icon

Helios Martin - začíname. Podeľte sa o vaše skúsenosti

ka131
21. dec 2009

Ahojte 😵 . Šup sem dievčatá ktoré práve začínate v centre v Martine. Napíšte skúsenosti a pocity.A tie skúsenejšie čo nás s manželom ešte čaká. Zdá sa mi že to čakanie trvá večnosť.
My sme boli prvý krát v Martine a boli sme veľmi spokojní aj ked zaskočení aké vyšetrenia nás čakujú a aká dlhá cesta za bábätkom ešte je pred nami. 😉 Aj ked sme už sťastní že sme krôčik blišie k nášmu pokladu. Zatial podla minulého spermiogramu nám predbežne doporučili Insemináciu ale ked nemáme ešte všetký vyšetrenia tak záver urobia neskor. Ja som bola v lete na prefukoch mala som niake zrasty ale vajcovody prechodné - chvala pánu bohu. Aspon niečo pozitívne.

😉 😉 😉

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Mala si zostat doma az do konca tyzdna...neuskodi viacej kludoveho rezimu.. Ja uz vymyslam co poviem v robote. Minuly tyzden v piatok doktorka, tento piatok som bola tiez a este aj tento tyzden do Martina. Nechcem im nic hovorit, som cisto v chlapskej spolocnosti a o to je horsie povedat im ze chcem otehotniet ale ze to len tak nejde. Tak si stale nieco vymyslam. Ale co poviem teraz uz fakt neviem

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 myslím, že 3 dni úplne stačia, ak sa to nemá ujať tak môžem ležať aj mesiace a nič stým neurobím..ak sú silné tak dsa chytia aj keby som bola v práci...proste tak to je...no ani u mňa to nevdeia, stále si aj ja niečo vymýšlam a snažím sa nezamotať

kathrin17
20. jan 2013

@cisielko
@nikola81 babulky prosim vas, ked uz ste take znale tak mam na vas par otazociek...kolko ste pili vody pocas stimulacie?Ja pijem okolo dva a pol litra, je to dost? A este jedna otazocka....na OPU ste si brali nocnu koselu?Alebo co ste si tam brali?Pomaly ale isto sa mi to blizi a neviem, co si nachystat 🙂

nikola81
20. jan 2013

@kathrin17 Udajne sa ma pit cca 3 litre vody. Ja so mala OHSS ale preto lebo som nevedela ze treba vela pit..Ja som mala svoje pyzamo..ale tam ma navliekli do takej tej zelenej kosele na zavazovanie..Ale to bolo davno. Teraz neviem ako to je. @cisielko to ma dost cerstve tak ti mozno poradi viac.

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 zlato ako to, že si nevedela, že máš piť?

@kathrin17 no nie len počas stimulky ale hlavne po OPU treba piť veľa, čo najviac 2,5l je málo, musíš piť viac...ja pijem min. 4l denne, proste tak za každú hodku a pol musím vypiť aspoň pol litra...a vraj nie je dobrá voda, treba piť čaje, minerálky, riedené džúsy...no a na opu si dones len biele ponožky ak nechceš byť na boso, košelu ti dajú nie zelenú alebo bielu a aj šlapky 😉

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Myslim ze naozaj este v tom obdobi nemali vychytane muchy a az casom postupne zistovali co zabranuje, resp. zmiernuje pripadny OHSS. Veru nikto ma na to neupozornil...Ale teraz by som uz bola riadne nadupana 😀

kathrin17
20. jan 2013

@cisielko jeeeeeeminenku az styri litre???????Ja som totalne hotova uz z toho mnozstva, ktore pijem teraz, predtym som denne vypila tak pol litra a teraz toto?No pomooooooc.....dnes mam za sebou asi tri a pol litra ale to ratam aj dve kavy.....takze este pridam mnozstvo, len ja mam potom problem, ze som fakt v jednom kuse na WC ☹

kathrin17
20. jan 2013

@cisielko a preco nie voda????Co je na nej zle?Drvivou vacsinou su to u mna teraz caje+rajec bylinka, ale mam rada aj cistu vodu ☹

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 teda, kedy si bola na IVF? teraz by som ťa ja zásobovala radami 🙂

@kathrin17 na wc som aj ja, už som si zvykla je to des ale musíš to zvládnuť 😉 to je to najmenej čo môžeš urobiť pre seba 🙂 a kávu nerátaj tá odvodňuje pokial viem 😝 neviem prečo voda nie, to mi poradila kamoška, že nemám piť veľmi čistú vodu radšej so sirupom a ona je v týchto veciach raidne nadupaná 🙂

kathrin17
20. jan 2013

@cisielko dobre teda....budem posluchat 😀 len budeme mat vysoky ucet za vodu, ked furt u nas wcko splachuje a bude este castejsie 😀 ja si teda budem davat radsej tie caje ako sirupovu vodu a este si zvyknem robit celaskony v ktorych su vsetky potrebne mineraly pre telo, tak si budem este tie robit.....su perfektne na odkyslenie organizmu a aj to je dobre, pre pripadne tehu...nebyt "kysely" 😀

nikola81
20. jan 2013

@kathrin17 V roku 2006...Teraz by som bola urcite mudrejsia...Radkynu uz mam 😀

cisielko
20. jan 2013

@kathrin17 tak sa mi to páči 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

@nikola81 hm aj tak mi to nejde do hlavy 😖 no teraz neboj nič ja ťa budem navigovať a okrem toho ty to potrebovať nebudeš 🙂

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Tomu ver ze keby som to vedela tak by som sa tomu velmi rada vyhla. OHSS nie je nic prijemne a to mi z brucha vytiahli par ml tekutiny. Aj Krajkovic sa cudoval ze take male mnozstvo mi urobilo take problemy..A este som mala strasne zvacsene vajecniky. Hned ma brali na operacku...

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 mala si veľa folikulov ked si mala zväčšené vaječníky? a kedy si ho dostala, po stimulke?

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Ja este tento cyklus skusim s clostilom..ak to nepojde tak veeeeelmi budem rozmyslat nad IVF. Inseminaciu nechcem...

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 prečo nechceš IUI? a neodpovedala si mi 😒

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Bolo to urcite po stimulke...Mala som ich myslim okolo 18. Vela krat som spominala ze ja som stimulku dost zle znasala...

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Ked citam o IUI ma to dost malu uspesnost a za kazdy pokus 100 eur. A aj tak odporucaju max. 3-4 pokusy.

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 tak to preto si mala zväčšené vaječníky lebo si ich mala veľa, viem to lebo teraz ked som bola na opu tak baby čo mali veľa si museli dať každý deň pichať nejaké lieky kvôli vaječníkom...no to hej ale je to o veľa menej náročné ako IVF ja by som skúsila aspoň 1-2 IUI 😉

amstelko
20. jan 2013

Absolvovala som 3 cykly IVF v GF-Ba,ale poviem Vám,že o toľkom pití vody som nič nepočula,ani sa o tom nikto nezmienil.Aký to má vôbec význam?

nikola81
20. jan 2013

@cisielko No.....a mne ani ziadne injekcie na to nepichali. Urcite je to uz na inej urovni. Porozpravam sa s Krajkovicom ci to ma zmysel, a neviem preco, vravel ze pred IUI mi chce urobit laparku ci mam priechodny ten jeden vajcovod. Nevidim v tom logiku, lebo tam vajcovod nezohrava ziadnu ulohu. Pochopila by som keby mi to chcel robit pred Clostilom..Ale pred IUI? To sa ho este opytam

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 no asi to bude tým, že rokmi prichádzajú naozaj na veľa vecí...no zlato je to normálne, že chce zistiť či máš prechodný vajcovod pri IUI ved tam vajíčko z vaječníka musí poputovať tam kde sa stretne predsa so spermiou 😉

@amstelko nepočula? tak to som prekvapená...aby si nedostala hyperstimulačný syndrom 😉

nikola81
20. jan 2013

@cisielko Sice fakt...mas pravdu. Ja som si to predstavovala tak, ze spermie vstreknu priamo do maternice co aj urobia, ale vajko je vo vajcovode.. 😀 😀 😀 To mi doslo teraz

cisielko
20. jan 2013

@nikola81 to nič zlatko, na to ma predsa máš a ja teba 😀 😀 😀 😀 😀 😀

amstelko
20. jan 2013

Užíval som najvyššie možné dávky pri všetkých cykloch,ale žiadne príznaky som nemala,a musím napísať,že o takomto veľkom množstve vody som sa nedočítala nikde.Pri prepúšťaní som dostala aj tlačivko ako riešiť prípadné komplikácie,ale pitie vody tam určite nebolo.

magica78
20. jan 2013

@amstelko tekutiny sa piju aby si nedostala OHSS. a mne odporucali jest aj vela bielkovin. u nas v heliku ta upozorni na koordinatorka

olivia31
20. jan 2013

@kathrin17
No ja som pila až 5 lit. A po odbere som aj tak musela pichať injekcie takže odporúčam piť veľa veľa veľa .....2,5 litra je strašne málo .....no aj ja som bola stále na wc no ale to k takému množstvu patrí takže len pekne sa snaž vypiť čo najviac.

olivia31
20. jan 2013

@amstelko
@kathrin17 Ovariálny hyperstimulačný syndróm - OHSS (sk & cz)
13. máj 2008 Fórum > Zdravotné problémy • Téma nie je OK • Páči sa mi to • 18

kveta Po OPU sa u mňa rozbehol OHSS. Chýbal však hlavný príznak a to zväčšovanie obvodu pásu a tak som rozpoznala OHSS pomerne neskoro. Pre tie, ktoré sú na pochybách, otváram túto tému s popisom ďalších príznakov OHSS. Snáď to niektorej z Vás pomôže rozpoznať OHSS včas.

Príznaky OHSS, teda ovariálneho hyperstimulačného syndrómu sú:
zväčšovanie obvodu pása
pocit plnosti brucha
pocit plynatosti brucha, avšak plyny nikde
pocit kolikovej bolesti čriev avšak hnačka nikde
obmedzenie/až úplná strata močenia v priebehu dňa
pocit tlaku od bránice na pľúca
rýchlejšie dýchanie aj keď žena trebárs len hodiny leží pri televízii
problém zohnúť sa v páse
problém chodiť vystretá - žena chodí v predklone
v krvnom obraze zvýšený počet leukocytov
v krvnom obraze znaky vyššej zrážanlivosti krvi.

OHSS sa môže dramaticky zhoršiť v priebehu 24 hodín a môže skončiť trvalým poškodením orgánov alebo smrťou ženy. Ak máte pri stimulácii IVF alebo po OPU tieto príznaky, obráťte sa urýchlene na lekára alebo nemocnicu. OHSS sa utlmuje infúziami HAES, fyziologickým roztokom a injekciami proti zrážanlivosti krvi /Fraxiparín/, ktoré sa pichajú do brucha. OHSS sa vždy stratí, keď žena dostane menštruáciu. OHSS sa zhoršuje, ak žena otehotnie.

Veľa šťastia všetkým IVFkáčkam prajem.

olivia31
20. jan 2013

@amstelko Hyperstimulačný syndróm
Najväčší strašiak lekárov pri IVF sa skrýva za skratkou OHSS – vaječníkový hyperstimulačný syndróm. Je to stav vyskytujúci sa iba pri stimulácii vaječníkov, kedy sa vaječníky výrazne zväčšia, uvoľňuje sa z nich a sliznice v brušku tekutina, ktorá sa hromadí v brušnej dutine. Malé množstvo tekutiny za maternicou je úplne normálne aj pri prirodzenom prasknutí vajíčka a takisto po odbere vajíčok. Zväčšujúce sa množstvo tekutiny tlačí na okolité orgány, objavuje sa výrazné nafúknutie bruška, častejšie močenie, pocit zlého trávenia, nespavosť.

Pri zhoršovaní sa tekutina dostáva aj do hrudnej dutiny a sťažuje dýchanie. Ľahký stupeň hyperstimulačného syndrómu odznieva sám, vážnejší si vyžaduje hospitalizáciu a sledovanie. Ak sa OHSS objaví pred prenosom embrya, preventívne sa prenos nerobí a embryá sa zamrazia. Po prenose embrya, pokiaľ žena neotehotnie, OHSS odznieva ľahko. V tehotenstve sa OHSS zhoršuje, lebo vyvíjajúce sa tehotenstvo produkuje tehotenský hormón, ktorý znova stimuluje vaječníky a zvyšuje množstvo tekutiny v brušnej dutine. Vyšší sklon k hyperstimulačnému syndrómu majú ženy mladšie ako 30 rokov a ženy s polycystickými vaječníkmi. Kontrolovanou a opatrnou stimuláciou vaječníkov najmä u rizikových žien sa dá tomuto syndrómu dobre predchádzať.

olivia31
20. jan 2013

@cisielko
@amstelko
@kathrin17 Ja som pri mojom prvom IVF mala veľký počet odobratých vajíčok až 24 a po odbere som si pät dní pichala injekcie solu-medrol do svalu a to som pila veľa vody ....odporúčam každej aby pila čo najviac treba aj na silu ja som v tom čase bola celý čas doma na PN v práci by som si nemohla dovoliť toľko chodiť na wc. 😉