Aký stimulačný protokol ste absolvovali so syndrómom polycystických vaječníkov?

cuculik1
30. dec 2012

Táto zálezitost ma zacala zaujimat po prvom nevydarenom IVF a naslednom KET. Nase prve IVF bol kratky protokol na ktory som dobre reagovala, v podstate ziadne problemy. Nábeh na PCO mi diagnostikovali az v CAR, nikto z mojich predoslych gynekologov tuto diagnozu nikdy nevyslovil. Mame pred sebou 2IVF a lekar mi povedal ze skusime dlhy protokol. Na nete som sa docitala ze zvysena hladina testosteronu ( bohuzial mam) ovplyvnuje aj kvalitu vajicok a co citam, pre zeny s PCO sa odporuca vacsinou len kratky protokol. Rada by som sa o tejto problematike dozvedela co najviac predtym, nez sa pustime do druheho kola. Moje PCO sa prejavuje len zvysenym ochlpenim ale inac cykly mavam aj bez liekov ovulacne. Trapi ma len ten zvyseny testosteron , okrem ineho ma vraj vplyv aj na samotne uhniezdenie. Tak ake su vase skusenosti, co vam zabralo, nezabralo, dlhy ci kratky protokol?

tinkatinulka
30. dec 2012

@cuculik1 pri dlhom protokele je riziko OHSS, ja som šla na krátky ale skončilo to nedobre. ☹

cuculik1
autor
30. dec 2012

@tinkatinulka viem ze primarne je riziko OHSS ale vela citam o tom, ze testosteron vplyva aj na kvalitu vajicok, a ze pri kratkom protokole je vajicok vacsinou menej nejde teda kvantita na ukor kvality co je pri zvysenom testosterone problem. teraz neviem preco ma talcia do dlheho protokolu? liecili ti PCO aj nejakymi liemi ci nie?

martini
30. dec 2012

ja mam tiež naznak PCO, ale ovulačné cykly mam tiež aj bez liekov (odsledovane asi rok folikulometriou a odbermi krvi po ovulacii) a nabeh na OHSS som teda mala už aj pri IUI. Ja osobne son nesuhlasila s tym, že by som mala mať dlhy protokol, lebo všetky baby čo poznam mali potom OHSS a museli im bud zastaviť celu stimulaciu a zbytocne si napichali xy injekcii alebo im urobili odber oocytov a potom im odložili vklad na par mesiacov a embrya rovno zmrazili. Ake embrya si mala vkladané? v akom vyvojovom štádiu a v akej kvalite? mala si predlženu kultivaciu? Koľko oocytov sa ti podarilo vyprodukovať pri kratkom protokole? prečo si lekar myslí, že dlhy protokol bude lepšie riešenie? Prepáč veľa otázok, ale podľa mňa su podstatné. Ja som sa na dlhý protokol nedala ukecať, mala som minimálnu stimuláciu (pri prvom IVF som si pichla dokopy aj s pregnylom 10 injekcii od 3tieho dňa cyklu) a mala som stredne ťažký OHSS, čo je mimoriadne neobvykle. Po predlženej kultivacii sme mali krasne hatchujuce a expandované blastocysty, ale žiaľ neuhniezdili sa. Pri druhom IVF mi protokol ešte zjemnili (brala som clostylbegyt a pichla si 4 injekcie) a boli z toho po PK pekné embrya, jedno dokonca hatchujuca blastocysta 1.kvality (nič lepšie už byť nemože) a dnes mi doma chodí syn 🙂 Presne kvoli tymto postupom, o ktorom píšeš sme chodili do Brna do Reprofitu.

tinkatinulka
30. dec 2012

@cuculik1 No mne poverali až v Reprofite že mam PCO, predtým to nik akože nevidel.Mna na SR tlačili do dlheho ale nedala soms a ukecať a som rada.Pco teraz liečime Nosifolom, je to novinka tak uvidíme že čo bude, vo feb./marci sa chystáme do dalšieho kola. Ja som mala iba jedno kvalitne vajko, vkladali mi 8 bunkove po 3 dnovej kultivacii a aj sa uchytilo ale v 5 tyždni som potratila. Teraz mi zistili na imunologii že tvorím protilátky k embryjku takže to je asi dovod neuspechu.

cuculik1
autor
30. dec 2012

@tinkatinulka ja som mala 10 vajicok vsetky sa oplodnili. Nasim primarnym problemom je manzelova vysoka fragmentacia spermii, na blastocystu sa ich sformovalo 5 a to tie co boli oplodnene icsi, vsetky boli vraj AA a aj napriek tomu nic. Ani ja po tom co citam nechcem ist do dlheho protokolu a snazim sa pred pohovorm v car zohnat co najviac informacii.

isabellaa
30. dec 2012

@cuculik1 mne tiez v Brne vraveli, ze ak sa rozhodneme pre IVF, tak kratky protokol pri pco...

cuculik1
autor
30. dec 2012

@isabellaa dakujem, cim dalej som presvedcena ze ten dlhy odmietnem aj ked kratky uspesny nebol

tinkatinulka
30. dec 2012

@cuculik1 co toznamena vysoka fragmentacia???My máme zly SPG aj morfologiu aj pohyblivost

cuculik1
autor
30. dec 2012

@tinkatinulka vysoka fragmentacia znamena ze dna vlakno spermie je polamane a cim je tych "polamanin" viacej tym nizsia je uspesnom spermie , ze po splynuti s vajickom vytvoria zdrave embryo. moj mm ma inac spermiogram dobry ale prave ta fragmentacia je velmi zla, to davaju za pricinu aj opakovanym potratom u mna. u muzov co maju smaotny spg zly je vyssi predpoklad ze bude zla aj fragmentacia, mozno by ste si to mohli dat vystrit, preplaca to poistovna je to zadarmo ale v car za to pytaju peniaze staci ak ti tvoj gynekolog vyplni ziadanku a pojdes mimo car.

tinkatinulka
30. dec 2012

@cuculik1 da sa to nejak zlepšiť?

tinkatinulka
30. dec 2012

@cuculik1 lebo ked kukam ceníky CAR tak to stojí okolo 150 € 😢

cuculik1
autor
30. dec 2012

@tinkatinulka ano v car za to pytaju peniaze, my na to chodime do KE a tam je to v tkanivovej banke zadarmo. liecit sa to da ak zistia pricinu ak nie ako u mojho manzela tak je to len tapanie raz hore raz dole ale stale v tej zlej hranici...ale aspon to vela vysvetluje

martini
30. dec 2012

@cuculik1 a nevieš aké blastocysty to boli (ranné, expandované či hatchujúce)? a koľko dní ti embryjká kultivovali? Inač ja mám pocit, že by ste mali dať ICSI do všetkých zrelých oocytov, načo experimentovať a nedať to, podľa mňa škoda vajíčok a znižuješ tým šancu vybrať ideálne embryo. A čo ti povedali na tvoju maternicu? aké hrubé si mala endometrium pri vklade? Inač ja nemám pocit, že ten krátky protokol ti nesedel, len proste smola...

isabellaa
30. dec 2012

@martini ahoj, aky je rozdiel medzi rannymi, expandovanymi....hatchujuce som pochopila, ze su najlepsie
a ty si mala aku hrubku sliznice maternice? dakujem 😉

cuculik1
autor
30. dec 2012

@martini ano urcite planujeme teraz na vsetky vajicka icsi, proste vieme ze to nie je nadoda ze 4 ktore boli oplodnene len klasicky cez ivf sa do stadia blastocysty ani nevyvinuli. vsetky blastocysty boli expandovane 5 dnove pri ket 6 dnove. este mame jednu zrazenu ale s jednou som ani ket podstupit nechcela. presnu vysku endometria si nepamatam ale viem ze bola dobra s tym som problemy nikdy nemala. mny len prekvapuje ze zrazu chcu aby som sla do dlheho protokolu ked to hned po neuspesnom 1 ivf este spomenul dr. ze nabuduce zase kratky a teraz po par mesiacoch spomenie dlhy.... prekvapuje ma to.

cuculik1
autor
30. dec 2012

@martini pri pco mas aj zvysenu hladinu testosteronu? nie vsetky zeny s PCO maju.... vlastne u mna pco stanovili na zaklade tej hladiny a teraz citam rozne studie ze mnoho krat za neuspech implanatcie embrya moze prave posobenie testosteronu.... a aj to ze testosteron ako som uz pisala negativne ovplyvnuje kvalitu vajicok ako aj zvyseny bol zaznameny pri zenach s opakovanými potratmi ( moj pripad, 3x po spontanom otehu)

cuculik1
autor
30. dec 2012

@martini a inac vajicok som mala celkove okolo18 ale podarilo sa im vybrat len 10

cuculik1
autor
30. dec 2012
cuculik1
autor
30. dec 2012

takto to vyzeralo (posledne okno v pravo) u mna dva dni pred odberom, 19 vajicok aj ked niektore boli este male....

cuculik1
autor
30. dec 2012

inac tu hranicu E som si vsimla az teraz , vysoka nie?

ivka_666
30. dec 2012

@cuculik1 ahoj ja som mala dlhý protokol a ivf vyšlo na prvýkrát.

zuzu1108
30. dec 2012

Mne PCO zisili v Gyn five v Ba, ale po druhej konzultacii sme sa rozhodli ist do car do Brna. Nechodime do Reprofitu ale do Heliosu, kde mi zistili aj endometriozu. Co mi v moj gynekolog nezistil do teraz a to k nemu chodim uz 13 rokov.
A mne dali dlhy protokol. Pytala som sa dr.v car ze ci neni lepsi kratky, ale my povedsl ze som mlada a ze je pre nas dlhy vhodnejsi. Tak sme to nechali na nom. po OPU som mala 15zrelych vajicok a 12 sa oplodnilo. Po PK nam zostalo na siety den dobrych len 3 a tie sme dali na PiGD. A tak cakame na januar ako dopadnu.

martini
30. dec 2012

@cuculik1 no priebeh ivfka podla mňa u teba vyzeral celkom dobre. ja osobne by som to skusila ešte raz tak isto s tym rozdielom o icsi čo sme hovorili. Ale ak ti lekar odovodni, že dlhym protokolom, teda laicky povedane uplnym zrušením tvojho hormonalneho stavu a umeleho navodenia hormonalnych hladín možno si myslí, že docieli nižšie hladiny testosteronu a tym kvalitnejšie vajíčka...keby bol toto argument, tak by som to snaď aj brala. Len dufam, že nedostaneš OHSS. A to že to nedopadlo dobre je podľa mňa normálne (viem, že to nie je útecha), ale mala si dva ivfka (neviem koľko vkladov) a to nie je až tak veľa. Napr. ja okrem toho náznaku PCO (testosteron mam ok) nemám žiaden problem a mm ma spermiogram, že by mohol byť darcom a maternicu mám vraj ukážkovu a napriek tomu nič...vkladali mi raz expandované blastocysty, pri KETku hatchujúce blastocysty a oba vklady dopadli negatívne. Proste lekár povedal, že by normálnom IVFku je šanca tak 35%, pri takýchto embryách 50%, ale to je stále len 50% ... a napadlo ma - endokrinologicky si bola vyšetrená? verím, že akokoľvek sa rozhodneš, bude to úspešná cesta 🙂
@isabellaa vývoj embrya: neviem teraz už presne ako sa nazyvaju všetky štádia, ale morula, blastula, blastocysta... a tá blastocysta je najprv ranná (kavitajuca), potom expandovaná a potom hatchujúca. Expandovana je už taká, že je tam zrejmá dutina. "To sa bunky akoby stiahnú na jednu stranu obalu vajka a ak sa dostáva do štádia hatchujúcej blastocysty, tak tie bunky nahromadené na tej jednej strane sa snažia predrať vonku z obalu - a vlastne hatchujúca blastocysta je už taká, ktorá sa každú chvílu snaží v endometriu uchytiť. Hatchujúca blastocysta je už to najvyššie štádiu, ktoré môžu pri IVF vložiť. V podstate bunky sa zbavia obalu a tie bunky sa už prisávajú na výstelku maternice." (Časť v uvodzovkach som skopírovala od niekoho iného na MK).

belalinda
31. dec 2012

@tinkatinulka Ahoj, a aky je dalsi postup ked Ti zistili tvorbu protilatok?? Liecia Ta nejak na imunologii? Ď 🙂

tinkatinulka
31. dec 2012

@belalinda Z reprodukčnej imunologie som dostala odporúčanie na lieky a priebeh liečby, s týmto idem do Car aby sme naplánovali zvyšok.

cuculik1
autor
31. dec 2012

@martini na endokrinologii Som bola už dávno ale práve teraz v januári idem do lubochne tak uvidíme. A vy aký další postup volite?

belalinda
31. dec 2012

@tinkatinulka super, tak teraz sa veci isto pohnu, budem drzat palce!

csokasi
17. feb 2013

@zuzu1108 Ahojky, či je prosím PiGD?

zuzu1108
17. feb 2013

@csokasi ahoj 🙂 .PGD je geneticke vysetrenie embria pri predlzenej kultivacii. Dokaze odhalit az vyse dvadsat chorob.

ana85
10. júl 2013

@tinkatinulka ahoj, zabral ti nosifol na pcos? brala si ho 1x denne?

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre