamy a napise jej priezvisko a potom pojde ona na matriku po rodny list a tam myslis ze ho vydaju na zaklade coho? Nejakeho zdrapu papiera z porodnice, alebo oficialneho tlaciva s overenymi podpismi, ktor eje zaevidovane na matrike? Ved nemozu ho zrazu ignorovat ako keby neexistovalo.

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@nafka0483 no to neviem povedať ako to je... keď on nejaví záujem či sa na to prihliada, alebo či berú do úvahy to vyhlásenie čo podpísali obaja....🤔

nafka0483
25. máj 2021

@dievcacitajucelist Samozrejme, ze sa berie do uvahy to vyhlasenie. Je to normalne uradny dokument, udial sa predsa nejaky pravny akt ked urcili otcovstvo a priezvisko.

AJ keby si si zabudla alebo naschval nevzala sobasny list, tak dobre, napisu v porodnici co im povies, ale na matrike rodny list vydaju podla toho, ze tam sobasny list maju evidovany, cize zapisu to co kaze zakon, nie co matka povedala v porodnici.

didi2102
25. máj 2021

@anonym57 Len ti chcem napísať že ak dáš dieťa na adopciu tak mu dávaš šancu na krásny život , ani nevieš koľko ľudí čaká na bábätko , bude mať krásny život a nových rodičov, nieje to hanba ale veľká obeta , len aby si bola o Tom presvedčená, možno v budúcnosti sa nájde niekto iný lepšie a budeš mať bábo a rodinu♥️

dzina007
25. máj 2021

Ale ved ked su rodicia na inavlidnom dochodku ratam ze nepracuju. Tak oni mozu po tych par tyzdnoch ako sa nejako vsetko zabehne starat o malu a ty si mozes najst brigadu, pracu na polovicny uvazok, cokolvek. Tym padom budes mat 270 rodicak, 25 rodinne pridavky +200-250e z brigady... a to sa uz da preluskat zivotom...

dievcacitajucelist
25. máj 2021

@nafka0483 dáva to logiku...no pokiaľ sa o autorku nezaujíma...tak lepšia by bola alternatíva nezapisat bio otca....tym zápisom nadobudne všetky práva a povinnosti...môže sa podieľať na výchove a rozhodovať o dieťati, má právo na styk, právo na zastupovanie dieťaťa, správu majetku...avšak má iba jedinú a to vyživovaciu povinnosť...

lienka.7
25. máj 2021

@anonym57 pokial mas podpisane vyhlasenie, noc nemusis uz sudit. Predlozis v nemocnici a matrika zapise.
Ako pise
@nafka0483 overila by som si este, ako to je ked dany list ty uz pouzit nechces. Ci je potrebne jeho zrusenie alebo co. Lebo predsa je to uradny dokument. Si tam zavolaj a spytaj sa, ze ste sa rozisli a co teraz.
V kazdom pripade ti drzim palce

nafka0483
25. máj 2021

@dievcacitajucelist Isteze, to ja rozumiem a suhlasim s tym nezapisat ho. Lenze ak uz to vyhlasenie urobili, tak ho zapisali a to teraz nejde len tak vymazat. O tom hovorim... nestaci ze povie, ze sa nezaujima, je spisany dokument, ktory k niecomu uz zavazuje.

didi2102
25. máj 2021

@nafka0483 je to len papier,žiadna kópia pokiaľ si pamätám ako keď dávaš splnomocnenie že ti môže niekto brat poštu,potrhas a už neexistuje