icon

Je tu veriaci manželský pár, ktorý podstúpil umelé oplodnenie?

rebeka6615
8. apr 2019

Milé žienky, je tu nejaká (praktizujúca veriaca), ktorá podstúpila umelé oplodnenie? Som silno veriaca a každý deň zvažujem čo urobiť. Či ísť, či neísť..... necítim sa psychicky dobre, strácam zmysel života a to napriek mnohým aktivitám. Na druhej strane viem, že Cirkev je proti a aj chápem prečo. Rada by som počula názor veriaceho páru, prečo sa napokon rozhodli ísť na UO. Veľké ďakujem.

vamajka
8. apr 2019

smiesne ako cirkev svojim oveckam vymyva mozgy

izi2
8. apr 2019

Nasi známi, adoptovali 3deticky a potom zrazu pocali po 15rokoch! A maju aj bilogicku dcerku.

evalin88
8. apr 2019

Mojej krstnej sa podarilo po 11 rokoch snazenia ( po mimomaternicovom tehotenstve) iba s jednym vajecnikom. Jej syn ma uz 19 rokov
@rebeka6615

nini1010
8. apr 2019

@rebeka6615 Vsetkemu rozumiem,aj zamrazenym embrijkam a podobne.Ale vysvetlenie "ze ma zozerie svedomie ze som slabo doverovala Bohu" mi pride naozaj uz prilis pritiahnute za vlasy.To uz je az fanaticke.Boze ved nie sme v stredoveku a ty nie si carodejnica.Pokoj,neprehanaj to zase.

rebeka6615
autor
8. apr 2019

@evalin88 A ako to znášala psychicky?

rebeka6615
autor
8. apr 2019

@nini1010 Pán Boh asi vie, prečo to dieťa zatiaľ nemáme....možno by sa narodilo postihnuté, možno by som pri pôrode umrela....neviem, netuším, no ON isto vie. Sľúbil mi, že dieťa budem mať....ale kedy? A prečo je také ťažké dodržať slová: nech sa stane tvoja a nie moja vôľa.... fanatička určite nie som....

nini1010
8. apr 2019

@rebeka6615 A take ze pomoz si sam a Pan Boh ti pomoze,take poznas?A povedal ti ze budes mat dieta,alebo ti povedal ze ho budes mat z prirodzeneho pocatia?Lebo ja by som to mozno videla tak,ze Boh zariadil aby tvoj muz nechcel adopciu,aby ste mali dost lasky a vzajomneho porozumenia vydrzat to spolu aj v takto tazkych a psychicky a emocionalne vypatych casoch a dost penazi podstupit umele oplodnenie.Len sa snazim povedat ze ti neprotirecim,dokonca ani nespochubnujem ze si naozaj dostala znamenie od Boha,verim na take veci,len hovorim ze si to mozno cele uplne zle interpretujes.

mrsava
8. apr 2019

@rebeka6615 Milá Rebeka,odkiaľ ste?Modlíte sa a prosíte?Proste a dostanete,klopte a otvoria Vám,mne lekári povedali,že som neplodná.Mám doma dve deti❤Modlíte sa k sv.Gerardovi?Máte jeho relikviu?Máte potrvrdené,že to nepôjde prirodzene?Skúste sa porozprávať s kňazom.Nezúfajte.Napíšte mi ak chcete.😀

nini1010
8. apr 2019

A este jedna vec-doteraz si hladala odpovede v rukach mediciny.Co bolo z mojho pohladu logicke a spravne.Ale tiez si doteraz nesedela so zalozenymi rukami a necakala na Bozi zasah len tak,ze sa stane zazrak,ale chodili ste po vysetreniach,riesili,hladali priciny a nasli ich.V tomto,v tejto casti cesty Boha nevidis?Nic v nasom zivote sa nedeje zo spasu,vsetko ma svoj zmysel a urcite veris ze Boh vedie tvoje kroky a rozhodnutia.Teraz ti podava ruku zase prostrednictvom IVF a ty sa zrazu zatnes?Podla mna to nie je tak ze by si stratila doveru v Boha ak podstupis.Podla mna stracas doveru v Boha a ze vedie tvoje kroky ak sa rozhodnes nepodstupit.

katkalubkova
8. apr 2019

Aj ked si veriaca, treba rozmyslat trosku " sedliackym rozumom ".
Ide o tvoje vajicka a o spermie tvojho manzela a o vase dieta.
Ked to nejde prirodzene, tak to moze ist aj inak. Ak Boh pozehna umelemu oplodneniu, tak potom mozes byt matkou.

marion09
8. apr 2019

Cirkev nech sa radšej zamysli nad tým prečo Boh dopustil ze páry musia zvažovať umelé oplodnenie a nedopraje im deti prirodzene

nika3136
8. apr 2019

@rebeka6615
Verím v Boha, neverím v cirkev.
Skús si však prejsť všetky 3 strany komentárov a čítaj nahlas, čo píšeš. V prvom rade ak si počula, že budeš mať dieťa, povedal ti, že bude biologické? O peniaze nejde, ale vzápätí píšeš, že vyťahujú z ľudí peniaze, že to drahé je. Mám kamarátku, ktorá sa snaží 10 rokov, nepodarilo sa a zrejme sa už ani nepodarí (bude mať 42).
Ak mám byť k tebe úprimná tak tvoja viera momentálne dosť kolíše, lebo vidíš samé tehotné, sestru, sesternicu, závidíš im. Bohu neveríš dosť silno, pretože ak by si mu úprimne dôverovala tak by si chápala celý význam choroby, rozumela by si tomu, prečo nemáš momentálne deti a oddane by si čakala, či sa pošťastí. Ak nie, nič sa nedeje (podľa cirkvi). Ale ako píšeš, sme ľudia, máme city, ktoré tebou valcujú a pokúšajú ťa. Ak si taká fanatička ako sa niekde vyjadruješ tak na umelé zabudni, tieto myšlienkové pochody ti pôjdu hlavou v tehotenstve, po pôrode, celý život...
Ale
To neznamená, že s tým ja súhlasím. Podľa cirkvi by to tak zrejme malo byť (a cirkev sú pre mňa obyčajní ľudia, nič viac). Ak si dáš oplodniť 3 vajíčka, nemáš čo riešiť

mimiqa
8. apr 2019

Cirkev nech sa strci do .....vtomto...dieta je dar..tak padaj na umele...az ma totok cele na....sra....lo

rebeka6615
autor
9. apr 2019

@nika3136 Ahoj áno máš úplnú pravdu, aj ja sa cítim ako schizofrenik, takže sa nečudujem, že ti tak vyznievam z komentárov. Je to presne tak. Kolíšem, ale snažím sa rozhodnúť správne.

evitka83
9. apr 2019

@evaachesa ja som pocula ine skusensti, plus osobnost majitela...ale ok, mozno to bola len nahoda, ja poznam iba dve kocky, viacere mozu mat pozitivne skusenosti

evitka83
9. apr 2019

@rebeka6615 ja som teda zatial tento sposob na tehotenstvo nepodstupila, ale keby som velmi tuzila po dietati a nemozem mat, upisem sa aj diablovi. My sme tiez veriaci, ale niekedy ked vidim co sa deje v cirkvi, tak sa za to hanbim. Vid zneuzivanie deti, alebo celibat. Len pre info, celibat zaviedla cirkev niekedy v 16tom storoci, aby majetok knaza po smrti nededila jeho zena a deti, ale cirkev. Takze tolko k tomu, pre mna je cirkev a viera dve rozne veci a neriadim sa nariadeniami a nazormi cirkvi, ak je to pre mna v rozpore so zdravym rozumom. Rovnako verim tomu, ze veda je nastroj od Boha, ktory ludom dal on, kedze to vela ludom pomohlo. Umele oplodnenie beriem len ako kriz, ktory dal boh ludom, ktory musia prekonat, aby mali deti. A ziadne vycitky by som kvoli tomu nemala. Ale to je asi aj vec povahy, ja som nikdy nebola typ cloveka, ktory by skratka bral svoj udel s pokorou. Snazila som sa pochopit, preco to tak je a zmenit to. Btw moja jedina dcera sa narodila zo 4teho tehu. Drzim palce a bojuj za to, co chces 😉

fantinka
9. apr 2019

Cirkev zakazuje umele, ale farari si veselo zneuzivaju deti.

evalin88
9. apr 2019

@rebeka6615 trapilo ju to kedze moja mama mala v tej dobe uz 2 deti na prvy sup ( su sestri) ale ona bola viac matersky tip nez moja mama a vela casu travila somnou. Nakoniec po tych 11 rokoch sa s tym zmierili a prestali na to mysliet. Kratko na to otehotnela.

oddrobceka
9. apr 2019

@rebeka6615 vieš čo, môj najskôr tiež nechcel adoptované a ani ja moc nie, až po rokoch sme si uvedomili, že tak ako sme sa mohli do seba zalubit, pritom sme si boli najskôr cudzí, tak sa dá ľúbiť nie biologické dieťa. Určite lepšie investovať čas a peniaze do výchovy opusteného dieťaťa než do nejakého zvieratká, hoci nesudim ani takých čo zvolili túto cestu.
A keď si to tak zoberieš, ani naše biologické deti nám nepatria. Všetci predsa patríme Bohu, všetci sme bratia a sestry, nie? 🙂
My sa momentálne snažíme o tretie a zatiaľ je to najdlhšia a najbolavejsia cesta, minulý rok som potratila, ale už to nechám na Boha, hoci som mala dlhý čas pocit, že mi niečo dlží, keď som o bábo prišla. Teraz sa chcem sústrediť na iné veci, naozaj milujem deti a tak si chcem dorobiť školu, aby som mohla učiť v škôlke 🙂
A ešte dodám, že kedysi sme si s manželom ani to nevedeli predstaviť, že by sme mali viac ako jedno dieťa. Tretie som chcela od dverkinho roku a už ma skoro päť. Chce to trpezlivosť a vieru, že všetko bude tak ako má byť a príde to v pravý čas. Deti nie sú zmyslom života, je ním Boh, tak sa ním nechaj viesť a všetko bude dobré 🙂

eliska13
9. apr 2019

@rebeka6615 ty vieš či dokážeš žiť s vedomím, že budeš chodiť do kostola a modliť sa a prijmes to ako od Boha, že ste sa nepokúsili, alebo pôjdeš za prirodzenou túžbou ženy.

zabka1987
9. apr 2019

Mam kamošku ona je veľmi silno veriaca a išla na UO plus si ešte adoptovali jedno dievčatko. A umelé oplodnenie bolo z darcovskeho programu. Ja len toľko, som veriaca a mňa by nikto a nič nezastavil aby som dieťa mala a kľudbe UO. K

judar
9. apr 2019

Jak toto čítam tak mám pocit že cirkev všetkých zdebilňuje...embrya bolesť necítia ani len pamäť a spomienky nemajú na nejaké to "ublíženie"...príde mi choré že niekto len za nejaké zmrazovanie sa len tak vykašle na možnosť byť plnohodnotnou matkou

evaachesa
9. apr 2019

@evitka83 samozrejme moze byt, stretnes sa s viacerymi nazormi..ja som napr aj na Reprofit v Brne uz citala nejake negativne prispevky kam sme chceli ist ak 1ivf na slovensku nevyjde, no dali sme este tomu sancu a nakoniec to vyslo v Repromedice. Za mna urcite odporucam.

chiara189
9. apr 2019

Stale sa len utvrdzujem v nazore ze cirkev len vymyva ludom mozgy a pritom je to jedna velka mafia. Ved keby neboli nabozenstva tak je svetovy mier 😂😂 Naozaj nedokazem pochopit ako niekto pri planovani rodicovstva dokaze dotoho zamontovat vieru... Skuste za svoje rozhodnutia zobrat zodpovednost lebo vyhovarat sa na boha kostol cirkev farara je to najjednoduchsie riesenie. Chod za hlasom svojho srdca a vykasli sa na tie blaboly cirkevne.( pocula som ich len raz v zivote na cirkevnom pohrebe a nedokazala som pochopit ako na toto dokazali namotat tolko ludi)

evaachesa
9. apr 2019

@chiara189 uplne suhlasim ... vymyvanie mozgov .. mna uplne vytocil farar na svadbe kamaratov ked zahlasil ze clovek ktory neveri v boha nemoze milovat ani blizneho svojho 😤

frantisska
10. apr 2019

@belllinka vobec nemusis byt taka hruba a utocna. To, kolko maju diagnoz napisala az potom ako som ja zverejnila svoj prispevok. Odporucam ti odstudovat si o com je NaPro predtym, nez to zacnes hlupo kritizovat. Plodne a neplodne dni vie rozoznat kazdy kto ma oci, toto je omnoho komplikovanejsie. Zaroven je to neporovnatelne lacnejsie oproti umelemu oplodneniu, neviem kto z koho potom taha peniaze. Ja netrdim, ze je to zarucene, ale ani OU nie je, vsak? Len vravim, ze by som to skusila, zvlast ak ma dilemu, kvoli viere. Ale to ako tato tema zaujala mamicky co maju potrebu utocit na cirkev ... mam dost a odchadzam.
PS: ostavam v modlitbach so vsetkymi uprimne hladajucimi. Aj za nas sa vela ludi modli a modlitba ma velku silu. Ostatnym prajem pekny den

marianna9630
10. apr 2019

@rebeka6615 toto fórum podľa mňa vôbec nie je na riešenie takejto otázky,väčšina žien tu verí len v seba a okrem seba ani nič iné nevidia a o Tom,žeby verili v Boha asi nie je ani pomyslenie v tomto modernom svete a tie,čo sa chvália ako veriace si radi prispôsobujú celú vieru,aby im to práve vyhovovalo. Je to určite veľmi takže obdobie,no všetko má naozaj svoj zmysel,ktorý by ste videli až keby ste k nemu došli,lebo ti veľakrát tak býva. Človek tomu nerozumie trápi sa a nakoniec pri dôvere v Boha si to on použije ešte na uzasnejsiu vec. Aj ja poznám pár,čo nikdy nemohli mať deti aj si jedno adoptovali a po 10 rokoch sa stalo niečo neuveriteľné.

majkaver
10. apr 2019

@evaachesa vacsina knazov?????? Je mi velmi luto, ze sa takto nechate oblbnut mediami....VACSINA knazov robi nenahraditelnu sluzbu svetu.....a ti, kt.toto dolezite poslanie zneuzili sa budu zodpovedat hlavne Bohu.

rebeka6615
autor
10. apr 2019

Milé žienky, úprimne všetkým, ktoré ste mi tu odpovedali ďakujem. Nie so všetkými sa zhodnem, ale taký je život. Veľa z vás sa mi ozvalo aj súkromne. Veľmi ste mi pomohli. Cirkev nevymýva mozgy. Pre mňa je Cirkev pomocníčkou na ceste k spáse a moja duchovná rodina. Celý môj problém s UO nemám kvôli Cirkvi. Je to len medzi mnou a Bohom. Čo mi raz povie, keď budem stáť na poslednom súde. Nebude mi vyčítať, že som nevedela ešte pár mesiacov počkať? Nemá náhodou pre mňa iný, lepší plán. Áno...myslíte si správne, umelé oplodnenie nateraz odkladám. Nie, nebude to ľahké. Nie, neznamená to, že už nevyroním ani jednu slzu. Ale budem sa snažiť. Budem veriť, že pre niečo to je. Na niečo to je dobré, lebo Boh vie, čo robí. Nehovorím, že tam nikdy nepôjdem, ale budem Boha prosiť o silu, aby sme obaja s manželom toto obdobie zvládli. Dieťa predsa nie je Boh. Od mala som po ňom túžila, hrala sa na mamu...a nikdy, NIKDY túžiť neprestanem a nikdy sa nevzdám snahy mať dieťa. No proti Bohu nechcem ísť. Presvedčilo ma aj toto silné video. (

https://www.youtube.com/watch?v=uKjh2Rqwmdo

Napriek tomu, že manžel si nechce adoptovať dieťa...vďaka nemu som si uvedomila, že musím dôverovať. Okrem toho, že pred 2 rokmi mi Boh sľúbil, že dieťa bude..počas posledných mesiacov som počula akýsi vnútorný hlas (ak mi budeš dôverovať, požehnám ti).....a ja budem čakať. Ostávajte v pokoji a buďte šťastné. ĎAKUJEM!

baja15
10. apr 2019

@rebeka6615 ak ti Boh prisľúbil dieťatko tak bude to je isté. Len si ťa chce ešte vyskušať či mu dôveruješ. Tým že sa budeš trápiť a budete aj s manželom pod tlakom si to len zhoršujete. UO je v podstate ako interupcia - ten kto život dostal si myslí že vie lepšie rozhodovať o živote ako ten kto život stvoril. On vie kedy je správny čas aj keď nám sa to javí úplne inak. Najlepšie je prestať to riešiť a naplno dôverovať, časom prídeš na to prečo to muselo byť takto - vlastná skúsenosť.
PS: tiež odporúčam Mudr. Wallenfelsa, som jeho pacientka.