Embryotoxické cytokíny
Ahojte, som 5mesiacov po spontannom potrate v 20tt. Podla vysledkov z reproimunologie bola pricinou vysoka hladina embryotoxickych cytokinov ktore mali za nasledok ze moje telo bojovalo proti plodu a snazilo sa ho dostat von. Dr.Bergsndiova mi nasadila Medrol a povedala ze by bolo d9bre aby sa nam zadarilo do 3-4mesiacov. Mate niekto podobnu skusenost?
Zaroven doma som si v lekrskej sprave precitala dodatok ze vysoky o sah cytokinov brani prirodzenemu otehu. My vsak 1 dieta uz mame prirodzenou cestou ( r2016) a druhe sa toez podarilo prirodzene v roku 2017 no skoncilo potratom. V lekarskej sprave mam aj vyznacene hladiny cytokinov no nevyznam sa v tom lebo ona mi hovorila len ze som bojovala proti plodu. Voe poradit niekto?
@elka77 Ahoj, mne liečba zabrala, teda cytokiny su v norme, len sa mi nepodarilo otehotniet hned tak teraz po 6 mesiacoch vysadzam. Zda sa mi ale že cytokiny maju dosť súvis so stravou a zdravou životosprávou celkovo, ja teraz počas pauzy pobeham ine vysetrenia ale aj ked ich vysadim uplne pojdem na kontrolný odber ze ako som na tom. (čiže zabrali ale je pravda že ja som mala len malinko nad hranicou)
@elka77 mne zabrala, čoskoro rodím 🙈😁
@luci_ba fíha, o tomto som nepočula - že by mali mať suvis so stravou. Popravde mimo snahy otehotnieť som zhodou okolnosti rok pred zistenim tychto cytokinov omnoho zlepšila svoje stravovanie, schudla 7kg (z 61 na 54, mam 168cm) takže o to viac mi toto potom pride zvlastne.. cakala by som že nebudem mat take vysledky..
Inak mne dokonca aj imunologicka aj v centre IS CARE skor hovorili že som priliš chudučka a že by som mala skor pribrať... tak už fakt neviem... Som ochotna urobit cokolvek aby sa onečne to babo podarilo ale každy lekar hovori nieco ine alebo najlepšie ked niekedy nepovedia proste nic.... ach joj....
@milakrasna bože super to sa tak dobre pocuva! 🙂 clovek ma trosku nadeje že možno to vyjde.. Aj ked my mame aj zly spermiogram, aj ja mam PCO, neovulujem..nuž a este aj toxiny ako bonus ...tak trochu zufam..
@zuzzi18 fiha a tebe aj ta Dr. na imunologii povedala, že by si mala schudnuť? Lebo ked to tu tak citam tak mi z toho vyvstava že to može suvisiet so stravou tie cytokiny, ale mne pritom trvdili že som zase moc chuda (co uprimne zase pri mojich 54kg si myslim že trošku prehanaju :D ) a toď vše... len take konštatovanie a naznačenie že by som mohla pribrať ale inak nic ohladom stravy. Tak to by som celkom rada aj vedela ci mam nieco upraviť.. naozaj by som bola ochotna pribrať ci schudnuť ak to pomože! 🙂
@elka77 no mne hned ako prve imunologicka povedala, ze cim vyssia vaha tym vyssie cytokiny. Ja ked som k nej prisla, mala som pri 174 cm 78 kg a to uz som bola schudnuta (zacinala som v auguste na 85,5kg). Ona na margo mojej vahy povedala ze mam BMI 25 a to je norma..potom ked som odchadzala a som sa postavila tak ona ze "ved vy ste uplne chuda". Ja proste nevyzeram na tolko kil, vzdy mi ludia tipovali tak o 10 menej a nechapali ako mozem tolko vazit..pritom nemam na tele vobec tuk, iba svaly..mozno to bude aj tym..a Medrol sa nasadzuje v zavislosti od vahy, takze s tym nepohnem..uz som schudla dalsie 4 kg a mam teraz 74kg.
cytokiny mega suvisia so stravou. proste v tele je nejaky zapal ked su zvysene..a je vyslovene nevyhnutne stravovat sa tak, aby sme nejedeli zapalove potraviny (biela muka, zemiaky, cervene maso, syry, fast food, mlieko) - vlastne vsetko 😀 cize mozno dolezitejsie ako vaha je upravit ten jedalnicek no..
ja idem este k zubarovi, nech mi spravi rontgen, ci nie je niekde skyryt zapal..
dalej dodrzujem stravu, cvicim, proste myslim si, ze som spravila vsetko preto.
@zuzzi18 uplne s tebou súhlasím co sa sa týka vzťahu jedlo a cytokiny. Ale objavila som kopec super potravin, môžeš toho jesť veľmi veľa, objvaila som tofu, sojove mlieka a jogurty, vločky... ovocie a zeleninu myslim že všetko môžeš okrem zemiakov, taktiež mam v jedálničku ryby ;) a ja ulietavam na sladkom ale stačí mi horká čokoláda
@zuzzi18 ty si presne ako ja tiež výška podobná ja 173cm moja váha minulý rok 85-86kg medrol mi dala 24mg teraz váha 70kg no chcem ísť ešte dole aspoň 68kg no v robote mi už nadávajú že vyzerám strašne chuda že už stačí a keď im poviem že mám 70kg nikto mi neverí že kde by som toľko vzala no mám vraj ťažké kosti. Som taký športový bojovy typ od malička od 9r som cvičila karate 8r pred par rokmi som začala thajský box no žiaľ už nemôžem zo zdr.dovodov no láka ma to.
@butterfly333 presne toto iste mam aj ja, nikto mi neveri kolko vazim..ja som hravala 8 rokov volejbal. Kazdy mi povie tiez, ze mam tazke kosti ale to mi pride ako taka vyhovorka len 😀 skor tie svaly..tych 85 kg to som bola vyzrata, to som aj lahko schudla...teraz uz tych 73,5 kg tak to sa citim uz super ale tiez by som chcela ist na 70kg ale to uz bude tazsie..
@zuzzi18 fiha dakujem pekne za odpoved!🙂 Nechapem preco mi nic taketo imunologicka nepovedala...
Mlieka pijem minimalne, maso tiež, bielu muku som skoro vysadila, len tie zemiaky to som ani netusila že to je nejake "zapalove jedlo" 🙂) ?
Inak dievčatá a co sa tyka vlastne toho ZAPALU, to je dost doležita vec...aj Vam zistili ten zapal niekde? urcite tie cytokiny suvisia len so zapalom? Lebo mne nemali ani snahu nejak zistovať ci mam nejaky zapal a kde... preto sa teraz tak cudujem...(aj ked teda ja som kedysi mala zvysene ASLO a tak som si asi rok do zadu naaahodou zrovna obehla par lekarov - napr. aj zubara, kvoli tomu aby som zistila ci mam v tele nejaky zapal a nemala by som mat..)
Tie cytokiny su pre mna proste uplna zahada...
@milakrasna este ak sa mozem opytat, mala si nejake vyssie hladiny? a aj nejake pridružene problemy ? (ja mam este PCO, anovulačne cykly a priatel zly spermiogram)
@elka77 ja som sa na to pytala imunologicky, ze ci mam patrat po nejakych inych pricinach este (zubar atd..) a povedala mi, ze nakolko mi CRP opakovane vychadza negativne, tak ze nie..to CRP by malo ukazovat na zapal v tele..ja si cim dalej tym viac myslim, ze tou stravou sa to bude dat odstranit ale pojdem pre istotu aj ja k zubarovi..baby a ak mate niektora macky doma, tak si nezabudnite dat vysetrit toxoplazomzu. Mne to pre istotu dala v CAR moja Dr. vysetrit aj ked nemame macky..
@zuzzi18 sranda, ja tam tiež chodim ale toxoplazmozu si niesom vedoma že by mi robili. Aj ked tym že mi nedavaju do ruk vysledky len nejaky taky vypis zo sedenia (kde je len napisane že som tam bola a co bude nabuduce)tak už je možne že robili...Už sa stracam v tom vsetkom kde som bola a co mi robili :D a tym že mi to velkrat ani nepovedia co mi robia tak to potom tiež tak aj vyzera..
@zuzzi18 veď aj ja no musím dať do vkladuešte aspoň 4kg dole.
@elka77 mne nikdy nezistovali kde ten zápal bol zuby v poriadku aj pľúca si myslím no teraz mám už cytokiny v poriadku.
Ak môžem tiež sa pridám so svojou skúsenosťou.. Nemohla som otehotnieť, po IUI nasledoval MA v 9.tt. Na imuno mi vyšli vysoké nk bunky aj cytokiny, mala som brat medrol, odmietla som. Žiaden záujem lekárov zisťovať príčinu tak som sa ju rozhodla nájsť sama, dala som si spraviť komplet gastro vyšetrenie, intolerancie... Vyšlo mi toho celkom dosť. Vylúčila som všetky "zle" potraviny a o mesiac som už bola tehotná. Snažili sme sa 2 roky, ostatne vyšetrenia všetky v poriadku ja aj manžel, lekári na do mnou zlomili palicu že prirodzene nemám šancu otehotnieť.. A bum zrazu sa to podarilo. Už som 16tt a verím ze tentokrát to vyjde. Nehovorím ze to musí fungovať u každej a ze je to nejaký zaručený zázračný návod ale myslím ze za vyskúšanie stojí 🙂 držím palce baby
@barborennka ahoj ak sa možem opytat, ja sa stale este stracam v tych všemoznych skratkach co vidim že tu baby použivaju :D , co znamena MA?
Nuž a druha vec - kde si prosim isla na to gastro resp ku komu na ake konkretne vysetrenie? Znie to celkom učelne! Super že ta to napadlo🙂, možno by som sa inspirovala.. popravde mne to už nejaky ten cas presne beha hlavou ci s tym nieco nema aj moja histaminova intolerancia ktoru by som vraj mala mat (ale ani o nej nejak neviem).
@elka77 mala som vyššie hladiny na embryotoxické cytokiny. To mi pekne kleslo po medrole cca za 6 týždňov. Spermie sme mali zamrazene roky. Nedalo sa urobit ani picsi ani macs po rozmrazeni a aj tak sa stal zazrak 🐣 mali sme 8 embryjok a vyšiel hneď prvý KET. Robili sme aj ERA test (okno mam v norme) plus PGT. Ešte som pichala aj fraxik, ten mam dodnes.
@elka77 aj mne chvíľu trvalo kým som sa zorientovala v tých skratkach 🙂 je to missed abort teda zamlknuty potrat. Prvýkrát som bola na gastre asi pred 2 rokmi, možno aj viac, klasika cez obvodného lekára. Mala som stále bolesti brucha, nadúvanie, hnačky. Vtedy mi zistili nulovú toleranciu laktózy, vylúčila som ju a bol pokoj. No posledný rok sa mi bolesti brucha začali zas vracať ale nejak som to ignorovala. Až po tom co mi vyšli zle výsledky z imuno som začala guglit a nasla som viac článkov o tom ako je imunitný systém úzko prepojený s trávením a hlavne tenkým crevom. Tak som išla znova na vyšetrenie a zistili mi aj zníženú produkciu DAO enzýmu co stiepi histamin, candidu v tenkom čreve, z krvných testov silnú intoleranciu na vajíčka a asi 10 ďalších potravín...inak na ten histamin odporúčam výživový doplnok Quercetin. Prirodzene sa nachádza v červenej cibuli a znižuje histamin v tele. Mne veľmi pomohol 🙂
@luckamjar ja som si povedala, že nech si myslia čo chcu, ide o mna a moje telo a koniec koncov ved ta dr. ani nemusi vediet že som presla k inej :D a ak si to povedia niekde za mojim chrbtom tak nech :D Cize naozaj v pohode, neboli žiadne problemy🙂 Podla mna ozaj nemaj blby pocit, dolezitejsie je aby si bola spokojna a aby si bola zdrava, pre nich sme aj tak len dalsie pacientky v poradi nic viac ;)

@elka77 áno ty máš také bežné dávky, ono sa to určuje podľa váhy, preto ja mam trochu silnejšiu dávku. Inak čím vyššia váha, tým vyššie cytokiny. Ja som od augusta schudla 12 kg, mam upravenú stravu. Musím nastoliť asi ešte prísnejší režim. No mame tie výsledky podobne, tak budem držať palce, daj potom vedieť ako dopadol kontrolný odber