icon

Akú máte skúsenosť s centrami?

johanna_b
21. dec 2017

Baby, čo hovoríte na tento článok? V reprocentrách vraj klamú, nič nevysvetľujú, biznis... Máte aj Vy niektorá takúto skúsenosť?

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/...

tamara263
27. dec 2017

@johanna_b drzim palce a verim , ze sa to rychlo podari a nie je sa zaco hanbit treba verit ze sa to podari len sa caka na najvhodnejsiu prilezitost ☺teraz este nie je ten spravny cas a urcite bude ☺ aj bez tych zdieracov 😛

katharines
27. dec 2017

Pripajam velmi zaujimavy clanok lekara, ktory robil v repro centre:
http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/2017-0...

Stoji za to si ho precitat

johanna_b
autor
28. dec 2017

@katharines kati treba to poslat do skupinky ivf... zaujimalo by ma co tie baby na to. neverim ze by si priznali, ze boli obetou...

johanna_b
autor
28. dec 2017

@tamara263 su zdieraci a este tam prides aj o zdravie ale u mna je na prvom mieste to, co pise aj ta baba v tom clanku, ze sa ti narodi uplne ine dieta a ze sa sem vobec nepytalo to dieta... jednej dule sa zdoverila mamicka co ma postihnuteho synceka z ivf ze oni ho nemali mat... ze on im denne dava najavo ze sem vobec nechcel... mrazi ma z tych pribehov.

johanna_b
autor
28. dec 2017

@katharines mna by zaujimalo ako sa moze daka baba na to dat ak si precitala tento clanok

katharines
28. dec 2017

@johanna_b ti, ktori idu do repro centra sa ospravedlnuju "vlastnou potrebou" mat deti. Lenze s tym pravom a vlastnou potrebou je to chrobacne. Ved aj zeny, co idu na potrat sa ohanaju pravom, aj ti co podvadzaju v manzelstve sa ohanaju vlastnou potrebou, dokonca aj masovy vrah ma vlastnu potrebu zabijat..... Ide o to, ze ludia uz prestavaju byt ludmi a priklanaju sa na uroven pudovych zvierat (v tomto vela zla narobila aj tzv. "Evolucna teoria"). Ved predsa ludi robi ludmi obeta, sebazapor, laska, sluzba druhym, zmysel zivota a hlavne nesmrtelna dusa, ktoru mnohi tak lahko predavaju. Rozumiem bolesti bezdetnych parov, a chapem aku bolest a prazdnotu musia prezivat, avsak je tu aj vyssi princip, ktory hovori, ze "moje pravo konci tam, kde zacina pravo ineho" - v tomto pripade, deticiek, ktore su takto "selektovane", pouzivane na pokusy, alebo zabite, ktore su nasilu vkladane do maternice, ktora nie je pripravena prijat ich a zabudaju, ze nie ludia su darcami zivota.

katharines
28. dec 2017

@johanna_b este by som ta doplnila, ze zivot vznika oplodnenim vajicka spermiou. Dokonca si vajicko vybera, ktoru spermiu prijme, preto kazdy je pred Bohom jedinecny a chceny. Uz v tomto obdobi oplodnenia existuje bunkova pamat, kedy babo vnima vsetko aj ked podvedome. Vnima, ako bolo pocate a ci je chcene. Robil sa vyskum, napr. muz bol podrobeny retrospektivnej hypnoze a dostal sa az do obdobia svojho pocatia. Vnimal pocity matky i otca pri pocati. Mozno to pride ako sci-fi, avsak nieco podobne ludia zazivaju aj po transplantacii, kedy napr. zacnu mat radi veci alebo jedla, ktore predtym nikdy nepreferovali.

johanna_b
autor
28. dec 2017

@katharines kati, klobuk dole pred tebou, ako si to zhrnula... vies, ti, co sa hrnu do tych reprocentier, oni uz ked pocuju slovo Boh, tak sa rehocu nad tym (moja skusenost), ze "cirkev" sa do toho nemala miesat. a na druhej strane nezabudaj, ze v tych reprocentrach ich krmia tym, ze "prirodzene oplodnenie" je uz dnes take nedokonale, ze riskuju potraty, a podobne... tu sa obide ta najzlozitejsia cesta a vrazia jej to do maternice, ona zaplati... este raz sa vraciam k tomu, ze ma sokuje fakt, ze tie, co tam idu, nad tym vobec neuvazuju.

tamara263
28. dec 2017

@johanna_b kazdy sa na to ppzera so svojho uhla pohladu a tazko sa da vysvetlit nieco zene ktora po dietati tuzi kazdy mame svoj nazor a ako ani my ani ostatne si za nim stoja ja kazdej prajem dieta prirodzenou cestou ak ma to dieta byt bude ked nie je je tam dôvod preco nie je to je zase moj nazor ☺

katharines
28. dec 2017

@johanna_b to vies, zlo je nedostatok Dobra. A ak sa uz niekto rozhodne pre IVF, tak sa snazia Boha vytesnit, a ospravedlnit si tento skutok sami pred sebou. Ale ten, kto uprimne hlada a pyta sa Boha, urcite najde spravne riesenie aj mimo IVF. Zial ten zly vnada vela zmatku. Za neplodnostou nemusia byt len zdravotne problemy, ale aj psychicke (strach, stres ...) a duchovne (

https://www.youtube.com/watch?v=GC5uZVzXz6g
johanna_b
autor
28. dec 2017

@katharines moja nevytesnuju ho. podla ich nazoru by Boh nedopustil aby sa tieto deticky narodili. aby si svoj skutok ospravedlnili pred Bohom

katharines
28. dec 2017

@johanna_b Boh dava zivot, avsak prostriedok aky si dane pary zvolia je zly, neeticky a proti Bozim nariadeniam ako napr. Nezabijes - kedze tam ide o zivoty mnohych nenarodenych deti. A takto zlom zatazuju seba i svoje deti. Ja to nazyvam tzv. Znasilnenie zivota.
Mnohe sa ohanaju aj tym, ze si to prestudovali a zvazili, avsak nemaju o tom sajn. Ono ak sa pre to rozhodnu, tak stracaju usudok vidiet aj ine suvislosti, su v duchovnej slepote.

bosorkabb
30. dec 2017

Baby každá žena ktorá sa rozhodla pre IVF sa tak rozhodla slobodne, je to jej rozhodnutie a nik nemá právo ju za to kritizovať lebo nechodí v jej topánkach.
Tiež som v centre bola v BA aj v Brne u mňa je však šanca otehotnieť cez umelé 20% čo mi rovno v centre potvrdili. Tak sme sa rozhodli adoptovať.
Ja svoje vajíčka nemám takže prirodzene to nepôjde. A to mam overené. Čiže jedine darcovstvo by v našom prípade pomohlo ale mám aj iné komplikácie.
Preto si nedovolím kritizovať baby za to že chcú dieťatko a idú na umelé oplodnenie. Veľa s nich si prešlo peklom tak ich viac netrapme a verte že veľmi dobre vedia ako to prebieha. Tiež to viem ale ak by bola šanca u mňa vyššia tak idem do toho. Každý má právo na svoj názor a presvedčenie.

katharines
30. dec 2017

@bosorkabb nikto nekritizuje zeny, ze chcu dietatko, je to prirodzena tuzba, ktora nie je zla. Je vsak potrebne hovorit o neetickosti tychto metod a zavadzani repro centier. A kedze si nemyslim, ze kazda zvazila vsetky okolnosti i dosledky, je potrebne pisat aj o tom. Ked sa napriek tomu rozhodnu tam ist aj po precitani tychto prispevkov, je to na nich. Su aj ine cesty ako naplnit svoje materstvo (nehovorim o kupeni psa) a jednym z nich je napr. aj adopcia oi.

bosorkabb
31. dec 2017

@katharines nie každý je schopný adoptovať dieťa, niekto chce vlastnú krv.
A prečítala som celú diskusiu a dosť sa tu na tie baby ktoré chodia do centra škaredo pozeráte, nechápete ako to môžu absolvovať.
Ja som tá čo to absolvovať chcela a viem čo to obnasa. Pre niekoho neetické pre niekoho nie. Uhol pohľadu je u každého iný. To že ty nie si ochotná to urobiť neznamená že niekto iný to urobiť nemôže. Nechajme nech sa každý rozhodne sám za seba.

janinuska
31. dec 2017

@bosorkabb Možem sa ta opytat, ako ti zistili, že už nemaš svoje vajička, ja mam amh hormon 0,09 a doktor mi povedal, že možem otehotniet len z darcovskeho vajička, ja jedno dieta mam, ale nemožem mat druhe a velmi po nom tužim. Da sa zistit aj nejako inač, že žena nema vajička, alebo len z odberu krvi amh dakujem.

bosorkabb
31. dec 2017

@janinuska odber krvi v rôznych centrách plus u môjho gynekológa cca 2 roky sledované. Ešte k tomu mám genetickú mutáciu DNA testy robené v Nemecku.
Ale amh sa dá zistiť jedine z krvi a vekom klesá. Nám odporučili darované vajíčka alebo rovno embryo(lacnejsia varianta) robia to v Brne.
Prirodzene u mňa nie je možné hlavne pre tú DNA a množstvo mojich vajíčok je skoro nula. Tiež mám syna prirodzene teraz ma 16 rokov a zdedil po mne mutáciu. Čiže ja by som už neriskovala s mojimi vajíčkami aj keby som nejaké svoje mala.
Preto som napísala že netreba súdiť ženy ktoré idú na Ivf lebo nik nevie prečo sa tak rozhodli.

katharines
31. dec 2017

@bosorkabb vyjadrili sme svoj nazor tak, ako si to urobila aj ty. A ten, kto to vezme na vedomie a zariadi sa podla seba a navstivi repro centrum si bude znasat aj vlastne nasledky. My tu nikoho nebudeme drzat za nohu, aby niekde nechodil. Mame predsa slobodnu volu. Kazda mame svoj kriz(e), ktory si nesieme.
A co sa tyka tej "vlastnej krvi", tak nedavno bola afera, ked pracovnik spermobanky nahradil spermie muzov tymi svojimi a prislo sa na to len nahodou, ked uz mal vela deti.

bosorkabb
31. dec 2017

@katharines nie všetci sú určený na to aby dieťa adoptovali (dôvody sú rôzne) aj na príprave k adopcii nám to hovorili.
Aké následky máš na mysli pri návšteve centra?
Čo sa týka zámeny spermií tak či tak v mojom prípade sme skôr uvažovali nad embryom a vtedy by sa ma daná aféra (o ktorej viem) netýkala.
Ja som mala len potrebu vysvetliť že sú prípady kedy to prirodzene počatie nieje možné.

johanna_b
autor
31. dec 2017

@bosorkabb ty si to podla mna vobec nepochopila a reagujes len na nadpis temy. citala si clanok?? ide o kritiku reprocentier. neviem ci si si vsimla ze doteraz ziadna kritika nebola a v mediach sa predvadzali len skryte a neskryte reklamy na umele oplodnenie. podla statistiky az 90 percent z tych zien mohlo prirodzene otehotniet ale kto by sa tym zaoberal ze? koho to uz v dnesnej dobe zaujima.ja pisem za seba uz som zrusila druheho gynekologa pretoze jedina ich odpoved preco sa nam nedari je "chodte sa umelo oplodnit". ja mam na tento biznis negativny nazor nestotoznujem sa s nim a bola som 2 gynekologmi hrubo vysmiata. to je prepojeny biznis na ktory treba upozornit. a viac, viac pisat o tom.. takze prosim prestan s tymto "sudit".

bosorkabb
31. dec 2017

@johanna_b článok som čítala. Netvrdím že centrá nie sú biznis, nič také som nenapísala. Čo v dnešnej dobe nieje biznis? Celý svet sa točí okolo peňazí. A či sa mi to páči? Nepáči.
Ale je rozdiel ak nemusíš riešiť a ak riešiť musíš. Ja mám dobrého gynekológa ktorý mi všetko o umelom oplodnení vysvetlil skôr ako som do centra vkrocila. Všetky negatíva aj pozitíva. A napriek tomu sme sa s manželom rozhodli že do centra pôjdeme. A išli sme, pokecali na Slovensku sa nám nepáčilo tak sme šli do Brna. Každá moja otázka bola zodpovedana. Nakoniec sme do umelého nešli ale dôvod nieje etický ale zdravotný. Ak by som na tom nebola tak zdravotne zle a %na úspech by boli vyššie tak pôjdem do toho a skúsim umelé oplodnenie. Aj keď viem ako to prebieha a čo za tým je.
Inak prajem ti aby si si našla gynekológa ktorému budeš dôverovať, lebo bez dôvery to nejde.

katharines
31. dec 2017

@bosorkabb johanna nepisala, ze jej nieco nevysvetlili, ale ze jej neponukli nic ine a ani oni sami nemali snahu jej pomoct. Ja som zazila to iste.
Chcela si vediet o nasledkoch IVF tak tu su len niektore z nich:
Hyperstimulačný syndróm - ktory moze viest az k smrti zeny a aj dietatka
Viacplodová tehotnosť a to az v 20-30% co je oproti bezne vyskytujucim sa pripadom (cca 1%) podstatne viac - s tym su spojene potrat, niekde je mozne selektivne dietatko zavradit, predcasny porod, ktory moze mat za nasledok vazne zdravotne komplikacie (zavisi v ktorom tyzdni boli narodene),
Mimomaternicové tehotenstvo
Hormonalny rozvrat organizmu zeny
Celkovo riziko potratu - je velmi vysoke
Zeny mozu prezivat postaborcny syndrom - o tom sa takmer nehovori
Tiez niektore zeny uvadzaju, ze sa citia ako znasilnene
A odcitujem z jedneho clanku:
"V priebehu zákroku dochádza k stratám príliš veľkého počtu embryí, ktoré sa stávajú prebytočnými a sú zmrazené alebo použité pre výskum. Treba si tu uvedomiť, že ide o novú formu potratu, ku ktorej dochádza nie pre odmietanie dieťaťa, ale v dôsledku snahy mať dieťa za každú cenu."
Uz po oplodneni vajicka spermiou je dane ako bude dany clovek vyzerat a su dane i jeho zrucnosti.
A podla lekara az 90% zien prichadza do reprocentier, co predtym brali HAK

suzie.h
31. dec 2017

Zeny, je mi luto, ze ste sa nedockali toho, po com ste tuzili... ja som sa vsak toho v centre dockala a som nesmierne vdacna, ze takato moznost existuje. Pocas celej doby som nikdy nemala pocit, ze nas do cohokolvek tlacili, proste triezvo zhodnotili, co je podla nich najvhodnejsia moznost, u nas to bolo ivf - ber alebo nechaj tak. Ja som brala. Predtym mi urobili zakladne hemato, imuno aj hormonalne vysetrenia, pricina bola jasna. Ano, mohla som cakat dalsich x rokov, ci sa to nepodari prirodzene, ale uz som nechcela cakat a prepast sancu na vlastne dieta, predsa len, uz nie som najmladsia. A na margo toho, ze kazdemu "nutia" IVF - nesuhlasim, z toho isteho centra mam kamosku "len" po uspesnom IUI s minimalnou horm.stimulaciou, aj takych, ktorym po spermiograme povedali, ze je vsetko ok a maju skusat prirodzene. Zavadzate tu polopravdami, ostatnym nutite svoju (krestansku) moralku, lutujete takto narodene deti (pricom o tom s prepacenim prd viete...). Kazda, ktora vkroci do CAR, ma stale moznost volby, a pokial s tym nie je stotoznena, moze kedykolvek odist. A ci sa vam to paci alebo nie, mnohym parom skutocne pomohli, bohuzial, nie vsetkym...

zibi
31. dec 2017

@janinuska amh sa da zvysit..vsetko zalwzi od vysky fsh,ked mas fsh v poriafkuamh by ti malo stupnut,napr.povrani vitami u d3.vyska amh nie je taka vypovedna.urobili z toho take haloa pritom viac lekatov povedalo,ze zodpoveda len picte folikov na povrchuvajecnika..nie o tvojej skutocnejrezerve..foliky a ich kvalita savelmi da ovplyvnit zivotospravou a diplnkami,kludne mi napis ip,nechchcem spamovatctemu a odbovovat

zibi
31. dec 2017

@nivea93 donosit nemusis vediet ak kvoli reprodukcnejimunologii,bola si na vysetreni?hematka,stitka ok??

johanna_b
autor
31. dec 2017

@bosorkabb ja osobne si myslim ze je rozdiel biznis ked chcu predat nejaky kremik a ked chcu predat dieta ako tovar . ale o tom sa s tebou asi tazko da diskutovat ked vnimas dieta ako tovar

bosorkabb
1. jan 2018

@katharines viem o nich ako som písala vyššie môj gynekológ mi všetko vysvetlil vrátane postupu. A tiež môžem potvrdiť že v centre na Slovensku som sa necítila dobre, preto som šla do Brna. Čiže všetko je o prístupe každý človek je iný.
Na toho gynekológa som narazala v zmysle že si treba nájsť takého ktorý ti bude vyhovovať potom ide všetko ľahšie.

@johanna_b nie neberiem deti ako tovar. Ale som za využívanie medicíny, som za liečbu kmeňovými bunkami. Nikomu však neberiem názor ak s tým nesúhlasí. Veď rozdielne názory sú správne. Každý z nás má svoj rozum a iné hodnoty. Veď nikto ťa nenúti absolvovať Ivt ak nechceš. Je možnosť voľby.

nivea93
1. jan 2018

@zibi ešte čakám na výsledky neviem nič este

zibi
1. jan 2018

@nivea93 kludne sa ozvi aj do ip,kedbudes potrebovat😉

maminka1986
1. jan 2018

Vdaka CAR mam doma krasne zdrave zive sikovne uzasne dieta...po 4 rokoch sbazrnia trapenia slz vycitiek uz psychicje problémy pomaly z tuzby po dietati ....som statba a hrda ze ho máme. A je z KET
K tomu mrazeniu su to len bunky nie este hned deti tak neplette jablka a hrusky podaktore
Vsetko vysvetlili a vsetko nam hned vyšlo. Kto sa dlho trápi urcite nech ide a necaka na zazrak do 40 ked he neskoro a neveri náboženským fanatickan. Keby Boh nechce neitehotneju ženy po IVF a neumožní to! Ja som veriaca a dakujem mu ze bsm doprial dieta.