Ako prebieha darovanie embrya na Slovensku?
Ahojte, ako prebieha príjem darovaného embrya a kde ho "vezmú"? To sú embryá, ktoré nejakému páru zvýšili a takto sa posunie inému páru, alebo sa hľadá vhodná darkyňa + darca? Ako dlho sa na také embryo čaká na SVK? Boli ste úspešní s DE? Ďakujem
Zvyšné oplodnené nesmú len tak dat niekomu, ved ten pár za to platí ročnú cumu za zmrazenie. Ale dajú sa darovať oozyty a spermie a z toho ptm.
@stellarstar
@nikushka8 pretože napr. tu na stránke gynfiv píšu, že pri DE nie je čakacia doba https://www.gyn-fiv.sk/darcovsky-program/darcov... Pritom viem, že napr. na darované vajíčka sa čaká dlhšie, kým sa nájde vhodná darkyňa. Takže tie embryá už majú niekde uskladnené vopred, keď sa na ne nečaká?
Kamoska uskladnovala a potom mohla podpisat darovanie, bolo to v CZ, nie na SK. Nechcela to dat len tak likvidovat
Samozrejme že ich majú uskladnené, ved aj manz pár kt ma viacej opl oozytov dajú zmraziť
Je možné aj darované embryo, ale nie štýlom, že vieš o niekom, kto má zamrazené a dohodneš sa s párom, že ti ho dá. 🙂 A nie je to nič neštandardné, ale úplne bežné, akurát to asi nadštandardne stojí oproti IVF s vlastným materiálom - už to je luxus.
@stellarstar áno, ale odkiaľ majú ten materiál? To majú nejaké náhodné darkyne, darcov, z toho vyrobia nejaké embryá do zásoby? To mi nie je jasné, prečo sa na darované oocyty čaká dlhšie, ale na DE sa nemusí čakať. Tie vajíčka samostatné od darkyne sa nedajú zmraziť do zásoby?
@17alexis až taký rozdiel to zas nie je. My nemáme po 1. cykle ivf žiadne embryo na mrazenie a vyhodila som za celý proces 2500 eur, a nič z toho. DE stojí 1500 eur, tam je aspoň nejaká šanca, ja mám 0 šancí momentálne
Ved vyššie píšem že oozyty a spermie sa dajú darovať a z toho ptm to robia. Jasne ze aj oozyty a zvlášť spermie dávajú zamraziť
Ak si das dopredu zamrazit vajicka odoberu ich cca 20 - vo viacerych cykloch. Z toho vyberu len zdrave co sa moze zuzit len na 10. Potom pride oplodnenie a vklad a ten sa tiez nemusi podarit. Su pary ktore to absolvuju aj 5-6 krat. Daju si npr zamrazit uz embrya dajme tomu 6kusiv takze zjednodusene by mali 6 deti ale oni chcu len 2. Ak maju stastie a uchytia sa na prvykrat- ostanu im 4 "deti v skumavke" bud sa rozhodnu neskoe pre dalsie alebo sa embrya zlikviduju( tiez som bola v tom ze darovat sa to neda).
@rachel36a nam vtedy povedali,ze to nie je mozne, museli sme dat 4 embrya zlikvidovat. Este na mna pozerali,co to od nich chcem. Darcovske embrya boli an vtedy, ale asi oplodnovali darovane vajicko a spermiu od darcu, nie uz hotové embryo od paru,ktorý sa liečil. Ale nehadam sa,mohlo sa to zmenit
Len ani tam nie je zaruka, ze sa uchyti. My sme do IVF vrazili dokopy do 12 000€. Mali sme nas material. Aktualne cakam druhe babo. 🙏 Drzim ti palce, aby ti to vyslo.
@nikushka8 jaaaaj, sme sa nepochopili...toto ano...nemôžete darovať rmbryjko pre dalsi par, lebo darcovia musia prejsť určitým procesom...nemôže darovať každý...ja som myslela ze píšeš, ze u nas nie je možné vkladať darcovske embryjka...
Vlastné embrya keď darujes centru, tak sa využívajú na výskum, nie na oplodnenie iného paru
pary ktore riesili IVF, a ostali im embria, dali zamrazit, platili si roky uskladnenie, lebo mozno este uvazovali, ze vyuzivu, ale nakoniec sa rozhodli, ze nie, tak mozu tie zmrazene embria darovat. Tie potom mozu vyuzit pary, ktore nemaju inu moznost, ako vlozit cele darovane embrio.
@17alexis v ktorom centre? Na koľký pokus?
GynFiv ZA prvé dieťa máme z 3. IVF a druhé čakáme už ani neviem, z koľkého. Bolo to šialené...ale poznám tri páry, ktorým to vyšlo hneď na prvý raz.
@17alexis no toto je práve moja čerstvá skúsenosť s týmto istým CAR. Cyklus bez embrya, vôbec som nerátala, že sa vôbec niečo také môže stať. Pritom sme mali super výsledky a žiadne embryo neprešlo PK, aj keď boli 3. Tak rozmýšľam, či im dám ešte šancu, alebo skúsim inde. Inak sú tam všetci fajn, tak nechápem, kde to zlyhalo
Ja na nich nemozem nic zle povedat a aj tak sme sa trapili. Ich pristupu a postupu som proste verila.
My máme dieťa z DE, darované embrya. A teda - môžu byť od darkýn ale aj od párov, ktoré svoje embrya už nevložia. Musia prejsť darcovským systémom, ak neprejdú, embryo darovať nemôžu. Toto píšem o gynfive.
My máme dieťa z DE, darované embrya. A teda - môžu byť od darkýn ale aj od párov, ktoré svoje embrya už nevložia. Musia prejsť darcovským systémom, ak neprejdú, embryo darovať nemôžu. Toto píšem o gynfive.
@jodo27 a v gynfive vám to vyšlo s DE?

Pokiaľ viem,tak u nas to nie je mozne. Aspon mne tak povedali pred 4rokmi v centre. Je mozne darovat vajicka alebo spermie