Budem ľúbiť moje dieťa, ak je splodené z darovaného vajíčka?

andreatytler
26. máj 2016

Ahojte dievcata,
Citam Vase prispevky uz par mesiacov a velmi sa mi tu paci.
Nepodarilo sa mi najs podobnu temu ale som si ista ze sa o tom uz hovorilo, tak ma prosim nasmerujte k spravnej diskusii.

Mam 43 rokov bezdetna a s manzelom sa pokusame o babo 6 rokov. Seriozne sme nezacali s IVF az zaciatkom tohto roku a doktor odporuca IVF s darovanymi vajickami. Mne sa ta myslienka nepozdava. Nemam problem s darovanym embryom alebo adopciou takze problem nie je v tom ze nebudem mat biologicke puto s babetkom. Problem je ze s darovanymi vajickami mam pocit akoby manzel splodil dieta s nejakou cudzou zenou a ja som na to aby so ho vychovavala. Nemozem sa zbavit pocitu ze budem ako piate koleso na voze. Ze ak si dieta bude lepsie rozumiet s otcom ako so mnou, budem to pripisovat tej biologickej spojitosti. Viem ze budem svoje dieta lubit ako nikoho na svete ale bojim sa ze tieto hlupe myslienky my budu naskakovat do hlavy znova a znova.
Manzel je dost zasadne proti IVF s darovanym embryo alebo adopcii pretoze nechce vychovavat cudcie dieta. Prispevky ktore som citala od Vas ktore ste podstupili IVF s darovanymi vajickami vravia ze aj ked ste mali zmiesane pocity na zaciatku ono sa to vsetko strati ked to dietatko mate v sebe a potom ked ho porodite. To ma velmi povzbudzuje ale stale mam starch z tychto mojich negatyvnych pocitov a pochybnosti ci budem dobra mama.

Podelte sa prosim s Vasimi myslienkami a nazormi a pocitmy na tuto temu. Ak ste presli niecim podobnym, ako ste sa s tym vysporiadali alebo ako ste sa rozhodli?

ellca123
26. máj 2016

nemam tuto skusenost,ale mam dietatko z detskeho domova a lubime ju
urcite toto dietatko budes milovat,
dopredu si nerob starosti,aby si si nevytvorila nejaku averziu a nakoniec budes odmerana
dopadne to dobre,len sa musis tesit,aby to vyslo

sissy27
26. máj 2016

@andreatytler rodičom nie je ten, kto dieťa splodil, ale ten, kto sa oň stará a vychováva ho... 😉 a myslím, že po 9mesiacoch tehotenstva, keď si uvedomíš, že bez teba by sa to dieťa proste nenarodilo, si dostatočne uvedomíš svoju dôležitosť pri vzniku nového života a nebudeš sa cítiť ako piate kolo u voza 🙂 budeš najdôležitejšou osobou v živote toho mrňúsa bez ohľadu na počiatočnú bunku.

dominika6
26. máj 2016

@andreatytler
ved je to jedn akou cestou sa do teba embryo dostane..
bude to od vás obidvoch? bude...
bude to v brušku? bude...
budeš ho nosiť 9 mesiacov? budeš...
porodíš ho ty? porodíš...

tak o čom sa tu bavíme? ľúbiť ho musíš a budeš,lebo sa v tebe prebudí materinský cit,len čo ho uvidíš prvý krát na sone... a myslím že nemáš vek na to,aby si váhala...🙂

sono2
26. máj 2016

@andreatytler podľa mňa, nechoď do žiadnej Z týchto možností. Dúfať, že sa v tebe prebudí cit až dieťa uvidíš, neni dobre riešenie. Osobne by som do žiadnej možnosti nešla, presne pre tieto pocity ktoré píšeš.

fuska
26. máj 2016

Ale ved to dietatko bude cele z teba. Z tej druhej zeny bude mat len par buniek. Ono bude rast v tvojom tele, vsetko, co mu narastie po tom, ako ho do teba vlozia, bude cerpat z teba.
@andreatytler

sono2
26. máj 2016

@fuska presne polovicu genetickej výbavy bude mať po tej žene, neviem o akých pár bunkách píšeš. A druhu polovicu z muža ak bude mať ,,šťastie,, dieťa nebude mať z nich nič, tak ako ja som celá mama.

Treba si to uvedomiť, takáto možnosť tu je.

misel0806
26. máj 2016

Mas zbytocne obavy... Ak uz raz bude v tebe bude cerpat tvoju potravu tvoje ziviny dychat tvoj vzduch,,ak ho budes pocut kopat prevracat sa obavy pominu.. A kedvho prvy krat budes drzat v naruci budes plakat of stastia😉

ingrid25
26. máj 2016

@andreatytler Podla mna si treba uvedomit, ci mas rada deti. Ak mas rada aj cudzie deti a rozumies si snimi, nebudes mat ziaden problem s tym svojim. Budes ho mat najradsej a je jedno ako sa splodilo. Ak cudzie deti moc nemusis a myslis si ze sa prebudi nejaky materinsky cit porodom, tak to sa stat nemusi. Neprebudi sa kolkokrat ani v matkach ktore splodili klasickou cestou dieta.

fuska
26. máj 2016

@sono2 Nepochopila si, ako som to myslela. Ved to dieta nebude rast zo vzduchu. Bude rast zo zivin, ktore jej poskytne autorka. O ziadnych genoch som nepisala. Ale vdaka za komentar.

maminkasisa
26. máj 2016

neviem, ci by Ti toto pomohlo.... videla som film, kde deticky zamenili v porodnici.... dozvedeli sa to az ked mali nejakych 7 rokov.... za ten cas sa obidve rodiny na nich velmi naviazali.... a nedokazali sa ich ani jedna rodina vzdat.... vyriesili to tak, ze sa prestahovali blizko seba, a deticky si nevymenili, ale vychovavali vlastne cudzie... ale casto sa stretavali.... bola tu krasna poznamka, ze rodic je vlastne ten, kto dieta vychova....
ak velmi tuzite po babatku, isla by som do tejto moznosti.... nemas vela casu na rozhodovanie....
dietatko vynosis a porodis Ty....

ludka140281
26. máj 2016

si žena,narodila si sa s pudom pre materstvo,aj ked matka príroda občas šalie..... dietatko budeš milovat okamžite od kedy budeš vediet,že je v tebe.....len v myšlienkach prestat brat,že je to cudzie,,,,vieš si predstavit život bez dietatka? Ja osobne nie a keby nebolo inak dané,tak ho chcem aj darovane 😅 .....predstav si,že cítiš ako sa hýbe,je sučastou tvojho tela a priíma tvoje vitamíny,cíti,čo cítiš ty........po narodení,budeš ty kto je jeho matka a od narodenia to tak bude brat celá rodina,,,nikdy nebude cudzie,Aj manžel/OCINO zmakne,ked si priloží ruku na bruško a drobec mu uštedrí kopance 😀 ..........ste v zrelom veku,kedy už nieje čo váhat.....a možno je to jediná a možno aj posledná šanca,tak uchop a teš sa 🙂 🙂 🙂 🙂 bude to to najkrajšie čo ste pre vašu lásku mohli urobit,Držím prsty 🙂 .......mám skusenost z rodiny a miluju dcerku nadovšetko 😉 a nidky nikoho nenapadlo,pýtat sa prečo má take oči,či farbu vlasov,,,je proste ich láskou 🙂

giardia
26. máj 2016

pri tvojich obavách a veku, by som do toho nešla.

stardust
26. máj 2016

asi by ste sa mali zmierit s bezdetnym manzelstvom. Ty si na pochybach a tvoj manzel je tiez proti darovanemu embriu. To nie je dobry zaciatok.

sissy27
26. máj 2016

@maminkasisa ja len doplním - toto nebol len film, toto sa skutočne stalo pred pár rokmi v susednej ČR
http://zpravy.idnes.cz/zamena-deti-v-trebici-05...

andelik691
26. máj 2016

Môj názor je taký, že vy asi deti moc nechcete. Skôr mi to príde tak, ako keby ste to robili len preto, lebo sa to proste v manželstve patrí. Ak niekto chce dieťa, urobí pre to všetko. My sme tiež boli s manželom rozhodnutý, že ak sa nám nebude dariť, tak si dieťa adoptujeme. Ani jeden z nás neriešil, že to nebude naše dieťa. Radšej to nechajte tak.. A kúpte si psa.

charlie1980
26. máj 2016

Ja si tiez myslim, ze to presvedcenie musi byt od sameho zaciatku, resp.este pred oplodnenim, nie cakat na to, ze Co bude po porode a ako sa to vyvinie. Tu sa s tym treba stotoznit predtym, ako sa rozhodnete. Dieta predsa nie je pokusny kralik, ze si to teda "vyskusas" a snad si ho oblubis. Je to velke rozhodnutie, tak isto ako aj adopcia alebo vyzenene deti, ci ich budeme vediet prijat a milovat.

vejula
26. máj 2016

@andreatytler tak toto je otazka na ktoru ti nikto z nás neodpovie, je to totiž vysokoindividualne a tvrdiť, že určite na to všetko zabudneš, ked budeš cítiť dieťatko kopať... je jednoducho domnienka, ktorá sa môže ale nemusí naplniť. Dá sa na to pozrieť z viacerých hladísk a musíš si podla mna ty sama v sebe odpovedať, či je pre teba prijatelnejšie vynosiť porodiť a vychovať dieťatko, ktoré bude mať v sebe genetický základ tvojho manžela a inej ženy, alebo bude pre teba prijatelnejšie adoptovať si dieťa, ktoré z toho biologického hladiska nebude mať nič ani z manžela, ale budete si tým padom v tomto rovný... napriek tomu, že nebudeš mať možnosť vynosiť a porodiť dieťa.... Taktiež čo sa týka nejakých etických zaležitostí, ako vnímaš z tejto stránky to darované vajíčko. Nehovoriac o tom, že ak manžel vyslovene odmieta darované embryo, tak neviem aký bude mať názor na darované vajičko...
Toto nikto za teba nevyrieši, nikto ti nezaručí, že na všetko zabudneš, nikto ti nezaručí, že sa budeš trápiť pri pomyslení na tieto skutočnosti.
Mám kamaratku, kde to mali otočené a jediná možnosť boli darcovské spermie, čo muž odmietol a tak maju teraz adoptované dieťatko. Ja ked som sa hypoteticky o tomto bavila s mojim mužom ten mi zas povedal, že by mi neodoprel ten pocit byť tehotná a porodiť dieťa a nevadili by mu darcovské spermie. Takže to je vážne o nastavení človeka, nikto niesme v tvojej koži, nikto nemame tvoje prežívanie, na toto ti jednoducho nikto z nás neodpovie.

maxiva
26. máj 2016

mas pravdu riesis blbosti 😒 tvoje telo bude nosit babätko devät mesiacov,pomocou tvojho tela bude dieta rast,ty mu das vyzivu,ochranu a vsetko co potrebuje.ty a len ty budes jeho matka!nechapem co riesis 😠 ...uz teraz o sebe pochybujes a popredu ziarlis na muza,ze bude mat lepsie puto 😠 spravas sa ako pubertak

charlie1980
26. máj 2016

No to mi je tiez na zamyslenie...darovane embryo nie je pre manzela v üoriadku a darovane vajicko ano ? Nuz neviem....clovek ked sa nad tym zamysli, ma to logiku, moralne trochu na zamyslenie.

20iffka
26. máj 2016

neprivolávaj si čierne myšlienky 😉 ja si tiež myslím, že musíš byť sama presvedčená o tom, že to chceš.. a čo si písala, že čo ak si s otcom bude rozumieť lepšie (a budeš to pripisovať biologii) to si môže ale nemusí aj bez toho, veď koľko detí si lepšie rozumie s jedným či druhým rodičom... no a čo sa detí týka, tie si zaslúžia vždy to najlepšie a ako tu už niekto písal, nie je otec/matka ten kto splodí, ale kto vychováva, veď koľko detičiek z detských domovov je v rodinách a ľúbia ich rovnako.. ja čakám vlastné dieťatko a tiež ma niekedy pohltia myšlienky, či budem dobrá mama, podľa mňa je to prirodzené, že sa bojíme a chceme byť tie najlepšie matky atď. prajem veľa šťastia 😉

horana
26. máj 2016

Myslim ze ked to riesis uz dopredu, mohol by tam byt v buducnosti problem a teda nemali by ste do toho ist. Nestoji ti to za to. Poznam zeny ktore to nevnimali takto na zaklade genetickej informacie a vyslovene ze polka je od inej zeny,kotru akoby div nie oplodnil tvoj muz a ty im mas vychovavat babo...skratka vobec nie takto ale su zeny ktore to prirodzene beru tak ze 1 bunku niekto poskytol a oni ju nosili a vychovali a potom to fungovalo, citia uz dopredu ze babo bude ich. Konieckoncov ze ta bunka bola z ich tela ci nie, ved aj tak na nu nemaju vplyv ako sa konkretne nakonfiguruje aj ked ju "vyrobilo" ich telo, oni na tom ale nemaju zasluhu. Mozno ta ina zena ma dokonca kvalitnejsi biologicky potencial, kto vie... Ale to nemas moznost ovplyvnit ako to vnimas, ked uz je to raz tak ako pises, ked to tak uz raz beries...uprimne, nechod do toho. Pri kazdom prejave kedy by dieta reagovalo inak nez by si si predtavovala (ono tak reaguju aj deti splodene klasicky) by si to zbytocne pricitala "inej genetike" a babo, neskor dieta, taketo veci vyciti. Bola by tam zybrocna priepast.

sardinka335
26. máj 2016

Mat dieta nie je právo ale DAR. Dnešý biznis s týmto ide aj cez mrtvoly....a kludne ma ukamenujte. Ta zena v zasade dobre uvazuje - bude schranka na vynosenie dietata inej zeny...ak s tým nie je stotožnená tak moze si zivot skor skomplikovat ako obohatiť. Ono psychika je svina...Na druhej strane moze byť skvelou mamou, kto vie...ale ak muz zasadne odmieta a ona ma tieto bloky...tak mi to pride nezodpovedne splodit ,,niekoho,, len preto ze sa ,,pokušame uz 6 rokov,,. Zivot sa da plnohodnotne prezit aj bez deti. A tu naozaj nemam pocit, ze by za dieta ,,dala aj zivot,, proste ho chce a hlada sposoby, ale vnutri o tom nie je presvedčena.

cicimotinka
26. máj 2016

ja Ti napíšem asi opačný prípad, ale mm nemôže mať deti, takže sa nás lekári snažili dotlačiť do umelého oplodnenia moje vajíčko+darovaná spermia... doktorka argumentovala, že zvyčajne to páry "lepšie znášajú", že aspoň 1/2 dieťaťa je jedného z partnerov... mm na to povedal, že on bude vždy vidieť tú polovicu, ktorá nemohla byť jeho... a teda aj kvôli tomu aj kvôli iným veciam sme do toho nešli... aj keď teda Ty máš výhodu tehotenstva, ktoré by Ti malo vo vzťahu s dieťaťom výrazne pomôcť... ale ak máš pochybnosti, hľadajte inú cestu... to dieťa si to neskôr nezaslúži...

trdelnik234
26. máj 2016

@andreatytler
Ahoj, a uz si rozhodnuta? Mate uz dohodnuty termin?
Podobne ako ostatne dievcata, aj mna zaujal fakt, ze darovane embryo ano ale darovane vajicka nie.
Nebude to trosku aj tym, ze si mozno hovoris, ze je tam len muzov geneticky material a zeby bolo ovela ferovejsie keby ste mali darovane embryo, pretoze by nikto nebol biologicke znevyhodneny (vzhladom k tomu, ze manzel je proti, mozno to citis ako krivdu).
Pravdepodobne vas tlaci cas, ale skus si najst dobreho psychologa, ktory ta bude vediet nasmerovat.
Prajem ti, aby si sa rozhodla spravne.

slavka11
26. máj 2016

sama si si odpovedala vo svojom texte. Ano teraz ta napada milion veci ako sa mozes citit, ale tie nahradia uplne ine pocity ked budes tehotna. Budes vidiet mimi na sono, ked budes citit prve pohyby a ked su budes hladkat brusko. Zabudnes na to ze to dietatko nie je s tvojho genofondu. Nie je rodic ten po ktorom ma dieta bunky ale ten kto ho vychovava. To si isto hovoria vsetci ktori maju adoptovane deti a ak by sa tebe podarilo dietatko uspesne donosit tak mi ver ze sa isto nebudes pri porode a potom uz ked bude mimi na svete pozastavovat nad tym ze nie si jeho biologicka matka. Pojde to vsetko uplne tak ako keby vajicko bolo tvoje. A neries ani to ze sa dieta nebude na teba fyzicky podobat. Ja mam dvoch syncekov a obaja su cely tata. Po mne maju mozno iba velke oci ale tak tiez si mozem mysliet ze sakra ved ako mozu byt moji ked sa na mna ani jeden neponasa. 🙂)))) Este ze som bola pri ich porode a viem ze som ich nosila poctivo cele teho v brusku a uzila si s nimi vsetky prijemne aj tie menej prijemnejsie veci suvisiace s teho a pôrodom. Vazne ked bude dietatko v tebe rast zabudnes na vsetky tieto pochybnosti a budes sa sama sebe cudovat ako ta to mohlo vôbec napadnut. drzim palce

trdelnik234
26. máj 2016

@cicimotinka Tak to mi je luto, ze to nevyslo. Zostali ste bezdetni alebo ste nasli ine riesenie? Muselo to byt pre teba velmi tazke vzdat sa moznosti mat svoje biologicke dieta.

livocka21
26. máj 2016

@andreatytler ked budes citit kopance v brusku, ked budete spolu stikutat 🙂 , ked ho prvykrat obijmes vsetky tieto podla mna absurdne myslienky ostanu daleko v zabudnuti. 😊

trdelnik234
26. máj 2016

@sardinka335 Jasne, je tu aj eticka stranka problemu ( mnohokrat podcenovana).
Ja ked som pred casom zistovala ake su aktualne moznosti umeleho oplodnenia, tak som bola prekvapena, ake metody uz dnes vieme pouzit aby sme vydolovali tie spravne spermie, spojili vajicko s embryom a pod. Za poslednych 15 rokov sa toho vela zmenilo, takze v podstate to znie s troskou nadsazky tak, ze dieta moze mat viac-menej kazdy ( respektive na kazdu pricinu neplodnosti existuje riesenie ), ibaze sa podecenuje eticka a psychologicka stranka problemu.

tofik
26. máj 2016

nechápem. máš vek, kedy už nemáš čo rozmýšľať, ak nechceš ostať bez detí, tak choď do toho. Vynosíš,porodíš, budeš mama, čo viac k tomu. Za pár rokov budeš ľutovať, že nie ste rodičia. Adopcia, to bude ešte horšie. Toto dieťa budeš cítiť v brušku, budeš mať čas ho začať ľúbiť. Dieťa z domova je super, sama mám dve. Neskutočne ich ľúbim, ale vždy budem tá druhá. A tiež kým sa rozhýbete s adopciou a dostanete sa na radu, a tiež neviem ako ste ochotní akceptovať veci okolo týchto detí/ nechcem tým nič zlé povedať, ale viem o čom hovorím/. Ja som jednoznečne za darované vajíčko.

seahorse27
26. máj 2016

Ak tomu spravne rozumiem, mensi problem by si mala s darovanym embryom ako ako s darovanym vajickom + manzelova spermia? Ved ty normalne ziarlis na vajicko cudzej zeny....no toto je uz silna kava, treba nieco robit so svojou sebadôverou 😉 To dieta bude predsa tvoje napriek tomu, ze bude z darovaného vajicka - bude sa vyvijat v tvojej maternici, ty ho porodis, ty ho budes dojcit....vôbec nezalezi na "biologickej spojitosti" - to puto medzi vami bude take, ake ho ty vytvoris...len musis nejako popracovat na sebe a svojich obsedantnych myslienkach na tu cudziu zenu, ktora vam daruje vajicko. Podla mna je za tym nejaky tvoj osobnostny problem, prehnana ziarlivost alebo zla skusenost z minulosti...porozmyslaj na dobrym psychológom.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre