Je pravda, že po umelom oplodnení je šanca na autizmus?
Ahojte, je pravda ze po umelom oplod eni je vacsia sanca na autizmus u deti????? 😳 Silno rozmyslame, ci ist/neist, ale po tejto info sa bojim.
Prosím ťa, polovica detí v dnešnej dobe je z IVF a všetko ok...
Mas to podlozene nejakym vyskumom z hodnoverneho zdroja? Nemyslim Badatela
Už som počula kadečo, ale toto ešte nie.
Taka istá šanca ako u detí pocatych prirodzenou cestou
@liana21 polovica? Kde žiješ?
Kamoska ma dieta z umel.oplodnenia a je autista/predcasne narodeny…Ale poznam iba ju…
@diamond007 polovica určite nie, ale veľké percento párov ma problémy s plodnosťou a počet detí narodených za pomoci asistovanej reprodukcie stúpa každým rokom
@viestta o Tom nepochybujem ale rozhodne to nie je polovica párov
@diamond007 myslím si, že tu nešlo o štatistický údaj ale obrazne prirovnanie
Nemyslím si, že výskum v tejto oblasti je na takej úrovni, aby sa dalo jednoznačne konštatovať áno alebo nie. Ja mám napríklad aspergerku počatú prirodzenou cestou.
Pozri je to na tebe hlavne a aj na partnerovi či do toho IVF chceš ísť teraz, neskôr alebo nikdy... Také prieskumy sú relatívne a pokým to nie je štúdia/skúmané hromadne nie vždy musia vravieť pravdu. A mám pocit, že autizmus/poruchy spektra sú teraz "in" a je tlak aj na doktorov a rodičia chcú mať diagnozu, nerešpektuje sa, že každý človek má inú povahu-treba ho onálepkovať. Sú ľudia/deti extroverti, čo ľahko zvládajú každú zmenu, majú to v živote ľahké a sú ľudia introverti čo aj malé zmeny znášajú zle a ťažšie sa zaradujú-ale podľa mňa to nie je na diagnozu, ale povaha. Samozrejme iné je ked na niekom to už zdaleka vidieť, že je iný.
@marsmykkok v tomto s tebou nesuhlasim. Na mojej dcere zdaleka nevidno, ze je ina, vie to len najblizsia rodina (nie vsetci tomu vsak rozumeju, lebo to treba dennodenne zazivat), no napriek tomu som rada, ze po tom, co sme si s nou prezili, mohla dostat nalepku PAS, vdaka comu s nou vieme pracovat. Ver tomu, ze by som bola rada, keby sme neboli "in", ale ako pisem, pochopi len ten, kto to musi riesit. A mysliet si, ze introvertnost je to iste ako PAS, je znacne nemiestne, je to opat z kategorie, ze o tom hovori niekto, kto o tom nema ani paru.
@marsmykkok mýliš sa, nie je to IN a vďakabohu je už diagnostika oveľa ďalej ako kedysi, tieto deti sa vedia včas podchytiť a pracovať s nimi s ohľadom na ich obmedzenia.
Presne tak ako sa dnes vie diagnostikovať celiakia a správnym prístupom títo ľudia žijú plnohodnotný život, tak sa zlepšuje život aj deťom, ktoré sú "iné". Kto nezažil, nepochopí.
@marsmykkok neviem ci mas osobnu skusenost s clovekom s pas, myslim niekoho s kym sa stretavas a travis dlhsi cas. Urcite by si take nieco nenapisala keby ano. Rodicia urcite nepotrebuju dieta nalepkovat, prave naopak by chceli zdrave dieta. Na urcenie dg su specialne testy a postupy, to nie je ze dieta je priecne neposlucha krici tak je autista. Prave poznanie dg a spravne reakcie na spravanie dietatka s pas moze rodicicom a dietatu velmi pomoct. A taketo bagatelizovznie niekedy zial aj zo strany lekarov, pedag pracovnikov, uradnikov atd im dost komplikuje uz aj tak komlikovany zivot
A k otazke mam dieta s pas a prirodzene pocate. Poznam x deti z ivf a zdrave
Určite to nesúvisí ja mám 5 deti všetky prirodzené ale len najmladšia je autistka ale to nikdy dopredu nevieš
@zojanka pisu, ze je to v suvislosti s vyssim vekom matky. Takze tych suvislosti je viac ako len umele pocatie. Mozno keby bol vyskum vyssi vek matky a prirodzene pocatie, to cislo by mohlo byt take iste...
Aj zdrave dieťa sa narodi prirodzenou cestou a stane sa autistom.To je geneticka chyba autizmus a nie že sa narodi po IVF a bude autistom neverim.Koľko je takých čo majú dve zdrave deti a tretie postihnute.A narodili sa im normálnou cestou.Pri IVF robia asi vyšetrenia od vymyslu sveta. To určite nie s toho.
pas ochorenie je dana genetickou predispozicou , určite ivf nemá nejak suvislost
záleží kde si tento článok na akej stránke objavila lebo dezinformacii je dost
tiež záleží tu štatistiku z akej vzorky sa robila, z akého počtu , pri 10 mil ti to vyjde ako pri 1000
tieto vyskumy a štatistiky sú na dve veci a niekedy mám pocit že viac škodia
Kazde IVF oplodnenie moze byt nachylnejsie na vyvojove vady a vrodene ochorenia...ale je to mizive percento...ja mam syna z IVF s VVCh aj s autizmom...ale poznam desiatky zien osobne, co maju deti z IVF uplne zdrave
Dakujem vam! Citali sme to na anglickych strankach, manzel vie po anglicky.
@rachel36a och, a na ktory tyzden sa narodilo? ❤️ Vsetko bolo v poriadku a z nicoho nic? Alebo mala si problemove tehotenstvo?
Narodil sa v ukoncenom 38tt, porod ok...o razstepe sme vedeli uz v 20tt...o autizme neskor, kedzs ten sa neda zistit prenatalne...tehu som mala hrozne, niekolkokrat krvacanie, extremne nevolnosti, predcasne kontrakcie...
Tak napr v tom texte sa spomína skôr korelacia Ivf s gen.poruchami, ktoré však asi skôr súvisia s vyšším vekom, čiže príčinou častejšie gen.poruch pri IVF je skôr vek ako samotné IVF .. a hlavne nevieme zdroj
To riziko sa skor zvysuje vekom matky
@rachel36a
@janewithane
@zorkahorka dakujem vam. Este co nam spiminali je nejaka macs separacia spermi, ktora vyselektuje spermie s dobrym dna. Myslite si, ze je to dobre? Pomoze predist nejakym chorobam? Ja mam 33.....
Moze vyselektovat tie embryjka ktore maju chybnu DNA, ale nemozu vyselektovat ci bude mat dieta vyvojovu chybu alebo autizmus ked to nie je geneticke....nas syn ma genetiku uplne ok...
Niekedy je to o nahode. 33 vobec bie je vela, nebala by som sa. Na ivf som bola ako 36 a 39 rocna a mam uplne zdrave deti
Ja mam dcéru IVF v 35tke a je zdrava, sestra ma chlapca z prirodzeneho teho v tom istom veku ho mala a je PAS... To nikdy nevies a nijako neovplyvnis... 😊

mám syna po IVF a toto som teda ešte nepočula. Je väčšia šanca viacpočetných tehotenstiev, možno predčasného pôrodu, ale toto teda nie.