IVF mi zničilo život
Ahojte zeny,
chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.
Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.
@bykaterina ano aj ja som bola 🙂 kedy si naposledy sla? ako sa ceny zdvihli? my sme uz dlho neboli..
@nestastna2018 neni ešte vôbec isté či sa Vám z tych embryi vôbec narodí jedine dieťa. Aký ste mali vôbec problém počať prirodzene? Mám známu ktorej nevyšiel ani jeden vklad, mali myslím 12 embryi. Ostatne ste si mali rozmyslieť. To komentovať nebudem.
@zibi teraz som mala pauzu a sestrila, teraz pojdem zase 🙂
@bykaterina soft kolko asi vyjde, vies?
@zibi 21 tis korun. neviem kolko to je teraz € komplet cennik mas na stranke reprofitu 🙂
@bykaterina dik
@bykaterina a bez isci? ci s?
@zibi bez, kukni cennik predtym stalo 8000 isci ak si dobre pamatam ale to si mohla mat aj 7 embryi cena rovnaka.
@bykaterina ok kuknem
Ľuďom nevyhovieš. Buď rada, že sa podarilo, prepáč vlastne sa ešte nepodarilo, už sa tu sťažuješ a ešte ani nevieš ako to dopadne. Možno z tých 11 nebude nič. A ty tu už píšeš siahodlhé litánie o tom ako ti ivf zničilo život. Počkaj, ešte ti p.Boh kvôli týmto rečiam nenadelí ani jedno dieťa. Samozrejme ti to neprajem, ale to čo máš za rečí? Buď rada za to čo ti bolo doposiaľ bolo nadelené a dúfaj, že to dotiahnete do konca s aspoň jedným embryom. Ešte máš pred sebou dlhú, veľmi dlhú cestu....
@nestastna2018 urcite ti odporucam ist na sv. spoved. Nenadarmo sa nazyva aj sviatost zmierenia. Dakujem ti za tvoju odvahu podelit sa s tym co prezivas.
mas 29, stihas vlozit vsetky ;) ved ich je len 11... kazdy rok mozes ist po jedno, to mas akurat do cca 40 rokov... a je velmi malo
pravdepodobne ze zo vsetkych naozaj otehotniest takze je skor pravdepodobnejsie ze ich minies skor ako budes mat 40... chcela by som ich mat 11 a
dufala by som aby z nich boli aspon 3 deti a nemusela by som do dalsieho ivf
@nestastna2018
Milá "nešťastná ",
Tvoj príspevok som i prečítala už pár hodín po tom, ako si ho napísala a odvtedy na Teba veľmi myslím. Je mi veľmi ľúto celej tej situácie aj celej praxe okolo umelého oplodnenia, aj Toho čo prežívaš. Tiež som veriaca a moja viera nie je pre mňa žiadnou brzdou, obmedzením či obraním o zdravý rozum, ale práve naopak posilou a Boh je môj milujúci a aj milosrdný Otec, no tiež by som mala v Tvojej situácii strašné pocity a nielen vplyvom obrovských dávok hormónov. Chcem Ťa však uistiť, že Ťa neodsudzujem, túžba po dieťatku musela byť veľmi silná a tlak dnešného sveta, ktorý nás presviedča, že právo dieťaťa na rodičov už nahradilo právo ženy a muža mať dieťa je strašne silné... A ako obrovské pozitívum vidím to, že si ochotná rozprávať o svojej situácii a môžeš tak pomôcť ďalším... Pre mňa je zatiaľ najsilnejším argumentom proti umelému oplodneniu práve rozhovor s poľským lekárom, ktorý pracoval na klinike asistovanej reprodukcie a postupne pochopil, že to nie je správne, a sám tvrdí, že bez viery by sa k tomu nedostal... ale práve preto, že tú skúsenosť mal, teraz sú jeho tvrdenia také autentické... Mimochodom, spomína tam práve aj ten hyperstimulačný syndróm ako jednu z tragédií, nakoľko sa prihodí u 2percent a riešenim je potom potrat, práve kvôli záchrane života matky, tak je podľa mňa super, že Ťa Pán Boh pred týmto ochránil 😉 V každom prípade ŤA chcem uistiť o mojich modlitbách za Teba, za Tvoj pokoj a múdrosť pri ďalšom rozhodovaní. A ja by som určite kontaktovala nejakú kresťanskú bioetickú poradňu či už cez fórum života alebo nejakého kňaza, ktorému dôveruješ a aj sa vyzná v týchto veciach... A ako radila aj iná mamina, išla by som aj na spoveď... Nech sa Ti darí!
Ach jaj... Tvrdý biznis je toto, veru tvrdý. A málo sa hovorí o rizikách a problémoch. Ja ti milá @nestastna2018 držim palce, aby ste to nejako vyriešili a dali si to do poriadku. Stáva sa, že človek stúpi vedľa, treba hľadať cesty naspäť, aby bol človek znovu spokojný a vyrovnaný.
Anyway, našla som web s rizikami, tak aby aj ďalšie vedeli, do čoho idú - www.umeleoplodnenie.com
@nestastna2018 nečítala som odpovede, ale čo to tak otočiť, že ten hore Ti vlastne doprial, že si mala toľko vajíčok sú tisíce žien, ktoré x rokov plaču, bojujú, chodia po lekároch a nedopracuju sa k jednému vajíčku.Netrap sa tým čo sa malo stať stalo sa...spoveď a veci s tým súvisiace Ti pomôžu s vycitkami
Ty pros Boha aby ti dal viac sily stat si za svojimi rozhodnutiami. Zivot ti nenici nijake ivf ale ty sama.
Ja len toľko k tomu že: Pane a Bože! 🙏🤒
@nestastna2018 mala by si navštíviť psychológa, lebo týmto postojom si môžeš veľmi ublížiť a môže to negatívne ovplyvniť tvoje budúce tehotenstvo.Musis si odpustiť
zle sa to cele cita....vzdy som mala na to svoj nazor,ale nebudem ho prezentovat,naco aj...to tak vyzera, ked sa clovek hra na....zbytok si domyslite
Aj ja by som ti poradila svätú spoveď alebo aspoň rozhovor s kňazom. On ti aj poradí. taktiez je pravda, že si to musíš sama odpustiť, lebo čo sa stalo už nevratis späť. modli sa aj za všetky svoje deti. Raz sa s nimi stretneš, s tými, čo sa mozno narodia, aj s tými, čo nie.
Aj my sme katolici a ked sme isli do CAR lebo sa nam 5 rokov nedarilo vedeli sme ze jediny pripustny postup bude pre nas IUI. V ziadnom prípade stimulacia hormónmi a pod. Nakoniec nic z toho nebolo,lebo vsetky dalsie vyšetrenia ktoré trebalo podstúpiť mi boli proti srsti. Takze sme to nechali tak. A ty musis len prijať momentalny stav a prevziat zodpovednost za to predosle zatemnenie mysle. ✌️
@zulumilo ozvala sa žena ktorá má dieťa 😂😂😂
Ak by boh nechcel, aby umele oplodnenie nebolo tak by ho nestvoril, on je predsa vseveduci, vsemocny a tvorca vsetkeho, uz od zaciatku to takto planoval. Kazdy kto je proti tomu sa vlastne ruha a ma hriech. Bohuzial su tu pedofili v duchovenstve KC, ktori si schvalili celibat (vyse 1000 rokov cirkev fungovala bez neho) a teraz nechcu dopriat deti ani ostatnym, preto same zakazy zo strany knazov. ;)
@zuzka2288 Boh umele oplodnenie nestvoril..ani interupciu..ani eutanaziu..Clovek dostal rozum a rozhodol sa konat proti Bozej voli. Pedofilia je tiez proti Bozej voli a maju ju na hlave tí..ktorí ju pachaju. Konkretni ludia..nie cela cirkev..aj ked ju to pospinuje.
Cirkev Tvoria dve podstaty..svata a svetska..Vo svetskej podstate..ktoru tvoria ludia..sa pachaju hriechy..aj knazi maju hriechy..a aj knaz sa mýli..Boh nie..ten svoje slova neprevracia..Ak ak raz povedal..ze svate pocatie je v tele zeny..neustúpi..len preto..lebo sa da pocat aj v skle. A ked raz povedal..ze zivot je posvatny..neprestane byt preto menejcenny ak je dieta v tele matky choré. A ani vtedy..ked telo a dusa trpí a my sa rozhodneme ukoncit svoj zivot. To nie Boh sa rozhodol..to Boh respektuje volu cloveka..a clovek netespektuje volu Boha.
@anabella111 Boh je vseveduci. Ked tvoril cloveka dopredu do jeho DNA naplanoval chut na incest, zlo, znasilnenia, atd... Je vseveduci, vedel, ze clovek bude pachat zlo, lebo sam ho na to stvoril. Boh je vseveduci a vsemocny, ale nikde sa nepise, ze by bol dobry ci moralny.
@zuzka2288 Tvojho Boha ja nepoznám.

@zibi ja som preto išla do CZ tam je to lacnejšie. Tak veru môže byť tym imuno veru.