icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@bykaterina prepac, uz sa v tych informaciach v komentaroch trochu stracam. Chodila si cez soft ci klasicky? Ak nechces takto, napis mi prosim do spravy.

zibi
17. okt 2018

@nestastna2018 je to sok ja to chapem, ale fakt sa ukludni. Viem ze je to hrozne, nomusis sa zmierit s faktom ako to je..11 deti isto mat nebudes a nebudes musiet rozhodovat co s embryyjkami ked ti o to ide. Skus sa prestat bat a stresovat. Uvidis, ako sa tie embryjka rozmmrazia a ake budu. Sa mi zda ze po dvoch rozmrazuju.

bykaterina
17. okt 2018

@nestastna2018 ja nemam problem o tom hovorit bola som aj na normlanom aj softe. neries co nemusis len si uvedom ze to bude dobre a budes rada ked nebudes musiet ist do dalsieho IVFka, ver ze tie ihli a dober je prd v hurikane a najvacsie toco zacne po vklade a ten adrenalin ked cakas ci sa konecne chytilo alebo nie to este len uvodis co je pravy stres a nie ze stresujes z toho ze ich mas 11

martinecka31
Autor odpoveď zmazal
zibi
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
17. okt 2018

@alaguema ja vôbec nechápem čo si mi tým chcela povedať. Od neplodnosti cez erotický priemysel k tomu, že všetko ide z reklamy? 🙄 Je to jedno - všetko.

B O H _ N E E X I S T U J E.

Žiadny boh, ani jehova, ani mohamed, ani krisna a nikto. Je to vymysel - ako kedysi verili ludia ze slnko je boh, ktorý jazdi po oblohe. Evolucia je popisana do detailu, pomaly zacina kolonizacia vesmiru a ty fakt veris v boha? A kde by asi bol? A kde su ti ostatni bohovia, na ktorych veria ludia po celom svete. Ako logicky sa na to pozri - ako niekto rozostupi more? Lod so zvieratami a zaplava sveta? Nabozenstvo je nastroj ako udrzat ludi v strachu a potazmo hluposti. Pretoze strach, je najlepsi nastroj na manipulaciu.

anabella111
17. okt 2018

@bykaterina ..ked mas embryo v maternici a odumrie..je to potrat...teda 13 potratov a ty ides od zaciatku....hm..Prajem Ti ..aby Ti to teraz vyslo na prvy krat...z celej duse si to prajem.

bykaterina
17. okt 2018

@anabella111 ty sa staraj do seba, a nastuduj si co je potrat

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@bykaterina mrzi ma cim si si musela prejst, citim s tebou...

anabella111
17. okt 2018

@bykaterina .......13

bykaterina
17. okt 2018

@nestastna2018 nemusi ja som ako fenix a nezabudaj ako niektorí hovoria ten zhora naklada iba tym co to unesu

bykaterina
17. okt 2018

@anabella111 pan boh pri nas 😀

zibi
17. okt 2018

@bykaterina zmazala som si komentar 😀 takze este raz 🙈 ze je to fakt tazke si dakedy myslim, ze clovek nerata s nadmernou urodou a co potom ..co by som ja v podstate za to dala..
a ano mas pravdu, aj ja sa citim niekedy ze uz sa vela naklada ..ale zasa asi este unesieme nie 🤐

bykaterina
17. okt 2018

@zibi jasne ze hej 🙂 unesieme
no ale mi vysvetli ze doktor ktorý je veriaci mal jej isť v ustrety a mal jej navrhnut soft. ale niektore ecntra idu na kvantitu nie na kvalitu. lebo kvantita su prachy a ona sama pisala ze to mala nastudovane aj to vedela ze existuje soft tak ja bysom mala v pazi a isla do CZ alebo ineho centra aby mi urobili soft. ALe uz to nezmeni tak co uz nariesi iba to ze bude cakat 2t ci konecne tam budu //

alaguema
17. okt 2018

@kittykat22 zamieňaš si pojmy náboženstvo, cirkev a viera, alebo aj niečo, čo je za vierou - teda presvedčenie. Áno, ja som presvedčená (čítaj - cítim to tak), že existuje niečo, čo je... nazvime to vyššia inteligencia, alebo systém, ktorý toto celé nejakým spôsobom organizuje a zároveň skúma. Pre teba je také cítenie možno smiešne, lebo nevidíš základ, na ktorom stojí. chápem. Ale s náboženstvom to nemá nič spoločné. Nehlásim sa k žiadnej cirkvi, takže na výroky z biblie nebudem reagovať. A že si nepochopila môj príspevok - no, čo už. Zmierim sa s tým v celkovej pohode 😉

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@bykaterina zrejme doslo k nedorozumeniu, lekar nie je veriaci. Pisala som, ze sme ho na uvodnom stretnuti infomovali o tom, ze my sme katolici a mame problem s likvidaciou embryi.

bykaterina
17. okt 2018

@nestastna2018 aha oK , a preco teda nesiel do mensej stimulacky nechapem. ale mozno budes mat este malo nikdy nevies

zibi
17. okt 2018

@bykaterina vies co, neikedy to je toho tak vela, ze si neuvedomis
napr . pri prvom sme boli tiez vyhukani
je pravda ze nastudovane sme nemali , lebo som s ivf neratala ze bude treba, mysleli sme na iui a naraz sme museli zacat daco ine riesit
a adopciu ste nereisili ?

bykaterina
17. okt 2018

@zibi na adopciu uz nemam vek. no pockaj ja mam kamosku ktora je fest veriaca ona aj u farara mala sterstnutie aby sa poradila co jej navrhuje. to je ine ako ked si bezne veriaca alebo neveriaca

zibi
17. okt 2018

@bykaterina nemas? no skoda...aj to je riesenie

zibi
17. okt 2018

@bykaterina ale ty mas jedno dieta ci ?

bykaterina
17. okt 2018

@zibi no rieseni je vela 🙂 , a ty co teraz riesies ?

bykaterina
17. okt 2018

@zibi nie ani jedno

zibi
17. okt 2018

@bykaterina my sme teraz na takej neutralnej urovni, sme v poradovniku a reisime ci pojdeme do iui alebo co 😀

yasmeena
17. okt 2018

@nestastna2018 poviem to takto-to,co si myslis,ze boh potresta a kvoli comu vas zatrati su len nazory a slova,ktore vyriekli ludia...kazdy kto kaze v mene boha by sa mal skor bat ako vy...nechajte sudenie na bohu,on by mal najlepsie poznat pohnutky vo vasom srdci,slova klamu...on by mal navyse vediet aj to,ci ste len zmanipulovani priemyslom so zivotom...je to zrejme skuska-a kedze sa trapis,tak asi nou prejdes 🙂 ...nikto navyse nevie dopredu,ze sa toho dietatka napriek tolkym embryam dockate...

bykaterina
17. okt 2018

@zibi a skusala si genetiku emrbyi ?

gombicka
17. okt 2018

moja, ale preco to beries tak, ze ti to znicilo zivot? Ja viem, kazdy mame svoje trapenia a kazdy sa trapime nad niecim inym. Ja som vyse 8 rokov musela riesit opacny problem, ze preco neviem otehotniet a preco sa nedari ani IVF. Nakoniec som ich podstupila az 4. A az pri 4tom sme mali aj jedno zmrazene. Pri jednom IVF nedoslo k vkladu. Takze si spocitaj, kolko krat som mala vklad, pokial to vyslo. No a moja kamaratka mala tiez vela zmrazenych, uz presne nepamatam kolko, no dost...a nakoniec ani jedno sa neujalo. (nastastie sa im nakoniec podarilo prirodzene po uspesnej liecbe). takze na tvojom mieste by som zatial neriesila co so zmrazenymi embyjkami. neviem kolko chcete mat deti, dajme tomu 2-3. Ak porodis to druhe, tretie, potom ries, co s nimi. Lebo teraz je este skoro to riesit, ked nevies, ako to dopadne. kazdopadne drzim prsty a urcite na to nepozeraj tak, ze ti to znicilo zivot. Ver mi, ak by si mala skusat niekolko rokov a nedarilo by sa, to by som skor povazovala za zniceny zivot.

majcika
18. okt 2018

@nestastna2018 tvoje obavy mi pridu az za ciarov. Kde konkretne mas istotu, ze hned prve embryjka sa uchytia a vsetko pojde hladko? Len ns zaklade toho, ze doteraz to slo az moc dobre?
Nemyslis, ze tvoje obavy, co s ostatnymi du predcasne? Pises, ze si veriaca, tak sa radsej pokorne podakuj, ze zatial to tak lahko slo a ver, dufaj, ze to tak i pojde. Lebo ved clovek mieni a PanBoh meni

mircalla
18. okt 2018

Ja najma nechapem ten podla mna dost pokrytecky postoj autorky. Tak bud to robit chcem alebo nie. Keby som mala len 3 embrya, je to ok, takto to uz nie je?
Nie, je v boha neverim, ale nikomu neberiem , ked sa rozhodne inak. Ale toto mi mozog neakceptuje u veriacich, toto prisposobovanie si veci podla potreby. Ved aj masovemu vrahovu je odpustene, pokial sa uprimne kaja so svojich zlocinov a lutuje ich. A preto je pre mna cele krestanstvo nieco nelogicke.

kikina173
18. okt 2018

Ja som mala odobratých 9 vajíčok, z toho boli úspešné oplodnene iba 4 a nakoniec po presnejšom vyšetrení iba 2 zdravé emb. Takže ani tých 11 nemusí byť úplne zdravých a neprežili by v tele matky. Takže presne ako píšu ostatné, zatiaľ sa nad tým nezamyslajte, choďte na 1.IVF a až keď sa vám narodí zdravé krásne bábätko, potom nad tým rozmýšľajte. My mame doma maličký zázrak, po 5 rokoch, po 3.IVF cykloch (vklady už si ani nepamätám, koľko ich bolo) a niekoľkých potratoch - prirodzene.